VAKANTIEBLOG 2 SEP - 14 SEP 2018


15 sep 2019   Het verhaal
Het belooft vandaag een prachtige dag te worden, als we de vooruitzichten mogen geloven.
Voor vandaag staat er een rondje oostelijke fjorden op het programma, en met elke kilometer van de route die we afleggen, wordt het weer mooier (en het weer ook trouwens)...

Lang geleden, dat ik hier geweest ben, meestal nam ik de korte route via de Öxipas, maar nu komt elke fjord en elk dorp aan de beurt.

Reyšarfjöršur / Eskifjoršur / Neskaupstašur / Vattarnes / Fįskrśšsfjöršur / Stöšvarfjöršur / Breišdalsķk, en dan terug via de Öxipas naar EgilsstaVir

Juist op dit soort zonnige dagen is een tocht als deze "bek open en slikken" om maar eens een Rotterdamse uitdrukking te gebruiken.

De weg tussen Eskifjoršur en Neskaupstašur gaat tegenwoordig naast Eskifjoršur door een nieuwe tunnel van 7900 meter.
De weg terug besluiten we de oude route te nemen, die uiteindelijk sinds 1977 ook door een tunnel van 650 meter blijkt te lopen. Groot is onze verbazing, als na 30 meter de tunnelbuis hermetisch is afgesloten. Pff, achteruit de buis maar uit dus... Geen bord "gesloten" of iets van dien aard.. gewoon dicht dus.
Wat rest is de bergweg van vóór 1977, maar die is dusdaning tegen de steile bergwand aangeplakt, dat wij de enig overgebleven andere optie kiezen... (juist, terugrijden en de nieuwe tunnel nemen).

Op ons dooie akkertje pakken we fjord na fjord met hier en daar een watervalletje, of gewoon even stilstaan en genieten.

Uiteindelijk komen we bij het begin van de Öxipas, een prachtige pas, die vroeger voorbehouden was aan 4x4, maar tegenwoordig zodanig verbeterd is, dat elke auto deze kan nemen.. (max. 17%)

De eerste waterval die we tegenkomen is gelijk de grootste van de pas, en we besluiten om er maar even heen te lopen om de nodige foto's te maken.

't is weer kwijlen hier, maar we moeten uiteindelijk weer verder... De hele pas trakteert je op een groot aantal kleine en grotere valletjes, dus regelmatig stoppen is een must.

Daarna sukkelen we terug naar Egilsstašir voor hamburgers en diesel. Om 17:00 zijn we terug in ons huisje... moe maar hongerig, dus de hamburgers en worstjes gaan gelijk op de BBQ.


Veilig reizen? Safetravel.is
Zelf naar IJsland? ijslandspecialist.nl
Of naar Canada? Canadareizen.eu
Links
Contact