VAKANTIEBLOG 12 - 27 SEP 2023


18 sep 2023   Het verhaal
Vandaag willen een beetje uitslapen, maar dat werkt dus niet bij ons. Gevolg? Om 08:40 rijden we weg... Doel? via de Karahnjukar-dam naar de Studlagil en bovenlangs (F910 + F923 + 1) weer terug.

Ondanks de regenvoorspelling voor vandaag gaan we er toch uit.... Anders duurt zo'n dag wel erg lang, en wat is tenslotte 220 Km in de regen.... ;)

We duiken snel de 910 op (tot aan de dam geen F, want de weg is keurig geasfalteerd). Veel zien we niet, want het is één en al regen en mist waar we doorheen rijden.

Maar ook in deze weersomstandigheden is het landschap fascinerend. Veel foto's worden er niet gemaakt, want de ruitenwissers beperken de mogelijkheden door de voorruit, en een open zijraam staat borg voor een hoop regen ÍN de auto, en dat komt de kwaliteit van de foto's niet ten goede.

De weg vanaf de Karahnjukar-dam krijg hier zijn F.... En dat is wel nodig ook.... Diepe met water gevulde kuilen en grote stenen vergen het uiterste aan concentratie. Over het stuk van 35 Km doen we anderhalf uur...
En dan staan we uiteindelijk op een plek waarvan we beiden vinden dat we de weg zijn kwijtgeraakt.
(Ik?? de weg kwijt op IJsland?? dat kan niet)

Na 'enig' heen en weer rijden en in doffe wanhoop de kaarten tevergeefs raadplegen berusten we in ons lot en nemen we op goed geluk de weg naar huis....

Maar wie schetst onze verbazing als we in een flits een bordje 'Studlagil' langs de weg zien staan? Niemand? Nou, dan doe ik het zelf wel... We blijken dus nog steeds op de goede weg te zitten.

We rijden naar beneden naar een keurig aangelegde parkeerplaats met toilet, waar je dan wel 230 ISK voor moet neertellen (met creditcard) maar ach... het is vakantie.

Bij het zien van de ENORM lange trap, die steil naar beneden gaat, haken we af en stellen ons tevreden met de foto's die we boven maken.

We rijden weer door en komen een eind verder een prachtige waterval tegen aan de overzijde van het dal.
Ook dat blijkt bij de Studjagil te horen, dus we dalen af om via een brug aan de andere zijde te komen.
De oude voetgangersbrug ligt er nog, maar ondertussen is er een comfortabele brug voor auto's neergelegd.

Zo comfortabel als de weg was, zo slecht is de laatste 250 meter naar de waterval. Maar ach, wij zijn helemaal vanaf de dam gekomen, dus hier draaien we onze hand niet voor om.

Uiteindelijk begint de vermoeidheid een rol te spelen en verlangen we naar het zwembad wat we onszelf beloofd hebben.
Eerst dachten we naar VÓK-baths te gaan, maar voor een half uurtje in water van 40C vinden we 2200 ISK wel genoeg in plaats van 13000 ISK.....

Als we thuis komen bakt Marlies pannenkoeken. Op dat moment ontvang ik op mijn IJslandse telefoon het volgende alert:
CIVIL PROTECTION
Due to the weatherforcast, The police is ordering an evacuation of areas 4, 5, 6, and 7 in Seydisfjördur.
More information at www.almannavarnir.is
END MESSAGE

Seydisfjördur is 35 Km hiervandaan.......
Morgenochtend gaan we naar het noordoosten, recht in de gele zone, en missen op slechts 5 Km de oranje zone.

DE AVONTUREN LIGGEN HIER VOOR HET OPRAPENAls ik nog even een laatste blik werp op de aardbevingen van vandaag, zie ik zowel bij Grindavík als noordoost van Thingvellir twee clusters van aardbevingen..... Avontuur genoeg dus voor de tweede week.

21:00 De wind giert om het door de regen gegeselde huisje.

Veilig reizen? Safetravel.is
Zelf naar IJsland? ijslandspecialist.nl
Of naar Canada? Canadareizen.eu
Links
Contact