25-2-2024 | 11:11 Situatie Grindavík

Met Office voorspelt een nieuwe uitbarsting voor volgende week

Het Met Office gelooft dat de hoeveelheid magma onder Svartsengi volgende week het niveau zal bereiken dat nodig is om een magma-indringing of uitbarsting te laten plaatsvinden. Alles hangt af van de vraag of de accumulatie van magma in hetzelfde tempo doorgaat als voorheen.

De accumulatie van magma onder Svartsengi gaat door en de snelheid blijft relatief constant, zo meldde het Met Office (Veđurstofa Íslands) gisteren op zijn website. De situatie lijkt sterk op wat werd waargenomen tijdens de recente uitbarstingen op het schiereiland Reykjanes, wat de situatie voorspelbaarder maakt.

Interessant is dat het bureau vol vertrouwen beweert dat als de accumulatie van magma in hetzelfde tempo doorgaat als nu, de hoeveelheid magma volgende week een niveau zal bereiken dat noodzakelijk wordt geacht voor de vorming van een nieuwe magma-indringing of zelfs een uitbarsting.

Benedikt Ófeigsson, een geofysicus van het Met Office, zegt dat een dergelijke voorspelling gezien de omstandigheden gewoon geaccepteerd moet worden. De laatste drie uitbarstingen op het schiereiland Reykjanes hebben wetenschappers laten zien dat dit het meest waarschijnlijke scenario is.

Bovendien beginnen seismische gebeurtenissen in het gebied steeds meer te lijken op een reeks uitbarstingen en magma-indringingen, de zogenaamde Krafla-branden (Kröflueldar), die plaatsvonden in Noord-IJsland van 20 december 1975 tot 18 september 1984.

Wetenschappers hebben daarom de huidige reeks uitbarstingen op het Reykjanes-schiereiland Svartsengiseldar genoemd: de Svartsengi-branden.
23-2-2024 | 07:08 Situatie Grindavík

Wet op de aankoop van woningen in Grindavík goedgekeurd

Net na middernacht keurden parlementsleden een wet goed over de aankoop van woningen in Grindavík door de regering. Inwoners van Grindavík hebben tot het einde van het jaar de tijd om te beslissen of ze hun eigendommen willen verkopen.

Na middernacht keurde Alţingi een wetsvoorstel goed over de aankoop van woningen in Grindavík door de Schatkist en een aanvullende wet om de aankoop te financieren. Er zijn verschillende wijzigingen in het wetsvoorstel aangebracht. Inwoners van Grindavík krijgt bijvoorbeeld tot het einde van het jaar de tijd om te beslissen of ze hun eigendom aan de staat willen verkopen.

Appartementeigenaren hebben gedurende twee jaar na inwerkingtreding van de wet een recht van voorkoop op de appartementen. Er is een voorlopige bepaling dat binnen deze twee jaar wordt beoordeeld of er voorwaarden zijn voor verlenging van dit voorkeursrecht.

Grindavíkurveg opnieuw open

Sólveig Klara Ragnarsdóttir
De Grindavík-weg is heropend. Voetgangers wordt gevraagd extra voorzichtig te zijn op het gedeelte dat nieuwe lava oversteekt. Dit staat in een mededeling van de politie in Suđurnes.

Er zijn veel scherpe bochten op de nieuwe verbinding naar Bláalónsveg en je moet voorzichtig rijden. Je moet vooral voorzichtig zijn op de weg, aangezien deze de nieuwe lava oversteekt. Het is ten strengste verboden om daar met een voertuig te rijden, omdat het nog steeds erg heet is op de weg en in de omgeving.

20-2-2024 | 07:44 Situatie Grindavík

24/7 Grindavík-retour toegestaan, maar niet aanbevolen

Inwoners van Grindavík mogen 24/7 in de stad blijven volgens de nieuwe regels die vandaag van kracht worden, maar dit is op eigen risico. De infrastructuur verkeert in een zeer slechte staat.

Úlfar Lúđvíksson, politiechef in Suđurnes, heeft besloten dat inwoners van Grindavík en degenen die in Grindavík werken daar vanaf morgen fulltime mogen blijven en werken - maar op eigen risico.
Dit is het gevolg van het feit dat de politiechef het bevel tot evacuatie van de stad, dat gisteren afliep, niet heeft verlengd. Vervolgens was het de verantwoordelijkheid van de korpschef om te beslissen over een nieuwe regeling inzake toegang.
In de aankondiging van Úlfar wordt benadrukt dat de infrastructuur in de stad in een staat van verval verkeert, er geen plek is voor kinderen om te spelen en er nog steeds een risico bestaat op scheuren in de grond.

De omstandigheden op sommige plaatsen zijn niet geschikt voor het wonen in huizen, zegt hij. Hoewel activiteiten en verblijven 24 uur per dag zijn toegestaan, herhaalt Úlfar het volgende: Grindavík is gesloten voor iedereen behalve de inwoners van de stad, werknemers van het bedrijf en degenen die de bewoners moeten helpen. Bewoners en medewerkers betreden de stad op eigen risico.

Iedereen moet verantwoordelijk zijn voor zijn eigen handelen of nalaten. De politiechef maakt duidelijk dat Grindavík geen plek is voor kinderen of kinderen om te spelen. Er zijn geen functionerende scholen en de infrastructuur verkeert in een staat van verval. De belangrijkste warmwaterleiding naar de stad lekt. Er wordt aangenomen dat deze onder lava ligt, maar er wordt gezocht naar reparatie.
Mensen wordt geadviseerd niet te knoeien met de warmwaterinstellingen in huizen. Er is geen koud water beschikbaar en dus ook geen drinkwater. De omstandigheden zijn dus anders dan die geschikt kunnen worden geacht voor het bewonen van woningen. Er zitten veel scheuren in de grond in en rond de stad, die zonder waarschuwing open kunnen gaan. Het gevaar wordt groot geacht.

Mitigatiemaatregelen zijn in voorbereiding, waaronder onder meer kartering, grondonderzoek, geodetische metingen en visuele inspectie. Open gebieden in en rond Grindavík zijn niet afzonderlijk onderzocht.
Mensen moeten zich aan de trottoirs en straten houden en vermijden om naar kavels en andere open gebieden te gaan. Het land bij Svartsengi blijft stijgen en er zijn nog steeds risico's op het gebied van vulkaanuitbarstingen. De omstandigheden binnen en buiten de gevarenzones kunnen zonder voorafgaande kennisgeving veranderen. Buiten de gemarkeerde gebieden kunnen gevaren verborgen zijn.

Úlfar stelt vervolgens dat het weliswaar voor inwoners is toegestaan om in de stad te overnachten, maar dat hij dit niet aanbeveelt. Hij verwacht niet dat velen dat zullen doen. De aanwezigheid van hulpverleners in Grindavík zal worden verminderd, maar de politie zal in de stad zoals voorheen wettelijk toezicht uitoefenen. Aannemers zijn nog steeds aan het werk om te achterhalen waar de warmwaterleiding die van Svartsengi naar Grindavík loopt, kapot is.

Volgens de laatste informatie wordt de pijpleiding afgegraven, maar is deze beschadigd tijdens de recente vulkaanuitbarsting. Het warme water staat niet volledig onder druk en het lijkt erop dat meer dan de helft van het warme water dat de energiecentrale in Svartsengi verlaat verloren gaat op weg naar Grindavík.
Op veel plaatsen is de lava nog steeds erg heet en de pijp ligt op het diepste punt zes meter diep. De gemeenteraad van Grindavík heeft vandaag om 17.00 uur opgeroepen tot een bewonersbijeenkomst in Laugardalshöll in Reykjavík.


16-2-2024 | 07:48 Situatie Grindavík

Nieuwe uitbarsting eind februari of begin maart

De accumulatie van magma gaat onder Svartsengi door en de laatste berekeningen suggereren dat het magma rond of na het einde van de maand een vergelijkbare positie zal bereiken als vóór de laatste uitbarsting.

Modelberekeningen op basis van GPS-gegevens geven aan dat magma eind deze maand, of begin volgende maand, een positie zal bereiken die vergelijkbaar is met die van de laatste uitbarsting.
Vandaag is een nieuwe risicobeoordelingskaart gepubliceerd, maar daarin staat dat de kans op een uitbarsting in alle gebieden is verminderd. Er is nog steeds een grote kans op aardverschuivingen in kloven in Grindavík.
Het nieuws wordt onthuld op de website van het IJslandse Meteorologische Bureau. Land blijft rond Svartsengi stijgen en is vergelijkbaar met nadat de laatste magma vanaf daar wegstroomde.

Modelberekeningen op basis van GPS-gegevens vanaf het einde van de uitbarsting op 9 februari laten zien dat de magma-accumulatie tot gisteren ongeveer twee tot drie miljoen kubieke meter bedraagt. Toen de uitbarsting op 8 februari begon, stroomde er naar schatting ongeveer tien miljoen kubieke meter van Svartsengi naar het Sundhnúsgiga-systeem. De seismische activiteit ten noorden van Grindavík is de afgelopen dagen laag geweest, en sinds 12 februari zijn daar slechts kleine aardbevingen met een kracht van één of minder geregistreerd.
De seismische activiteit gaat echter door in het westelijke deel van Fagradalsfjall, en ongeveer 80 kleine aardbevingen van rond of onder de 1,5. in omvang, zijn daar sinds 12 februari geregistreerd. De diepte van de aardbevingen bedraagt ​​ongeveer zes tot acht kilometer.
De risicobeoordelingskaart van het Met Office is bijgewerkt en de nieuwe versie is zonder wijzigingen geldig tot 22 februari.

LAVASTROOM OP 8 FEBRUARI


En Blue Lagoon gaat vandaag ook weer open...........
13-2-2024 | 09:31 Situatie Grindavík
Indien zich voorlopig geen aardbevings- of uitbarstings-gerelateerde gebeurtenissen meer voordoen, zal ik de nieuwsvoorziening via deze site minimaliseren.

Zodra er op dat vlak belangrijke gebeurtenissen plaatsvinden, zal ik uiteraard hier weer uitgebreid verslag van doen.


13-2-2024 | 06:45 Situatie Grindavík

Civiele Bescherming vergroot de toegang tot Grindavík

Een nieuwe risicobeoordeling voor Grindavík betekende dat de toegang voor inwoners en bedrijven in Grindavík in de nabije toekomst is vergroot. Iedereen zou de komende dagen de stad in moeten kunnen komen.

Volgens de nieuwe beoordeling van de publieke verdediging over het algemene risico in Grindavík zouden alle inwoners en alle bedrijven Grindavík in de komende drie dagen moeten kunnen bereiken. Dit gebeurt op basis van de nieuwe risicobeoordeling van het Noorse Meteorologisch Agentschap, die uitgaat van een lager risico op plotselinge uitbarstingen, lavastromen en gasverontreiniging dan in de vorige risicobeoordeling.

Een voorwaarde voor alle bewoners van Grindavík om naar huis te gaan en voor hun eigendommen te zorgen, is dat het weer goed blijft.

Almannavarna's inschatting is dat het mogelijk zal zijn om de toegang tot Grindavík te vergroten, ondanks het feit dat het na de laatste uitbarsting niet mogelijk is om te rekenen op een ontsnappingsroute via Norđurljósaveg naar Grindavíkurveg.
10-2-2024 | 19:00 Situatie Grindavík

Optimistisch dat de leidingen de komende dagen klaar zullen zijn

De productiemanager van HS Orku zegt dat alles bijzonder is aan het project waar tegenwoordig bij Svartsengi aan wordt gewerkt. Het werk gaat goed en de weg over de nieuwe lava maakt het werk veel gemakkelijker.
Ruim honderd arbeiders hebben dag en nacht gewerkt aan de montage van nieuwe warmwaterleidingen voor Suđurnes in Svartsengi. Er waren ongeveer 50 mensen aan het werk toen Arnar Björnsson vandaag met Kristin Hardarson, productiemanager bij HS Orku, sprak bij Svartsengi.

Kristinn zegt dat alles uniek is aan dit project. Het was geen vanzelfsprekendheid dat het mogelijk zou zijn om een weg over de lava aan te leggen, maar het vereenvoudigde het project enorm.

De werkzaamheden verlopen voorspoedig en Kristinn zegt vrij optimistisch te zijn dat het de komende dagen klaar zal zijn, al durft hij geen concrete datum te noemen.

Guđmundur Bergkvist maakte vandaag de bijgevoegde foto's in Svartsengi.====================================


De regering overweegt om alle onroerend goed van Grindavík op te kopen... Hier direct onder wat informatie.

De maatregelen zijn een verademing voor Grindvíking

De burgemeester van Grindavík zegt dat mensen over het algemeen tevreden zijn met de aankoop van onroerend goed in Grindavík door de overheid. Het wetsvoorstel is nu in consultatie en mensen hebben tot maandag de tijd om erop te reageren.

De bypass-leiding viel uit elkaar - het werken aan een nieuwe duurt enkele dagen

Het lijkt duidelijk dat het de komende dagen koud zal zijn in de huizen van mensen in Suđurnes. Er is vanavond een warmwaterleiding onder de lava kapot gegaan, waardoor er geen warm water meer naar Reykjanesbćr stroomt. De voorbereidingen voor de installatie van een nieuwe zijn begonnen, wat enkele dagen kan duren.

Een bypass-leiding langs de Njarđvíkuräđirn brak vanavond rond half twaalf midden onder de lava en voert daarom geen warm water meer naar Reykjanesbćr. In de aankondiging van HS Orku staat dat de mogelijkheid bestaat dat de leidingen gisterochtend en vanavond laat zijn verstoord door de lavastroom.

Er staat ook dat de locatie zich onder het midden van de lava bevindt, in het gedeelte waar deze het dikst is, en dat het daarom onmogelijk is om daar met reparaties te beginnen.

Gisteravond is de aanleg van een nieuwe pijpleiding voorbereid

Vanavond wordt er gewerkt aan de voorbereiding van de aanleg van een nieuwe leiding. Volgens Kristin Harđarson, productiemanager bij HS Orku, begint de bouw morgen. Hij zegt dat het er goed uitzag met de bypass-leiding ervoor.

Er werd vandaag om drie uur water om haar heen gepompt, eerst liet men een kleine hoeveelheid water stromen om een gelijkmatige temperatuur te bereiken. Toen in het tweede deel van de avond de stroming werd opgevoerd, werd duidelijk dat de leiding het niet aankon en brak onder de lava, op de ergste plaats.

Bewoners in het gebied kunnen volgens Kristin een tekort aan warm water verwachten, maar het kan enkele dagen duren om een nieuwe leiding aan te leggen. Het is absoluut noodzakelijk om de instructies van de openbare veiligheid en HS Veitna op te volgen met betrekking tot reacties in deze moeilijke en uitdagende situaties.

De voorbereiding van een nieuwe pijp gebeurt in nauwe samenwerking met de civiele bescherming, maar het is duidelijk dat de implementatie enkele dagen zal duren. Preciezere tijdstippen kunnen op dit moment niet worden geschat.

Koude dagen en nachten in het vooruitzicht

In de aankondiging van de Nationale Defensie wordt duidelijk dat het de komende dagen en nachten koud kan worden in de huizen in Suđurnes. Veel mensen hebben elektrische verwarmingstoestellen aangeschaft, en de Civiele Bescherming herhaalt dat mensen deze apparaten spaarzaam of indien nodig gebruiken, en rekening houden met anderen.

Bewoners worden opgeroepen voorzichtig te zijn bij het gebruik van gaskachels. Als er gas wordt gebruikt, moeten de ramen openstaan.

Net zo belangrijk is om voordat mensen gaan slapen al het gas uit te draaien en de gasfles buiten de deur te zetten. Gas mag nooit binnenshuis in een afgesloten ruimte worden gebruikt en 's nachts is het belangrijk om de ruimte waar gas wordt gebruikt te ventileren.

Vanavond werd duidelijk welke impact stresspunten kunnen hebben op het systeem als in een groot deel van het gebied de elektriciteit uitvalt. Er is al gezegd dat het elektrische distributiesysteem van HS Veitna niet is ontworpen voor het verwarmen van huizen en dat het systeem daarom niet bestand is tegen hoge belastingspunten.

De Civiele Bescherming benadrukt dat het niet vaak genoeg kan worden gezegd hoe belangrijk het is voor het elektriciteitssysteem in Suđurnes om zuinig om te gaan met elektriciteit. Het zal cruciaal zijn voor de komende dagen. Meer informatie over de toekomst en de stand van zaken wordt morgen naar de bewoners gestuurd.

UPDATE 9-2 20:50

Het elektriciteitsvoorzieningssysteem heeft in verschillende gebieden van Reykjanes de tolerantie overschreden

De belasting van het elektriciteitsvoorzieningssysteem overschrijdt de tolerantielimiet in verschillende gebieden van Reykjanes, en HS Veitur vraagt mensen om niet te vergeten elektriciteit te besparen. Er is een gedeeltelijke stroomstoring in Sandgerđi en Vogur vanwege stroomstoringen.

Op verschillende plaatsen in Reykjanes valt de elektriciteit uit, waar de stroomvoorzieningssystemen hun limiet hebben bereikt.

HS Veitur heeft zojuist een aankondiging verzonden waarin mensen worden gevraagd zichzelf niet te vergeten en zoveel mogelijk elektriciteit te besparen. Anders kan het systeem crashen.

Er is een gedeeltelijke stroomstoring in Sandgerđi en Vogur vanwege stroomstoringen.

Sigrún Inga Ćvarsdóttir, communicatiemanager van HS Veitna, zegt dat het belangrijk is dat mensen de instructies volgen om het elektriciteitsverbruik tot een minimum te beperken.

Het is onder andere belangrijk om tijdens het koken het contact uit te zetten.

"Het is dus goed om te onthouden dat je tijdens deze omstandigheden geen elektrische auto's moet opladen", zegt Sigrún Inga.

Ze zegt dat het mogelijk is dat meer gebieden zonder elektriciteit komen te zitten als er niet snel actie wordt ondernomen. “Dit kan voorkomen worden als bewoners samenwerken”, zegt Sigrún Inga.
9-2-2024 | 15:00 UITBARSTING Reykjanes

Er is water aangekomen in Njarđvíkurĺđin

De werkzaamheden van vandaag om de Njarđvíkurĺđin, de warmwaterleiding van Svartsengi naar Reykjanesbćr, aan te sluiten, zijn goed verlopen en er stroomt nu ongeveer 70 l/s doorheen op weg naar de warmwatertanks van HS Orku in Fitjum. Tot nu toe zijn er geen lekkages te zien aan de leiding onder de lava. In samenwerking met HS Veitur wordt de druk tot de avond langzaam opgevoerd totdat de volledige capaciteit is bereikt.

Vandaag rond drie uur waren de laswerkzaamheden klaar en toen begonnen ze meteen langzaam de leiding in te pompen om te kijken wat die deed. Er werd gevreesd dat er schade was aangericht aan het deel dat onder de lava lag, en dat temperatuurveranderingen tijdens het injecteren ertoe konden leiden dat de leidingen zouden krimpen en eraan zouden trekken. Het gebeurde niet. Op het deel van de pijp dat geschuurd en gevuld is, zijn er aanwijzingen dat de temperatuur niet heel hoog is vergeleken met de omstandigheden, maar de pijp was twee meter diep voordat de lava stroomde.

Het is geen vanzelfsprekendheid dat een operatie van deze aard, onder zulke uitdagende omstandigheden als deze feitelijk is, soepel zal verlopen. Het was echter de ervaring van vandaag en dankzij de veilige en kwalitatieve werkmethoden van de werknemers van HS Orka en de aannemers HD technology solutions en de staalfabrieken Framtaks en Ellert Skúlason, aldus een persbericht van HS Orka.

HS Veitur heeft dit nu gepubliceerd:
Wanneer de leidingen bij Svartsengi gerepareerd zijn, zal het warme water de warmwatertanks bij Fitju beginnen te bereiken. Van daaruit zal het distributiesysteem langzaam bepaalde gebieden tegelijk binnenkomen. Wordt het gedaan om het distributiesysteem te beschermen, de kans op lekkages te verkleinen, de leidingen te stofzuigen(schoonspoelen??) en druk op te bouwen in het systeem.
UPDATE 15:00
Vulkanische trillingen zijn sinds gisteren (8 februari) aanzienlijk afgenomen. De afname werd gisteren kort na de middag waargenomen, samen met verminderde eruptieve activiteit op de vulkanische kloof en de activiteit werd meer beperkt tot afzonderlijke kraters. Gisteravond werd een tijdelijke toename van de vulkanische beving opgemerkt, die samenviel met verhoogde vulkanische activiteit in de kraters. In de loop van de nacht nam de activiteit verder af en tussen 7 en 8 uur vanochtend waren er twee uitbarstende kraters actief. De afgelopen uren is er geen lavafontein waargenomen op webcamera's, maar er is mogelijk nog steeds activiteit in de kraters.

Het satellietradarbeeld, gisteren om 14:56 uur genomen, toont een bodemdaling van 10 cm in het Svartsengi-gebied, ten noordwesten van de berg. Ţorbjörn, toen magma van daaruit naar de Sundhnúkur-kraterrij stroomde. Modelberekeningen op basis van deze gegevens suggereren dat ongeveer 10 miljoen m3 magma uit het magmareservoir onder Svartsengi naar de uitbarstingslocatie in de Sundhnúkur-kraterrij is gestroomd.

Hoop dat vandaag de warmwaterleidingen aan kunnen worden gesloten

Ongeveer twintig mensen hebben vannacht bij veertien graden vorst gewerkt aan reparaties aan warmwaterleidingen op het schiereiland Reykjanes. Gehoopt wordt dat het mogelijk zal zijn om overdag te testen met het plaatsen van warm water op de leidingen.


Het werk aan de reparatie van de warmwaterleidingen van Svartsengi, die gisteren bij de uitbarsting kapot gingen, verliep langzamer dan verwacht. Birna Lárusdóttir, informatievertegenwoordiger van HS Orka, zegt dat er verschillende uitdagingen zijn bij de reparatie, vooral aan de noordkant waar aan de lavarand wordt gewerkt. Als alles vandaag volgens plan verloopt, kan het nog wel twee dagen duren voordat het warme water volledig hersteld is.

Werken aan de aansluiting van twee leidingen

Op het werk moet de veiligheid in acht worden genomen. "Mensen zijn aan de ene kant klaar met de verbindingen, maar aan de andere kant gaat het iets langzamer."

Birna zegt dat het bedrijf warmwaterleidingen in de grond heeft gelegd waar de lava overheen stroomde, maar dat ze het deel van de leiding dat door de uitbarsting was weggevaagd nog niet hadden afgemaakt. "Eigenlijk hebben we het over twee pijpen. De ene zit bovengronds en de andere zit in de grond, een soort bypass naar de oude leiding. "Als mensen zich zo'n lus aan de pijp kunnen voorstellen, en we proberen de pijp als het ware aan elk uiteinde in elkaar te zetten."

Maximaal twee dagen totdat de volledige temperatuur is bereikt

Birna hoopt dat het werk vandaag klaar zal zijn. "Als ze eenmaal op hun plaats zitten, laten we het water langzaam binnenkomen om te kijken of de leidingen, de ondergrondse leidingen die onder de lava liggen, hier ongeschonden uit zijn gekomen."

Als alles volgens plan verloopt, betekent dit niet dat de hitte vandaag alle huizen zal bereiken. Het water moet via het leidingsysteem van HS Orku lopen en de tanks moeten worden gevuld. Het kan tot twee dagen duren voordat alle bedrijven en woongebouwen volledig zijn verwarmd.

Ondergrondse leidingen moeten bestand zijn tegen de hitte van de lava

"Wij denken dat de hitte op zich geen effect zou moeten hebben, niet veel in ieder geval. Dat bleek uit een pijp die nu onder de lava ligt die bij Grindavík stroomde. we hebben daar onlangs een soortgelijke pijp gelegd en die heeft de hitte goed doorstaan." De vraag is echter of er gisteren bij het stromen van de lava een van de leidingen op een andere manier beschadigd is, omdat een deel ervan over de kale leidingen is gegaan.

Belangrijk om veilig te zijn

De lokale omstandigheden zijn lastig en de vorst bereikte veertien graden. Er waren gisteravond ongeveer 20 mensen aan het werk, medewerkers van HS Orku samen met aannemers. "Mensen zorgen voor de grootst mogelijke veiligheid en het staat uiteraard op nummer één, twee en drie dat mensen veilig thuiskomen van dit project."

Gisteren kocht de Civiele Bescherming warmteblazers voor degenen die dat niet konden, zoals een verpleeghuis in Suđurnes. Er wordt volop gewerkt aan het aansluiten van de nieuwe waterleidingen en er wordt gewerkt aan het creëren van een vluchtroute rond de lava.

Op dit moment is er weinig activiteit merkbaar met betrekking tot de uitbarsting.
Zodra er meer informatie beschikbaar is, zal dit hier worden weergegeven.
8-2-2024 | 20:30 NIEUWE UITBARSTING
UPDATE 20:30

Geen belangrijke wijzigingen van de situatie. Morgen meer nieuws.
UPDATE 15:00

De kracht van de uitbarsting neemt af

De activiteit vindt nu voornamelijk plaats op 3 locaties op de uitbarstende kloof die vanochtend is geopend. Dit lijkt op het proces dat werd waargenomen bij de uitbarsting van 18 december 2023, toen de activiteit zich enkele uren na het begin van de uitbarsting beperkte tot enkele kraters.

Een opvallende, donkere pluim stijgt op uit een deel van de uitbarstende kloof. Dit is waarschijnlijk te wijten aan de interactie van magma met grondwater, wat resulteert in een licht explosieve activiteit waarbij de witte stoompluim zich vermengt met de donkere vulkanische pluim.

Het lijkt erop dat tephra momenteel niet ver van de uitbarstende kloof verwijderd is. De vulkanische pluim verspreidt zich naar het zuidwesten.

UPDATE 14:00

Tegen de klok werken voor back-up leidigen

De minister van Justitie en de premier zeggen beiden dat maatregelen om de infrastructuur in Reykjanes te beschermen voor de lange en de korte termijn zijn. Een groot aantal brandweerlieden werkt momenteel aan de aanleg van een back-uppijpleiding tussen Svartsengi en Fitja.

Premier Katrín Jakobsdóttir zei vanochtend in een interview met een persbureau dat er moeilijke omstandigheden worden gecreëerd vanwege de infrastructuur op het schiereiland Reykjanes. Opgemerkt moet worden dat de lava Njarđvíkurćđ niet was overgestoken toen ze werd geďnterviewd.
Ze zegt dat ze werken aan tegenmaatregelen voor de lange en korte termijn.

Katrín zegt dat er in dit gebied zeker sprake was van een uitbarsting. Om te beginnen was het uiterlijk qua locatie goed, maar daarna was de lavastroom erg snel. Nu zou alles in het werk worden gesteld om de infrastructuur te beschermen.
Er wordt gewerkt aan het leggen van reserveleidingen.
‘Maar de lava stroomt snel. We moeten dus maar afwachten of het lukt. Anders hebben we een tijdelijke oplossing, maar het is duidelijk dat hierdoor in de hele Suđurnes een tekort aan warm water kan ontstaan.
"In deze gesproken woorden werken groepen intelligente mensen aan het lassen van de nieuwe Njarđvíkur-pijpleiding en het frezen ervan."

Guđrún zegt dat de werkzaamheden aan nieuwe leidingen al zijn begonnen. Er is een aanzienlijke groep aan het werk, zowel lassers, loodgieters, grondwerkers als anderen.
"Het is een grote race tegen de klok en we hopen dat dit succesvol zal zijn en dat we het water in Reykjanes warm kunnen houden", zegt Guđrún, die de pijpleiding nog niet was overgestoken toen ze werd geďnterviewd.
Guđrún zegt dat het dringend is dat mensen de aanbevelingen van de GGD opvolgen om het watergebruik te besparen.
Want zelfs als het ons lukt om een nieuwe leiding aan te sluiten, kunnen we hem de komende twee dagen niet aan de praat krijgen, dus het kan zijn dat we zonder warm water komen te zitten. Dan moeten mensen ernaar handelen.
Guđrún zegt ook dat er mogelijk een onderbreking in de elektriciteitsvoorziening zal optreden en dat de elektriciteit mogelijk op rantsoen zal worden gezet.

De hoofdleidingen zijn bezweken en er stijgt een stoompluim uit het gebied. VF/Hilmar Bragi Bárđarson


De warmwaterleiding bij Svartsengi is kapot en er is nu alleen nog een reservevoorraad warm water voor Suđurnes, die naar verwachting twaalf tot veertien uur zal duren. De druk op het systeem is verminderd en bewoners en bedrijven worden gevraagd samen te werken om zoveel mogelijk warm water en elektriciteit te besparen.

De Civiele Bescherming stuurde kort geleden de volgende mededeling, maar daarna viel de infrastructuur uiteen:

De Civiele Bescherming herhaalt haar boodschap aan de inwoners van Reykjanes om zo lang mogelijk te wachten met het starten van elektrische verwarming. Bewoners en bedrijven wordt gevraagd de verwarmingssystemen in hun huizen lager te zetten en geen warm water te gebruiken voor het baden in douches, baden of bubbelbaden. Is het gedaan om warm water te besparen? Het is belangrijk dat iedereen samenwerkt.

Het risico bestaat dat de lavastroom de hoofdleidingen van HS Veitna kruist, die heet water transporteert van Svartsengi naar Fitja in Reykjanesbćr. Bij de huidige snelheid van de lavastroom zou de hoofdleiding in minder dan een uur bedekt kunnen zijn met lava.

Als de hoofdleidingen bedekt zijn met lava, zal er waarschijnlijk geen warm water uit Svartsengi komen, met als gevolg dat er geen warm water zal zijn in Reykjanesbćr, Suđurnesjabćr, Grindavík en Vogum. Het kan binnen een uur gebeuren, dus het is belangrijk dat alle bewoners en bedrijven warmte en warm water besparen.

Hoe lang de warmwaterstoring zal duren is op dit moment onduidelijk. Er wordt hard gewerkt aan het vinden van een tijdelijke oplossing.


UPDATE 13:00

Lava zou het warme water van Svartsengi kunnen afsluiten

Het risico bestaat dat de lavastroom van de uitbarsting bij Sundhnúksgíga de hoofdleidingen kruist, zodat er geen warm water uit Svartsengi wordt geleverd. HS Veitur zegt dat de reservetanks vol zijn, maar vraagt inwoners spaarzaam met water om te gaan.

UPDATE 12:00

Lava "drie uur" van waterleiding die het hele schiereiland bedient

Víđir Reynisson, directeur van de Civiele Bescherming, zegt dat de lavastroom veel groter is dan het vanmorgen leek. De lavastroom heeft zich meer naar het zuiden verplaatst en is over Grindavíkurveg gevlogen. "Onze lavasimulatiemodellen zeggen dat het, als we niets kunnen doen, minder dan drie uur duurt voordat de lavastroom de warmwaterleiding bereikt die het hele schiereiland Reykjanes voedt."
Er worden noodverdedigingen gebouwd en de pijpleidingen worden beschermd. Er wordt gewerkt aan het plaatsen van een nieuwe warmwaterleiding in de grond en het afgraven van grond daarover. "Het kan de lavastroom aan en hopelijk zal het binnen drie uur klaar zijn."
Het risico is dat als de leidingen breken, er in heel Suđurnes geen warm water meer is. “Nu gaan we mensen vragen aandacht te besteden aan waterbesparing en vermoedelijk zullen alle grote gebruikers in het gebied gesloten zijn.”
Binnenkort wordt een aankondiging van alle nutsbedrijven verwacht. Als alle inwoners van Suđurnes erin slagen zoveel mogelijk water te besparen, is er 12 tot 14 uur lang warm water.
Als de infrastructuur kapot gaat, kan het tot drie dagen duren om het warme water te herstellen. "Het ziet er momenteel niet goed uit, maar er wordt alles aan gedaan om een noodsituatie te voorkomen."

VIDEO

AAN DE ONDERZIJDE VAN DE FOTO SVARTSENGI, DE ENERGIECENTRALEBIJ DE AFSLAG NAAR BLUE LAGOON, KOMENDE VANUIT HET NOORDEN(11:52, lijkt geen redden aan)

De uitbarsting is vanuit de lucht een enorm spektakel

De kloof die vanochtend tijdens de uitbarsting ten noorden van Sýlingarfell op het schiereiland Reykjanes is ontstaan, is ongeveer drie kilometer lang. De lava stroomt grotendeels naar het westen.Video 1

Video 2

Video 3

Video 4

De krater ligt verder weg van Grindavík

Kristín Jónsdóttir, een geofysicus bij het IJslandse Meteorologische Bureau, zegt dat de vulkaan uitbarstte in een kloof die zich in hetzelfde gebied bevindt als de uitbarsting van december. "Dit is in het noorden en de scheur strekt zich uit, zowel naar het noorden als naar het zuiden. De locatie ligt in Sundhnúk en ten oosten van Sýlingarfell, maar verder van Grindavík.

De uitbarsting gezien vanuit een helikopter

Bragi Valgeirsson, de cameraman van RÚV, bevindt zich aan boord van de helikopter van de kustwacht die kort nadat deze met wetenschappers was begonnen over de uitbarsting vloog. Hier kun je de eerste foto's zien van de uitbarsting vanuit de lucht.


Ze zegt dat de uitbarsting vanmorgen om drie minuten over zes begon en dat de allereerste aardbevingswaarschuwing om half zes kwam en dat je dan een uitzettingswaarschuwing ziet in een boorgat. "Dus dit gebeurt heel snel, zoals we vreesden dat het zou gebeuren."

Kristín zegt dat, aangezien de straal zichtbaar is vanuit Reykjavík, deze duidelijk zichtbaar is vanuit het Met Office en dat de straal breed is.

Vulkaanuitbarsting op het schiereiland Reykjaness

Op het schiereiland Reykjaness is een uitbarsting begonnen. Er was om 05.20 uur een aanzienlijke verbetering in de seismische activiteit nabij Fagradalsfjall en rond 06.00 uur bereikte magma zijn weg naar de oppervlakte.

Alle activiteitengebieden van de Blue Lagoon werden 's nachts en' s ochtends geëvacueerd vanwege de aardbeving die zich 's nachts in de Sundhnúks-kraterreeks had voorgedaan en de daaropvolgende uitbarsting. Volgens een mededeling van de Blue Lagoon is de evacuatie goed verlopen en zijn gasten al bij andere hotels aangekomen of onderweg daarheen. Alle Blue Lagoon-vestigingen in Svartsengi zijn vandaag gesloten.

De zesde uitbarsting op het schiereiland Reykjaness begon vanochtend rond vijf minuten over zes. Het is nog maar drie weken geleden sinds de laatste uitbarsting. “Het gebeurde heel snel”, zegt Benedikt Ófeigsson, geofysicus bij het IJslandse Meteorologisch Bureau. In de laatste risicobeoordeling van het Noorse Meteorologisch Agentschap werd er zelfs voor gewaarschuwd dat de aankondiging van de volgende uitbarsting minder dan een uur zou kunnen duren.

De uitbarsting vindt plaats in het gebied waar de laatste uitbarsting begon, ongeveer een kilometer van de stad. Benedikt zegt dat er nu een risico bestaat dat vulkanische kloven opengaan, omdat er meer magma de tunnel in stroomt dan er naar boven komt.

Zoals veel mensen bekend zouden moeten zijn, beginnen deze uitbarstingen met grote kracht, maar nemen dan snel af. Benedikt verwacht niets anders dan dat deze uitbarsting zich op dezelfde manier gedraagt.
7-2-2024 | 05:31 Situatie Grindavík
Vandaag werd een enorme scheur gevonden onder het Hópinin-gymnasium in Grindavík. Het leek erop dat het gebouw veel schade had opgelopen, maar er zitten scheuren langs het gebouw en er zit een sinkhole omheen.

Vandaag zijn speciale troepen in rijen de Groep binnengegaan en het kunstgras van het voetbalveld binnenin verwijderd om de schade nader te onderzoeken. Er zat een diepe en brede scheur.

Volgens de Civiele Bescherming is de omvang ervan niet bekend, maar zal deze in de nabije toekomst nader worden onderzocht. In de stad wordt de laatste tijd gewerkt aan het in kaart brengen van scheuren.


Inwoners en bedrijfseigenaren mochten Grindavík vandaag betreden om waardevolle spullen te bewaren. Er is nog steeds een verhoogde kans op een magmastroom en -uitbarsting, maar de geschatte hoeveelheid magma onder Svartsengi heeft de ondergrens bereikt van wat zich daar vóór de laatste uitbarsting zou hebben verzameld.

6-2-2024 | 08:21 Situatie Grindavík

Geen verandering bij Svartsengi

De situatie bij Svartsengi lijkt sterk op die van de afgelopen dagen. Sinds middernacht zijn er ongeveer veertig kleine aardbevingen geregistreerd – en het lijkt erop dat het tempo van de landstijging is afgenomen.

Sinds middernacht zijn er bijna veertig aardbevingen geregistreerd in het gebied rond Svartsengi, maar geen enkele is groter dan twee. Sigríđur Kristjánsdóttir, natuurrampenexpert bij het IJslandse Meteorologische Bureau, zegt dat de situatie vergelijkbaar is met gisteren. "Er is een vergelijkbaar aantal trillingen en het lijkt erop dat de GPS zich zeer vergelijkbaar gedraagt. Het is in principe hetzelfde als gisteren.
Er is gemeld dat de landstijging op Svartsengi vergelijkbaar is met wat het was vóór de uitbarsting op 14 januari. Ongeveer 9 Miljoen kubieke meter magma heeft zich daar opgehoopt.
Maar op de vraag of land niet langer stijgt, zegt Sigríđur dat de gegevens nog moeten worden beoordeeld om een exact antwoord te kunnen geven, maar de snelheid waarmee het land stijgt is is zeker vertraagd vergeleken met de voorgaande dagen, hoewel de accumulatie van magma nog steeds aan de gang is. "We weten niet precies waar het magma zal stromen als het [een uitbarsting] begint, maar het is zeer waarschijnlijk dat het zich op dezelfde plaats zal bevinden. zoals de vorige keer, of vergelijkbaar, tussen Stóra Skógfell en Hagafell."

Bijgewerkte modellen laten aanhoudende magma-accumulatie onder Svartsengi zien

De kans op magmastromen en uitbarstingen blijft toenemen

De accumulatie van magma onder Svartsengi gaat door, hoewel de landverhoging daar de afgelopen dagen is afgenomen. Een soortgelijk proces vond plaats bij de magmastromen en uitbarstingen die plaatsvonden in januari 2024 en december 2023.
Volgens onlangs bijgewerkte modellen op basis van satelliet- en GPS-gegevens die de periode van 16 januari tot 5 februari bestrijken, wordt de hoeveelheid magma onder Svartsengi nu geschat op 9 miljoen kubieke meter. Er wordt geschat dat er ongeveer 9 tot 13 miljoen kubieke meter uit het magma-verzamelgebied onder Svartsengi stroomde toen het magma daar vandaan stroomde en op 14 januari uitbarstte nabij Hagafell.
Daarom heeft de geschatte hoeveelheid magma onder Svartsengi nu de ondergrens bereikt van de hoeveelheid die zich daar vóór de laatste uitbarsting zou hebben verzameld. Er is daarom een ​​verhoogde kans op magmastroom en -uitbarsting in de komende dagen of weken.

Sinds vrijdag zijn er bijna 200 aardbevingen geregistreerd in het gebied ten noorden van Grindavík, waarvan de meeste rond of onder de magnitude 1 liggen op een diepte van 3-4 km. De grootste aardbeving vond plaats in de ochtend van zondag 4 februari bij Sundhnúk en had een kracht van 2,2 op een diepte van bijna 6 km.

De 24-uurswacht van het Met Office blijft het gebied nauwlettend in de gaten houden, en de huidige gevarenbeoordelingskaart blijft van kracht tot 15.00 uur op 8 februari, bij gelijke omstandigheden.5-2-2024 | 15:29 Situatie Grindavík

Reeks aardbevingen op het schiereiland Reykjanes

Gisteravond om 19.00 uur werd op het schiereiland Reykjanes een aardbeving met een kracht van 2,9 gedetecteerd. Dit is de grootste aardbeving in een reeks aardbevingen in het gebied, maar het is onzeker of de aardbeving verband houdt met het binnendringen van magma op het schiereiland Reykjanes.Salóme Jórunn Bernhardđsdóttir, specialist op het gebied van natuurrampen bij het IJslandse Met Office, vertelt mbl.is dat veel van de aardbevingen in de zwerm “middelgroot” waren. De grootste aardbeving gemeten op een diepte van 9,6 kilometer, om 18.35 uur gisteravond.

Gisteren zijn er meer trillingen in de dijk waargenomen dan zaterdag

Volgens het Met Office is ongeveer 6,5 miljoen kubieke meter magma in de magmakamer van Svartsengi gestroomd. Bernhardsdóttir zegt dat er sinds zaterdag middernacht 58 aardbevingen ten noorden van Grindavík zijn geregistreerd.

"Maar het is goed om in gedachten te houden dat je tijdens deze dagen altijd op je hoede moet zijn. Omdat er gisteren (zaterdag) een sneeuwstorm was, wat invloed kan hebben op de gevoeligheid van de meters", voegt ze eraan toe. "Het kan best zijn dat er gisteren (zondag) meer activiteit was dan eergisteren (zaterdag), maar we zien geen andere directe tekenen dat er dingen aan het veranderen zijn."

Het Met Office denkt dat het waarschijnlijk is dat de magmaniveaus in de huidige cyclus in de komende twee weken en zelfs dagen een vergelijkbaar volume zullen bereiken als vóór de vulkaanuitbarsting op 14 januari. De kans op een magma-uitbarsting en een vulkaanuitbarsting is daardoor toegenomen.
‘We bereiden ons voor op de veronderstelling dat er binnen korte tijd een uitbarsting kan plaatsvinden. Het kan de komende dagen of een paar weken zijn", zegt ze, eraan toevoegend dat de voorspelde kennisgeving waarschijnlijk korter was dan voorheen.

Het magmavolume bereikt een vergelijkbaar volume als vóór de laatste uitbarsting

Modellen gebaseerd op GPS-gegevens sinds 1 februari jl. laten zien dat nu ongeveer 6,5 miljoen kubieke meter in de magmakamer is gestroomd die aan Svartsengi wordt toegeschreven. Op basis van deze schatting is het waarschijnlijk dat het magmavolume de komende twee weken en zelfs dagen een vergelijkbaar volume zal bereiken als vóór de uitbarsting van 14 januari. Dit betekent dat de kans op een magmastroom en -uitbarsting is toegenomen, zegt de website van het IJslandse Meteorologische Bureau.

De afgelopen 24 uur zijn er nogal wat aardbevingen geweest niet ver van Reykjanestá en ook in de omgeving van Krýsuvík en Fagradalsfjall. Er zijn ook aardbevingen geweest in en rond de magmacorridor ten noorden van Grindavík.

Het land is blijven stijgen en het GPS-station van Svartsengi bevindt zich vandaag op het hoogste punt en heeft nog nooit eerder zoveel land laten zien. Een GPS-station met de naam Norđurljósaveg lijkt echter niet meer te stijgen, maar bevindt zich net als het Svartsengis-station op recordhoogte. Op de belangrijkste meetstations stijgt het land gemiddeld met 8 mm per dag.
4-2-2024 | 13:19 Situatie Grindavík

De eerste bewoners kwamen Grindavík binnen

Er wordt verwacht dat vandaag meer dan duizend Grindvíkings de stad zullen mogen binnenkomen. De toegang is via zowel Suđurstrandarvegi als Nesveg, maar een verslaggever bij de sluitpost op Suđurstrandarvegi zegt dat het weer rustig en goed is en dat dit langzaam zal beginnen.

De eerste inwoners van Grindavík stromen de stad binnen, maar dit gaat langzaam volgens een verslaggever op Suđurstrandarvégur.

Het is de bedoeling dat vandaag ruim duizend mensen Grindavík binnenkomen, ruim 600 mensen om 8 uur vanochtend en ruim 500 om 3 uur in de middag. De nadering van Grindavík is via Suđurstrandarveg en Nesveg, maar je rijdt van Grindavík via Norđurljósaveg naar Grindavíkurveg.

Verslaggever Linda Blöndal zegt dat het rustig is bij de slagboompost op Suđurstrandarvégur. Ze is daar met fotograaf Viđari Hákoni Sörusyni. Het weer is rustig en goed, maar ze zegt dat het langzaam op gang zal komen.

Meer dan 40 auto's zijn via Suđurstrandarveg de stad binnengegaan, terwijl er nog een paar via Nesveg zijn gereden. Het reddingspersoneel dat de wegversperringen op Suđurstrandarvegur bemant, heeft gehoord dat het bloedbad van inwoners van Grindavík, dat gisteravond in Smáran plaatsvond (???), de reden kan zijn waarom het verkeer op dit moment niet groter is dan dit.

53 eigendommen volledig verwoest

De CEO van de IJslandse natuurrampenverzekering hoopt dat de voorstellen van de regering de ingewikkelde situatie in Grindavík zullen oplossen. De organisatie heeft ruim 400 meldingen ontvangen van schade in de stad.

De CEO van de IJslandse natuurrampenverzekering zegt dat hij hoopt dat de voorstellen van de regering de ingewikkelde situatie in Grindavík zullen oplossen. Er zijn ruim 400 meldingen binnengekomen bij de organisatie en de totale schade is vastgesteld aan twee woningen, 30 woningen en 23 bedrijfspanden.

De schade aan meer dan 150 eigendommen en inboedel moet nog worden vastgesteld

Beoordelaars van natuurrampenverzekeringen hebben 266 eigendommen en inboedel beoordeeld, maar er zijn nog ruim 150 eigendommen en inboedel over. Hulda Ragnheiđur Árnadóttir, directeur van Natuurrampenverzekering, zegt dat het in Grindavík niet veilig genoeg wordt geacht om daar sinds eind december beoordelaars naartoe te brengen.

De situatie is ingewikkeld in verschillende gevallen waarin het niet mogelijk wordt geacht om woongebouwen te repareren, maar garages minder beschadigd zijn en daarom als herstelbaar worden beschouwd. Hulda Ragnheiđur wacht op de voorstellen van de regering.

"Ik hoop dat de voorstellen die we nu van de regering zien, zoals besproken in de eerste helft van februari, mogelijk tegemoet kunnen komen aan degenen die in nood verkeren."

De situatie verandert voortdurend en Hulda Ragnheiđur zegt dat mensen zich al vroeg hebben gerealiseerd dat deze rampen anders zijn dan alles waar natuurrampenverzekering eerder mee te maken heeft gehad.

1-2-2024 | 08:34 Situatie Grindavík

Een nieuwe uitbarsting kan op zeer korte termijn plaatsvinden

Het land stijgt bij Svartsengi sneller dan vóór de uitbarsting op 14 januari. Een expert van het IJslandse Met Office zegt dat er volgende week, zonder enige aankondiging, een nieuwe uitbarsting zou kunnen plaatsvinden.

De afgelopen dagen is het land bij Svartsengi met wel 8 millimeter per dag gestegen, wat iets sneller is dan vóór de uitbarsting op 14 januari. Het IJslandse Met Office blijft de seismische activiteit rond de magma-indringing bij Sundhnúksgíga volgen, en er worden kleine aardbevingen waargenomen. daar opgenomen. Kristín Jónsdóttir, hoofd van de afdeling natuurrampen bij het IJslandse Met Office, denkt niet dat de volgende uitbarsting of magmastroom ver weg zal zijn.
‘Ervan uitgaande dat dit zich in hetzelfde tempo voortzet als voorheen, wordt verwacht dat er in februari, rond midden februari of zelfs volgende week weer een magmastroom zal zijn’, zegt Kristín.
Het kan een vulkaanuitbarsting zijn of een gebeurtenis zoals 10 november, toen zich onder Grindavík een 15 kilometer lange magma-indringing vormde. Een uitbarsting kan zonder voorafgaande kennisgeving plaatsvinden. "Magma kan starten zonder dat er veel seismische activiteit of waarschuwing is", zegt Kristín. "Net als wat er op 18 december gebeurde, gebeurde dat heel snel en helaas moeten we leven met het risico dat de seismische activiteit slechts een uur voordat er een uitbarsting plaatsvindt, zal toenemen."

Inwoners zijn vandaag toegelaten tot Grindavík

Bewoners mogen vandaag bepaalde gebieden in Grindavík betreden om hun eigendommen te bezoeken. Vanwege het weer werd de opening gisteren uitgesteld.

Inwoners van Grindavík hebben vandaag de mogelijkheid om hun eigendommen in de stad te bezoeken. Het zullen dezelfde zijn die gisteren de stad zouden binnenkomen, maar de opening werd uitgesteld vanwege het weer. Steden zijn op basis van tijdstippen verdeeld in kleurgecodeerde gebieden.

Op de bijgevoegde kaart van de website van Grindavíkurbćr kunt u de verdeling voor vandaag zien. Vóór 12.00 uur mag u de groene gebieden betreden en na 12.00 uur de gele gebieden.

Toegang tot de stad wordt aangevraagd op island.is. Daar ontvangen bewoners een QR-code waarmee ze via de afsluitpost op Suđurstrandarveđ naar binnen kunnen.

In de instructies op de website van de gemeente staat onder meer dat er vanuit wordt gegaan dat er één auto naar het huis gaat. Auto's die meer tests nodig hebben om te kunnen rijden, zijn niet toegestaan.
29-1-2024 | 09:20 Situatie Grindavík

Inwoners van Grindavík mogen binnenkort terug

Bewoners hebben nog niet kunnen terugkeren, ondanks de hoop daarop eind vorige week.

Plannen om inwoners van Grindavík kort naar hun huizen te laten terugkeren, werden dit weekend uiteengezet tijdens een persconferentie van de Civiele Bescherming.

Víđir Reynisson, hoofd van de Civiele Bescherming, zei dat veel dat in de weg heeft gestaan, maar nu is het tijd om details vrij te geven.

Vertegenwoordigers van mensen en bedrijven moeten zich registreren op Ísland.is en een vragenlijst beantwoorden. Daarna krijgen mensen tijd toegewezen. Mensen en bedrijven wordt gevraagd om hiervoor al hun communicatie met de Civiele Bescherming te laten verlopen via Ísland.is.

De veiligheid en het welzijn van de bevolking zijn een prioriteit, zegt Víđir. Hij verwijst naar de belofte van de regering dat degenen die het nodig hebben, een uitnodiging zullen krijgen om te helpen bij het verhuizen en opslaan van hun eigendommen.


Er wordt van uitgegaan dat iedereen de eerste dagen drie uur thuis kan blijven, zegt Víđir. Dit wordt gedaan zodat de meeste mensen de kans hebben om naar huis te gaan.

De volgende keer dat bewoners de stad binnenkomen, kunnen ze daar langer blijven om taken uit te voeren die meer tijd in beslag nemen.

De verwachting is dat er dagelijks zo'n zeventig mensen aanwezig zullen zijn van politie, kustwacht en andere instanties.

Er is geen koud water in Grindavík, rioolbuizen zijn mogelijk kapot en het verwarmingssysteem kan niet op volle capaciteit draaien.

Víđir zei dat het heel belangrijk is dat mensen de temperatuur in hun huis niet veranderen als ze daarheen gaan. De temperatuur is zo ingesteld dat er gegarandeerd geen schade aan de woningen ontstaat. Het veranderen ervan kan schade veroorzaken. Huizen zijn koud, maar kunnen niet bevriezen.

Hulpverleners beschikken nog over de sleutels van de bewoners die deze hebben overhandigd, zodat huizen bezocht konden worden. Mensen die de sleutels terug willen krijgen, krijgen deze wel, maar het verdient de voorkeur dat de hulpverleners deze bewaren, zodat zij kunnen handelen als dat nodig is.

In de stad kun je het toilet niet gebruiken, terwijl er in Grindavík geen koud water is. Er zullen draagbare toiletten worden geďnstalleerd.

Mensen kunnen zich 14 dagen van tevoren inschrijven voor uitstapjes naar de stad. Mensen moeten de weg weten in en uit de stad.

Bewoners gaan Grindavík binnen via Suđurstrandarvegur, maar de stad uit via Norđurljósvegur naar Grindavíkurvegur en vandaar weg. Bedrijven gaan via Nesvegur in en uit. Dit wordt gedaan om het woon- en zakenverkeer van elkaar te scheiden.

Bewoners moeten rechtstreeks naar hun huizen rijden en meteen naar binnen gaan, zei Víđir Reynisson. Hij drong er bij de mensen op aan om niet door de stad te gaan om naar de situatie te kijken, ook al was die verleidelijk.

Bedrijven die te maken hebben met zware machines mochten dit weekend de stad in.

Tijdens de briefing besprak Úlfar Lúđvíksson, politiechef in Zuid-IJsland, de situatie in Grindavík.

“Uit gegevens blijkt dat de stad erg beschadigd is en dat onze meest bekwame wetenschappers nauwelijks denken dat het veilig is om in de stad te blijven en te werken zoals die nu is, maar wij denken aan de andere kant dat het acceptabel is om mensen de stad binnen te laten. op de manier waarop Víđir hier presenteerde.”

Er bestaat nog steeds grote onzekerheid over de voortzetting en het risico van reizen zolang de magma-indringing voortduurt. Het is niet mogelijk om in Grindavík te wonen en het is moeilijk om er te werken.

Voorlopig wordt verwacht dat de opbrengsten 300 woningen per dag zullen betreffen, 150 in de middag en hetzelfde aantal in de middag.

Víđir Reynisson zei dat er voorlopig van werd uitgegaan dat mensen slechts in één auto naar elk huis zouden gaan. Naarmate de tijd verstreek, konden meer mensen tegelijk hun intrek nemen.

"Grindavík zal weer een goede en welvarende stad zijn. Daar ben ik nog meer van overtuigd", zei Víđir aan het einde van de bijeenkomst.

In het onderstaande kaartje de lavavelden en de jaartallen/periodes waarin deze ontstaan zijn.
26-1-2024 | 16:30 Situatie Grindavík

Inwoners van Grindavík mogen dit weekend de stad niet in

Het is niet mogelijk om de inwoners van Grindavíks dit weekend thuis te laten om voor hun spullen te zorgen en spullen op te halen. Er werd gehoopt dat dit mogelijk zou zijn, maar vanwege het weer en de omstandigheden heeft de Civiele Bescherming dat verboden.

Er zijn nog meer scheuren ontstaan: bewoners kunnen de stad vandaag niet betreden

Het plan was dat de inwoners van Grindavík vandaag hun weg naar Grindavík zouden kunnen vinden, maar dat zal niet het geval zijn, aldus Víđir Reynisson, directeur civiele bescherming.

De hoop is echter dat de inwoners van Grindavík dit weekend de stad kunnen binnengaan, waar ze voor hun huizen kunnen zorgen, hun boerderijen of delen daarvan kunnen bezoeken.

"Er wordt volop gewerkt aan het repareren van scheuren in de stad en dan speelt het slechte weer een rol." Reynisson zegt dat er tijdens het ontdooien gisteren nog meer scheuren zijn ontstaan ​​en dat sommige reparaties zijn weggespoeld.

"Tegelijkertijd laten we deze aardescannende drones over het gebied vliegen en naar de situatie kijken, en nu hebben we de vierde drone toegevoegd."

Verdeel het gebied in rasters

Hij zegt dat er zo snel mogelijk wordt gewerkt. Het idee is nu om de inwoners die ten westen van de Víkurbraut-weg wonen, in het weekend de stad binnen te laten.

“We verdelen dat gebied in rasters, zodat ze volgens een specifiek plan tot elk raster worden toegelaten. We proberen dat te doen, zodat zoveel mogelijk mensen die een huis ten westen van de Víkurbraut-weg hebben, tijdens het weekend iets thuis kunnen krijgen", zegt Reynisson.

Hij voegt eraan toe dat er nog veel moet worden gedaan in het gebied ten oosten van de Víkurbraut-weg, dat een moeilijker en minder veilig gebied is.

"Er zijn veel groepen die in de stad aan reparaties werken. We willen deze werkzaamheden zoveel mogelijk versnellen, maar uiteraard moet het hoogste veiligheidsniveau gegarandeerd zijn."

De grootste zorg is het openen van nieuwe scheuren

Nu is de algemene risicobeoordeling voor Grindavík teruggebracht tot het eerste niveau. Waarom werd dit gedaan?

"Het komt vooral door het afnemende risico op vulkaanuitbarstingen. Zoals de zaken er nu voorstaan, denken wetenschappers dat we ons in een bepaalde schuilplaats bevinden totdat er evenveel magma is opgehoopt als vóór de laatste uitbarsting. Ook al groeit het land snel, we hebben nu nog even de tijd.”

Reynisson zegt dat bij de gevarenanalyse het openen van nieuwe scheuren nog steeds de hoogste gevarencategorie is, en daarom zijn ze het meest bezorgd over de veiligheid van mensen in het gebied.

Wetenschappers geloven nog steeds dat er een aanzienlijke kans bestaat op een vulkaanuitbarsting in de komende weken, en hij bevestigt dat de Civiele Bescherming zich er terdege van bewust is dat dit zou kunnen gebeuren.

Geen koud water in de stad

‘Daarom proberen we zo snel mogelijk dit venster te creëren, zodat bewoners de stad kunnen betreden. Er wordt gewerkt aan alle infrastructuur en er wordt veel gewerkt op het gebied van warmte en elektriciteit. De stad zit nu zonder koud water en het is een groot project om dit te herstellen."

Hij zegt dat de loodgieters die door de afdeling Civiele Bescherming naar de stad waren gestuurd een wonder hebben gedaan door de huizen in Grindavík te verwarmen en schade aan water en leidingen te voorkomen. Hun werk heeft een enorme hoeveelheid waardevolle spullen gered.

Heteluchtblazers gebruikt in huizen zonder warm water

Eerder deze week viel de stroomvoorziening in alle steden uit nadat de HS Veitur-hoofdlijn van Svartsengi naar Grindavík beschadigd was. Er is een elektriciteitsleiding over het lavaveld aangelegd en Reynisson zegt dat alle huizen in de stad weer stroom hebben.

“Niet alle huizen zijn voorzien van warm water, maar in de huizen die geen warm water hebben, zoals in het havengebied, hangen wel heteluchtblazers. De warmwaterleidingen daar zijn zwaar beschadigd en het herstel zal langer duren."

De afgelopen dagen en weken zijn industriële arbeiders minstens twee keer elk huis ten westen van de Víkurbraut-weg binnengegaan en de afdeling Civiele Bescherming zegt dat hetzelfde kan worden verwacht voor huizen in de straten ten oosten van Víkurbraut.

De verwachting is dat deze werkzaamheden binnenkort zullen worden afgerond. Ongeveer 70 mensen werkten gisteren aan verschillende projecten in Grindavík.

Update 15.00 uur

Inwoners mogen Grindavík dit weekend niet betreden vanwege het weer en de voorbereidingen, maar een plan waarvoor de stadsroosters open zullen zijn en wanneer zal een paar dagen van tevoren worden gepubliceerd, zodat bewoners zich vóór hun bezoek kunnen organiseren.
25-1-2024 | 16:15 Situatie Grindavík
UPDATE 16:10

Heel Reykjanes zonder stroom

Het hele Reykjanes zit zonder elektriciteit nadat Suđurnelijn 1 tussen Hamraness en Fitja uitviel.
We werken aan een diagnose van het probleem.

De hoop van inwoners van Grindavík keert morgen terug

Bijna alle huizen in Grindavík zijn voorzien van verwarming en elektriciteit. De politiechef in het zuiden hoopt dat het de komende dagen mogelijk zal zijn om inwoners de stad binnen te laten - en de burgemeester zegt dat het de bedoeling is om dat morgen te doen.

Snellere stijging op Svartsengi dan vóór de laatste uitbarsting

Het land bij Svartsengi stijgt sneller dan vóór de uitbarsting op 14 januari, oftewel tot 8 mm per dag. De tijd die nodig is om hetzelfde magmaniveau te bereiken als vóór de laatste uitbarsting, wordt gemeten in weken in plaats van in dagen. De risicobeoordeling voor Grindavík is verlaagd tot aanzienlijk risico.
Er is nog steeds milde seismische activiteit rond Hagafell en deze komt overeen met de activiteit die in het gebied is waargenomen na een vulkaanuitbarsting. Stijging gaat verder bij Svartsengi.

Dit staat in de nieuwe risicobeoordeling van het Noorse Meteorologisch Agentschap. Het land stijgt nu tot 8 mm per dag, wat iets sneller is dan gemeten vóór de laatste uitbarsting op 14 januari.

De National Weather Service zegt dat het moeilijk te zeggen is hoeveel er zich sinds de laatste uitbarsting heeft opgehoopt. "Het is waarschijnlijk dat de tijd die nodig is om dezelfde hoeveelheid magma te bereiken als vóór de laatste uitbarsting, wordt gemeten in weken in plaats van in dagen", zegt de aankondiging.

De algemene risicobeoordeling voor Grindavík is met één niveau verlaagd, maar het Noorse Meteorologisch Agentschap merkt op dat het risico dat gepaard gaat met scheuren nog steeds als zeer hoog wordt beoordeeld. "Het is het gevaar dat nu 'scheurverzakking' wordt genoemd en beschrijft een gevaar dat kan bestaan wanneer scheuren verborgen zijn onder een onstabiel oppervlak dat kan bezwijken."

Het risico op scheurbewegingen is echter verminderd. Uit GPS-gegevens blijkt dat er de afgelopen dagen weinig beweging is waargenomen in Grindavík. Het is echter vermeldenswaard dat het Noorse Meteorologisch Agentschap het risico als gevolg van spleetbewegingen aanzienlijk schat.
23-1-2024 | 18:00 Situatie Grindavík

Uitbarstingen zullen de komende 200 jaar aanhouden, Hafnarfjörđur loopt mogelijk gevaar

In een recent interview met Vísir (19-1) zei vulkanoloog Ármann Höskuldsson dat wonen in Grindavík momenteel niet veilig is vanwege vulkanische activiteit. Hij benadrukt de noodzaak voor mensen om te verhuizen.

De laatste uitbarsting, die begon op zondagochtend 14 januari, duurde slechts twee dagen en bereikte toch de buitenwijken van de stad Grindavík, waarbij drie huizen werden opgeëist voordat ze weer uitdoofde.

“De stad is erg onveilig geworden. Het zijn vooral de scheuren in de stad die de grootste bedreiging voor de mensen vormen”, zegt Ármann. “Terwijl de vulkaanuitbarstingen plaatsvinden, is het niet aan te raden dat mensen in de stad blijven en moeten er alternatieve accommodaties worden gevonden, vergelijkbaar met wat er in Vestmannaeyjar is gedaan.”

Het is onwaarschijnlijk dat de bewoners binnenkort naar Grindavík kunnen terugkeren. “Het land stijgt. We weten dat er nog meer uitbarstingen zullen plaatsvinden. Gezien hoe snel het land tussendoor stijgt, zullen uitbarstingen waarschijnlijk dicht bij elkaar plaatsvinden. Dit betekent dat deze toestand van onzekerheid in ieder geval dit jaar zal voortduren. Ik ben ervan overtuigd dat we hier pas over vijf tot tien jaar een einde aan zullen zien.”

Ármann vermeldt dat wanneer de uitbarstingen beginnen in Eldvörp, ten westen van de Blue Lagoon, mensen kunnen beginnen te praten over het einde van de uitbarstingen in Grindavík.

Op de vraag of andere nederzettingen op het schiereiland Reykjanes in gevaar zouden kunnen komen, antwoordt Ármann dat dit al sinds 2021 wordt overwogen.

“Het meest uitdagende gebied in de toekomst zal Hafnarfjörđur zijn. Maar het voordeel is dat we hebben gezien hoe dit werkt, waardoor we kunnen beginnen met voorbereiden, plannen en anticiperen op hoe we zullen reageren als daar iets gebeurt.”

Hij merkt ook op dat als er uitbarstingen plaatsvinden in het Hengill-gebied, Hveragerđi gevaar zou kunnen lopen.

“In dat geval wordt het een groter probleem dan nu, omdat de elektriciteitscentrales Hellisheiđi en Nesjavellir zich dan in de gevarenzone bevinden. Dat betekent dat dit de warmtevoorziening in het hoofdstedelijk gebied kan beďnvloeden. De meesten van ons wonen hier en hebben een aanzienlijke hoeveelheid warm water nodig. Hopelijk is het verder weg in de tijd, maar we moeten zeker gaan nadenken over de toekomst en deze dreiging integreren in onze algemene planning. Dit is een blijvertje en dat zal de komende 150 tot 200 jaar zo blijven.” (BRON:REYKJAVÍK GRAPEVINE)

De uitbarsting aan de stadsgrens veranderde alles

De regering kondigt maatregelen aan om inwoners van Grindavík te bevrijden van de hypotheekschuld en het voor hen gemakkelijker te maken zich op een nieuwe plek te vestigen. De burgemeester wil terug naar huis verhuizen, maar begrijpt goed dat dit niet voor iedereen geldt, zeker niet nadat er een uitbarsting aan de stadsgrenzen heeft plaatsgevonden.

Waardevolle spullen kunnen pas worden opgeslagen als de risicobeoordeling verandert

Veel mensen hebben de afgelopen dagen hard gewerkt om de schade in Grindavík te inventariseren en de infrastructuur daar veilig te stellen. Voor degenen die in de stad werken, gelden strenge veiligheidsregels. Er wordt veel nadruk gelegd op het organiseren van waardevolle bergingen.

22-1-2024 | 16:30 Situatie Grindavík

Dit is wat de regering voor Grindavík gaat doen

De regering heeft vandaag de maatregelen gepresenteerd die zij van plan is te nemen naar aanleiding van de natuurramp in Grindavík. Er zal een interpolitiek comité onder leiding van de minister van Financiën worden aangesteld om de doelstellingen van de regering te verwezenlijken.

Informatie over centrale verwarming in Grindavík in een webkaart

Informatie over de staat van de centrale verwarming in Grindavík is te zien op de kaartwebsite van Grindavík. Daaruit blijkt dat de verwarmingssystemen van de meeste huizen actief zijn, maar dat een paar huizen nu elektrische verwarming hebben. Een nieuwe bovenleiding die morgen in werking wordt gesteld, zal naar verwachting de elektriciteit in de hele stad garanderen.

In de meeste huizen in Grindavík is warm water geďnstalleerd, maar tientallen loodgieters zijn de afgelopen week bezig geweest om de verwarmingssystemen in de eigendommen van de stad te controleren.

Op de kaartenwebsite van Grindavík is nu te zien dat de verwarmingssystemen van de meeste woningen actief zijn, maar dat in een paar huizen verwarming met elektriciteit is gestart. Het moet nog worden bevestigd of de verwarming in verschillende woningen is ingeschakeld.

De webkaart wordt dagelijks om 20.00 uur bijgewerkt, zoals vermeld in de aankondiging van de openbare veiligheid vanavond. Er wordt ook gesteld dat informatie moet worden genomen met het voorbehoud dat de situatie met weinig of geen voorafgaande kennisgeving kan veranderen.

De webkaart is gistermiddag voor het laatst bijgewerkt en wordt morgenavond opnieuw bijgewerkt.

Volgens informatie van HS Veitur is de elektriciteitsvoorziening in Grindavík over het algemeen prima, maar de verwachting is dat een nieuwe bovenleiding, die morgen in gebruik wordt genomen, de elektriciteit in de hele stad zal garanderen. Sommige lokale draden zijn echter beschadigd na aardbevingen.
21-1-2024 | 14:00 Situatie Grindavík
AANLEG TIJDELIJKE? ELECTRICITEITSAANVOER GRINDAVÍK OVER HET LAVAVELD
Zie webcam19-1-2024 | 19:39 Situatie Grindavík

Door een verwachte kabelstoring valt de stroom uit in Grindavík

Tóm Grindavík heeft een paar jaar gespeeld.
De elektriciteit in Grindavík viel vanochtend om 7.15 uur uit als gevolg van een storing in een hoofdkabel die onder de lava doorstroomde die tijdens de uitbarsting van 14 januari stroomde.

Uit de analyse van HS Veitur blijkt dat twee hoofdkabels parallel lopen en uit metingen is gebleken dat de tweede kabel onbeschadigd is. Daarom was het mogelijk om vlak voor de middag de elektriciteit naar de stad te herstellen. In een mededeling van HS Veitur zou onduidelijk zijn hoe lang de kabel onder de (nog) hete lava zal werken.

Er is vanochtend een reservegenerator naar Grindavík gebracht. Steinunn Ţorsteinsdóttir, perswoordvoerder van Landsnet, zegt dat de verbinding nu wordt gelegd.

"We bereiden ons ook voor om nog een reserveonderdeel naar Grindavík te vervoeren, en we hopen dat dat tegen etenstijd zal arriveren. Het is slechts een veiligheidsmaatregel, zodat we kunnen reageren als de elektriciteitsvoorziening zwaarder wordt belast."

Er is ook begonnen met het ontmantelen van de grondkabel, het oprichten van masten bij de lavabodem en het plaatsen van kabels in de lucht boven de lava. Er moet materiaal naar het gebied worden getransporteerd om de masten te kunnen monteren.

"En we beginnen vandaag of morgenvroeg met het opzetten van deze masten, en hopelijk zondag zullen we de kabels aanspannen, en dan kunnen we de lijn op spanning brengen.

"Hopelijk verloopt het allemaal zoals gepland en komen er geen onverwachte situaties voor. Maar als alles goed gaat, moet het na het weekend klaar zijn."
18-1-2024 | 16:41 Situatie Grindavík

Het risico binnen Grindavík blijft zeer hoog

Landstijging gaat verder bij Svartsengi

Zoals gisteren in het nieuws werd gemeld, zijn er nog steeds duidelijke tekenen van landstijging onder Svartsengi, en het is nog te vroeg om de snelheid van de landstijging te zeggen, aangezien het zo kort geleden is sinds de uitbarsting in het gebied. Gegevens van GPS-meters worden geëvalueerd om een ​​algemene beoordeling van de situatie te krijgen. Volgens een aankondiging van het IJslandse Meteorologische Bureau lijkt de vervorming echter vergelijkbaar met die na de uitbarsting op 18 december.

Sinds gisteren zijn er ongeveer 200 aardbevingen geregistreerd in de magmatunnel, waarvan de grootste een kracht van 1,4 meet. Bijna 70 kleine aardbevingen sinds middernacht. Dit zijn minder aardbevingen dan de dag ervoor. Het weer heeft de afgelopen dagen invloed gehad, maar het aantal aardbevingen is nog steeds verminderd.

Er bestaat binnen Grindavík nog steeds een zeer groot risico met betrekking tot scheuren en het instorten van de grond.
17-1-2024 | 19:41 Situatie Grindavík

Onder Grindavik heeft zich een nieuwe breuklijn gevormd

Tijdens de uitbarsting van zondag in Grindavík ontstond een nieuwe breuklijn. Het is ongeveer een meter diep en loopt parallel aan de breuklijn door het centrum van de stad. Nieuwe uitbarstingen van spleten kunnen daarom worden verwacht.

De lavastroom uit de kloven die tijdens de uitbarsting van zondag opengingen, eindigde dinsdagnacht. Het oppervlak van de aardkorst rond Svartsengi blijft echter stijgen in een tempo dat vergelijkbaar is met dat van vóór de uitbarsting.

“Zolang de accumulatie van magma voortduurt, zijn verdere uitbarstingen mogelijk. Het is echter uiterst moeilijk om te bepalen wanneer elk van deze gevallen zich kan voordoen. Sinds 10 november hebben wij te maken met een vrij regelmatig proces dat zich ongeveer maandelijks herhaalt. De vraag blijft dus of het er nu zo uit zal zien”, zegt Kristín Jónsdóttir, hoofd van de afdeling vulkanisme, aardbevingen en aardverschuivingen bij het IJslandse Met Office.

Zodra er onder Svartsengi voldoende magma is verzameld, stroomt het naar het oosten onder de Sundhnúksgígar-kraters.

Op 10 november werd een grote magmacorridor gevormd, 15 km lang. Op 18 december trok het magma naar het noorden en op 14 januari naar het zuiden. De vraag blijft dus: hoe zal hij zich nu gedragen?


De breuk in de stad is ongeveer een meter breed

De veranderingen in Grindavik tijdens de uitbarsting van zondag zijn niet minder dan die waargenomen op 10 november vorig jaar, toen een magmacorridor werd gevormd.

“Als de magmacorridor het oppervlak nadert, ondergaat het gebied uitbreiding [vervorming] en verzakking. Dit is zeer duidelijk zichtbaar. Maandag werden metingen gedaan vanuit een vliegtuig. De breedte van het lavaveld werd gemeten en deze metingen laten de nieuwe breuk heel duidelijk zien.”

Op de nieuwe kaart die op 16 januari 2024 door het Institute of Meteorology is opgesteld, is een nieuw gevormde grijper te zien aan de oostkant van de oudere grijper. Het strekt zich zuidwaarts uit tot aan de zee door het oostelijke deel van de stad. De uitbarsting van zondag vond plaats aan de westelijke kant, dat wil zeggen aan de linkerkant van een oudere tektonische breuklijn [die zich in november 2023 vormde].

Uit de gegevens die we hebben verzameld blijkt dat er nieuwe scheuren zijn ontstaan in het oostelijke deel van Grindavik. Natuurlijk waren er oude scheuren, maar nu zijn ze strakker geworden. In het oostelijke deel van de stad zakte het oppervlak 1,4 meter.
De verlenging, oftewel vervorming, van het nieuwe breukgebied bedraagt 1,4 meter. Wetenschappers denken dat op zondag dezelfde hoeveelheid magma vanuit Svartsengi de magmacorridor in stroomde als tijdens de uitbarsting van 18 december. Er wordt aangenomen dat het volume magma 11-12 miljoen kubieke meter bereikte.

Grindavík is nog nooit zo gevaarlijk geweest

Kristín Jónsdóttir zegt dat de toekomst van Grindavik en de seismische activiteit in Grindavik zeer onzeker zijn. Niemand kan voorspellen of er nog een magma-indringing zal plaatsvinden, of deze zich naar het noorden of het zuiden zal verplaatsen, of een nieuwe uitbarsting.

Kunnen we dus zeggen dat Grindavík sinds zondag nog nooit zo gevaarlijk is geweest als nu?

“Ja, ik zou ja zeggen”, zegt de vulkanoloog.
16-1-2024 | 13:43 Situatie Grindavík

Te vroeg om definitief het einde van de uitbarsting te verklaren

Wetenschappers van het IJslandse Meteorologische Bureau zeggen dat het te vroeg is om de uitbarsting als voorbij te verklaren, ook al is er sinds ongeveer één uur in de ochtend geen activiteit meer zichtbaar in beide kloven. Er heerst nog steeds groot gevaar in Grindavík en omgeving. Sinds middernacht zijn er ongeveer 200 kleine aardbevingen geregistreerd bij de magma-indringing. Het geeft aan dat magma in beweging is en dat het gebied zich herstelt.
De seismische activiteit is echter afgenomen. De meest seismische activiteit vindt plaats bij Hagafell, in de buurt van de kloof die zondagochtend openging.
De magmatunnel onder Grindavík blijft voor uitbreiding in het gebied zorgen. Thermische beelden van een drone van gisteravond laten zien dat scheuren in de grond die ten zuidwesten van Grindavík in kaart waren gebracht, aanzienlijk zijn gegroeid.

Warmwaterleidingen zijn bezweken onder de lava

Gisteravond is een groep experts van HS Orka erin geslaagd heet water van Svartsengi naar Grindavík te brengen.
In het westelijk deel van de stad is het warme water opnieuw geďntroduceerd, maar er wordt nog gezocht naar oplossingen zodat het warme water door het distributiesysteem in het oostelijk deel kan stromen.
De omstandigheden zijn daar gevaarlijk en HS Veitur evalueert de omstandigheden in overleg met de Civiele Bescherming. Kristinn Harđarson, algemeen directeur van HS Orka, zegt dat de warmwaterleidingen zijn bezweken onder de lava die over alle hoofdleidingen tussen Svartsengi en Grindavík stroomde.
Er wordt gewerkt aan de aanleg van een nieuwe pijpleiding naar Grindavík, en het project was al ver gevorderd toen de uitbarsting begon. "Die pijp heeft een stalen kern - we hoopten dat die pijp intact was en erop was aangesloten. We zijn gisteren begonnen met het laten stromen van water in die pijp en als gevolg daarvan hebben we heet water door de lavabuis naar het distributiesysteem in Grindavík gebracht."
Kristinn vertelt dat gisteren om middernacht het warme water door het distributiesysteem begon te stromen. "Het distributiesysteem in Grindavík is echter kapot en HS Veitur werkt aan dat probleem, maar er wordt gezegd dat er warm water de huizen in het westelijke deel van Grindavík is binnengedrongen."
Kristinn zegt dat de omstandigheden in het oostelijke deel van de stad moeilijk zijn, pijpleidingen zijn verplaatst en kapot gegaan. Bovendien zijn de omstandigheden gevaarlijk. De Civiele Bescherming en HS Veitur beoordelen de situatie en wat er gedaan kan worden. "Er is ook elektriciteit geleverd aan het distributiesysteem, maar daar maken we ons nog steeds zorgen over.
Omdat de hitte van de lava dieper de grond in dringt, gaan we ervan uit dat de kabel het de komende dagen zal begeven."

Nieuws-sites

Kijk ook voor informatie over de situatie op IJsland bij IJSLANDSPECIALIST
Informatie-sites

Kijk ook voor informatie over de situatie op IJsland bij IJSLANDSPECIALIST

Veilig reizen? Safetravel.is
Zelf naar IJsland? ijslandspecialist.nl
Of naar Canada? Canadareizen.eu
Links
Contact