14-6-2024 | 08:51 Situatie Grindavík

Bijna een half miljard voor de aanschaf van lavakoelapparatuur

Bijna een half miljard op de begroting voor de aanschaf van apparatuur om lava te koelen in Grindavík en Svartsengi. De apparatuur moet worden gebruikt waar er geen verdediging is of deze niet voldoende is om kritieke infrastructuur te beschermen.

De minister van Financiën heeft een budget van bijna een half miljard kronen goedgekeurd voor de openbare defensieafdeling van de Nationale Politie, voor de aankoop van apparatuur bedoeld voor het koelen van de lava bij Grindavík en Svartsengi.

Minister van Financiën Sigurður Ingi Jóhannsson presenteerde de begroting dinsdag tijdens de regeringsvergadering, en de reden hiervoor is de aankoop en huur van apparatuur bedoeld voor het koelen van lava in Grindavík, Svartsengi en op andere plaatsen waar verdedigingswerken niet aanwezig zijn of niet voldoende zouden zijn om de lava te stoppen of directe lavastroom vanuit kritieke infrastructuur.

Een enorm belangrijk apparaat om de infrastructuur te beschermen

Víðir Reynisson, hoofdinspecteur van de afdeling Openbare Veiligheid van de Nationale Politie, zegt dat het een hele uitdaging is om water naar Svartsengi te brengen voor lavakoeling. Water wordt over een behoorlijk lange weg gepompt, dus er zijn grote en krachtige pompen nodig.

Het budget is een maximumbedrag, maar er is een prijsvergelijking gemaakt om de kosten zoveel mogelijk te beperken. De apparatuur kan echter voor meer dan alleen lavakoeling worden gebruikt.

"Deze apparatuur is ook ontworpen, omdat dit in feite brandbestrijdingsapparatuur is, dus het is ook zo ontworpen dat het mogelijk is om pijpen over lange afstanden te leggen om bosbranden te bestrijden die ons leven zuur maken rond de huidige situatie", zegt Víðir.

De apparatuur wordt opgeslagen in draagbare units, zodat deze daar waar nodig kan worden gebruikt. Hij zegt dat de apparatuur uiterst belangrijk is om de infrastructuur te beschermen.

"Als de verdediging niet voldoende zou zijn, hebben we gezien wat ze echt op de proef heeft gesteld tijdens recente aanvallen en het is op een flink aantal plaatsen gebeurd waar de lava om hen heen is gestegen, dus we willen iets hebben wat we de laatste verdedigingslinie noemen. "Zorg ervoor dat u het bij de hand heeft voor het geval er iets onverwachts gebeurt."


13-6-2024 | 18:33 Situatie Grindavík
Door het slechte weer rondom de krater is er weinig zicht.
De situatie zou op dit moment stabiel zijn.
Mogelijk is er één lavapoel, die door kan breken en leeg kan stromen.

Doordat ik de komende twee weken zelf op IJsland verblijf, zullen de updates hier wat minder frequent verschijnen.
Ik hou uiteraard wel de situatie in de gaten, dus bij belangrijke ontwikkelingen zal ik daar uiteraard zo goed mogelijk melding van doen.
11-6-2024 | 18:56 Situatie Grindavík

Land stijgt opnieuw op het schiereiland Reykjanes

Uit metingen van het Noorse Meteorologisch Agentschap blijkt dat de landstijging op het schiereiland Reykjanes opnieuw is begonnen. Het is onmogelijk te zeggen hoe snel een land op dit moment stijgt.
De vulkaanuitbarsting van vandaag heeft veel vervuiling veroorzaakt en heeft gevolgen voor het hoofdstedelijk gebied.
Er kan worden aangenomen dat de instroom van magma in het magma-verzamelgebied groter is dan de uitstroom uit de krater.

De uitbarsting die 13 dagen geleden begon, blijft net als de afgelopen dagen constant en blijft uitbarsten vanuit een enkele krater. Er is de afgelopen week zeer weinig seismische activiteit waargenomen.

De lava die naar het noordwesten stroomt, blijft bewegen. Zoals afgelopen weekend in het nieuws werd gemeld, stroomde er zaterdag voor de derde keer lava over Grindavíkurveg, en de lava blijft bewegen, zij het heel langzaam.

Lava blijft zich ophopen in een lavavijver net ten zuidoosten van Sýlingarfell, en het zou zichzelf weer kunnen legen en in de komende dagen een nieuwe golf kunnen veroorzaken.

9-6-2024 | 11:00 Situatie Grindavík

Opmars van de lavatong aanzienlijk verminderd

Ingibjörg Sara Guðmundsdóttir
De voortgang van de lavatong die gisteren Grindavíkurveg overstak, is aanzienlijk vertraagd en is erg langzaam. Minney Sigurðardóttir, expert op het gebied van natuurrampen bij het IJslandse Meteorologisch Bureau, zegt dat de activiteit bij de vulkaanuitbarsting bij de Sundhnúks-krater vergelijkbaar is met die van de afgelopen dagen; lava stroomt vanuit de krater naar het noorden en zuiden en begint zich weer te verzamelen bij Sýlingarfell.

8-6-2024 | 16:29 Situatie Grindavík

Een lavapoel stortte ten noorden van de krater in en lava stroomde over Grindavíkurveg

De stroom uit de Sundhnúks-kraterserie nam vanochtend plotseling toe en lava stroomde over Grindavíkurveg. Openingen in de verdedigingswerken werden opgevuld en de Blue Lagoon werd gesloten.

Kort voor 11.00 uur vanochtend stroomde lava over Grindavíkurveg, nadat de stroom uit de Sundhnúks-kraterserie plotseling toenam. Hjördís Guðmundsdóttir, informatiefunctionaris voor de civiele bescherming, zegt dat het vanochtend mogelijk was om de opening in de verdediging van Grindavíkurveg op tijd te vullen.

"Vóór acht uur werd het duidelijk dat een vijver ten noorden van de krater was ingestort, en daarom barstte daar ten noorden van Sýlingarfell lava uit, en het was daarom duidelijk dat het nodig was om in actie te komen en de verdediging te sluiten", zegt Hjördís.

Het was niet nodig om de stad te evacueren, maar de Blue Lagoon besloot te sluiten. Hjördís zegt dat de brandweer ter plaatse is en beschikbaar zal zijn als stukken lava de verdedigingsweg oversteken en het mos doen ontbranden. Daarom worden er inspanningen geleverd om te voorkomen dat bosbranden vaker voorkomen dan voorheen.

Helga Árnadóttir, manager van Bláa Lónsin, zei in het lunchnieuws dat gasten al vertrokken waren of op het punt stonden te vertrekken.

"We kregen vanochtend vroeg informatie over deze ontwikkeling en vervolgens is besloten het stuwmeer te sluiten, waardoor er vandaag geen bezoekers naar ons toe zijn gekomen. Maar gisteravond hadden we hotelgasten bij ons."
6-6-2024 | 05:55 Situatie Grindavík

De elektriciteit is weer ingeschakeld in Grindavík

In Grindavík is gisteravond elektriciteit aangelegd met een vier kilometer lange kabel vanuit Svartsengi. Een bovenleiding werd zwaar beschadigd tijdens de vulkaanuitbarsting die vorige week begon, en bedrijven in Grindavík waren aangewezen op reserve-energiecentrales.

Er werd besloten om Grindavíkurbær langs een andere route rechtstreeks vanuit Svartsengi te voeden met een injectieweg en van daaruit de bestaande kabel naar Grindavíkur te gebruiken, zoals vermeld in de aankondiging van HS. Nutsvoorzieningen.

"De structurele constructie is voltooid en het werk om een back-upverbinding met de stad tot stand te brengen is nu voltooid, aanzienlijk eerder dan gepland, en de elektriciteit in de hele stad is hersteld", aldus de aankondiging.

4-6-2024 | 18:25 Situatie Grindavík

De kracht van de uitbarsting neemt af

De Zuid-IJsland Volcano and Natural Hazard Group brengt de kwestie op Facebook aan de orde.

In de verklaring van de groep staat dat dit vooral geldt voor de noordelijke krater, die gisteren met geweld uitbarstte. Er zijn nog steeds wat lavaspatten zichtbaar vanuit die krater, maar veel kleiner dan gisteren. Het lijkt er daarom op dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de krater niet meer uitbarst.
“Tegelijkertijd was de vulkaanuitbarsting vrij abrupt, maar bleef daarna stabiel tot na het vallen van de avond. De zuidelijke en grotere krater zijn nog steeds actief, hoewel deze niet zo krachtig uitbarstte als gisteren. Die krater ligt naast de krater die tijdens de laatste uitbarsting het langst is uitgebarsten”, aldus het rapport.

De uitbarsting begon vorige week woensdag en is de vijfde sinds de uitbarsting begon in de Sundhnúkagígar-kraterrij in december vorig jaar. Het is tevens de achtste uitbarsting op het schiereiland Reykjanes in drie jaar tijd.


3-6-2024 | 19:46 Situatie Grindavík

Tijdens de uitbarsting vormen zich lavameren

De activiteit bij de vulkaanuitbarsting bij Sundhnúksgíga is gedurende de nacht stabiel gebleven en er is de afgelopen 24 uur zeer weinig seismische activiteit waargenomen. Het IJslandse Met Office houdt toezicht op de lavameren die zich hebben gevormd.

De activiteit van de vulkaanuitbarsting, die vorige week woensdag begon, is aanzienlijk afgenomen, al zijn er nog geen aanwijzingen dat deze binnenkort zal eindigen.

Bij Sýlingarfell en Hagafell zijn twee tot drie kraters actief, en uit de stroom hebben zich lavapoelen gevormd.

Sigríður Magnea Óskarsdóttir, expert op het gebied van natuurlijke gevaren bij het IJslandse Meteorologische Bureau, zegt dat het bureau de lavastroom nauwlettend in de gaten houdt.

"Er komen drie hoofdstromen lava uit de uitbarsting, en deze stroomt in feite voornamelijk uit twee plaatsen: één krater in het zuiden en twee in het noorden. De lava uit één krater stroomt in dezelfde stroom naar het zuiden als voorheen bij de laatste uitbarsting, maar ook in het westen en noorden.

"De stroom naar het zuiden gaat niet ver, maar daar stapelt de lava zich op in een poel en kan van daaruit overstromen en de komende dagen oprukken, dus we moeten het goed in de gaten houden."

Sigríður zegt dat als dat gebeurt, het met een sterke kracht zal zijn, dus het is belangrijk om toezicht te houden en ervoor te zorgen dat er niemand in de buurt is als het gebeurt.

Vanochtend had het Met Office een ontmoeting met hulpverleners in Grindavík om de situatie te beoordelen, inclusief de status van de magmastroom [tot aan de uitbarsting].

Sigríður zegt dat deze uitbarsting sterk lijkt op de vorige, die ongeveer 50 dagen duurde, en dat er nog geen indicatie is dat deze zal eindigen.

“Deze uitbarsting was bijna 24 uur lang zeer krachtig, maar begon daarna af te nemen. In die zin lijkt het erg op de uitbarstingen die we tot nu toe hebben gezien.

"Het was gewoon een veel grotere hoeveelheid die kwam, het was krachtiger en duurde daarom langer om te verminderen dan bij de kleinere uitbarstingen die we deze winter hebben gezien. Het proces lijkt erg op elkaar."
2-6-2024 | 06:00 Situatie Grindavík
Situatie stabiel, volgende update bij wijzigingen in de huidige situatie.
30-5-2024 | 17:00 Situatie Grindavík
UPDATE 17:00

Er wordt geschat dat er 15 miljoen kubieke meter magma is vrijgekomen

Het IJslandse Met Office zegt dat de activiteit van de uitbarsting sinds gisteren aanzienlijk is afgenomen.
Er zijn geen significante bewegingen binnen de verdedigingsmuren van Grindavík. De uitbarsting ligt het dichtst bij de krater die het langst het meest actief was tijdens de uitbarsting die op 16 maart begon.

De lavastroom is nu het grootst in het gebied rond Hagafell. De stroom is vertraagd langs Grindavíkurvegur richting Svartsengi, en bij de verdedigingswerken ten westen van Grindavík.
Uit GPS-metingen blijkt dat het land in Svartsengi gisteren 15 centimeter is verschoven toen er magma van daaruit de kraterreeks in stroomde. Er wordt geschat dat er al ongeveer 15 miljoen kubieke meter magma uit de kamer is gestoten waar het zich onder Svartsengi had verzameld.

Vóór de uitbarsting lag er naar schatting 20 miljoen kubieke meter magma onder de grond.

========================================


UPDATE 12:00
LAVAVELD GISTERAVOND 18:00


UPDATE 10:00

Een rustige nacht terwijl de uitbarsting afneemt

De activiteit tijdens de vulkaanuitbarsting in de Sundhnjúk-kraterreeks veranderde gedurende de nacht weinig. De kracht van de uitbarsting is aanzienlijk afgenomen sinds deze gisteren begon.
"De meeste activiteit vindt nu plaats op een paar ventilatieopeningen, maar vanwege het beperkte zicht in het gebied [het is nat en bewolkt] is het moeilijk te zeggen hoeveel het er zijn", aldus de aankondiging van het IJslandse Met Office vanochtend.
De lavastroom is het grootst ten noorden van de kloof en bij de ventilatieopening bij Sýlingarfell die gisteravond openging. "Het zal mogelijk zijn om de activiteit en de lavastroom beter te beoordelen als het 's ochtends lichter wordt."
Er wordt geen explosieve activiteit meer waargenomen en er wordt zeer weinig seismische activiteit gemeten. Het is onwaarschijnlijk dat de lava in de nabije toekomst de zee zal bereiken en alle verdedigingswerken hebben stand gehouden.

========================================


Prachtige serie FOTO'S op de website van VF over het lavaveld rond Grindavík
(Daar iets doorscrollen naar beneden)
ARTIKEL UIT ICELAND REVIEW VAN GISTEREN

Toegenomen seismische activiteit nabij de Sundhnúkar-kraters leidde vandaag net voor 13.00 uur tot een uitbarsting ten noordoosten van Sýlingafell op het schiereiland Reykjanes. De uitbarsting – vermoedelijk de grootste van de recente uitbarstingen met lavastromen die 1.500 tot 2.000 kubieke meter per seconde bereiken – heeft meer dan 5 vierkante kilometer bestreken en de Grindavíkurvegur-weg overgestoken.

Tekenen van een naderende uitbarsting
Zoals vanochtend door IR werd gemeld, duidde de toegenomen seismische activiteit eerder vandaag nabij de Sundhnúkar-kraters, ten noorden van de stad Grindavík op het schiereiland Reykjanes, op een mogelijke dreigende vulkaanuitbarsting.

Vervolgens werd in Grindavík begonnen met evacuaties, waarbij politie en hulpverleners de bewoners, voornamelijk werknemers in het havengebied, hielpen om veilig te vertrekken. De Blue Lagoon en de Svartsengi-krachtcentrale werden ook geëvacueerd.

Er begint een uitbarsting
Vandaag net voor 13.00 uur begon eindelijk een uitbarsting ten noordoosten van Sýlingafell, ten noorden van Grindavík. De nationale commissaris van de IJslandse politie heeft vervolgens, in overleg met het hoofd van de politie in Suðurnes, de noodtoestand uitgeroepen.

Aanvankelijk werd aangenomen dat de uitbarstingspluimen minstens 50 meter hoog zouden zijn, en de lengte van de kloof werd geschat op meer dan 1 kilometer. De kloof wordt momenteel geschat op ongeveer 4 kilometer lang.

Overtreft eerdere lavastroomsnelheden
In een gesprek met Vísir vanmiddag merkte Magnús Tumi Guðmundsson, hoogleraar geofysica, op dat de lava van de uitbarsting stroomde met een snelheid van ongeveer 1.500 tot 2.000 kubieke meter per seconde, het hoogste tempo tot nu toe op het schiereiland Reykjanes.

Geofysicus Benedikt Ófeigsson vertelde RÚV dat de uitbarsting zeer krachtig was geweest en een grotere lavastroom had geproduceerd dan eerder werd waargenomen in de reeks uitbarstingen die in december 2023 begon, aangezien er meer magma in de magmakamer onder Svartstengi zat (ongeveer 20 miljoen kubieke meter) vergeleken met naar eerdere uitbarstingen.

“Dit zie je terug in de enorme lavastroom. De lava heeft de beschermende barrières ten westen van Grindavík bereikt”, aldus Benedikt.

Burgemeester van Grindavík bezorgd
In een gesprek met RÚV vanmiddag uitte Fannar Jónasson, de burgemeester van Grindavík, zijn bezorgdheid over de omvang van de uitbarsting. "Er stroomt nu een veel groter volume lava richting de stad, en de beschermende barrières sturen het westwaarts en oostwaarts."

Na eerdere uitbarstingen nauwlettend in de gaten te hebben gehouden, merkte Fannar op dat de huidige uitbarsting veel uitgebreider leek in vergelijking met eerdere uitbarstingen.

Toen hem werd gevraagd of hij bang was dat de beschermende barrières rond Grindavík zouden falen, antwoordde Fannar als volgt: "We moeten verwachten dat als de uitbarsting op deze manier doorgaat, er iets moet wijken", zei Fannar, eraan toevoegend dat de snelheid van de lavastroom leek "ongelooflijk."

Fannar vertelde RÚV dat hij hoopte dat de vulkanische activiteit zou ophouden of zich zou verwijderen van structuren en bevolkte gebieden. "We kunnen niets anders doen dan hopen en ons erop voorbereiden dat dit doorgaat, maar alleen de tijd zal leren hoe het zal evolueren", besloot Fannar met de mededeling.

De sterkte van de uitbarsting zal naar verwachting afnemen
In een gesprek met RÚV voegde Magnús Tumi eraan toe dat hij verwachtte dat de uitbarsting snel zou afnemen. "Omdat al meer dan de helft van het magma dat zich daar had opgehoopt, ruim 20 miljoen kubieke meter, is uitgestoten", vertelde Magnús aan RÚV.

Zoals opgemerkt door Vísir, had de lava ongeveer 5 tot 5,5 vierkante kilometer bedekt in de ongeveer anderhalf uur sinds het begin van de uitbarsting, nadat hij ook de weg was overgestoken die naar de stad Grindavík leidt.

Geen elektriciteit in Grindavík
Het energiebedrijf HS Orka heeft vandaag net na 15.00 uur de elektriciteit naar de stad Grindavík afgesloten, omdat lava naar een hoogspanningstransmissielijn stroomde.

Een uur later stonden elektriciteitspalen ter ondersteuning van de bovenleiding die elektriciteit van de Svartsengi-energiecentrale met Grindavík verbindt, in brand, meldt RÚV. Vertegenwoordigers van het nutsbedrijf HS Veitur zijn niet optimistisch dat de lijn zal overleven.

Zoals RÚV opmerkt, is de Svartsengi-lijn de enige hoofdstroomlijn naar de stad Grindavík. "Er was hoop dat door het verhogen van de lijn deze intact zou blijven als de lava over de Grindavíkurvegur-weg zou stromen, maar dit lijkt niet waarschijnlijk", meldt RÚV.
30-5-2024 | 01:00 Situatie Grindavík

Er stroomt veel lava, maar de verdediging werkt goed

Magnús Tumi Guðmundsson, hoogleraar geofysica, zegt dat de lavastroom aan het begin van de uitbarsting tussen de 50% en twee keer zoveel lag als bij de laatste uitbarsting. De uitbarsting begint af te nemen, maar is nog steeds behoorlijk krachtig.
"Dit is nu het grootste evenement tot nu toe." Hij zegt dat lava snel stroomt aan het begin van een uitbarsting, wanneer er in één keer een grote hoeveelheid magma naar boven komt, en daardoor langer heter en dunner blijft. Magnús Tumi zegt dat aan het begin van een uitbarsting, wanneer deze zo krachtig is, de lavastroom niet onder controle kan worden gehouden.
"Maar de ervaring leert ons dat de muren die zijn gebouwd heel goed werken voor zulke dun stromende lava. Het stroomt gewoon langs de zijkanten. Het is niet zo dik dat het over de muren heen stroomt. Ze werken dus heel goed om het tegen te houden de lava van Grindavík tot nu toe."
Er kan worden verwacht dat de lavastroom in de loop van de tijd veel zal afnemen en dat de situatie dan meer gaat lijken op die tijdens de laatste uitbarsting.

Explosies en donkere rook verminderen

De explosies en de donkere rook van de uitbarstingen zijn afgenomen. Een grote donkere pluim steeg op en explosies vonden plaats aan de zuidkant van de kloof vanaf 16.00 uur toen magma in contact kwam met grondwater.
Jóhanna Malen Skúladóttir, natuurrampenexpert bij het IJslandse Meteorologische Bureau, zegt dat dit nog niet voorbij is. Hoewel er nog steeds enkele explosies zijn, zijn deze het afgelopen uur afgenomen.
Wanneer magma in contact komt met water, ontstaat er as die het luchtverkeer kan verstoren. Jóhanna Malen zegt dat de as niet zo hoog is gestegen dat zoiets nodig zou zijn, maar wetenschappers houden de situatie nauwlettend in de gaten en staan in contact met de luchtvaartautoriteiten.

Grindavík kan vanavond afgesloten worden via de weg

“Lava stroomt op verschillende plaatsen buiten de verdedigingsmuren van Grindavík, en lava begint ook buiten de muren van Svarstengi te stromen.
Het test zowel de muren ten westen en oosten van de stad als de muren bij het radiostation van de Amerikaanse marine. , dat ten noordwesten van Grindavík ligt", zei Víðir Reynisson van Civiele Bescherming eerder tegen RÚV. Lava stroomde ook over een van de muren, die zelf door de vorige uitbarsting met lava was gevuld, en naderde muren die bovendien nog verder waren gemaakt.
Víðir zegt tegen iedereen dat ze de stad moeten verlaten, zowel hulpverleners als inwoners. "Grindavík zal worden afgesloten als lava over Suðurstrandarvégur stroomt." Víðir acht het niet onwaarschijnlijk dat dit vanavond kan gebeuren als de lavastroom met dezelfde snelheid doorgaat. "De meeste hoogspanningslijnen zijn verdwenen, de masten zijn zwaar beschadigd en sommige staan in brand."
De donkere rook die eerder uit de uitbarsting opsteeg, was lava die in contact kwam met het grondwater bij Hagafell. Víðir zegt dat dit opnieuw kan gebeuren omdat er veel grondwater is. Ben je bang dat lava Grindavík binnenstroomt? 'Ja, natuurlijk is er altijd een risico als het zo gaat.
De huizen in het westen en het verste deel van de stad zouden onder de lava zijn verdwenen als de verdedigingsmuren er niet waren geweest, maar ze staan nog steeds overeind en verdedigen zich. Maar er bestaat ook de mogelijkheid dat als lava in grote hoeveelheden ten zuiden van de stad stroomt, het mogelijk de westelijke en zuidelijkste buurten van de stad binnendringt. Hopelijk niet."
De komende uren in de nacht zijn uiterst belangrijk. "Dan zien we hopelijk een goede uitkomst, maar de situatie is op dit moment niet goed."

Suðurstrandarvegur is "open" - andere wegen liggen onder lava

Bergþóra Kristinsdóttir, hoofd van de IJslandse Wegenautoriteit, zegt dat de wegen naar Grindavík één voor één worden afgesloten. "Zoals het er nu uitziet is Suðurstrandarvegur nog steeds begaanbaar - het is uiteraard afgesloten voor al het algemene verkeer - maar het is wel begaanbaar. Andere wegen zijn zelfs onder de lava verdwenen."
Lava heeft een aanzienlijk deel van de wegen overgestoken. Volgens Bergthóra stroomde lava op twee plaatsen over een vrij lang stuk over Grindavíkurvegur. "Toen ging Norðurljósavegur, wat eigenlijk de route is van de Blue Lagoon naar Grindavík, en een paar minuten geleden ging Nesvegur onder lava, dus die is ook gesloten."
Er stroomt nog steeds lava over de wegen en het staat op het punt over Grindavíkurvegur ten noorden van Svartsengi te stromen, waar eerder deze winter voor het eerst lava over de weg stroomde.
Eerder vandaag was er behoorlijk wat lavastroom op Suðurstrandarvegur, maar volgens Bergþóra is deze afgenomen. Tot nu toe is het mogelijk geweest om de wegen te herstellen, maar Bergþóra zegt dat wat er daarna gebeurt, afhangt van hoe lang de lavastromen zullen duren.
"Nadat het evenement is afgelopen en de lavastroom stopt, gaan we meteen kijken wat we kunnen doen."

De windrichting zal waarschijnlijk vluchtverstoringen voorkomen

Mogelijk goed nieuws. De dikke pluim die uit de uitbarsting opstijgt, heeft momenteel geen invloed op het vliegverkeer – en de verwachting is dat dit niet snel zal veranderen, aldus zowel Play als Icelandair.
De westelijke windrichting is gunstig voor hen, zeggen ze, maar de luchtvaartmaatschappijen en luchthavenexploitant Isavia houden de gebeurtenissen nauwlettend in de gaten.

Lava stroomt snel naar de zender

Lava stroomt nu snel richting communicatiemasten van de Amerikaanse marine nabij Grindavík.
Er zijn verdedigingsmuren rond de masten gebouwd en men hoopt dat deze stand zullen houden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken houdt de situatie nauwlettend in de gaten.

BEELDEN VAN DE WEBCAMS


29-5-2024 | 18:38 Situatie Grindavík

UPDATE

Uitbarsting op het schiereiland Reykjanes

De uitbarsting begon woensdag vóór 13.00 uur ten noordoosten van Sýlingafell.
Er was sinds kort voor 11.00 uur een intense aardbeving in de Sundhnúks-kraterreeks.
Grindavík, de Blue Lagoon en de energiecentrale in Svartsengi werden vóór de middag geëvacueerd.
De Nationale Politiecommissaris heeft in overleg met de politiechef van Suðurnes de noodtoestand uitgeroepen vanwege de uitbarsting.
Onder Svartsengi had zich meer magma opgehoopt dan vóór de vorige uitbarsting. De uitbarstingsspleet wordt nog steeds groter.
Darren Adam

Alle wegen naar Grindavík gesloten, de meeste geblokkeerd

Lava heeft zowel over de Grindavíkurvegur-weg ten noorden van Grindavík als over Norðurljósavegur gestroomd. Lava ligt op ongeveer 50 meter afstand van de oversteekplaats Grindavíkurvegur ten noorden van Svartsengi, en de kans is groot dat Nesvegur binnenkort gesloten zal zijn vanwege de lavastroom. Dit staat allemaal in een aankondiging van de Wegadministratie op Facebook. Lava stroomt ook naar het zuiden richting Suðurstrandarveður. Alle wegen van en naar Grindavík zijn momenteel afgesloten voor het openbaar verkeer.

Mogelijkheid dat as vluchten verstoord

Lovísa Mjöll Guðmundsdóttir, expert op het gebied van natuurrampen bij het IJslandse Meteorologische Bureau, zegt dat veranderingen in de uitbarsting het luchtverkeer kunnen verstoren. Alle eerdere uitbarstingen op het schiereiland hebben de vluchten onaangetast gelaten omdat ze geen as hebben gegenereerd. Nu komt er echter wat magma in het grondwater terecht, waardoor as wordt uitgestoten. Er stijgt nu een donkere pluim op uit de uitbarsting en er vinden explosies plaats op de kloof. Lovísa zegt echter dat ze deze uitbarsting niet als "explosief" wil classificeren. "Maar er zijn explosies als gevolg van de interactie van magma en grondwater." Hieruit zegt Lovísa dat er as zal zijn - een verandering ten opzichte van eerdere uitbarstingen. De as kan het luchtverkeer beïnvloeden en as valt door de wind. De luchthaven van Keflavík functioneert echter normaal en is momenteel volledig onaangetast door de uitbarsting. Zie hier hun website .

Burgemeester bezorgd over de omvang van de uitbarsting


Fannar Jónasson, de burgemeester van Grindavík, is zenuwachtig over de situatie op het schiereiland Reykjanes. "Het is een veel groter volume dat momenteel onderweg is naar de stad." Er stroomt lava over de weg Grindavíkurvegur, en ook Nesvegur staat op het punt te sluiten. "Dat zijn twee van de drie wegen... de lava heeft al [veel] veroverd." Na eerdere uitbarstingen te hebben waargenomen, zegt Fannar dat deze veel uitgebreider is dan voorheen.

START van de eruptie.
29-5-2024 | 18:08 UITBARSTING Reykjanes

Beeld vanaf de weg Keflavík - Reykjavík

Zie ook de webcams elders op deze site!!
Uitbarsting op het schiereiland Reykjanes

 • De uitbarsting begon woensdag vóór 13.00 uur ten noordoosten van Sýlingafell.
 • Er was sinds kort voor 11.00 uur een intense aardbeving in de Sundhnúks-kraterreeks.
 • Grindavík, de Blue Lagoon en de energiecentrale in Svartsengi werden vóór de middag geëvacueerd.
 • De Nationale Politiecommissaris heeft in overleg met de politiechef van Suðurnes de noodtoestand uitgeroepen vanwege de uitbarsting.
 • Onder Svartsengi had zich meer magma opgehoopt dan vóór de vorige uitbarsting. De uitbarstingsspleet wordt nog steeds groter.

Donkere rook als magma het grondwater raakt

Er stijgt nu een donkere pluim op uit de uitbarsting. Een deskundige van het IJslandse Meteorologisch Bureau zegt dat dit gebeurt wanneer magma in contact komt met grondwater – waarna explosies plaatsvinden en donkere rookpluimen opstijgen. Of de uitbarsting zich nog steeds uitbreidt, is op dit moment nog niet duidelijk, aldus de deskundige.

Magnús Tumi: De grootste uitbarsting in de serie

Magnús Tumi Guðmundsson, hoogleraar geofysica, sprak na een helikoptervlucht over de uitbarstingen. De helikopter was ongeveer 20 minuten na het begin van de uitbarsting ter plaatse. "We zagen de kloof gestaag groeien en hij is ongeveer 3,2-3,4 km lang." Magnús zegt dat de grootste kracht zich nu in het zuiden van de uitbarsting bevindt. "Daar stroomt lava langs Hagafell, maar het verspreidt zich veel", zegt Magnús Tumi. Hij schat dat de omvang van de lava na anderhalf uur misschien wel 5 tot 5,5 vierkante kilometer heeft bereikt, maar ook dat deze snel zal verdwijnen. "Omdat meer dan de helft van het magma dat zich daaronder had opgehoopt, al verdwenen is, meer dan 20 miljoen kubieke meter." Hij zegt dat de uitbarsting duidelijk de grootste in deze serie is.

Grindavík zonder stroom onder voorzorgsmaatregel

Er is geen elektriciteit in Grindavík. De hoogspanningslijn die daar naartoe leidde, werd buiten gebruik gesteld omdat deze in gevaar was, zegt Kristinn Harðarsonar, productiemanager bij nutsbedrijf HS Orka. Volgens informatie van HS Orka is dit een voorzorgsmaatregel. Als lava de lijn bedekt terwijl deze is aangesloten, kan dit schade aan de elektriciteitscentrale in Svartsengi hebben veroorzaakt. Daarom wordt de lijn buiten gebruik gesteld. Het is niet bekend hoe lang de stroom in de stad zal uitvallen. Er stroomt nu lava over de Grindavíkurvegur-weg ten zuiden van Þorbjörn, en er zijn hoogspanningslijnen en warme en koude leidingen in de grond, die naar Grindavík leiden, in gevaar. Kristinn zegt dat HS Orka ook infrastructuur heeft voorbereid aan de noordkant van Þorbjörn, omdat er ook aan die kant een risico bestaat dat lava stroomt. "Er zijn hoogspanningslijnen en -leidingen in de grond die worden voorbereid zodat lava eroverheen kan stromen."

Gas uit de uitbarsting zou vanavond de hoofdstad kunnen bereiken

Þorsteinn Jóhannsson van het Environment Agency zegt dat de gaspluim van de uitbarsting naar het oosten beweegt. Later vandaag zou het Þorlákshöfn, Selfoss en verder weg kunnen bereiken. Daar staat nog geen vervuiling op de luchtkwaliteitsmeters. Vanavond laat zou de pluim het hoofdstedelijk gebied en verder door het land kunnen bereiken. Þorsteinn adviseert mensen om de luchtkwaliteit te monitoren op loftgaedi.is . Hij adviseert mensen om kinderen niet buiten te laten slapen als er gas wordt verwacht, en kwetsbare mensen wordt gevraagd de ramen 's nachts te sluiten.

Lava stroomt over Grindavíkurvegur


Dit werd bevestigd door Bergþóra Þorkelsdóttir, directeur van de IJslandse Wegenadministratie, aan verslaggever Amanda Guðrún Bjarnadóttir.
De rook van het brandende wegdek is gevaarlijker dan de gaspluim die uit de lava opstijgt.

Elke seconde stroomt er ongeveer 1.000 kubieke meter lava uit de kloof

Dat is vergelijkbaar met de lavastroom aan het begin van de laatste uitbarsting.
Duizend kubieke meter is het equivalent van de inhoud van Laugardalslaugar, het grootste zwembad van Reykjavík.Lava bij verdedigingsmuren ten westen van Grindavík

Benedikt Ófeigsson van het IJslandse Met Office zegt dat het begin van deze uitbarsting veel krachtiger was dan voorheen. "Het is veel meer lavastroom dan we eerder hebben gezien."
De reden daarvoor is dat er veel meer magma in de kamer aanwezig was dan de afgelopen jaren.
"Dit wordt weerspiegeld in de enorme lavastromen van vandaag. De lava heeft de verdedigingsmuren ten westen van Grindavík bereikt."

Uit metingen blijkt dat de landvervorming tijdens de eerste twee uur in het begin erg snel verliep, aldus Benedikt. Hij hoopt dat de stroming zich stabiliseert, terwijl de vervorming afneemt.
Vervorming is wat er gebeurt in de aardkorst aan weerszijden van waar het magma naar de oppervlakte komt. Daar wordt de aardkorst geduwd en vindt verplaatsing plaats.

Bendedikt zegt dat wanneer het magma naar boven stroomt, het niet meer volume nodig heeft, en dat de vervorming dan afneemt.
‘Dat vertelt ons dat er een evenwicht is in de stroming van onderaf en naar de oppervlakte.
"Het betekent niet dat de uitbarsting stopt, maar dat het niet meer toeneemt, het bereikt een constante stroom."
Vermoedelijk zal dit in de loop van de tijd afnemen.

28-5-2024 | 08:00 Situatie Grindavík

Ongeveer 80 aardbevingen bij Grindavík in de afgelopen 24 uur

De seismische activiteit in Grindavík is de afgelopen twee weken hetzelfde gebleven, met ongeveer tachtig aardbevingen per dag. De accumulatie van magma gaat door en het land stijgt nog steeds.

Einar Hjörleifsson, expert op het gebied van natuurrampen bij het IJslandse Met Office, zegt dat het meten van seismiciteit moeilijker was vanwege de sterke wind afgelopen weekend.
In de afgelopen 24 uur zijn er echter wel tachtig aardbevingen geregistreerd; soortgelijke activiteit als de afgelopen twee weken. Het land in het Svartsengi-gebied blijft stijgen, zegt Einar, en magma blijft zich ophopen terwijl de druk blijft toenemen.
Hij zegt dat de paraatheid bij het Meteorologisch Bureau is toegenomen en dat de gang van zaken zeer nauwlettend in de gaten wordt gehouden. en dat er nog steeds een onmiddellijk gevaar bestaat voor het binnendringen van magma en een nieuwe uitbarsting.
Volgens de laatste informatie van het Met Office is sinds 16 maart ongeveer achttien miljoen kubieke meter magma aan de ondergrondse "kamer" toegevoegd.
Het wordt nog steeds als zeer waarschijnlijk beschouwd dat als en wanneer er een uitbarsting plaatsvindt, deze zich opnieuw in de Sundhnúks-kraterreeks zal voordoen, en dat de waarschuwingstijd erg kort kan zijn.
21-5-2024 | 18:56 Situatie Grindavík

Enorme kosten voor Grindavík-reparaties onthuld

De regering presenteerde dit weekend voorstellen voor verdere maatregelen voor bedrijven en huishoudens in Grindavík.
Tegelijkertijd werd Deloitte's voorlopige analyse van de situatie gepubliceerd en werd een poging gedaan om verder licht te werpen op de toekomst van Grindavík.
Deloitte is sinds half april met dit project bezig. Hun analyse stelt dat de infrastructuur van de stad wordt geschat op 42 miljard ISK, en de omvang van de schade eraan wordt geschat op 9 miljard.
De totale kosten om de stad bewoonbaar te maken worden geschat op 14 tot 19 miljard euro. Er wordt echter opgemerkt dat er ook grote onzekerheid bestaat over de toekomst, aangezien er nog steeds kans is op meer schade - en hoewel dit het geval is, wordt het niet aanbevolen om onmiddellijk met reparaties te beginnen.
Deskundigen geïnterviewd door Deloitte achten het ook onverstandig om uitgebreide reparaties aan scheuren en holtes te starten, omdat er nog steeds aanzienlijke landbewegingen in het gebied plaatsvinden.

Het personeel in Svartsengi vroeg niet te komen werken

Medewerkers van de energiecentrale in Svartsengi werden vanochtend gevraagd hun werkplek niet te bezoeken nadat er veranderingen waren gedetecteerd in boorgaten in het gebied.
Birna Lárusdóttir van energieagentschap HS Orka heeft het nieuws bevestigd. De Civiele Bescherming zegt dat er geen bewijs is van een vulkaanuitbarsting.
De accumulatie van magma gaat door onder Svartsengi, waar zich sinds de laatste uitbarsting ruim 16 miljoen kubieke meter magma heeft opgehoopt.
Helga Árnadóttir, manager verkoop, operaties en diensten bij de Blue Lagoon , grenzend aan de energiecentrale, zegt dat er geen evacuatie-instructies zijn ontvangen van de Civiele Bescherming. "We letten altijd goed op en volgen alles wat de Civiele Bescherming en het IJslandse Meteorologische Bureau zeggen", zegt Helga.
19-5-2024 | 20:12 Situatie Grindavík
Gisteren en vandaag wat meer bevingen, maar volgens mij te verspreid om te wijzen op een mogelijke snelle uitbarsting.
15-5-2024 | 08:38 Situatie Grindavík
The crater op 9 mei, 2024. mbl.is/Hörður Kristleifsson

14-5-2024 | 17:03 Situatie Grindavík

In het Svartsengi-gebied gaat de grondstijging in een vergelijkbaar tempo door - 13.5.2024

Bijgewerkt op 13 mei om 15:00 UTC

In het Svartsengi-gebied gaat de grondstijging door in hetzelfde tempo als eerder waargenomen.
Sinds 16 maart, toen de laatste vulkaanuitbarsting begon, heeft de grondstijging ongeveer 20 cm bereikt bij het GNSS-station in Svartsengi.

 • De kans op een nieuwe dijkdoorbraak en een nieuwe uitbarsting in de komende dagen wordt groter.
 • De meest waarschijnlijke locatie voor een nieuwe uitbarsting is de Sundhnúk-kraterrij.
 • Waarschuwingssignalen voorafgaand aan een uitbarsting kunnen erg kort zijn.

  In het Svartsengi-gebied gaat de grondstijging door in hetzelfde tempo als eerder waargenomen. Sinds 16 maart, toen de laatste vulkaanuitbarsting begon, heeft de grondstijging ongeveer 20 cm bereikt bij het GNSS-station in Svartsengi. De accumulatie van magma in het reservoir gaat door en de kans op een nieuwe dijkdoorbraak en een nieuwe uitbarsting blijft toenemen.

  Bij de eerdere dijkdoorbraken en uitbarstingen van de afgelopen maanden werd tussen de gebeurtenissen ongeveer 8 tot 13 miljoen kubieke meter magma opgeladen in het reservoir onder Svartsengi voordat het magma naar de oppervlakte migreerde richting de Sundhnúk-kraterrij. Nu heeft de hoeveelheid magma die sinds 16 maart is toegevoegd de eerder waargenomen bovengrens overschreden.

  Seismische activiteit is tussen dagen relatief stabiel. De afgelopen week werden ongeveer 50 tot 80 aardbevingen per dag geregistreerd, vooral in de gebieden tussen Stóra-Skógfell en Hagafell en ten zuiden van Þorbjörn. De meeste aardbevingen hebben magnitudes onder de 1,0, maar er zijn geïsoleerde aardbevingen met magnitudes dichtbij de 2,0 geregistreerd. De verwachting is dat de tekenen van een nieuwe uitbarsting vergelijkbaar zullen zijn met de eerder waargenomen tekenen, zoals plaatselijke seismische activiteit in en rond de dijk, snelle grondvervorming en drukveranderingen in nabijgelegen boorgaten.

  Het IJslandse Meteorologische Bureau zet zijn 24-uurs surveillance van het gebied voort. Nieuwe uitbarstende kloven zouden zich kunnen openen in het gebied tussen Stóra-Skógfell en Hagafell, en tekenen van magma die naar de oppervlakte migreren zouden waarschijnlijk lijken op de beginfasen van andere recente uitbarstingen in het gebied.
  Dit kan gebeuren zonder enige waarschuwing.
10-5-2024 | 15:48 Situatie Grindavík

Een paar trillingen bij Sundhnúksgígar na het einde van de uitbarsting

Sundhnúksgígar werd gisteravond getroffen door verschillende kleine aardbevingen; de grootste gemeten 1,4. Er zijn nog steeds geen aanwijzingen dat er een (nieuwe) uitbarsting op het punt staat uit te breken, maar de situatie wordt zoals altijd nauwlettend in de gaten gehouden.

Sundhnúksgígar op het schiereiland Reykjanes werd gisteravond, kort na 02.00 uur, getroffen door verschillende kleine aardbevingen.
Volgens informatie van het IJslandse Meteorologisch Bureau had de grootste aardbeving een magnitude van 1,4, en de meeste waren lager dan magnitude 1.

De uitbarsting bij Sundhnúksgígar, die op 16 maart begon, eindigde woensdag uiteindelijk, maar onder Svartsengi blijft het land stijgen, en er is een risico dat er op korte termijn weer een magmastroom op gang komt.
Volgens Sigríður Magnea Óskarsdóttir, expert op het gebied van natuurlijke gevaren bij het IJslandse Meteorologische Bureau, begonnen de trillingen net voor 02.00 uur in de ochtend bij Stóra Skógfell.
Er zijn nog steeds geen aanwijzingen dat er een magmastroom op het punt staat op gang te komen, maar een dergelijke mogelijkheid bestaat wel.
Het IJslandse Meteorologisch Bureau zal de situatie nauwlettend blijven volgen.


7-5-2024 | 13:30 Situatie Grindavík
Er is begonnen met de bouw van nieuwe verdedigingsmuren bij Grindavík. Er wordt gehoopt dat de nieuwe verdedigingswerken de dunvloeiende lavastroom uit de stad zullen leiden, mocht deze de oudere muren overstromen.
De nieuwe verdedigingswerken zullen parallel worden gebouwd aan de huidige wal, genummerd L12, waar lava zich in grote hoeveelheden begint op te stapelen. Op sommige plekken is de lava bij de muur hoger geworden dan de muren zelf.
"Wat we doen is ongeveer 120 meter opzij gaan en gewoon een nieuwe lijn neerleggen", zegt Jón Haukur Steingrímsson, geo-ingenieur bij Efla.
Er wordt gehoopt dat als de lavastroom zijn weg over de ene muur vindt, een andere deze muur zal 'vangen' en hem van de stad zal afleiden.Toen eind april lava zich begon op te hopen bij de bestaande muren, was het duidelijk dat er iets moest gebeuren. Er is een limiet aan hoe lang bestaande verdedigingen kunnen worden verhoogd. "Omdat er voor elke meter die stijgt, meer breedte en meer materiaal nodig is - en dan is het misschien op een gegeven moment gemakkelijker om gewoon te verhuizen en opnieuw te beginnen", zegt Jón Haukur.
Er is grote vooruitgang geboekt en het zal niet lang meer duren voordat de nieuwe muren, tot wel zes meter hoog, klaar zullen zijn.
Bulldozers zijn nu fulltime bezig om het materiaal te verplaatsen zodat het een [nieuwe] lijn vormt.
Jón Haukur zegt dat het in totaal ongeveer twee tot drie weken zal duren om de volledige hoogte te bereiken en het werk te voltooien.

6-5-2024 | 13:22 Situatie Grindavík
De activiteit van de krater lijkt nog steeds langzaam af te nemen.
Er heeft zich binnen de grote krater een kleinere gevormd, waar nog af en toe lava uit omhoog komt.
30-4-2024 | 19:00 Situatie Grindavík

Lava vier meter hoger dan de verdedigingsmuur

De lava buiten Grindavík is op sommige plaatsen meer dan vier meter hoger dan de verdedigingswerken die ertegen zijn gebouwd.
Een verdedigingsmuur boven Grindavík verhindert dat de lava naar de stad stroomt. Er heeft zich echter veel lava opgehoopt en op één plek is het overgelopen.

RÚV – Amanda Guðrún Bjarnadóttir


Aannemers in Grindavík werken dag en nacht om de verdediging in de omgeving van de stad te versterken. De lava buiten de verdedigingswerken is op sommige plaatsen meer dan vier meter hoger dan de muren. Er bevindt zich meer dan tien miljoen kubieke meter magma in een kamer onder Svartsengi. Bij eerdere uitbarstingen kwam een magmastroom op gang toen acht tot dertien miljoen kubieke meter werd bereikt, dus de huidige hoeveelheid magma bevindt zich in het midden van dat bereik.

RÚV


Een kleine lavatong van de vulkaanuitbarsting bij Sundhnúksgíga strekt zich uit over een verdedigingsmuur net ten noorden van Grindavík.
Het stroomt vrij langzaam en tot nu toe is er geen gevaar. Steindór Óli was er gisteravond en zegt dat de lava buiten de muur stijgt en veel hoger is geworden. "Ik zou zeggen dat de plek op zijn hoogst ruim vier meter hoger is dan de bovenkant van de muur." Lovísa Mjöll Guðmundsdóttir, expert op het gebied van natuurlijke gevaren bij het IJslandse Meteorologische Bureau, zei destijds dat de ontwikkeling nauwlettend in de gaten zou worden gehouden.

Er zijn nu ook duidelijke tekenen dat het tempo van de landstijging bij Svartsengi is afgenomen, vergelijkbaar met wat er gebeurde aan de vooravond van eerdere magmastromen.
Jóhanna Malen Skúladóttir, expert op het gebied van natuurrampen bij het IJslandse Meteorologische Bureau, vertelde RÚV vanochtend dat het niet mogelijk is te zeggen wanneer [en of] een nieuwe magmastroom zou kunnen beginnen.
28-4-2024 | 19:00 Situatie Grindavík
Het is even stil geweest op deze nieuwspagina omdat er weinig verandering is in de huidige situatie.
Het volgende nieuwsbulletin geeft wat meer info.

10 miljoen kubieke meter magma

De magmakamer onder Svartsengi heeft een cruciaal punt bereikt, zegt een geofysicus. De onzekerheid is groter dan voorheen, omdat het zeer ongebruikelijk is dat magma zich op deze manier ophoopt op hetzelfde moment als een aanhoudende vulkaanuitbarsting.

De magma-indringing onder Svartsengi heeft een aanzienlijke omvang bereikt, en een [nieuwe] uitbarsting zou op zeer korte termijn kunnen beginnen.
Bij Svartsengi blijft het land stijgen. Volgens het IJslandse Meteorologische Bureau kan worden geschat dat er sinds het begin van de uitbarsting op 26 maart ongeveer tien miljoen kubieke meter magma aan de indringing onder Svarstengi is toegevoegd.
Sinds november heeft er ofwel een [ondergrondse] magmastroom ofwel een uitbarsting plaatsgevonden. toen het magmavolume 8 tot 13 miljoen kubieke meter bereikte.
Tegelijkertijd is de snelheid van de uitbarsting bij Sundhnúks constant. Geofysicus Páll Einarsson zegt dat dit zeer ongebruikelijk is.
"Als de druk in de kamer die deze voedt toeneemt, zou je verwachten dat de uitbarsting geleidelijk toeneemt, maar dat gebeurt niet."
We hebben dit niet eerder gezien, noch in de huidige periode van activiteit op het schiereiland Reykjanes, noch tijdens de Krafla- branden .
Het wordt zeer waarschijnlijk geacht dat er een magmastroom zal optreden in de Sundhnúks-kraterreeks, of dat de aanhoudende lavastroom door de bestaande krater zal toenemen. Deze eventualiteiten vergroten de kans op een nieuwe uitbarsting.

Photo: Hörður Kristleifsson
22-4-2024 | 09:00 Situatie Grindavík
De krater lijkt vanmorgen een hoop van zijn kracht te hebben verloren.

Men onderzoekt mogelijkheden om de uitbarstingslocatie voor het publiek toegankelijk te maken.
Dat houdt wel in, dat er eerst parkeerplaatsen e.d. moeten worden gecreëerd.
De veiligheid van de mensen staat wel voorop, dus gezien het feit van een dreigende nieuwe uitbarsting is het nog maar de vraag of dit project kan worden opgestart.
Nieuws-sites

Kijk ook voor informatie over de situatie op IJsland bij IJSLANDSPECIALIST
Informatie-sites

Kijk ook voor informatie over de situatie op IJsland bij IJSLANDSPECIALIST

  Veilig reizen? Safetravel.is
  Zelf naar IJsland? ijslandspecialist.nl / creatingstories.nl
  Of naar Canada? Canadareizen.eu
  Links
  Contact