VAKANTIEBLOG 13 - 28 SEP 2021


17 sep 2021   Het verhaal
Vandaag een droge dag, tenminste dat is wat Vedir ons wil doen geloven.
Het IJsbergenmeer staat op de planning, plus wat dingetjes onderweg....

We vertrekken om 07:00 en we passeren mooie bergen, die echter schuilgaan in zeer laag hangende bewolking.

Bij toeval komen we bij een weggetje, wat naar een parkeerplaats leidt.
Van daar leidt een wandelpad naar wat later de Svinafellsjökull blijkt te zijn.
Alleen is het zicht hier vele malen mooier dan wat ik me herinner van het eindpunt van de gletsjertong.

Het is relatief stil, slechts een enkele wandelaar komen we tegen.
Wŕŕŕt een indrukwekkende beelden....af en toe piekt een zonnetje door de wolken, en we kunnen hier letterlijk de zijkanten van de gletsjer aanraken.

Ik vermoed, dat dit de vervangende wandeling is naar de gletsjer, want wij kunnen de bekende ingang niet meer vinden.... Waarschijnlijk was dat gebied te gevaarlijk geworden.

De volgende gletsjertong is de Kviarjökull, wat ook een prachtige wandeling oplevert, met slechts een klein handjevol medewandelaars.
Op gaat het daarna naar het ijsbergenmeer van de Fjallsárlón. Maar wat een tegenvaller is dat geworden.
Buiten het feit dat het hier zachtjes is gaan motregenen, is de parkeerplaats overvol, en staan bij het meer een stel baldadige jongelui met veel geschreeuw en geroep stenen in het water te gooien.
Tot overmaat van ramp (nou, ja bij wijze van spreken) wordt het steeds neveliger, wat de gletsjer zelf bijna aan het gezicht onttrekt.
We maken een wandelrondje, zien dat het bijgelegen restaurant alleen maar een soort saladebar heeft en constateren dat ook hier alleen maar geplast kan worden met een creditcard.
Verder gaat het dus naar Jökullsárlón, waar we de brug niet oversteken maar aan de westkant blijven.
Ook hier motregen en mist, dus een onzichtbare gletsjer en daarom lopen we onder de brug door naar het Diamond Beach, wat er uit ziet als een juwelierszaak na een leegverkoop.
Toch slagen we er in om enkele mooie foto's te maken.
De dag een tegenvaller?? ABSOLUUT NIET, IN TEGENDEEL..., de eerste twee wandelingen maken de dag tot een feestje!!

We rijden rustig terug, het is per slot van rekening al weer 14:00 geworden. Dus eerst maar een chocomelk-stop, en vervolgens een lunch-stop met Fish & Chips ... HEERLIJK.

Het wordt inmiddels zowaar zonnig, en op het laatste stuk van de terugweg zien we een bordje "xxxxx". We zijn nieuwsgierig en slaan de zijweg in.
Via een weggetje, wat "the rocky road to Denver" lijkt komen we ..uhhh.. ja, hoe omschrijf je zoiets... In het grote niets... De weg eindigt voor een enorme lege vlakte in de diepte, en omdat er nog steeds veel laaghangende bewolking hangt, zien we niet waar we verder op uitkijken.
Maar... geduld wordt beloond, en uiteindelijk zien we enorme gletsjertong voor ons.

We vinden nog zo'n weggetje, dat langs een gletsjerrivier loopt. Overal in de verte een soort van ... oneindigheid... waar wij ons als mensch .. heel erg klein voelen.

Tijd om naar huis te gaan..... een "rustige" dag, die uiteindelijk duurt van 07:00 tot 17:00..... Nou, morgen maar wat rustiger aan.....Veilig reizen? Safetravel.is
Zelf naar IJsland? ijslandspecialist.nl
Of naar Canada? Canadareizen.eu
Links
Contact