VAKANTIEBLOG 14-27 SEPTEMBER 2014


24 sep 2014   Het verhaal
Hoe kan een dag mooier beginnen...? Eerst een bezoek aan de hotpot (ik bedoel zwembad) van Akureyri, en dan een heerlijk ontbijtje bij de beste bakker van de streek.......

Vandaag een nieuwe poging, om de uitbarsting te gaan bekijken. Het rode schijnsel heb ik vannacht al gezien op de wolken, bizar, want de plek is 150 Km hiervandaan......
En gelardeerd met een prachtig randje Noorderlicht.... wat wil een mensch nog meer...

En dan ineens nog maar drie nachtjes slapen, voordat ik weer thuis ben.... time flies, when you're having fun.....

We vertrekken om 10:00 richting Myvatn, om 12:00 moeten we vliegen, en vanwege het komende slechte weer zal men waarschijnlijk zo snel mogelijk willen vertrekken.

Mooi op tijd gaan we weg in een 5-persoons vliegtuigje, beladen als 2-2-1, met de smalste achterin. Ik zit dus in het midden.
Overal is de lange streep SO2-vervuiling te zien, die als een lange grijze deken langs de berghellingen hangt. In de verte licht de hemel rood op, wanneer zonlicht door de vervuiling schijnt.

Als we boven de eruptie aankomen, geeft dat een heel onwerkelijk beeld, een kilometers lang rood lint, en als hoogtepunt de lange spleeteruptie, waar indrukwekkend de lava kolkt en omhoog spuit. Het fotograferen gaat moeizaam door turbulentie en de getinte ruiten, en de camera heeft in eerste instantie moeite om scherp te stellen, dus dan maar om handmatige focus.
De paar bijgevoegde foto's zijn voorlopig onbewerkt, maar geven wel een indruk van het geweld.

Ik vergeet ook NIET om te kijken, want dat is eigenlijk het belangrijkste!!!

Onvergetelijk en onwerkelijk om op zoiets neer te kijken....... dit blijft nog lang plakken.

Op de terugweg toch nog maar even de Godafoss vanaf de weg, maar daar ben ik al zo vaak gestopt.... En via Grenivik en Laufas rijden we terug naar Akureyri, voor een avond van uhhh, nou ja, dat zien we nog wel.

Ook passende muziek vandaag....

Highway to hell
  Veilig reizen? Safetravel.is
  Zelf naar IJsland? ijslandspecialist.nl / creatingstories.nl
  Of naar Canada? Canadareizen.eu
  Links
  Contact