VAKANTIEBLOG 12 - 27 SEP 2022


25 sep 2022   Het verhaal
Ondanks dat de wind vog (bijna) volop waait, besluiten we toch om weg te gaan.
We hebben een plek geboekt in het Lava-Museum bij Hvolsvöllur om 09:00. Dat besluiten we als we nog in bed liggen, dus dat betekent als een speer er uit, snel een ontbijtje en om 07:45 weg met de auto.

Er staat veel wind onderweg, maar het is te doen. Om 08:55 staan we voor het museum, waar net de vlag wordt gehesen.
We gaan als eerste (en bijna als enige) naar binnen.
De expositie, die prachtig is, lopen we als enigen door, en als we om 09:40 de film gaan bekijken, zijn we weer de enigen.
Dit in tegenstelling tot het moment dat we weer weggaan, dan staan er zo'n 20 auto's en 4 autobussen. Goede keus dus om direct om 09:00 te gaan.

Het is inmiddels prachtig weer geworden, de wind is een stuk gaan liggen, en wat we eerst doen is ons trakteren op warme chocolade met een hotdog.
Daarna krijgt de auto een beurt, dat wil zeggen, we maken de ruiten schoon en proberen het meeste vuil van 2 weken vakantie weg te spoelen. Als we later kijken, blijkt dat niet helemaal gelukt te zijn.

De weg terug is een stuk rustiger dan de heenweg, maar als we bij het huisje aankomen, staat er weer een meer dan stevige wind.
We lunchen even, en gaan dan nog even naar de Faxi-waterval, een paar honderd meter van ons huisje.
Los van de wind is het prachtig zonnig weer, mooie omstandigheden om foto's te maken.
Jammer dat ook hier betaald moet worden om te parkeren, 700 ISK, langzamerhand wordt het aantal gratis attracties hoe langer hoe minder.
Er is bijna niemand en we rijden met de auto gelijk naar beneden, vlakbij de waterval.
Als dan twee kennelijk Duitse vissers ons proberen duidelijk te maken dat het daar privégrond is, wuiven we dat simpel weg, en doen gewoon datgene waar we voor kwamen en 700 ISK voor betaalden: foto's maken en genieten van de uitzichten.
Dit weliswaar tegen de zin van één van de vissers maar........ jammer-dan.........

Vol foto's, films en indrukken gaan we terug naar het huisje.
Het is droog en niet te koud, dus met gezwinde spoed laten ons weer in de hotpot zakken, we hebben hem per slot van rekening niet voor niets.

De rest van de dag verloopt rustig, wat inpakken, wat herpakken, morgen met een omweg naar Keflavík, en dan de laatste nacht op IJsland....

VERS VAN DE PERS

Het rode weeralarm in de Oostfjorden is nog steeds van kracht, tot vanavond 21.00 uur. Bijna de helft van het land zat een tijdje zonder elektriciteit en in bijna de hele oostelijke helft van IJsland zijn momenteel wegen afgesloten.
De zee heeft de fjord overstroomd en grote delen van Akureyri, op sommige plaatsen tot kniehoogte, onder water gezet. De overstromingswateren nemen echter snel af als het tij uitgaat.

Er is aanzienlijke schade veroorzaakt door de wind in de Oostfjorden. In Reyðarfjörður zijn verschillende gebouwen zwaar beschadigd, waaronder de brandweerkazerne en het plaatselijke Eimskip-vrachtdepot. Oorlogsrelikwieën worden ook beschadigd in het WO II-museum, waaronder een kazernegebouw.

Seyðisfjörður lijdt ook zwaar. RÚV heeft foto's ontvangen van verschillende gebouwen die volledig zijn ingestort.

Het hele land was 's nachts onderworpen aan weerswaarschuwingen. In Reykjavík was er schade aan hekken, daken, reclameborden, caravans en meer.

De hoofdweg in de zuidelijke Westfjorden was afgesloten toen een modderstroom de weg bedekte en een auto raakte. Niemand raakte gewond.

De IJslandse nieuwsartikelen onder “tengdar fréttir” bevatten foto's van de schade rond IJsland.
Veilig reizen? Safetravel.is
Zelf naar IJsland? ijslandspecialist.nl
Of naar Canada? Canadareizen.eu
Links
Contact