21-5-2022 | 12:33 UPDATE REYKJANES
De aardbevingen blijven aanhouden, ook aan de westzijde in zee.
Het land westelijk van de berg Thorbjörn (ten noorden van Grindavík) is in korte tijd 4 cm gerezen.
18-5-2022 | 14:33 UPDATE REYKJANES
De laatste weken weer een groot aantal aardbevingen op het schiereiland, zowel bij Kleifarvatn als bij Blue Lagoon en Grindavik, en ook westelijk daarvan.
De civiele beschermingsafdeling van de politie houdt de situatie scherp in de gaten.

Een bekende vulkanoloog heeft al verklaard, dat de kans op een nieuwe uitbarsting dit jaar 50% is. Deze uitbarsting kan echter ook in zee plaatsvinden, wat een enorme as-overlast zal veroorzaken op het schiereiland en ver daarbuiten, mogelijk tot Borgarnes.

3-2-2022 | 09:24 Aardbevingen Katla
Gisteren waren er enkele aardbevingen bij de Katla, waarvan één van 4+ en twee naschokken van 3+.
De situatie wordt nauwlettend in de gaten gehouden.
Vooralsnog zijn er geen tekenen die wijzen op een op handen zijnde uitbarsting.
24-12-2021 | 04:00 AARDBEVINGEN FAGRADALSFJALL
BRON: RÚV (23.12.2021 - 22:00)
Nieuwe satellietbeelden bevestigen de magmaverzameling op het schiereiland Reykjanes. Het magma probeert zich een weg naar de oppervlakte te banen en veroorzaakt aardbevingen. Het gebied wordt nauwlettend in de gaten gehouden.
Aardbevingen schudden nog steeds op het schiereiland Reykjanes, hoewel de aardbevingen vanmiddag zijn afgenomen. Tot vijftig aardbevingen met een kracht van 3 of meer hebben de afgelopen twee dagen plaatsgevonden, waarvan één aardbeving tot 4 afgelopen nacht.

Het schiereiland Reykjanes en de verstoringen die er zijn, worden nauwlettend in de gaten gehouden, en vandaag is de verwerking van satellietbeelden die uit het gebied zijn genomen, verwerkt.

BRON: RÚV (23.12.2021 - 13:49)
Er zijn zo'n 5.000 aardbevingen geregistreerd sinds de aardbevingszwerm rond Fagradalsfjall op het schiereiland Reykjanes dinsdagavond begon. Een aardbeving in Magnitude 4 werd vanmorgen net voor 05.00 uur duidelijk gevoeld in het zuidwesten van IJsland - de vijfde schok boven M4 sinds dinsdag.
De seismische activiteit van vandaag is tot nu toe vergelijkbaar met die van gisteren en later vandaag worden nieuwe satellietgegevens verwacht die wetenschappers moeten helpen beter te begrijpen wat er gebeurt rond de vulkaan waarvan onlangs werd verklaard dat deze niet meer uitbarstte.

Een mogelijk scenario dat door het Met Office wordt overwogen, is dat de aardbevingszwerm zou kunnen eindigen met een nieuwe vulkaanuitbarsting - zoals in maart gebeurde. “Toen hadden we ook enkele duizenden aardbevingen per dag. Het is zeer waarschijnlijk dat magma zich daar onder het oppervlak voortbeweegt. Of het de oppervlakte zal bereiken of niet, is onmogelijk te zeggen', aldus Einar Bessi Gestsson, specialist op het gebied van natuurrampen.

De aardbevingszwerm is gecentreerd rond Fagradalsfjall, maar strekt zich uit tot het nabijgelegen Nátthagakriki en Litli-Hrútur.

De huidige voorspellingen zijn dat de seismische activiteit zal blijven komen in perioden van verhoogde intensiteit, gevolgd door rustigere perioden, zoals het is sinds dinsdag. Het is mogelijk dat magma zonder enige waarschuwing door het oppervlak kan breken. Het is ook mogelijk dat een uitbarsting zo zacht begint dat deze alleen wordt vastgelegd door webcams en niet door bewakingsapparatuur


22-12-2021 | 11:00 AARDBEVINGEN FAGRADALSFJALL
Vanaf gisteravond een groot aantal aardbevingen in het Fagradalls-gebied.
De situatie is enigszins vergelijkbaar met de bevingen begin maart, voorafgaand aan de uitbarsting op 19 maart.

De aardbevingen zitten wel op een dieper niveau dan toen, maar het is onduidelijk wat dat betekent.
6-12-2021 | 18:34 GRIMSVÖTN GLETSJERVLOED
De gletsjervloed van de Grímsvötn-vulkaan onder de Vatnajökull-gletsjer, Zuidoost-IJsland, bereikte gisteravond zijn hoogtepunt. Er is vanochtend wat seismische activiteit geweest in het gebied, waaronder een aardbeving met een kracht van 3.6 vóór 07.00 uur en verschillende naschokken.
Einar Bessi Gestsson, een specialist op het gebied van natuurrampen bij het Met Office, zegt dat er nog geen vulkanische onrust is geregistreerd en dat het overstromingswater nu zakt. Hij zegt dat wanneer het gewicht van het vrijkomende water een uitbarsting veroorzaakt bij Grímsvötn, dit meestal wordt voorafgegaan door aardbevingen.

“Zoals het is geweest, is er duidelijke seismische activiteit geweest rond de piek van de overstroming of de dagen eromheen en is er enkele uren of dagen krachtige seismische activiteit geweest voordat de uitbarsting begint, maar nu zien we slechts een lichte toename van seismische activiteit en volgen de gebeurtenissen op de voet en zien waar het ons zal leiden', zei Einar Bessi vanmorgen op RÚV-nieuws.

Luchtvaartautoriteiten hebben zojuist het risico voor het luchtruim in het gebied opgewaardeerd van geel naar oranje. Een oranje luchtvaartalarm wordt rond een vulkaan geďmplementeerd wanneer een uitbarsting waarschijnlijk wordt geacht vanwege verhoogde instabiliteit.

De overstroming van Grímsvötn piekte gistermiddag of vroege avond met 2.800 kubieke meter water per seconde. Dat is 28 keer de normale stroomsnelheid van de rivier de Gígjukvísl in deze tijd van het jaar.

Het gletsjerijs rond Grímsvötn is sinds het begin van de overstroming 74 meter verzakt.

De woeste wateren van Gígjukvísl waren grijs van het puin en vervoerden grote rotsen - waarvan sommige de hoofdwegbrug over de rivier raakten. Er is echter geen structurele schade opgetreden en de weg is zoals gewoonlijk open.
5-12-2021 | 15:30 GRIMSVÖTN GLETSJERVLOED
De verzakking bedraagt nu meer dan 73 meter, en gaat nog steeds door. De uitstroom in de rivier Gígjukvísl is nu ongeveer 2600m3/sec.
(De normale waarde is 100m3/sec)
De top ligt volgens de berichten nog steeds op 4000m3/sec, wat vandaag bereikt wordt.
Deze hoeveelheid zal nergens tot grote problemen leiden.

Klik HIER voor actuele daling en de seismograph-gegevens.

En HIER is een webcam bij Grimsvötn. (ververst elke 10 minuten)

Er ligt een enorm gebied waarin de rivier vrijelijk weg kan stromen (foto 1 en 2), maar het moet aan het einde wel allemaal door dit 'kleine' gaatje (foto 2).


Een uitbarsting is nog steeds mogelijk.
In dit kader is de geleidbaarheid van het rivierwater verhoogd.

3-12-2021 | 09:09 GRIMSVÖTN GLETSJERVLOED
Alle ogen zijn gericht op de gegevens die dit weekend uit Grímsvötn komen, aldus professor in de geofysica Magnús Tumi Guđmundsson. De huidige overstroming van de jökulhlaup kan worden gevolgd door een vulkaanuitbarsting en de autoriteiten moeten voorbereid zijn, zegt hij. Grímsvötn is de meest actieve vulkaan van IJsland en barstte voor het laatst uit in 2011 en 2004.
De piek van de gletsjervloed laat dit weekend zou mogelijk de oorzaak kunnen zijn van een uitbarsting, zegt Magnús Tumi. Het bureau voor civiele bescherming heeft een onzekerheidsalarm afgekondigd over de overstroming - het laagste van drie alarmniveaus voor noodgevallen die in IJsland worden gebruikt.

Wetenschappers vlogen gisteren met de kustwacht naar Grímsvötn om daar de meters en apparatuur in de hutten te controleren. Al meer dan een week stroomt er water uit Grímsvötn en wordt nu geteld als een jökulhlaup. Het niveau van de rivier de Gígjukvísl, die vanaf de gletsjer stroomt, is gestegen tot ongeveer het zomerniveau, wanneer de gletsjersmelt het snelst is. De huidige stroomsnelheid van smeltwater uit Grímsvötn is 800-1.000 kubieke meter per seconde, maar dat cijfer zou voor het einde van het weekend kunnen verviervoudigen.

Het gletsjerijs bij Grímsvötn begon een week geleden zichtbaar te zinken en gisteren was het tien meter doorgezakt.

Magnús Tumi zegt dat de overstroming tot nu toe, en de gebeurtenissen die eraan voorafgingen, volgens het boekje zijn verlopen. Dingen ontwikkelden zich sneller dan bij de overstroming van 1996, maar langzamer dan in 2010. De huidige overstroming zal naar verwachting laat op zondag of in de vroege uren van maandag zijn hoogtepunt bereiken.

Hoe waarschijnlijk is een vulkaanuitbarsting? “Redelijk waarschijnlijk. Daar moeten we op voorbereid zijn. Wanneer het water daalt bij Grímsvötn. Grímsvötn kon tot honderd meter zinken. Dat zou genoeg kunnen zijn om de lading bovenop de magmakamer te verlichten om een ​​uitbarsting uit te laten breken, zoals de laatste keer in 2004. Als dat gebeurt, is dat wanneer de uitstroom van water zijn maximum bereikt. Rond het weekend zullen alle ogen op alle meters gericht zijn. Het gebeurt soms, en soms niet. We moeten er gewoon klaar voor zijn", zegt hij.
1-12-2021 | 12:15 GRIMSVÖTN GLETSJERVLOED
BRON: RÚV

De ijskap is momenteel rond de 10 meter gedaald, en de uitstroom in de rivier Gígjukvísl bedraagt rond de 800 m3/sec.
Rond het weekeind zal de maximale uitstroom bereikt zijn met een waarde van 4000 m3/sec.
Dit is minder dan verwacht, en zal ook nergens tot problemen leiden.

28-11-2021 | 04:45 GRIMSVÖTN GLETSJERVLOED
BRON: RÚV

Reizen naar en rond Grímsvötn en Grímsfjall wordt afgeraden, stelt een politiebericht van Zuid-IJsland, aangezien een gletsjervloed van de jökulhlaup nu zeer waarschijnlijk wordt geacht.
Het gletsjerijs bij Grímsvötn in de Vatnajökull-gletsjer zakt nog steeds door - nu met een snelheid van zo'n 55 centimeter per dag. Het Met Office heeft nog steeds geen overstromingswater gedetecteerd in de rivier de Gígjukvísl, maar gelooft niettemin dat er binnenkort veel tekenen zijn van een overstroming onder de gletsjer van Skeiđarárjökull.

De harde wind in het gebied heeft gasmeters belemmerd die niet nauwkeurig de niveaus van gassen kunnen meten die zouden wijzen op het begin van een smeltwateroverstroming of een vulkaanuitbarsting. Met meters is geen vulkanische onrust gedetecteerd, maar een groep wetenschappers van de Universiteit van IJsland en het Met Office bezoeken vandaag persoonlijk Grímsvötn.

Er kunnen zich gevaarlijke spleten vormen
De politieverklaring zegt dat er gevaarlijke spleten in het ijs kunnen ontstaan, zelfs langs de gebruikelijke veilige routes over de gletsjer als gevolg van het smelten van ijs van onderaf. Scheuren en spleten kunnen zich ook vormen langs de overstromingsroute ten oosten van Grímsfjall en naar beneden Skeiđarárjökull.

Wanneer jökulhlaup-overstromingen uit Skeiđarárjökull stromen, komen gassen vrij die soms de gezondheidslimieten kunnen overschrijden.

De politie herinnert mensen eraan dat er voorbeelden zijn van vulkaanuitbarstingen na overstromingen vanuit Grímsvötn. Dergelijke uitbarstingen brengen meestal asdaling met zich mee. Het zou extreem gevaarlijk zijn om op de gletsjer te zijn als er een uitbarsting begint. In samenwerking met de gletsjeronderzoeksvereniging is de accommodatiehut bij Grímsvötn tot nader order gesloten.
25-11-2021 | 16:20 GRIMSVÖTN GLETSJERVLOED
BRON: RÚV

Het zinken van ijs in de Vatnajökull-gletsjer bij de Grímsvötn-vulkaan geeft aan dat er binnenkort een overstroming van smeltwater kan plaatsvinden. Als dat zo is, kan een vulkaanuitbarsting niet worden uitgesloten, aldus professor geofysica Magnús Tumi Guđmundsson. Grímsvötn is een van de meest actieve vulkanen van IJsland. De wetenschappelijke raad van het bureau voor civiele bescherming is gisteren bijeengekomen om de mogelijke overstroming van de jökulhlaup te bespreken.
Volgens informatie van het Met Office is de snelheid van het zinken van de ijsgrot 's nachts stabiel en sinds gisterochtend 25 centimeter gezonken, volgens de Met Office GPS-monitor. Er is echter geen verandering waargenomen in de rivier de Gígjukvísl, waar de elektrische geleidbaarheid, het gas en het waterpeil stabiel blijven.

Geen dramatisch begin van overstroming
Overstromingen van Grímsvötn zijn regelmatig gevolgd door vulkaanuitbarstingen, meest recentelijk in 2004.

“Het is een realistische mogelijkheid en mensen volgen het op de voet en zijn zich bewust van de mogelijkheid dat het zou kunnen gebeuren. Het zou zijn wanneer het begint te verzakken tijdens de laatste fase van een jökulhlaup. Dat zou het meest waarschijnlijk zijn', zei Magnús Tumi vanmorgen tegen RÚV-radio.

Hij voegt eraan toe dat het begin van de jökulhlaup-overstromingen vanuit Grímsvötn geen spectaculaire gebeurtenissen zijn zoals die van vulkanische systemen onder sommige andere gletsjers in IJsland.

“Het water begint gewoon te druppelen, dan stijgt het langzaam maar zeker. Het is alleen de neus die beslist [of het een jökulhlaup is] of bewakingsapparatuur. Er is geen vloedgolf. Het is niet zoals dat."

Veel meer water dan de overstroming van Skafta deze zomer
Er wordt aangenomen dat de overstroming een piek van ongeveer 5.000 kubieke meter per seconde zal bereiken, wat waarschijnlijk weinig of geen gevolgen zal hebben voor de wegen en bruggen over Skeiđarársandur. Magnús Tumi zegt echter dat er nu veel meer water in Grímsvötn is dan in de afgelopen 25 jaar.

“In Grímsvötn is er vandaag misschien drie of vier keer meer dan er was in de oostelijke Skaftá-ketel die deze zomer vrijkwam. Als we verder terugkijken, was er in Grímsvötn vaak veel meer water. Ze zijn veel veranderd. Maar dit is veel meer dan er de afgelopen 25 jaar is geweest.”

Zoals hierboven vermeld, is Grímsvötn een van de meest actieve vulkanen van IJsland en is voor het laatst uitgebarsten in 2011, 2004 en 1998
25-11-2021 | 03:13 GRIMSVÖTN
BRON: ICELAND REVIEW

De ijsplaat boven het subglaciale meer Grímsvötn is bijna 4 meter gedaald. Dit geeft aan dat een gletsjervloed van Grímsvötn op handen is. Dergelijke overstromingen komen regelmatig voor en hoewel ze in het verleden vulkaanuitbarstingen hebben veroorzaakt, is er op dit moment geen seismische activiteit die wijst op een dreigende uitbarsting.

De wetenschappelijke adviesraad van het Department of Civil Protection and Emergency Management is vandaag bijeengekomen om de situatie in Grímsvötn te bespreken. De ijsplaat boven Grímsvötn is de afgelopen dagen met steeds grotere snelheid gedaald. Dit zou erop kunnen wijzen dat er water uit Grímsvötn stroomt en dat we een gletsjervloed kunnen verwachten in de Gígjukvísl-rivier in het zuidoosten van IJsland, niet ver van Skaftafell.

Op basis van eerdere overstromingen verwacht het Met Office dat deze in de komende twee dagen aan de rand van de gletsjer zal opduiken en 4-8 dagen later zijn hoogtepunt zal bereiken. Op dit moment is er geen toename van de elektrische geleidbaarheid van de rivier de Gígjukvísl, maar een toename van de elektrische geleidbaarheid is de duidelijkste indicator dat er een gletsjervloed is begonnen. Het Met Office heeft ook gasdetectoren bij de bron van de rivier die zouden laten zien wanneer er vloedwater van de gletsjer in de rivier staat.

De huidige waterstanden van Grímsvötn zouden betekenen dat het maximale debiet van de overstroming 5000 m3/s zou zijn. Een overstroming van die omvang zal waarschijnlijk geen gevolgen hebben voor constructies zoals wegen of bruggen, hoewel het nog te vroeg is om de omvang van de overstroming te berekenen.

Het is al eerder gebeurd dat een Grímsvötn-glaciale overstroming wordt gevolgd door een Grímsvötn-uitbarsting, het plotselinge drukverlies wanneer het wateroppervlak daalt en de uitbarsting veroorzaakt. Dit vond voor het laatst plaats in 2004, daarvoor in 1934 en 1922. In 2004 begon op 28 oktober een gletsjervloed, na een reeks aardbevingen die op een dreigende uitbarsting wezen, die drie dagen later begon. Een dergelijke seismische activiteit is nu niet gedetecteerd. De laatste uitbarsting van de Grímsvötn was in 2011.

Het Met Office zal de situatie blijven volgen.
18-11-2021 | 15:50 AARDBEVINGEN
Vandaag weer vrij veel aardbevingen op wat ongebruikelijke plekken, oostelijk van Bláfjöll (skigebied ten zuiden van Reykjavík) en ten zuiden van de Hekla, waar eerder deze week ook al bevingen waren.

Metingen hebben aangetoond, dat de grond bij Keilir 2cm is gestegen, volgens deskundigen een gevolg van magmaverplaatsingen op grote diepte.

12-11-2021 | 08:28 BEVINGEN HEKLA
Gisteren een groot aantal aardbevingen ten zuiden van de Hekla, waarvan één met een kracht van 5.1.

6-10-2021 | 06:30 KEILIR-bevingen
Uit nieuwe gegevens blijkt dat er sinds 18 september geen nieuwe lava meer uit de krater bij Fagradalsfjall is gestroomd, waardoor het de langste onderbreking van de activiteit is sinds de uitbarsting begon - hoewel er gloeiende lava in het gebied is gezien, zeggen specialisten dat het niet uit de krater, maar beweegt zich in plaats daarvan rond in het nieuwe lavaveld. Het lavaveld is aan het noordelijke uiteinde 5-7 meter gezonken en naar het zuiden gestegen in Geldingadalir en Nátthagi.
Terwijl de lavastroom uit de krater is gestopt, is de lavastroom in het lavaveld ongeveer één kubieke meter per seconde geweest. Een dergelijke herverdeling van gesmolten lava is vrij goed bekend bij lava-uitbarstingen.

De uitbarsting kan worden opgesplitst in vijf verschillende perioden die begonnen met twee weken gestage lavastroom van ongeveer zes kubieke meter per seconde.

Daarna volgde nog een periode van twee weken waarin nieuwe scheuren openden ten noorden van de oorspronkelijke en de stroomsnelheid variabel was tussen ongeveer vijf en acht kubieke meter per seconde. De lava stroomde afwisselend in Geldingadalir, Meradalir of Nátthagi.

De volgende fase was een gestage lavastroom gedurende ongeveer tweeënhalve maand van 12 kubieke meter per seconde; stroomt ook afwisselend in Geldingadalir, Meradalir of Nátthagi.

Vluchtige activiteit die direct verband houdt met de magmastroom onder het oppervlak begon eind juni, toen de lavastroom enorm begon te variëren van 8-11 kubieke meter per seconde, met lange pauzes.

De laatste fase kan al dan niet de afsluitende fase zijn; zoals in september was er een totale stop van de uitbarsting van de 2e tot de 11e, daarna een week van opgewonden activiteit tot de 18e, gevolgd door nog een lange pauze die vandaag aan de gang is.

Het is nog onduidelijk of de vijfde fase de uitbreiding van de lava-intrusie naar het noorden en het begin van een geheel nieuwe vulkaanuitbarsting zal zijn. Dit scenario wordt nu iets waarschijnlijker geacht dan de andere verklaring dat de aardbevingszwerm een ​​eenvoudige tektonische aanpassing in het gebied is.

Rond Keilir zijn de afgelopen dag zo'n duizend aardbevingen gemeten. De grootste was magnitude 3,5, gisteren rond lunchtijd. Er was gistermiddag een aardbeving van 3,4, vanmorgen even na 02.00 uur een 3,0 en vanmorgen om 07.17 uur een 3,3.

De aardbevingszwerm is nu al een week aan de gang en omvatte 12 bevingen van meer dan magnitude 3 en maar liefst 6.000 kleinere bevingen. De grootste tot nu toe was zaterdag een M4.2, die alom werd gevoeld in het zuidwesten van IJsland.
3-10-2021 | 07:24 KEILIR-bevingen
Het aantal bevingen rond de Keilir blijft hoog, met gistermiddag een beving van 4.2.
De bevingen van 3+ worden zelfs tot in Borgarnes duidelijk gevoeld.
1-10-2021 | 12:37 KEILIR-bevingen
Na een relatief lange tijd radiostilte, mede vanwege mijn vakantie, nu maar weer eens een update.

Het lijkt er op, dat op 14 september de huidige krater zijn laatste adem uitblies, en ik was daarbij.
De volgende dag was er nog wel een grote lava-uitstroom, maar nu is het angstwekkend stil rond Fagradalsfjall.

Echter bij de noordelijk gelegen berg Keilir is het al dagen onrustig door een dagelijkse serie aardbevingen.
De verwachting is, dat hier mogelijk een nieuwe eruptie plaats gaat vinden.

Ik houd jullie op de hoogte.

15-9-2021 | 21:47 FAGRADALSFJALL
Vandaag een grote lava-uitstroom, Het gebied is ook tijdelijk afgesloten geweest, maar inmiddels al weer vrijgegeven.
Ge lavastroom zou onderweg zijn naar Natthagi.
12-9-2021 | 08:36 FAGRADALSFJALL
De vulkaan is weer ontwaakt uit zijn sluimerperiode.
Sinds gistermiddag is er weer volop lava te zien.
10-9-2021 | 13:02 ASKJA
De commissaris van de staatspolitie heeft in samenwerking met het hoofd van de politie in Noordoost-IJsland een onzekerheidsalarm afgekondigd vanwege de opheffing (stijgende landspiegel) rond de Askja-vulkaan. De verhoogde staat van paraatheid betekent dat het gebied nu nauwlettender in de gaten wordt gehouden, legt persvoorlichter van de civiele bescherming Hjördis Guđmundsdóttir uit.
Een verklaring van de staatspolitie zegt dat de meest waarschijnlijke verklaring is dat magma zich verzamelt op een diepte van 2-3 kilometer. Het Met Office en de Universiteit van IJsland zullen hun monitoring en gegevensverzameling opvoeren in Askja, in de hooglanden ten noorden van Vatnajökull.

Het land stijgt sinds begin augustus, maar de stijging is de afgelopen weken sneller geworden, volgens zowel satellietbeelden als de GPS-monitor op de vulkaan.

De onzekerheidsalarm civiele bescherming wordt geactiveerd wanneer: “Er is een gang van zaken ontstaan ​​die ertoe kan leiden dat de veiligheid van mensen en/of infrastructuur in gevaar komt. In dit stadium begint de samenwerking tussen de afdeling civiele bescherming en de betrokken organisaties van belanghebbenden. ”

In het geval van beweging in de buurt van een vulkaan betekent dat verhoogde waakzaamheid, meer gedetailleerde gegevensverzameling en onderzoek. De situatie wordt gedefinieerd en er worden regelmatig risicobeoordelingen opgesteld.

Víđir Reynisson, hoofd civiele bescherming bij de staatspolitie, zegt dat er op dit moment geen vulkanische activiteit is in Askja, hoewel het land is gestegen en het aantal kleine aardbevingen is toegenomen. Hij zegt dat het onzekerheidsalarm nu wordt afgegeven, zodat autoriteiten zich kunnen voorbereiden op alle mogelijke scenario's, als het land blijft stijgen.

Het is bekend dat Askja in het verleden zowel lava-uitbarstingen als explosieve uitbarstingen heeft veroorzaakt, en Víđir zegt dat beide scenario's mogelijk zijn. Lava-uitbarstingen, zoals Holuhraun of de uitbarsting van dit jaar op Reykjanes, komen vaker voor. Een explosieve uitbarsting zou meer verstorend zijn, omdat het een aanzienlijke asval zou kunnen veroorzaken. Het is ook mogelijk dat het land stopt met stijgen en de vulkaan niet uitbarst.

Askja is deze eeuw tot nu toe niet uitgebarsten, maar in de 20e eeuw wel acht keer; meest recentelijk in 1961. Het waren allemaal relatief kleine uitbarstingen, terwijl de uitbarsting van 1875 problemen veroorzaakte voor boerderijen in de regio, het land vergiftigde en dieren doodde met zijn zware asdaling.
9-9-2021 | 14:05 SKAFTÁ
Volgens Böđvar Sveinsson, specialist op het gebied van natuurrampen van het Met Office, blijft het waterpeil in het Skaftá-riviersysteem vandaag dalen nadat het vannacht aanzienlijk is afgenomen.
Het debiet bedraagt ​​momenteel ongeveer 600 kubieke meter per seconde in Sveinstindur en 450 kubieke meter in Eldvatn, waar het eerder een piek van 600 had bereikt.

De jökulhlaup zal naar verwachting nog enkele dagen duren, zegt Böđvar, en het risico op overstromingen in het laagland is nog niet geweken.

De glaciale vloed uit het oostelijke Skaftá subglaciale smeltwaterreservoir begon zaterdagavond rond 22.00 uur. De eerste rapporten gaven aan dat het waarschijnlijk qua schaal vergelijkbaar zou zijn met de vorige dergelijke overstroming in 2018, maar het is kleiner gebleken.

GPS-monitoren bovenop de gletsjer registreerden het dalende ijs en gaven wetenschappers een vroege indicatie dat het smeltwaterreservoir leegliep. De civiele beschermingsdienst gaf kort daarna een gevarenwaarschuwing af.
8-9-2021 | 16:14 FAGRADALSFJALL en SKAFTÁ
FABRADALSFJALL

BRON: MBL 8-9 11:19
"Er gebeurt daar iets, omdat er gas uit de krater stroomt, maar ik durf niet te beweren wat er gebeurt", zegt Ţorvaldur Ţórđarson, hoogleraar vulkanologie aan de Universiteit van IJsland, tegen mbl.is, sprekend over de uitbarsting door de Fagradalsfjall-berg, in het zuidwesten IJsland, dat op 19 maart begon.

Het gedrag van de uitbarsting veranderde afgelopen donderdag, zoals blijkt uit vulkanische bevingskaarten. Sindsdien is er zeer beperkte vulkanische activiteit in de krater geweest. Dinsdagochtend was er echter lava zichtbaar in de krater.

"Ontgassing vertelt ons dat magma op relatief beperkte diepte aanwezig is en dat er nieuw magma moet binnenkomen", zegt Ţorvaldur. Het lijkt erop, voegt hij eraan toe, dat iets het magma vertraagt ​​om het oppervlak te bereiken. Een dergelijke blokkade zou mogelijk voldoende kunnen zijn om de uitbarsting te stoppen. Toch vindt hij het voorbarig om de uitbarsting voorbij te verklaren.

SKAFTÁ

BRON: RÚV 8-9 12:19
De stroom bij de brug over de Eldvatn-rivier is nu ongeveer 600 kubieke meter per seconde en is sinds midden gisteren stabiel. De snelheid lag rond de 200 kubieke meter per seconde, als gevolg van de overstroming vanuit het westelijke subglaciale smeltwaterreservoir, toen de RÚV-webcam in de vroege uren van maandag werd opgezet. De stroom in deze tijd van het jaar is meestal dichter bij 80 kubieke meter per seconde.
De toenemende stroom sinds maandag is duidelijk te zien in bovenstaande video, waarin zelfs de lagere waterstand veel hoger is dan normaal voor de late zomer / vroege herfst.

Stroomopwaarts dichter bij de gletsjer, bij Sveinstindur, is de stroomsnelheid nu iets afgenomen en bedraagt ​​nu 1.100 kubieke meter per seconde; gedaald van 1.500 gisteren. Stroomafwaarts, waar de snelweg Route 1 Eldvatn kruist, is het 600 kubieke meter per seconde en is ongewijzigd ten opzichte van gisteravond.

Met Office-specialisten op het gebied van natuurrampen vlogen gisteren over het overstromingsgebied om de impact van de jökulhlaup te beoordelen. De Met Office-website legt uit dat de verspreiding van het overstromingswater bij de Skaftárjökull-uitlaatgletsjer minder is dan tijdens de laatste overstroming in 2018 en dat de piekstroom in de rivier ook iets minder is.

Het effect van de overstroming op de infrastructuur moet nog worden gezien, aangezien een grote hoeveelheid overstromingswater nog in het Skafta-riviersysteem moet komen. Er wordt aangenomen dat slechts een derde van het overstromingswater tot nu toe de meter bij Sveinstindur is gepasseerd.

Experts komen vanmiddag bijeen om de laatste gegevens te analyseren en te bespreken hoe de situatie zich waarschijnlijk zal ontwikkelen.

Wegen in het gebied zijn afgesloten, maar Route 1 blijft open.
7-9-2021 | 10:01 FAGRADALSFJALL en SKAFTÁ
De ijskap boven de oostelijke Skaftár-ketel is nu bijna zestig meter gedaald. Volgens een natuurbeschermingsexpert van het IJslandse Meteorologisch Bureau is het sneller gebeurd dan in eerdere races. De ijskap zal naar verwachting tot honderd meter dalen.

Morgen wordt het spannend.... morgenavond bereikt het water aan de ringweg zijn hoogste stand.
6-9-2021 | 08:40 FAGRADALSFJALL en SKAFTA
FABRADALSFJALL
De krater toont op dit moment geen tekenen van activiteit (geen pieken in de blauwe lijn).---------
GLETSJERVLOED SKAFTÁ

Een grote gletsjervloed is onderweg in de rivier Skaftá... SKAFTÁ LIVE.
Deze zal vandaag/morgen mogelijk voor problemen zorgen rondom de bruggen over deze rivier en de ringweg.

Volgens de website van het Meteorologisch Bureau zou de race zo groot kunnen zijn als 2018, maar hij zou zich meer kunnen verspreiden. Door de afvoer van de westelijke ketel is het grondwaterpeil gestegen en is er de afgelopen 24 uur veel neerslag gevallen in het gebied.

Wanneer het water uit de Skaftár-ketels stroomt, stroomt het eerst ongeveer 40 km onder de gletsjer en vervolgens ongeveer 28 km langs het Skaftá-rivierkanaal voordat het de eerste waterpeilmeter bij Sveinstindur bereikt.

Op basis van het verloop van de race in 2018 is te verwachten dat de race vandaag, maandag 6 september, te zien zal zijn op een waterpeilmeter bij Sveinstind. Vanuit Sveinstindi doet het stromende water er bijna 10 uur extra over om de waterpeilmeter in Eldvatn bij Ása bij de ringweg te bereiken. "Als alles volgens plan verloopt, zal stromend water [vannacht] de snelweg bereiken,"

UPDATE: RÚV 6-9 07:00
De verwachting is dat het waterpeil in Skafta in de ochtend zal stijgen. De ijskap boven de oostelijke Skaftár-ketel is sinds middernacht iets minder dan twintig meter gedaald, maar volgens Salóme Jórunn Bernharđsdóttir, natuurbeschermingsspecialist bij het IJslandse Meteorologisch Bureau, zal het naar verwachting tot zestig tot honderd meter dalen. Gevreesd wordt dat structuren in gevaar kunnen komen.
Er zijn geen waterstanden bij de rivier de Skafta, maar het is aannemelijk dat dit gaat gebeuren. Salóme zegt dat de watergroei langzaam begint en dan waarschijnlijk een maximale stroom per dag bereikt. Morgenochtend is er een bijeenkomst op het Meteorologisch Bureau over de stand van zaken.

UPDATE:VÍSIR 6-9 08:00
De ringweg bij Eldhraun moet mogelijk worden afgesloten wanneer het stromende water daar aankomt.

UPDATE VEDUR 6-9 09:00
Volgens de laatste metingen kan worden aangenomen dat het stromende water van Eystri-Skaftárkatli in ongeveer 10 uur de waterpeilmeter bij Sveinstindur bereikt. In vergelijking met de vorige race bereikt hij zijn hoogtepunt iets meer dan 30 uur daarna in Sveinstindur. Het is te verwachten dat de eerste tekenen van de race vanavond of vroeg in de ochtend op Eldvatn zullen verschijnen. Daarna zal de stroom gestaag toenemen en zal waarschijnlijk woensdag laat in de avond of de vooravond van donderdag zijn hoogtepunt bereiken bij de ringweg.

-------------


Nieuws-sites


Veilig reizen? Safetravel.is
Zelf naar IJsland? ijslandspecialist.nl
Of naar Canada? Canadareizen.eu
Links
Contact