10-9-2022 | 20:14 AARDBEVINGEN GRÍMSEY
Nog een voortdurende golf aardbevingen, waarvan enkele met kracht 4+.

De komende 2 weken minder berichten, omdat ik zelf op IJsland zit.
Alleen bij interessante gebeurtenissen zal ik hier een bericht plaatsen.

9-9-2022 | 07:45 AARDBEVINGEN GRÍMSEY
Vandaag een voortzetting van de aardbevingsgolf bij Grimsey.
Ook in 2013 en 2018 waren er soortgelijke golven...
8-9-2022 | 15:08 AARDBEVINGEN GRÍMSEY
Een aardbeving met een kracht van 4,9 heeft zich gisteravond op korte afstand ten noordoosten van Grímsey (eiland 60Km ten noorden van Husavík) voorgedaan. Als gevolg daarvan hebben ongeveer 600 naschokken plaatsgevonden en in veel delen van het noorden werden trillingen gevoeld. Inwoners van Grímsey nemen de aardbevingen anders op, en sommigen zijn extreem gealarmeerd.
24-8-2022 | 07:00 UITBARSTING MERADALIR
OVER
Als laatste bericht een Youtube-film van Grapevine, Newscast 209.
Deze geeft een prachtig beeld van het gebied waar de uitbarsting heeft plaatsgevonden. De ruigheid van de uitgestrekte lavavelden rondom de krater blijft imponeren.

OP NAAR DE VOLGENDE UITBARSTING21-8-2022 | 18:44 UITBARSTING MERADALIR
OVER?
En wat rest zijn een aantal plekken waar wat rook uitkomt, en een krater die tot vannacht heel af en toe een flard lava liet zien.

Het lijkt over..................

BRON: RÚV
Het met office is nog niet bereid om de vulkaanuitbarsting van Meradalir formeel voorbij te verklaren, maar alle vulkanische onrust is uitgestorven. De vulkanische activiteit stopte 's nachts, na een aantal dagen gestaag te zijn afgenomen.
Daarnaast is er vanaf vanochtend geen gloeiende lava meer zichtbaar in de krater, volgens de "Zuid-IJslandse vulkanen en natuurlijke gevarengroep".
De verklaring voegt eraan toe dat er zichtbaar minder gas wordt geproduceerd dan gisteren en dat de krater nu waarschijnlijk is gesloten.

Sigríđur Magnea Óskarsdóttir, specialist op het gebied van natuurrampen, zegt dat het te vroeg is om de uitbarsting voorbij te verklaren: "Nou, dat is de grote vraag", zegt ze. "Nee, er is nog wat activiteit in de krater en het borrelt nog steeds weg. Maar er is niet de lavafonteinactiviteit die we de afgelopen dagen en weken hebben gezien sinds de uitbarsting begon, maar later gisteren begon de onrust af te nemen en nu is het helemaal uitgestorven."

Sigríđur zegt dat als het meetkantoor de uitbarsting voorbij wil verklaren, er gedurende enkele dagen of weken helemaal geen activiteit hoeft te zijn. "Ik verwacht dat er deze week iemand naar de situatie gaat kijken en dan is er waarschijnlijk binnenkort een vergadering van de wetenschappelijke raad en zullen mensen de situatie en de gegevens doornemen en op basis daarvan beoordelen hoe de situatie tegen die tijd is."
20-8-2022 | 19:50 UITBARSTING MERADALIR
OVER?
HET LIJKT ER OP, DAT HET OVER IS.........

Het is waarschijnlijk dat het langzame uitsterven in Meradalir aangeeft dat het einde van de uitbarsting nabij is of dat de uitbarsting al is afgelopen. Dit staat in een aankondiging gepubliceerd door de Volcanology and Natural Hazards Group van de Universiteit van IJsland op Facebook.
Er staat dat in de afgelopen drie dagen de activiteit gestaag is afgenomen. Er is nu geen magmastraalactiviteit meer zichtbaar in de krater, hoewel er nog steeds gas uit stroomt.

Dit gedrag is volgens de groep anders dan het gedrag dat het einde van individuele uitbarstingen kenmerkte tijdens de uitbarsting van vorig jaar, toen de activiteit en turbulentie heel plotseling stopten.

Dit langzame uitsterven duidt waarschijnlijk op het einde van de uitbarsting. Een team van de universiteit is op de uitbarstingslocaties en de bevestiging zal naar verwachting later vandaag worden ontvangen.
19-8-2022 | 04:49 UITBARSTING MERADALIR
BRON: RÚV
De uitbarsting in Meradalir is de afgelopen dagen flink afgenomen. De lavastroom is slechts bijna een derde van wat het in het begin was. Een vulkanoloog zegt dat het onmogelijk is om te zeggen hoe het zich zal ontwikkelen, of het zal uitsterven of maandenlang zal sudderen.
De paden naar de krater werden vanochtend heropend, na de sluiting gisteren vanwege een gele weerswaarschuwing en extreem weer. Al in de ochtend begonnen de mensen binnen te stromen, omdat het mogelijk was om de laatste te zijn die de uitbarsting zag.

"Het is niet te zeggen in welke richting dit zich ontwikkelt, ik heb het gevoel dat het een soort evenwicht heeft bereikt waardoor het daar nog een hele tijd kan blijven sudderen. Misschien een paar dagen, weken of zelfs maanden", zegt vulkanoloog Ţorvaldur Ţórđarson.

Aanzienlijke vermindering
De afgelopen dagen is de stroom veel minder dan in het begin. Het aantal vulkaanuitbarstingen is afgenomen en de lavastroom stroomt minder dan voorheen.

"Ja, het is een aanzienlijke vermindering, van misschien wel tweederde of meer." Ik vermoed dat de productiviteit nu ca. 3-5m3/sec. en in het begin was dat rond de 15m3/sec. Dit is dus een flinke reductie", zegt Ţorvaldur.

De activiteit van de uitbarsting is veranderd, de pulsactiviteit is toegenomen en het magma blaast hoger de lucht in dan voorheen. "De krater staat bijna vol met lava. Deze ophoping van magma in de krater zelf zorgt ervoor dat het een beetje vertraging oploopt, het houdt de uitbarsting tegen zodat het meer opbouwt en dan komt er een puls en dan krijgen we magma-pluimen en dan zijn er deze kleine pulsen die volgen en dan is het even stil. Dus het is alsof de uitbarsting ingaat op deze cascade-activiteit waar de uitbarsting van 2021 in ging", zegt Ţorvaldur.

Het is onwaarschijnlijk dat Meradalir in de nabije toekomst overstroomt.
Een tijdje werd gedacht dat lava vanuit Meradalir naar Suđurstrandaveg zou stromen, maar gezien hoe de lavastroom nu is, denkt Ţorvalđur dat het onwaarschijnlijk is dat dit in de nabije toekomst zal gebeuren. "De lavastroom is voornamelijk beperkt tot het kratergebied zelf, en sindsdien stroomt er een lavastroom naar Meradalir en volgt de noordelijke hellingen van de vallei, en met zo'n lage productiviteit denk ik dat het zeer onwaarschijnlijk is dat de lava verder zal reiken dan Meradalir."
17-8-2022 | 17:22 UITBARSTING MERADALIR
De lavastroom in de afgelopen drie dagen was ongeveer een derde van wat het was in de eerste week. Majestueuze vulkanische wolken zijn zichtbaar boven de vulkaan en bewegen langzaam naar het zuidwesten. De paarse horizontale sluier die om het gebied hangt, is niets anders dan giftig zwaveldioxide.

3-4 kubieke meter per seconde
Bewolking maakte metingen van satellietgegevens onmogelijk in de begindagen van de uitbarsting. De eerste satellietgegevens zijn vanochtend aangekomen en er zijn vanuit vliegtuigen enkele luchtfoto's gemaakt.

De resultaten tonen de gemiddelde lavastroom van 11 kubieke m/s tussen 4-13 augustus. Uit de laatste metingen van zaterdag en gisteren blijkt echter dat de lavastroom slechts 3-4 kubieke meter per seconde is. Ondanks deze gegevens zegt het Geologisch Instituut dat de uitbarsting niet significant is vertraagd. De lavastroom komt overeen met de lagere aardbevingsactiviteit in Meradalir van de afgelopen dagen.

Het is onmogelijk om te beoordelen of dit een teken is van het einde van de uitbarsting of slechts een tijdelijke vertraging.

Paarse sluier van vulkanische gassen
Mensen plaatsten vanmorgen veel foto's van de lucht waarop de prachtige wolk te zien was die boven de Meradalir-vulkaan in de heldere lucht hing.

"De vulkaan gaf ons vanmorgen een indrukwekkend schouwspel en de lucht was helder zonder andere wolken die het uitzicht blokkeerden. De vulkanische gassen zijn verschroeiend als ze uit de krater komen en ze kunnen niet meteen condenseren; ze moeten afkoelen eerst naar beneden", zegt Ţorsteinn Jóhannsson, een expert op het gebied van luchtkwaliteit en luchtvervuiling bij het Milieuagentschap.

De grote wolk leek een beetje op een paddenstoel en er hing een dunne paarse sluierachtige wolk horizontaal; wat was het?

"Deze paarse sluierachtige wolk is niets anders dan het giftige zwaveldioxide, dat zo gekleurd is. Het weer draagt ​​​​ook bij aan deze verbazingwekkende kleuren en wolken."

"De hoge atmosferische druk en weinig wind vormen iets dat lijkt op een potdeksel, waardoor het moeilijker wordt voor de gassen om op te stijgen. De giftige gassen blijven dan dichter bij de grond. Een waarschuwing om niet de valleien in te gaan in het terrein rond de uitbarsting werd vorig jaar vaak uitgegeven op dagen als vandaag, omdat de vervuiling langzamer optrekt en verspreidt", zegt Ţorsteinn.

Is een weerspecialist zoals jij nog steeds onder de indruk van zulke displays in de lucht?

"Ja, het is een ontzagwekkende weergave van de natuur van vandaag, maar laten we niet vergeten dat het verschillende bedreigingen en gevaren met zich meebrengt."
16-8-2022 | 16:00 UITBARSTING MERADALIR
Vertegenwoordigers van het zoek- en reddingsteam van Ţorbjörn in Grindavík zeggen dat vrijwilligers regelmatig moeten voorkomen dat mensen op de gloednieuwe lava rond de aanhoudende vulkaanuitbarsting van Meradalir lopen.
De video hieronder laat mensen zien die over fragiele, hete nieuwe lava lopen, helemaal tot aan een naad van nog steeds gesmolten lava. De drone-operator deed zijn best om de mensen met het beperkte gereedschap dat hij tot zijn beschikking had terug naar beneden te drijven naar veilig terrein.
VIDEO

Het lavaveld is extreem gevaarlijk om op te lopen. Grote delen ervan zijn nog steeds gesmolten onder een dunne korst. Een enkel, klein ongelukje op de lava kan gemakkelijk fataal zijn en mogelijk het leven van reddingswerkers in gevaar brengen.

De meeste bezoekers gaan respectvol om met hun omgeving, wat een geluk is, aangezien gisteren 6.496 bezoekers werden geregistreerd door de elektronische teller van de VVV. Dat is een nieuw record voor zowel de uitbarstingen van dit jaar als vorig jaar. Het vorige record was 6.032 mensen op 28 maart vorig jaar; negen dagen na de uitbarsting.

Volgens het Met Office is de uitbarsting sinds gisteren stabiel. De vulkanische onrust is vanochtend niet afgenomen, zoals gisterochtend, en lava is nog steeds niet uit de Meradalir-vallei ontsnapt in de richting van de Suđurstrandarvegur-weg.

10:30
Een enkele, bijna eenzame wolk aan de zuidelijke, verder heldere hemel verwelkomde de hoofdstad vanmorgen.
De wolk hangt direct boven de uitbarstingsplaats in Maradalir; een streep vormt zich en hoopt zich vervolgens op in de enkele wolk. Als je er goed naar kijkt, kun je de kleurvariaties ervan zien; het is donkerder onder, maar boven de nauwelijks zichtbare lijnlijn is het veel witter. Het IJslandse Meteorologisch Bureau legde uit dat gas en vulkanische as zich in het onderste deel verzamelen en een dunne sluier naar het oosten vormen.

De weersvoorspelling vermoedde eerst dat er tegen het middaguur wat gasvervuiling zou overwaaien naar de hoofdstad, maar het ziet er niet langer naar uit, informeerde het Met Office.Zeven vermoeide wandelaars moesten gisteren van de site worden verwijderd en verschillende gezinnen moesten worden weggestuurd van pad A, waar ze jonge kinderen hadden. Na gisteren werd één enkelfractuur geregistreerd. Dat staat in een mededeling van de politiechef in Suđurnes.
De monitoring door reddingsteams en hulpdiensten verliep gisteren en gisteravond goed, maar veel mensen vonden de wandeling moeilijk en zeven wandelaars hadden hulp nodig om de berg af te komen.

"Het komt dagelijks voor voor hulpverleners dat mensen de wandeling opgeven en zichzelf niet vertrouwen om het af te maken", zegt Úlfar Lúđvíksson, politiechef in Suđurnes.

Gemiddeld hebben zo'n tien tot twintig mensen per dag hulp nodig. Úlfar wijst erop dat dit geen hoog percentage bezoekers is, aangezien elke dag enkele duizenden mensen de fonteinen bezoeken. "Maar dit vraagt ​​om een ​​bepaalde reactie."

Ouders met kinderen onder de 12 jaar worden om veiligheidsredenen nog steeds van het parcours weggestuurd. Volgens de aankondiging worden de beveiligingsregels echter regelmatig herzien.

Vandaag voor het middaguur is de wind zuid, met drie tot acht m/sec. en bereikt het gas dus het noorden. Bij Vatnsleysuströnd was gasvervuiling te zien.

Vanwege de slechte weersvoorspelling is de site morgen gesloten.
13-8-2022 | 09:22 UITBARSTING MERADALIR
De politie op het schiereiland Reykjanes heeft een aankondiging gedaan met betrekking tot reparaties aan spoor A bij Meradalir:

"Trail A is van vanmorgen 04:00 uur tot 09:00 uur gesloten, maar tijdens die uren is het de bedoeling om verdere werkzaamheden/reparaties uit te voeren aan spoor A naar de uitbarstingsplaats. Gedurende die uren zal spoor A daarom gesloten zijn voor het publiek en wandelaars zal worden gevraagd om in plaats daarvan spoor C te gebruiken. Het doel van het werk is om het pad te verbeteren zodat het een veiligere route naar het uitbarstingsgebied biedt. Wandelaars worden vriendelijk verzocht deze instructies op te volgen, zodat degenen die aan het het parcoursonderhoud werken de betreffende uren optimaal kunnen benutten om het parcours nog beter te maken."

Een daling van activiteit betekent dat er een nieuwe spleet kan openen.
Vulkanische activiteit bij Meradalir op het schiereiland Reykjanes is vanochtend tussen 5.30 en 6.30 sterk afgenomen. Met-office-vulkaanspecialisten onderzoeken of de verandering kan zijn veroorzaakt door een op handen zijnde opening van een nieuwe spleet.
12-8-2022 | 19:30 UITBARSTING MERADALIR
In het oosten van Meradalir moet een webcamera worden geďnstalleerd om de opening in de gaten te houden waar de kans het grootst is dat lava uit de vallei naar Suđurstrandarveg stroomt.

Er wordt aangenomen dat het magma snel zijn weg naar boven zal vinden. Tot nu toe hebben natuurexperts van de nachtwacht van het Met Office geen informatie kunnen geven over de ontwikkeling van lavastromen in het oostelijke deel van de vallei. Nu moet het worden verbeterd met een webcamera die naar de pas in het oosten van Meradalir zal worden gericht.

Het ministerie van Civiele Bescherming zal waarschijnlijk afbuigende dammen bouwen om te voorkomen dat lava naar Suđurstrandavegur loopt. Dit is de weg die langs de zuidkust van het schiereiland Reykjanes tussen de gemeenten Grindavík en Ölfus loopt.

Lava moet nog uit de Meradalir-vallei stromen, maar wetenschappers zeggen dat het slechts een kwestie van tijd is. Op het moment van schrijven had de lava rond de laaggelegen bergpas Meradalaskarđ een hoogte van acht meter bereikt. Mocht het echter een meter of zo hoger komen, dan zal het de vallei overstromen. Op woensdag schatten wetenschappers dat dit in de loop van een paar uur zou kunnen gebeuren, maar tot nu toe is het lavaniveau langzamer gestegen dan verwacht.

Momenteel is het voor wetenschappers niet mogelijk om te zeggen of de lava de vallei "morgen of over een week" zal overstromen.

Omleidingsdammen zijn slechts tijdelijke maatregelen, voegde Björn Oddsson, een geofysicus bij Civiele Bescherming, eraan toe. Maar experimenten om deze barričres op te richten in het pad van naderende lava waren vorig jaar succesvol en als zodanig verwacht Björn dat "de ingenieurs en ontwerpers die hieraan werken [deze ervaring] zullen gebruiken en hun toevlucht zullen nemen tot [omleidingsdammen] als de lava begint te stromen richting Suđurstrandavegur of glasvezelkabel of andere dingen waarvan we het willen afleiden.”
11-8-2022 | 20:00 UITBARSTING MERADALIR
Lava kan de komende dagen, of zelfs uren, naar het oosten uit de Meradalir-vallei stromen. Als dat zo is, zou het een duidelijk pad hebben naar Suđurstrandarvegur, de weg langs de zuidelijke kusten van het schiereiland Reykjanes.
Dezelfde weg werd ook bedreigd door lava van de uitbarsting van vorig jaar, maar bleef intact en open - misschien wel tegen de verwachting in. De uitbarsting van dit jaar is echter productiever.

“Lava is nog niet begonnen uit Meradalir te stromen. Het zit nog steeds binnenin opgesloten”, legt professor geofysica Magnús Tumi Guđmundsson uit. “Aan de andere kant is de lava in de opening de afgelopen twee dagen met zeven of acht meter gestegen. En het heeft misschien nog ongeveer een meter nodig voordat het overloopt. Als het zo doorgaat, zal er spoedig lava uit de vallei stromen.”

Magnús zegt dat het moeilijk te zeggen is wanneer en of de lavastroom de weg zal bereiken. Wetenschappers moeten op een dag met goed zicht echt over de uitbarstingsplaats vliegen, maar dat is sinds donderdag niet meer mogelijk. Ze zullen vandaag een observatievlucht proberen.

"Als lava uit de vallei begint te stromen, en als het zo doorgaat, zal het richting Suđurstrandarvegur stromen. Maar om de tijdlijn daarvan te kunnen inschatten, moeten we absoluut nieuwe metingen kunnen doen van het volume lava en dus de stroom. Maar het weer is dit sinds vorige week donderdag volledig gestopt", zegt Magnús.

De site was drie dagen lang gesloten vanwege het slechte weer, maar vandaag ging 'ie weer open... Wouw, met recht een stormloop.FOTO'S: GRAPEVINE
10-8-2022 | 03:55 UITBARSTING MERADALIR
BRON:RÚV
Kinderen onder de 12 jaar mogen niet naar de uitbarsting van Meradalir lopen wanneer deze weer opengaat, zo maakte de lokale politie vandaag bekend na een coördinatievergadering met de IJslandse instantie voor civiele bescherming en andere belanghebbenden.
Het gebied is sinds zondagochtend afgesloten vanwege het slechte weer en blijft tot nader order gesloten, zei de politie vanochtend.

Kinderen zijn bijzonder kwetsbaar voor gasvergiftiging op uitbarstingslocaties, omdat ze zowel gevoeliger zijn voor de gassen als gemakkelijker worden blootgesteld aan zware gassen die zich dicht bij de grond verzamelen. Bovendien is de wandeling naar de Meradalir-uitbarsting lang en uitdagend, zelfs voor ervaren volwassenen.
De wandeling naar de uitbarsting van Meradalir is ongeveer 14 kilometer heen en terug. De wandeling omvat aanzienlijke hoogteverschillen en moeilijk terrein en is niet voor onervaren of onvoorbereide mensen.

Overigens is het de verwachting van wetenschappers, dat ook deze uitbarsting lang aan zal houden.
9-8-2022 | 05:30 UITBARSTING MERADALIR
BRON: RÚV
Reizigers die het parkeertarief bij de uitbarstingsplaats niet betalen, riskeren een boete van 5000 ISK van het grondbezittersbedrijf. De vereniging van grondeigenaren zegt dat borden de parkeertarieven goed weergeven, dus bezoekers hoeven niet verrast te zijn. De grondeigenaren hebben hard gewerkt om de voorzieningen in het gebied te verbeteren.
Bij de uitbarstingsplaats werden vorig jaar, toen de uitbarsting in Geldingalir begon, parkeertarieven vastgesteld. De prijs is 1000 ISK, maar stijgt tot 4.750 ISK als deze niet ter plaatse wordt betaald. Het wordt verzameld via een lokale bank door de Vereniging van Landeigenaren Hraun.

Sigurđur Guđjón Gíslason, het hoofd van Hraun, zei: "De vergoeding is gestructureerd tot 1000 ISK voor parkeren, de boete van 3500 ISK en 250 ISK servicekosten voor het aanmaken van de bankvordering".

Over het algemeen worden boetes opgelegd door de overheid. Mogen particuliere verenigingen voor het gemak boetes opleggen?

"Dit is niet voor het gemak; het zijn kosten die de landeigenaren in de parkeerplaatsen hebben geďnvesteerd. Het parkeren kost een paar miljoen kronen om te maken. In tegenstelling tot wat in het nieuws is gezegd, hebben de landeigenaren van Hraun alle kosten gedekt om wandelpaden te bouwen. route A. De regering heeft geen cent bijgedragen aan dat project', verklaarde Sigurđur.

Werken aan het verbeteren van faciliteiten
De landeigenaren hebben echter besloten niet te onderhandelen met de Icelandic Tourist Board of staatssteun aan te vragen. Hij zegt dat de kosten wat inkomsten opleveren, maar hij is niet zeker van de winst.

"We zullen nooit in staat zijn om iedereen die niet betaalt in rekening te brengen, dus niet al het geld dat we hebben geďnvesteerd zal terugkeren. We weten niet helemaal zeker wat de winst zal zijn, maar het kan ruwweg worden berekend als je de auto's telt, vermenigvuldigt met duizend en een beetje optelt. Het zal allemaal naar buiten komen en worden verrekend in de jaarrekening van het bedrijf, die publiekelijk beschikbaar zal zijn".

Het is de bedoeling om de faciliteiten op de site te verbeteren: "We zijn van plan om op lange termijn toiletfaciliteiten en septic tanks te installeren, water aan te sluiten, enz." - zegt Sigurđur.
7-8-2022 | 03:54 UITBARSTING MERADALIR
UPDATE 7-8-2022
De politie heeft besloten om vanochtend vanaf 05:00 uur (lokale tijd) alle toegang tot de Meradalir-uitbarsting te sluiten.
Vandaag wordt slecht weer verwacht in het gebied en het IJslandse Met Office heeft een weerswaarschuwing afgegeven.

Er wordt een krachtige zuidoostelijke wind en regen verwacht, met beperkt zicht. Overdag zal de politie de situatie beoordelen en mogelijk het gebied heropenen, op basis van advies van de Met Office.

BRON:RÚV, 6-8-2022
Zondag is er een gele weerswaarschuwing voor het zuidwesten van IJsland, wat betekent dat de politie en opsporings- en reddingscoördinatoren waarschijnlijk zullen besluiten om alle bezoekers die toegang hebben tot de vulkaanuitbarsting van Meradalir te stoppen.
Volgens de politie van Suđurnes hebben vele duizenden mensen gisteren en tot in de avond en nacht de uitbarstende vulkaan bezocht. De VVV heeft een geautomatiseerd telapparaat opgesteld aan het begin van het hoofdwandelpad, dat vrijdag 4.666 mensen telde.

De wandeling is lang en zwaar, en sommige mensen hebben hulp nodig om weer terug te komen. Volgens politiebronnen raakten gisteren enkele bezoekers lichtgewond op de ruwe grond.

Het aanbevolen pad is gemarkeerd als Trail A - hoewel zelfs deze route een uitdaging is en bezoekers eraan worden herinnerd zich te kleden voor het weer en waterdichte kleding, voedsel en water mee te nemen - evenals een volledig opgeladen mobiele telefoon. Aangezien de nacht terugkeert naar IJsland in de maand augustus, zal het binnenkort nodig zijn om hoofdlampen mee te nemen om de weg terug naar beneden te verlichten voor mensen die 's avonds op bezoek komen.

Het gebied rond de vulkaan zelf is gevaarlijk en kan snel veranderen. Vulkanische gassen kunnen zich ook op gevaarlijke niveaus ophopen, vooral in lager gelegen gebieden bij rustig weer. Nieuwe uitbarstende kraters kunnen zich met weinig waarschuwing vormen. Gesmolten lava kan door oudere, verharde lava heen breken. En de voorrand van het lavaveld kan plotseling veel sneller oprukken dan normaal. Allemaal redenen om op veilige afstand te blijven.
6-8-2022 | 04:55 UITBARSTING REYKJANES
BRON: RÚV
Toen de uitbarsting vorig jaar maart in Geldingadalir begon, begon hij al snel uit meerdere kraters te barsten. De spleet die deze week begon uit te barsten, was oorspronkelijk 300 meter lang, maar is sindsdien gekrompen tot een uitbarstende spleet van ongeveer 100 meter, maar wetenschappers verwachten dat magma binnenkort op andere nabijgelegen locaties aan de oppervlakte kan komen. Met Office-vertegenwoordigers vliegen vanmiddag over het gebied ten noordoosten van de spleet om te zoeken naar tekenen van nieuwe kraters die zich openen.
“Tijdens deze vlucht gaan we kijken naar het gebied achter Meradalahnúkar, dat ten noordoosten van de uitbarstende spleet ligt. Tijdens de vergadering van de wetenschappelijke raad gisteren werd opgemerkt dat er scheuren bekend zijn die zijn weggegleden. We gaan ze bekijken”, zegt Kristín Jónsdóttir, hoofd van de afdeling natuurlijke gevaren van het Met Office.

De stroomsnelheid van lava is sinds gisteren afgenomen, maar de druk onder het oppervlak is nog niet afgenomen, wat de reden is dat er binnenkort meer kraters opengaan.

Als de uitbarsting zich naar het noordoosten uitstrekt, zegt Kristín dat het onwaarschijnlijk is dat dit extra gevaar voor huizen of infrastructuur zou betekenen. Het wordt niet waarschijnlijk geacht dat de indringing van magma zich verder naar het noordoosten zal uitstrekken in de richting van de hoofdstad. Met Office-computermodellering voor een middelgrote uitbarsting (die veel groter zou zijn dan die van vorig jaar en dit jaar) geeft aan dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat lava de hoofdstad ooit zal bereiken.

Ondanks de relatieve veiligheid van lava, kan gasvervuiling zich verspreiden naar bewoonde gebieden. Vannacht wordt bijvoorbeeld voorspeld dat een zacht briesje vulkanische gassen over de gemeenschappen van Vogar en Garđur zal trekken. Morgen zal waarschijnlijk wat vervuiling de hoofdstad bereiken.

Ander nieuws: het zoek- en reddingsteam van Ţorbjörn heeft gisteren een nieuw wandelpad van 7 km uitgestippeld naar de vulkaan, waarvan wordt gezegd dat het de route aanzienlijk heeft ingekort.

Bezoekers worden eraan herinnerd dat de wandeling lang, bergopwaarts en over rotsachtig terrein is. Het is belangrijk om voedsel en water mee te nemen, evenals extra lagen, waterdichte kleding en goede wandelschoenen. Er zijn 16 zoek- en reddingsvrijwilligers in elke ploeg, maar ze slagen er niet in om elke bezoeker te woord te staan. Duizenden bezochten gisteren, ondanks het advies om weg te blijven terwijl het nieuwe pad werd gelegd, en wetenschappers voltooiden hun eerste beoordelingen.5-8-2022 | 08:08 UITBARSTING REYKJANES
UPDATE 13:00
De lavastroom is afgenomen sinds de uitbarsting begon. Het gemiddelde debiet in de eerste uren lag rond de 30-35 kubieke meter per seconde, maar ligt nu rond de 18 kubieke meter per seconde.

Vandaag een voortzetting van de eruptie. Geen veranderingen ten opzichte van gisteren.
4-8-2022 | 17:14 UITBARSTING REYKJANES
UPDATE 17:00
De spleet kan zich mogelijk noordwaarts uitstrekken.
Het niveau van vulkanische activiteit in de Meradalir-vallei op het schiereiland Reykjanes is tot nu toe redelijk stabiel gebleven gedurende de eerste 24 uur van de uitbarsting. Lava stroomt uit een ongeveer 300 meter lange spleet, die sinds gisteren enigszins is gekrompen, met de meeste activiteit rond het midden van de spleet.

UPDATE 08:00
Prachtige serie foto's op de website van GrapeVine
Grapevine Newscast 203, mooie beelden van de uitbarsting.


De uitstroom van lava is 20-50 m3/sec., en daarmee is deze uitbarsting 5-10x productiever dan de uitbarsting vorig jaar.

BRON: RÜV, 3-8:
Chef civiele bescherming bij de staatspolitie Víđir Reynisson benadrukte tijdens een briefing dat het gevaarlijk is om over de lava van vorig jaar te lopen als een kortere weg om de nieuwe vulkaan te bezoeken. Het gebied is vanmiddag afgesloten voor verkeer, maar desondanks werden in het gebied de signalen van 7.000-8.000 mobiele telefoons opgenomen. Mensen zouden de vulkaan vandaag niet moeten bezoeken, maar naar verwachting zal toegang worden verleend nadat wetenschappers de situatie hebben beoordeeld.

RÚV's verslaggever ter plaatse vanmiddag zei dat de wandeling naar de uitbarsting langer en moeilijker is dan vorig jaar, en dat de lavastroom zelf beslist heter en krachtiger lijkt.

De vulkaan barst los uit een 300 meter lange spleet, die veel groter is dan aan het begin van de uitbarsting in maart vorig jaar, maar is ook geen verrassing voor wetenschappers, die een krachtigere uitbarsting hadden voorspeld.

Volgens het IJslandse Met Office produceert de vulkaan gasvervuiling, maar deze zou op korte termijn direct naar het zuiden en de zee moeten blazen. Er wordt voorspeld dat er in de nabije toekomst geen steden of dorpen op het pad zullen komen van vulkanische vervuiling. Net als bij de uitbarsting van vorig jaar is er tot nu toe weinig tot geen asproductie en vluchten vanaf het nabijgelegen Keflavík International Airport lopen volgens schema.


BEELDEN VAN DE WEBCAMS VANMORGEN 05:00
Mooi beeld van de aardbevingen van de laatste 5 dagen, vanaf het begin tot aan nu (05:30).
Vanaf het moment van de uitbarsting (gisteren 13:30) is het aantal bevingen geminimaliseerd.

3-8-2022 | 17:57 UITBARSTING REYKJANES
De Ice-SAR-eenheid Ţorbjörn heeft al het autoverkeer rond de uitbarstingsplaatsen in Geldingadalir afgesloten. De reddingsteams gaan naar de plaats van de uitbarsting om de situatie te beoordelen. Daarna wordt beslist of het gebied geëvacueerd moet worden.
De politie van Grindavík ontmoedigt mensen om naar de plaats van de uitbarsting te gaan. De situatie wordt beoordeeld, met name over de ernst en de mogelijke gasverontreiniging. Hjálmar Hallgrímsson, een politieagent in Grindavík, zegt dat het verkeer in het gebied toeneemt.

Weinig gevaar terwijl de spleet niet groeit
Hoogleraar vulkanologie Ţorvaldur Ţórđarson vertelde om 14.00 uur op het radionieuws dat hij de spleet niet als een gevaar beschouwt zolang hij op zijn huidige locatie blijft en zich niet naar het noorden of zuiden uitstrekt. Hij denkt dat de spleet zo'n vijfhonderd meter lang is en dat de lava met een snelheid van enkele kubieke kilometers per seconde stroomt.

"Terwijl [de uitbarsting] daar aanhoudt, is de lavastroom beperkt tot de Meradalir-vallei. Het zal een behoorlijke tijd duren voordat deze uitbarsting de vallei heeft gevuld, zodat deze eruit begint te stromen.”

Ţorvaldur waarschuwt mensen in het gebied om gasvervuiling te vermijden en om te voorkomen dat ze windstil zijn vanaf de plaats van de uitbarsting. De spleet heeft een aanzienlijke gasemissie die er snel uit verdwijnt. "Het is vooral een zwavelwolk, dus het is beter om aan de windkant van de uitbarstingsplaats te zijn."

Mensen moeten zich niet in de vallei wagen, omdat daar het meeste gas is geconcentreerd.

BEELD VAN GELDINGADALIR (Merardalir vallei)
3-8-2022 | 04:49 UITBARSTING REYKJANES
UPDATE: er is een uitbarsting

Nieuws zo snel mogelijk


BRON: RÜV
Nieuwe satellietbeelden tonen duidelijk magmabeweging aan onder het oppervlak tussen Fagradalsfjall en Keilir op het schiereiland Reykjanes, ten noordoosten van de plaats van de vulkaanuitbarsting van vorig jaar.
De satellietgegevens zijn vandaag (2-8) door wetenschappers geanalyseerd, waarbij de beelden laten zien dat de magma-indringing de afgelopen dagen aanzienlijke vervorming (tot 16 centimeter) van de korst heeft veroorzaakt ten westen van het Kleifarvatn-meer, maar het wordt niet waarschijnlijk geacht dat magma daar door het opppervlak zal breken. Het is veel waarschijnlijker dat er een uitbarsting zal plaatsvinden op de plaats van kleinere recente aardbevingen, zoals begin 2021 het geval was.

De kans dat er de komende dagen of weken een vulkaanuitbarsting zal beginnen op het schiereiland Reykjanes is nu weer toegenomen en wordt door aardwetenschappers zeer waarschijnlijk geacht.

Volgens het IJslandse Met Office geeft vervormingsmodellering aan dat de magma-intrusie onder Fagradalsfjall erg ondiep is, op slechts een kilometer onder het oppervlak. Er wordt aangenomen dat de ophoping van magma ongeveer twee keer zo snel plaatsvindt als vóór de uitbarsting vorig jaar.

Geofysicus Freysteinn Sigmundsson zegt dat de krachtigere accumulatie van magma dit jaar, momenteel gelijk aan tien Elliđaá-rivieren, een uitbarsting zou kunnen betekenen die iets groter is dan in 2021. Lava zou waarschijnlijk naar het noorden stromen en mogelijk de hoofdweg van Reykjanesbraut bereiken, zegt hij, maar hij voegt eraan toe: dat het nog steeds onmogelijk is om met zekerheid te zeggen dat er een uitbarsting zal plaatsvinden.

In verschillende bronnen staat Grímsvötn vandaag ook te trillen. De grootste aardbeving was op Magnitude 3.7 en er zijn er nog een tiental andere geweest.

Grímsvötn is de meest actieve vulkaan van IJsland, maar de seismische activiteit in de met ijs bedekte vulkaan in het zuidoosten van IJsland staat volledig los van het vulkanische systeem op het schiereiland Reykjanes.

In het licht van het aanhoudende seismische nieuws en het koude en onrustige zomerweer van dit jaar, heeft de nationale zoek- en reddingsorganisatie ICE-SAR reizigers opgeroepen om hun reisplannen op SafeTravel.is te registreren voordat ze de wildernis in trekken, omdat levensbedreigende situaties kunnen ontstaan met weinig waarschuwing. Er zijn dit jaar te veel buitenlandse toeristen die in moeilijkheden komen door een slechte voorbereiding en onvoldoende uitrusting, vertelde het hoofd van de organisatie aan RÚV. De Safe Travel-website bevat veel nuttige informatie om reizigers te beschermen.
2-8-2022 | 08:15 Aardbevingen Reykjanes
UPDATE 08:15:
Om 02:30 een beving van 5.0 westelijk van Kleifarvatn.

De golf aardbevingen gaat onverminderd door en veroorzaakt zelfs schade nabij Reykjavik, waar in het winkelcentrum Smáralindar in Kópavogur een aantal gipsplaten uit het plafond van grote hoogte naar beneden vielen.
Dit vond plaats bij één van de bevingen van vannacht 23:30, welke een kracht had van 4.8.
De locatie van de meeste 4+ bevingen was vannacht direct ten westen van het Kleifarvatn.
De reeks aardbevingen hier was het gevolg van het vrijkomen van spanning door de ondergrondse magma-verplaatsingen.


1-8-2022 | 04:55 Aardbevingen Reykjanes
UPDATE 13:45
Diverse video's op RÜV laten zien, dat er ook in veel woonhuizen schade is.

De aardbevingen breiden zich uit naar het gebied boven čn ten westen van Grindavík.
Gisteren om 17:30 was er een krachtige aardbeving van 5.4 zo'n 3km noordelijk van Grindavík, dicht bij de plek van de laatste uitbarsting.
Deze werd gevoeld tot bij Grundarfjörđur(Snaefellsnes) in het noorden en Hella in het oosten.
De beving veroorzaakte enige schade in Grindavík, en ook werd een koudwater-transportleiding naar Grindavík beschadigd.
In het gebied geldt een waarschuwing voor wandelaars, om bij steile hellingen alert te zijn op vallende stenen en aardverschuivingen.

GPS-metingen geven aan, dat de bevingen worden veroorzaakt door ondergrondse() magma-verplaatsingen.
Voor de luchtvaart geldt alarmfase GEEL vanwege de mogelijkheid van een uitbarsting.

Algemeen beeld van de schade in diverse supermarkten, waar veel spullen uit de schappen vielen. (Foto: RÜV)

31-7-2022 | 08:34 Aardbevingen Reykjanes
Even kijk je niet, en gelijk honderden aardbevingen op Reykjanes.
Gisteren en vandaag, en voornamelijk noordelijk van Fagradalsfjall , waar vorig jaar de uitbarsting was.
De zwaarste vandaag 4.2, en gisteren ook 3 van 4+.....
12-7-2022 | 06:53 Katla
De laatste dagen wat bevingen onder de Mýrdalsjökull bij de Katla-vulkaan, waarvan één met kracht 3.
Groepen aardbevingen hier komen wel meer voor, zoals in oktober 2011 en september 2016, maar de laatste jaren is het rustig.

Nieuws-sites


Veilig reizen? Safetravel.is
Zelf naar IJsland? ijslandspecialist.nl
Of naar Canada? Canadareizen.eu
Links
Contact