VAKANTIEBLOG 12 - 27 SEP 2022


23 sep 2022   Het verhaal
Zoals gezegd, gaan we vandaag naar de Westman-eilanden. Gisteravond hebben we online geboekt, want je weet maar nooit hoe druk het is.
Van waar wij zitten is het ruim anderhalf uur rijden naar de veerboot, dus 08:15 vertrekken we; we hebben de boot van 10:45 en moeten half uur van tevoren aanwezig zijn.

Het inschepen gaat soepel, en klokslag 10:45 varen we weg.
Het is prachtig weer, zonnetje en vrijwel windstil. Daarom verrast ons de grote deining die nog buiten op zee staat.
De hele weg blijven we aan dek, foto's maken, genieten, nog meer foto's maken, en nog meer genieten.
Na 40 minuten zijn we aan de overkant en rijden het eiland op.

Omdat we niet echt een plan hebben, rijden we zoveel mogelijk langs de kust en genieten van alle rotsformaties, strandjes, uit- en doorkijkjes en noem maar op... uhhhh.. ja, dat deed ik net toch?

De troep ganzen langs de weg benaderen we heel voorzichtig om te voorkomen dat ze wegvliegen.
We zetten de auto aan de andere kant van de weg en zien dat er een aantal schapen op ons afkomen. Tijdens het bepotelen van de schapen horen we ineens een heleboel ganzengegak, en worden we ineens omringd door 20-30 ganzen die van de overkant van de weg naar ons toegekomen zijn.

Dolle pret, maar we hebben zowel voor de schapen als voor de ganzen niets wat eetbaar is, maar daar staan ze kennelijk wel op te wachten.

De weg brengt ons langs prachtige uitzichtpunten en uiteindelijk bij de twee belangrijkste vulkaankraters, de Helgafjell en de Eldfjell, beiden ongevoor 200 meter hoog.

Vanwege een blessure aan de knie van Marlies en mijn geweldige conditie gaan we niet naar boven.

De lavaformaties zijn diep indrukwekkend, mede omdat het maandenlang afkoelen door het opspuiten van zeewater, de meest bizarre vormen deed ontstaan.
Dit opspuiten voorkwam, dat de havenmond afgesloten werd door de lava, en uiteindelijk zelfs de ingang van de haven ten goede kwam door het onstaan van een beschermende bocht.
Meer info op Youtube I
Nog meer info Youtube II

Als het 16:00 is, gaan we langzaam terug naar de veerboot, die om 17:00 weer vertrekt
We blijven binnen, en doen ons tegoed aan een frietje.....
Daarna is het weer anderhalf uur terug naar het huisje. Op de 1 rijdt er een hele sliert auto's achter ons aan, maar we rijden 90km/u, harder mag niet en de boetes op IJsland zijn torenhoog.

Thuis doen we ons nog even tegoed aan een schaal met stamppot rode kool, gehakt en aardappelen, maar pas nadat we eerst nog even de hotpot induiken.

Een prachtige dag eindigt.........................
Veel te veel foto's, onlogische keuzes, maar toch.... het is een impressie......

Veilig reizen? Safetravel.is
Zelf naar IJsland? ijslandspecialist.nl
Of naar Canada? Canadareizen.eu
Links
Contact