VAKANTIEBLOG 14-27 SEPTEMBER 2014


23 sep 2014   Het verhaal
En dan zit je heerlijk in Akureyri en blijkt, dat de lekkerste bakker van IJsland op loopafstand zit. Dus snel met de auto ernaartoe om te genieten van een heerlijk ontbijtje.
Vanaf 07:00 al open, dus dat wordt genieten de komende dagen.

Vandaag is de eerste poging om met het vliegtuig naar de eruptie te gaan mislukt. Er waren geen plaatsen meer.

Ik had voor morgenochtend een walvissafari gepland, maar die gaat ook niet door.....
Maar dat maakte weer ruimte voor een tweede poging met het vliegtuig, en nu hebben we twee plekken om 12:00 vanaf Reykjahlid

Maar morgen is het wel een stuk minder mooi weer.

We gaan toch onderweg, en besluiten naar de Dettifoss te gaan, zeker met dit weer zeer de moeite waard, al wordt het voor mij de 5de? keer. Heel veel stuifwater maakt het fotograferen best lastig, maar dus niet onmogelijk.
En zelf deze 17e keer iets, wat ik zelf nog niet had gezien: de Selfoss, ongeveer 1 Km zuidelijk van de Dettifoss, en een wateval van een totaal andere klasse.

De wandeling ernaartoe is best lastig, maar het eindresultaat mag er zijn. De weg terug lijkt eenvoudiger, maar dat komt ongetwijfeld doordat het paard de stal ruikt.
Als ik onderweg mijn petje verlies, wordt ik even later teruggefloten door Johanna (?) die er enthousiast mee staat te zwaaien.

Vervolgens naar de Hafragilsfoss, maar die is gelukkig van bovenaf te fotograferen.

De hele weg langs de Jokulsa realiseer ik me, wat straks een gletsjervloed doet met deze rivier. Het is nu al zo'n geweld, dus ik probeer me voor te stellen, wat een 50-voudige hoeveelheid water doet op een aantal plekken.
Ik maak foto's van twee bruggen voor het nageslacht................

Via Husavik rijden we weer terug naar huis, waar we om 19:00 aankomen. Eerst even eten in de stad, en als we daarvan terugkomen, is er ineens onrust in het Hostel.
NOORDERLICHT wordt er geroepen en zelfs midden in de stad is het uitstekend te zien.
We krijgen een tip, om naar een bepaalde bergweg te gaan, waar het ECHT donker is, en met twee canadese meisjes achterin, en een duits echtpaar achteraan gaan we die kant op.
Eerst maar even een stop tussen de lantaarnpalen om het moment niet te missen, maar even later toch de goede weg gevonden, en daar staan we in het pikkedonker de hemel af te staren.
PRACHTIG, en een bijkomend moois zijn de rode wolken, verlicht door de vulkaanuitbarsting.......

De foto's van het noorderlicht doen dit geen recht, de werkelijkheid was véééél mooier.... maar ik plaats ze toch maar.

Hoe anders kan een dag lopen.

De muziek van vandaag? Voor ingewijden:
Ridum Ridum
Veilig reizen? Safetravel.is
Zelf naar IJsland? ijslandspecialist.nl
Of naar Canada? Canadareizen.eu
Links
Contact