18-5-2021 | 09:04 UITBARSTING FAGRADALSFJALL
De bovenwanden van de krater zijn gisteravond ingestort.
Een FILMPJE van RÚV.


14-5-2021 | 17:00 UITBARSTING FAGRADALSFJALL
UPDATE 17:00
BEELDEN van de aanleg van de dijk.

Om te voorkomen dat de lava een lager gelegen dal instroomt, wordt een dijk opgeworpen.13-5-2021 | 14:10 UITBARSTING FAGRADALSFJALL
BRON: GRAPEVINE
NEWSCAST #102

Op deze
PAGINA een animatie van de groei van het lavaveld van 20 maart tot 10 mei.


11-5-2021 | 06:03 UITBARSTING FAGRADALSFJALL
BRON: GRAPEVINE
NEWSCAST #101

BRON: RÚV
De vulkaan Geldingadalir / Meradalir was gisteren gesloten voor het publiek vanwege windrichting en brandend mos in de omgeving. Zachte noordenwind bracht het gevaar van gas- en rookverontreiniging langs het wandelpad naar de uitbarsting.
Nadat het gedrag van de vulkaan iets meer dan een week geleden veranderde, zijn er verschillende mosbranden in het gebied geweest, aangestoken door hete lava-brokken die uit de krater werden uitgeworpen. mosbranden worden aangezien voor het openen van nieuwe kloven, hoewel dat al enkele weken niet is gebeurd.

Zuid- en West-IJsland kampen met een golf van bos- en begroeingsbranden als gevolg van de langdurige periode van droog weer, dus het is niet onverwacht dat het gebied rond de uitbarstende vulkaan bijzonder kwetsbaar is voor vlammen.

Dit in combinatie met de zachte en veranderlijke noordelijke wind van gisteren betekende dat de politie van Suðurnes om veiligheidsredenen besloot het gebied niet open te stellen voor het publiek.

Na een week van spectaculaire uitbarsting stopte de lavafontein op zaterdagochtend plotseling en de uitbarsting werd weer stabiel, zoals het was sinds het begin op 19 maart. Wetenschappers vermoedden meteen dat de hoge pluimen van gesmolten lava tot het verleden zouden behoren, maar later op de avond begon de activiteit weer net zo snel als ze was gestopt.

In ander vulkaannieuws deden de berichten vorige week dat het verkocht zou kunnen worden wat wenkbrauwen fronsen. In feite staat de vulkaan al op privéterrein, dus elke verkoop zou een eenvoudige eigendomsoverdracht zijn. Premier Katrín Jakobsdóttir zei dit weekend dat de overheidsfinanciering wordt besteed aan de infrastructuur bij de vulkaan, zoals paden, een parkeerplaats en toiletten. Maar alleen met de zeer duidelijke voorwaarde dat de openbare toegang in de toekomst gegarandeerd blijft.
6-5-2021 | 07:26 UITBARSTING FAGRADALSFJALL
BRON: GRAPEVINE
Plannen om de infrastructuur in het gebied rond de uitbarsting van Geldingadalur te verbeteren, zijn ingediend bij de directeur-generaal van het kabinet van de premier.

De voorgestelde plannen bestaan ​​uit het creëren van een betere parkeerplaats, een servicecentrum en informatie voor toeristen om meer over het gebied te weten te komen.

Dit wordt gedaan omdat wordt voorspeld dat wanneer toeristen terug naar IJsland overstromen, velen van hen hun weg naar de vulkaan zullen vinden.

In de notitie staat: “Hoewel zeker te verwachten is dat er meer belangstelling zal zijn als de uitbarsting aanhoudt, blijft het gebied een interessante bestemming, ook als de uitbarsting ophoudt. Er zijn plannen om daar te parkeren voor ongeveer 500 auto's per keer, naast het kunnen nemen van bussen op parkeerplaatsen. Voor toegang tot parkeerterreinen wordt een vergoeding in rekening gebracht. Bij de parkeerplaats komen sanitaire voorzieningen voor gasten. "

Er is ook sprake van een gebied waar helikopters veilig kunnen landen, zowel voor het reddingsteam als voor toeristische expedities.

In het memorandum staat ook dat de stad Grindavík de nodige stappen onderzoekt om een ​​bezoekerscentrum te creëren met speciale nadruk op de uitbarstingssite. Het doel is om gebruik te maken van faciliteiten in Kvikan, het culturele centrum van Grindavík dat eigendom is van de gemeente.

Er wordt ook gediscussieerd over de vraag of er een boswachter ter plaatse nodig zal zijn om de veiligheid van iedereen die op bezoek komt te waarborgen. Het memorandum luidt: “Het is belangrijk om toezicht te houden op de toegang, de veiligheid van gasten en de informatievoorziening. Het voorstel van de groep is om een ​​ranger in te huren om een ​​deel van de taken uit te voeren die de responspartijen hebben uitgevoerd, met toezicht en informatie, maar tegelijkertijd de hulp in te roepen van de responspartijen als dat nodig is. ''

BRON: MBL
De uitbarsting bij de berg Fagradalsfjall, in het zuidwesten van IJsland, blijft wetenschappers verrassen. "De uitbarsting blijft van uiterlijk veranderen zonder tekenen te vertonen dat hij op het punt staat te eindigen", vertelt Þorvaldur Þórðarson, vulkanoloog en professor aan de Universiteit van IJsland, aan Morgunblaðið.

De nieuwste ontwikkeling om wetenschappers te verrassen, is het pulserende gedrag van de uitbarsting sinds zaterdagavond. Magma-jets uit de krater reiken nu tot wel 300 meter de lucht in, met tussendoor pauzes.

Een waarschijnlijke verklaring, volgens Þorvaldur, is dat de vorm van het bovenste deel van de leiding is veranderd. Mogelijk heeft zich een vernauwing gevormd die het opwellen van grote gasbellen beïnvloedt. Als ze barsten, schieten de magma-jets de lucht in.

"We hebben ook nagedacht over Þríhnúkagígur en zijn kenmerken", zegt Ármann Höskuldsson, vulkanoloog en onderzoeksprofessor aan de Universiteit van IJsland. (De Þríhnúkagígur-krater is een slapende vulkaan in het zuidwesten van IJsland, die van binnenuit kan worden bekeken. Daar worden speciale rondleidingen aangeboden, genaamd Inside the Volcano).

"Mogelijk is er een tank onder de krater - een soort lavameer", vervolgt Ármann. “De krater is de uitloop van het meer en kleiner dan zijn diameter. Hete lava komt door de bodem omhoog, vol gas. Het bovenste magma is wat kouder en heeft veel van het gas afgevoerd. Dan ontstaat er een turbulente stroom, waardoor het gasrijke magma weer omhoog komt. Zodra het begint te koken, beweegt een achterwaartse drukgolf naar beneden, wordt het systeem ontgast en laat het magma naar buiten stralen. De jets gaan door terwijl het nieuwe magma wordt ontgast. Als dat voorbij is, valt de magma-jet weg en begint het systeem met opladen voor de volgende opname. "

Ármann en Þorvaldur geloven dat de magmastroom eerder is toegenomen dan afgenomen. Er zijn tekenen van meer water in het magma, wat kan worden verklaard door hete lava met gesmolten drassige lagen. De krachtigere magma-jets suggereren een hoger watergehalte in het systeem. Dat geldt ook voor de blauwe waas of rook van de uitbarsting, legt Ármann uit.
4-5-2021 | 07:13 UITBARSTING FAGRADALSFJALL
Prachtige beelden in het laatste nieuwsitem van Grapevine:

NEWSCAST #100

De rook, die mogelijk wees op een nieuwe eruptiespleet, is door het MetOffice als volgt verklaard:
Zondagochtend, net na 6 uur 's ochtends, veranderde de windrichting naar langzaam oostelijk, en een paar uur later werd rook gedetecteerd op de zuidwestelijke hellingen van Geldingadalir. Mogelijk is hete pyroxeen uit de uitbarstende krater ongeveer 300 meter door de wind meegevoerd naar het zuidwesten van het lavaveld en is er mos in brand gevlogen (langdurig smeulend) ​​die te zien is/was op een van de twee RÚV-webcams.

2-5-2021 | 14:00 UPDATE FAGRADALSFJALL
UPDATE 14:00
Mogelijk nieuwe SPLEET

Vanaf vannacht valt de krater gemiddeld elke 10 minuten in volledige rust, daarna volgt een heftige uitstoot.30-4-2021 | 14:00 UITBARSTING FAGRADALSFJALL
Mooi, maar enigszins gevaarlijk fenomeen: een LAVA-MINI-TORNADO


29-4-2021 | 08:20 UITBARSTING FAGRADALSFJALL
Er is een nieuwe camera bijgekomen, RAGcam
Deze staat ook op de Homepage aan de rechterzijde.

Bron:RÚV

Pele's haar
Het is niet alleen het grote geheel dat bezoekers van de uitbarsting fascineert, er is ook het haar van Pelé te vinden op enkele honderden meters rondom. In het IJslands ‘heksenhaar’ genoemd, het zijn glasachtige lava-strengen, dun en lang geblazen door hete vulkanische gassen.

27-4-2021 | 05:55 UITBARSTING FAGRADALSFJALL
De allereerste krater is niet meer actief, maar de totale uitstroom blijft rond de 5M3/sec.

De chemische samenstelling van de lava die bij Geldingadalir uitbarst, verandert. Het is nog te vroeg om te zeggen of de verandering van invloed zal zijn op hoe de vulkaan zich in de toekomst gedraagt, maar het is al duidelijk dat het aardwetenschappers jarenlang bezig zal houden - zelfs als het vandaag zou stoppen met uitbarsten.

En mooie beelden van de lavastromen in een nieuwe newscast van Grapevine.

BRON: GRAPEVINE.IS
NEWSCAST #98

23-4-2021 | 08:38 UITBARSTING FAGRADALSFJALL
Geen belangrijke ontwikkelingen.
Wel twee nieuwe nieuwsitems van Grapevine.

BRON: GRAPEVINE.IS
NEWSCAST #97

NEWSCAST #96
21-4-2021 | 03:56 UITBARSTING FAGRADALSFJALL
Gisteren was er een aardbeving van 4.1 oostelijk van Grindavík, gevolgd door enkele kleinere naschokken.
Het is nog onduidelijk of deze een relatie heeft met de uitbarsting.

Verdcer is de situatie rond de uitbarstingslocatie vrijwel ongewijzigd.

Door groot onderhoud aan mijn PC zullen hier de komende dag(en) mogelijk minder berichten worden geplaatst.
19-4-2021 | 12:03 UITBARSTING FAGRADALSFJALL
Situatie nagenoeg ongewijzigd..... meer nieuws bij nieuwe ontwikkelingen.
16-4-2021 | 19:00 UITBARSTING FAGRADALSFJALL
BRON: MBL
Kaleo Releases MUSIC VIDEO from Fagradalsfjall Eruption Site


--------------------
Indicatie van de drukte op de route van en naar de uitbarstingslocatie.

FOTO: GRAPEVINE
15-4-2021 | 06:04 UITBARSTING FAGRADALSFJALL
Meer DRONEBEELDEN van gisteren en twee leuke/interessante nieuws-items.....

BRON: GRAPEVINE.IS
NEWSCAST #95

NEWSCAST #94

Vanwege het te verwachten slechte weer is het gebied vandaag gesloten.
14-4-2021 | 16:33 UITBARSTING FAGRADALSFJALL
BRON: RÚV

DRONEBEELDEN van vandaag, 14-4, en een nieuwe kaart van de huidige eruptiezone:

13-4-2021 | 11:30 NIEUWE SPLEET
UPDATE 11:30
Er hebben zich tussen krater 1 en 3, en mogelijk noordelijk van 3 twee nieuwe spleten geopend.
Er wordt snel nieuwe informatie naar buiten gebracht.--------------
Kaart van het gebied met de wandelroutes:
12-4-2021 | 10:10 UITBARSTING FAGRADALSFJALL
De situatie is stabiel, met veel lava-uitstoot uit drie van de vier kraters.

Meer nieuws hier bij veranderingen in de situatie.
11-4-2021 | 04:23 UITBARSTING FAGRADALSFJALL
Later vandaag volgt een update van de webcamlocaties in het gebied.

Een aantal interessante nieuws-items met vooral in de laatste (#93) spectaculaire beelden van de lavastroom uit krater 2.

BRON: GRAPEVINE.IS
NEWSCAST #93

NEWSCAST #92

NEWSCAST #91

NEWSCAST #90

NEWSCAST #89

De geluiden die bij een uitbarsting horen zijn vastgelegd in onderstaande film, met spectaculaire beelden.

BRON: MBL.IS
LAVAGELUIDEN
9-4-2021 | 04:57 UITBARSTING FAGRADALSFJALL
Lavastromen zijn samengevoegd
BRON: RÚV

De vulkaanuitbarsting op het schiereiland Reykjanes veroorzaakt lavastromen vanaf drie locaties in een ongeveer kilometer lang gebied. Alle drie de locaties maken deel uit van dezelfde magmadijk en de lavastroom daarvan naar de valleien van Geldingadalir en Meradalir is nu samengevoegd tot één lavaveld. DEZE DRONEBEELDEN van RÚV, gemaakt tijdens de sneeuwval op 7 april, laten de omvang van de landschapsverandering zien.

BRON: MBL
Toen dinsdagavond de derde kloof opende op de uitbarstingsplaats in de berg Fagradalsfjall, in het zuidwesten van IJsland, kwamen de lavastromen uit de drie kloven geleidelijk met elkaar in verbinding en vormden ze een ononderbroken lijn van lava en vuur.

Die ontwikkelingen zijn opgenomen door de WEBCAM van mbl.is, die zicht heeft op alle drie de kloven. Gedurende anderhalve minuut kun je de verbazingwekkende ontwikkelingen zien tussen de uren van 1 uur 's ochtends en 6.30 uur' s ochtends, 7 april, van duisternis tot zonsopgang.

Zoals je zult zien, stroomt lava uit de derde spleet, gelegen in het midden, in twee verschillende richtingen.

BRON: VEDUR.IS
Overzichtskaart met de locatie van de drie uitbarstingslocaties met rode en lavastroom daaruit zoals de situatie vanmiddag is. De lavastroom van de laatste uitbarsting, die om middernacht opende, is niet exact in kaart gebracht. De contouren van die lava bevinden zich binnen het glooiende gebied en zijn uitgewerkt op basis van foto's.

8-4-2021 | 04:27 UITBARSTING FAGRADALSFJALL
De webcam van mbl.is, die livebeelden van de uitbarstingslocaties in Geldingadalur naar IJslanders heeft gestreamd, is nu onder de lava gekomen. Kristinn Magnússon, een fotograaf van mbl.is, kreeg de bevestiging hiervan toen hij met een drone in het gebied vloog.
MBL heeft op een andere plek een nieuwe camera geïnstalleerd.

7-4-2021 | 17:30 NIEUWSTE ERUPTIE (3)
UPDATE 17:30
Na de herindeling van de camera's zijn de beelden wel een stuk minder spectaculair geworden. Jammer, maar we wachten maar op beter.
Wat rondkijken op YouTube levert echter heel wat prachtige filmpjes op.

---------------------
UPDATE 10:30
Nieuwe camera met vier beelden in één.
Op de MBL-camera (2) is prachtig mooi de lavastroom van de laatste spleet-eruptie te zien.

----------------------
Een nieuwe uitbarstingskloof vormde zich vanavond om middernacht bij de vulkanen op het schiereiland Reykjanes. De scheur zit tussen de oorspronkelijke uitbarsting en de nieuwe.
Volgens een natuurbeschermingsdeskundige van het IJslandse Meteorologische Bureau lijkt het erop dat er een nieuwe scheur is in het gebied waar reddingsploegen gisteren een aardverschuiving hebben opgemerkt. Dat gebied was ongeveer 150 meter lang, ongeveer 450 meter ten noordoosten van de bron van de uitbarsting in Geldingadalur. De uitbarstingssite is nog steeds gesloten, maar het was de bedoeling om er om zes uur 's ochtends toegang toe te krijgen. Respondenten beslissen 's ochtends of en wanneer de ruimte wordt geopend.

Op webcam 1 is te zien, dat de lavastroom het 'oude' lavaveld heeft bereikt.


FOTO MBL
6-4-2021 | 10:00 NIEUWE UITBARSTING
UPDATE 10:00
Extra webcam, gericht op de nieuwe LAVASTROOM.
Vandaag wordt publiek weggehouden van de uitbarstingslocaties. Er wordt een nader onderzoek gedaan naar het ontstaan van deze.
Zonder aankondiging kan dit op een andere plek ook weer gebeuren.

Ongeveer zeven kubieke meter magma stroomt elke seconde uit de nieuwe spleet tussen Geldingadalur en Meradalur en de totale stroom is waarschijnlijk ongeveer 10 kubieke meter per seconde. Dit zijn de resultaten van metingen die zijn uitgevoerd door wetenschappers van het Instituut voor Aardwetenschappen aan de Universiteit van IJsland met luchtfoto's die vandaag vanuit een vliegtuig zijn genomen.
Dit staat op de website van het Instituut voor Aardwetenschappen. Er staat dat er geen betrouwbare schatting van de lavastroom is verkregen uit de oudere kraters in Geldingadalur, maar de nieuwe spleet levert 7 kubieke meter per seconde op. De geschatte totale stroom wordt geschat op 10 kubieke meter per seconde, wat betekent dat de uitbarsting is gegroeid.

Bergafwaarts bereikte de snel stromende lava soms snelheden van 10m/sec.

FOTO's RÚV

Foto van de lava in het dal, één kilometer vanaf de nieuwe spleeteruptie.


Luchtfoto van het gebied, met rechts de oude eruptielocatie


FOTO VISIR
5-4-2021 | 18:00 NIEUWE UITBARSTING
UPDATE 18:00
Mooi filmpje over de nieuwe ERUPTIE en de bijbehorende lavastroom.

En nog één van MBL.
Indrukwekkend hoe snel de lava naar het dal stroomt

NIEUWS RÚV
De lava uit de nieuwe kloven ten noorden van Geldingadalur stroomt ongeveer tien meter in zes en een halve minuut op een vlak oppervlak. Het mondt uit in Meradali.
De video die bij het nieuws hoort, is gemaakt door Bragi Valgeirsson, de RÚV-cameraman.

"Er is een beetje een snelle stroom en er is geen obstakel daar beneden", zegt Bogi Adolfsson, een reddingsteamlid in de veldcontrole van het uitbarstingsgebied. Hij verwacht dat de paraatheid in het gebied in het licht van nieuwe ontwikkelingen enigszins zal worden herzien.

"Ik denk dat het het beste is om gewoon af te wachten wat er gebeurt, het is de enige manier om te zien wat Moeder Aarde doet", zegt hij.

Geschat wordt dat tussen de vier- en vijfhonderd mensen op de plaats van de uitbarsting waren of op weg waren vandaag toen de eerste spleet opende, die ongeveer 200-300 meter lang was. En korte tijd later ging er een kleinere scheur open, enkele tientallen meters lang. Het gebied werd onmiddellijk geëvacueerd, omdat overal waar de magmakamer zich bevond het risico bestond op andere scheuren.

-----------------------
Noordelijk van de huidige uitbarsting is een nieuwe spleeteruptie ontstaan. Zie webcam 1.
Volgens de laatste berichen wordt het gebied ontruimd.

Einde van de middag meer informatie.

Foto VISIR


NIEUWS RÚV
Ten noorden van Geldingadalur is een nieuwe kloof ontstaan ​​en het gebied wordt geëvacueerd. De RÚV-webcam is naar de nieuwe scheur gedraaid, die ongeveer 500 meter lang is. Sigurður Bergmann, chief security officer en locatiemanager in Geldingadalur, zegt dat het duidelijk is dat mensen in gevaar kunnen zijn. Alle beschikbare respons is opgeroepen en de helikopter van de Kustwacht vliegt over het gebied.
"We kunnen nooit van tevoren beslissen hoe deze uitbarstingen zich zullen gedragen. Dit is een zekere escalatie, maar er lijkt niet veel materiaal naar boven te komen, maar dit kan een toename van de uitbarsting zijn. Maar er is geen bewijs dat dit aan het verminderen is. Dit scenario is helemaal niet voorbij ”, zegt vulkanoloog Magnús Tumi Guðmundsson.

"We kregen meldingen van piloten in Keflavík dat piloten deze nieuwe scheur hadden gezien. Het ligt ongeveer 500 meter ten noordoosten van de noordelijke krater ”, zegt Salome Jórunn Bernharðsdóttir van het IJslandse Meteorologische Bureau.

Op de webcam kun je zien dat er nog steeds mensen in de buurt zijn, sommigen zijn weggelopen van de nieuwe scheur en er staan ​​reddingsteams achter.

Nieuws-sites


Veilig reizen? Safetravel.is
Zelf naar IJsland? ijslandspecialist.nl
Of naar Canada? Canadareizen.eu
Links
Contact