27-11-2022 | 15:38 Aardbevingen Katla
Vandaag weer enkele bevingen van 2+ en 3+ bij de Katla.
Waarschijnlijk is het ongewoon warme weer van de laatste tijd de oorzaak.
26-10-2022 | 18:36 Aardbevingen Askja
Het aardbevingsgebied heeft zich langzaam verplaatst van de noordkant van de Herdubreid naar de zuidwest kant.
De aardbevingen gaan onverminderd door.
25-10-2022 | 08:34 Aardbevingen Askja
BRON: RÚV (24-10 14:00)
Recente waarnemingen laten een grote hoeveelheid magma zien onder de Askja-vulkaan, en vulkanoloog Ármann Höskuldsson zegt dat dit tot een enorme uitbarsting kan leiden. Iedereen is echter blij dat de zwerm aardbevingen plaatsvindt in de hooglanden, ver van bewoonde gebieden.
De aardbevingszwerm begon zaterdag om ongeveer 23.00 uur op korte afstand ten noorden van Herðubreið met een aardbeving van 4,1. en duurt voort.

Natuurrampenexperts van het IJslandse Met-Office zeggen dat de aardbeving de grootste is die deze locatie heeft getroffen sinds de metingen ongeveer 30 jaar geleden begonnen. Het werd goed gevoeld in Akureyri en er zijn meer dan 1000 aardbevingen geregistreerd, waarvan drie met een kracht van meer dan drie.

Vulkanologen geloven dat de aardbeving van 4.1 bij Herðubreið verder betekent dat het vulkanische systeem bij Askja wakker wordt. Volgens Ármann Höskuldsson, "maakt het deel uit van een proces dat begint in Askja, dat het draait, en dat deed het voor het eerst in 2012. Als er echter een uitbarsting is in dit gebied, zal het slechts een lava-uitbarsting zijn en ver weg van bewoonde gebieden", vertelde Ármann aan het avondnieuws.

De laatste uitbarsting in Askja was in 1961 bij het lavaveld Vikrahraun. Een grote asuitbarsting vond plaats in Askja in 1875, waardoor mensen van het platteland werden verdreven.

Ármann zegt dat de huidige Askja-zwerm aanzienlijk is en zich uitstrekt tot in het Dettifoss-gebied. Op dit moment is alles mogelijk in Askja zelf. Recente waarnemingen tonen een opeenhoping van magma onder de vulkaan en een aanzienlijke opwaartse stijging van het oppervlak. "We kunnen een enorme uitbarsting krijgen, maar het is niet precies bekend waar het zou kunnen gaan gebeuren."

De bevingen rond Herðubreið bleven gedurende de nacht plaatsvinden, met bijna 140 aardbevingen geregistreerd sinds middernacht, hoewel de meeste onder de magnitude van 2 op de schaal van Richter waren.

De belangrijkste aardbeving van afgelopen nacht was 3,7 in het zuidelijke deel van Mýrdalsjökull (Katla). Volgens het Met-Office zijn er momenteel nergens in het land tekenen van vulkanische onrust, maar de monitoring in Herðubreið en Mýrdalsjökull is aan de gang.
24-10-2022 | 08:02 Aardbevingen Askja
Vanaf afgelopen zaterdag een aardbevingsgolf bij Askja (boven de Herdubreid), waarvan 2 van 4+.

En vandaag weer enkele bevingen bij de Katla, waarvan één van 3+ op geringe diepte.
-------
Er is een nieuwe website in gebruik genomen ter ondersteuning/vervanging van vegagerdin.is
Klik HIER voor deze site.
Deze site is ook bereikbaar via "LAATSTE NIEUWS".
18-10-2022 | 06:33 KATLA BEVINGEN
Twee dagen geleden waren er een aantal bevingen op de Myrdalsjökull, waaronder de Katla vulkaan ligt.

Bron:RÚV
16-10 om 12.00 uur vond een aardbeving plaats met een kracht van 3,8 op de schaal van Richter onder de Mýrdalsjökull-gletsjer. Salóme Jórunn Bernhardðsdóttir, een expert op het gebied van natuurrampen van het Met Office, bevestigde dat de seismische activiteit onder de gletsjer gisteren licht is toegenomen. Gisterochtend werd even voor achten een aardbeving van 3 graden gemeten en rond 05.30 uur een aardbeving van 2.8.
Tot nu toe zijn er geen tekenen van een vulkaanuitbarsting, maar de situatie wordt nauwlettend gevolgd. Het Met Office heeft niet gemeld dat inwoners van het Mýrdalsjökull-gebied de aardbevingen hebben gevoeld. De weg naar Þórsmörk was gistermiddag afgesloten, hoewel er gisteren door de harde wind niet veel mensen naar toe gingen.

Glaciale overstromingen in de rivier Múlakvísl zijn niet uitgesloten
Alle aardbevingen vonden plaats in het oostelijke deel van de Katla-vulkaankrater. Het Met Office heeft aangekondigd dat glaciale overstromingen van de Múlakvísl-rivier niet kunnen worden uitgesloten. Meteorologen waarschuwen om de rivier niet over te steken en vooral om de bron ervan te vermijden, van waaruit gassen momenteel in hoge concentraties ontsnappen.

Het vulkanische systeem Katla bevindt zich onder de Mýrdalsjökull-gletsjer en strekt zich ongeveer 70 kilometer uit in de richting van de Vatnajökull-gletsjer. Katla-uitbarstingen zijn altijd explosief, en één uitbarsting ervan buiten de gletsjer werd gedocumenteerd toen de Eldgjá-krater in 939 werd geopend. De laatste uitbarsting van Katla vond meer dan 100 jaar geleden plaats, in 1918.

De vraag die geologen momenteel bezighoudt, is of de grondbewegingen in Mýrdalsjökull een voorbode zijn van een gletsjerverschuiving of een Katla-uitbarsting. Hoe dan ook, het zou niet gemakkelijk zijn om veel van tevoren op de hoogte te stellen. 16-10 werden drie aardbevingen met een kracht van meer dan 3 gemeten onder de Mýrdalsjökull-gletsjer, en de grootste was 3,8.

De situatie wordt nauwlettend in de gaten gehouden.
17-10-2022 | 12:38 Aardbevingen Reykjanes
Momenteel veel aardbevingen voor de zuidwest-kust van Reykjanes.
Het zou theoretisch kunnen leiden tot een onderzeese uitbarsting, maar daar is momenteel absoluut geen onderbouwing voor.

We kijken het gewoon een paar dagen aan.

13-10-2022 | 16:50 Grímsvötn gletsjervloed
De overstromingen begonnen gisteren in het vulkaangebied Grímsvötn. De waterstroom bij de bron van de lozing bereikt 300 kubieke meter per seconde. De ijsglijbaan duurt naar verwachting ongeveer 24 uur, zo lang duurt het voordat het water bij het Gígjukvísl-kanaal op weg 1 komt. De ijsplaat boven de Grímsvvötn-vulkaan is al zeven meter gezakt.
De website vedur.is meldt dat de uitstroom van de gletsjer langzamer is begonnen dan verwacht en klein zal zijn. De verwachting is dat deze maximaal 500 kubieke meter per seconde zal bereiken; ter vergelijking: de stroom in de Ölfusá, de grootste rivier van het land, ligt gewoonlijk tussen 400 en 500 kubieke meter per seconde. Er is geen seismische activiteit bij de vulkaan en er is geen uitbarsting van onrust gemeld. Bij verschillende gelegenheden zijn gletsjervloeden echter voorafgegaan aan uitbarstingen van de Grímsvötn-vulkaan.

De maximale afvoer uit het gletsjermeer zal naar verwachting vanmiddag of vrijdagavond plaatsvinden. De verwachting is dat het ongeveer 500 m3/s zal zijn, maar het is onwaarschijnlijk dat de stroomsnelheid zal aanhouden totdat het het Gígjukvísl-kanaal bereikt. "De hoogwaterstroom onder de brug zal vergelijkbaar zijn met de standaard zomerstroom en zou geen impact moeten hebben op wegen of bruggen", leest de website van het Met Office.
10-9-2022 | 20:14 AARDBEVINGEN GRÍMSEY
Nog een voortdurende golf aardbevingen, waarvan enkele met kracht 4+.

De komende 2 weken minder berichten, omdat ik zelf op IJsland zit.
Alleen bij interessante gebeurtenissen zal ik hier een bericht plaatsen.

9-9-2022 | 07:45 AARDBEVINGEN GRÍMSEY
Vandaag een voortzetting van de aardbevingsgolf bij Grimsey.
Ook in 2013 en 2018 waren er soortgelijke golven...
8-9-2022 | 15:08 AARDBEVINGEN GRÍMSEY
Een aardbeving met een kracht van 4,9 heeft zich gisteravond op korte afstand ten noordoosten van Grímsey (eiland 60Km ten noorden van Husavík) voorgedaan. Als gevolg daarvan hebben ongeveer 600 naschokken plaatsgevonden en in veel delen van het noorden werden trillingen gevoeld. Inwoners van Grímsey nemen de aardbevingen anders op, en sommigen zijn extreem gealarmeerd.
24-8-2022 | 07:00 UITBARSTING MERADALIR
OVER
Als laatste bericht een Youtube-film van Grapevine, Newscast 209.
Deze geeft een prachtig beeld van het gebied waar de uitbarsting heeft plaatsgevonden. De ruigheid van de uitgestrekte lavavelden rondom de krater blijft imponeren.

OP NAAR DE VOLGENDE UITBARSTING



21-8-2022 | 18:44 UITBARSTING MERADALIR
OVER?
En wat rest zijn een aantal plekken waar wat rook uitkomt, en een krater die tot vannacht heel af en toe een flard lava liet zien.

Het lijkt over..................

BRON: RÚV
Het met office is nog niet bereid om de vulkaanuitbarsting van Meradalir formeel voorbij te verklaren, maar alle vulkanische onrust is uitgestorven. De vulkanische activiteit stopte 's nachts, na een aantal dagen gestaag te zijn afgenomen.
Daarnaast is er vanaf vanochtend geen gloeiende lava meer zichtbaar in de krater, volgens de "Zuid-IJslandse vulkanen en natuurlijke gevarengroep".
De verklaring voegt eraan toe dat er zichtbaar minder gas wordt geproduceerd dan gisteren en dat de krater nu waarschijnlijk is gesloten.

Sigríður Magnea Óskarsdóttir, specialist op het gebied van natuurrampen, zegt dat het te vroeg is om de uitbarsting voorbij te verklaren: "Nou, dat is de grote vraag", zegt ze. "Nee, er is nog wat activiteit in de krater en het borrelt nog steeds weg. Maar er is niet de lavafonteinactiviteit die we de afgelopen dagen en weken hebben gezien sinds de uitbarsting begon, maar later gisteren begon de onrust af te nemen en nu is het helemaal uitgestorven."

Sigríður zegt dat als het meetkantoor de uitbarsting voorbij wil verklaren, er gedurende enkele dagen of weken helemaal geen activiteit hoeft te zijn. "Ik verwacht dat er deze week iemand naar de situatie gaat kijken en dan is er waarschijnlijk binnenkort een vergadering van de wetenschappelijke raad en zullen mensen de situatie en de gegevens doornemen en op basis daarvan beoordelen hoe de situatie tegen die tijd is."
20-8-2022 | 19:50 UITBARSTING MERADALIR
OVER?
HET LIJKT ER OP, DAT HET OVER IS.........

Het is waarschijnlijk dat het langzame uitsterven in Meradalir aangeeft dat het einde van de uitbarsting nabij is of dat de uitbarsting al is afgelopen. Dit staat in een aankondiging gepubliceerd door de Volcanology and Natural Hazards Group van de Universiteit van IJsland op Facebook.
Er staat dat in de afgelopen drie dagen de activiteit gestaag is afgenomen. Er is nu geen magmastraalactiviteit meer zichtbaar in de krater, hoewel er nog steeds gas uit stroomt.

Dit gedrag is volgens de groep anders dan het gedrag dat het einde van individuele uitbarstingen kenmerkte tijdens de uitbarsting van vorig jaar, toen de activiteit en turbulentie heel plotseling stopten.

Dit langzame uitsterven duidt waarschijnlijk op het einde van de uitbarsting. Een team van de universiteit is op de uitbarstingslocaties en de bevestiging zal naar verwachting later vandaag worden ontvangen.
19-8-2022 | 04:49 UITBARSTING MERADALIR
BRON: RÚV
De uitbarsting in Meradalir is de afgelopen dagen flink afgenomen. De lavastroom is slechts bijna een derde van wat het in het begin was. Een vulkanoloog zegt dat het onmogelijk is om te zeggen hoe het zich zal ontwikkelen, of het zal uitsterven of maandenlang zal sudderen.
De paden naar de krater werden vanochtend heropend, na de sluiting gisteren vanwege een gele weerswaarschuwing en extreem weer. Al in de ochtend begonnen de mensen binnen te stromen, omdat het mogelijk was om de laatste te zijn die de uitbarsting zag.

"Het is niet te zeggen in welke richting dit zich ontwikkelt, ik heb het gevoel dat het een soort evenwicht heeft bereikt waardoor het daar nog een hele tijd kan blijven sudderen. Misschien een paar dagen, weken of zelfs maanden", zegt vulkanoloog Þorvaldur Þórðarson.

Aanzienlijke vermindering
De afgelopen dagen is de stroom veel minder dan in het begin. Het aantal vulkaanuitbarstingen is afgenomen en de lavastroom stroomt minder dan voorheen.

"Ja, het is een aanzienlijke vermindering, van misschien wel tweederde of meer." Ik vermoed dat de productiviteit nu ca. 3-5m3/sec. en in het begin was dat rond de 15m3/sec. Dit is dus een flinke reductie", zegt Þorvaldur.

De activiteit van de uitbarsting is veranderd, de pulsactiviteit is toegenomen en het magma blaast hoger de lucht in dan voorheen. "De krater staat bijna vol met lava. Deze ophoping van magma in de krater zelf zorgt ervoor dat het een beetje vertraging oploopt, het houdt de uitbarsting tegen zodat het meer opbouwt en dan komt er een puls en dan krijgen we magma-pluimen en dan zijn er deze kleine pulsen die volgen en dan is het even stil. Dus het is alsof de uitbarsting ingaat op deze cascade-activiteit waar de uitbarsting van 2021 in ging", zegt Þorvaldur.

Het is onwaarschijnlijk dat Meradalir in de nabije toekomst overstroomt.
Een tijdje werd gedacht dat lava vanuit Meradalir naar Suðurstrandaveg zou stromen, maar gezien hoe de lavastroom nu is, denkt Þorvalður dat het onwaarschijnlijk is dat dit in de nabije toekomst zal gebeuren. "De lavastroom is voornamelijk beperkt tot het kratergebied zelf, en sindsdien stroomt er een lavastroom naar Meradalir en volgt de noordelijke hellingen van de vallei, en met zo'n lage productiviteit denk ik dat het zeer onwaarschijnlijk is dat de lava verder zal reiken dan Meradalir."
17-8-2022 | 17:22 UITBARSTING MERADALIR
De lavastroom in de afgelopen drie dagen was ongeveer een derde van wat het was in de eerste week. Majestueuze vulkanische wolken zijn zichtbaar boven de vulkaan en bewegen langzaam naar het zuidwesten. De paarse horizontale sluier die om het gebied hangt, is niets anders dan giftig zwaveldioxide.

3-4 kubieke meter per seconde
Bewolking maakte metingen van satellietgegevens onmogelijk in de begindagen van de uitbarsting. De eerste satellietgegevens zijn vanochtend aangekomen en er zijn vanuit vliegtuigen enkele luchtfoto's gemaakt.

De resultaten tonen de gemiddelde lavastroom van 11 kubieke m/s tussen 4-13 augustus. Uit de laatste metingen van zaterdag en gisteren blijkt echter dat de lavastroom slechts 3-4 kubieke meter per seconde is. Ondanks deze gegevens zegt het Geologisch Instituut dat de uitbarsting niet significant is vertraagd. De lavastroom komt overeen met de lagere aardbevingsactiviteit in Meradalir van de afgelopen dagen.

Het is onmogelijk om te beoordelen of dit een teken is van het einde van de uitbarsting of slechts een tijdelijke vertraging.

Paarse sluier van vulkanische gassen
Mensen plaatsten vanmorgen veel foto's van de lucht waarop de prachtige wolk te zien was die boven de Meradalir-vulkaan in de heldere lucht hing.

"De vulkaan gaf ons vanmorgen een indrukwekkend schouwspel en de lucht was helder zonder andere wolken die het uitzicht blokkeerden. De vulkanische gassen zijn verschroeiend als ze uit de krater komen en ze kunnen niet meteen condenseren; ze moeten afkoelen eerst naar beneden", zegt Þorsteinn Jóhannsson, een expert op het gebied van luchtkwaliteit en luchtvervuiling bij het Milieuagentschap.

De grote wolk leek een beetje op een paddenstoel en er hing een dunne paarse sluierachtige wolk horizontaal; wat was het?

"Deze paarse sluierachtige wolk is niets anders dan het giftige zwaveldioxide, dat zo gekleurd is. Het weer draagt ​​​​ook bij aan deze verbazingwekkende kleuren en wolken."

"De hoge atmosferische druk en weinig wind vormen iets dat lijkt op een potdeksel, waardoor het moeilijker wordt voor de gassen om op te stijgen. De giftige gassen blijven dan dichter bij de grond. Een waarschuwing om niet de valleien in te gaan in het terrein rond de uitbarsting werd vorig jaar vaak uitgegeven op dagen als vandaag, omdat de vervuiling langzamer optrekt en verspreidt", zegt Þorsteinn.

Is een weerspecialist zoals jij nog steeds onder de indruk van zulke displays in de lucht?

"Ja, het is een ontzagwekkende weergave van de natuur van vandaag, maar laten we niet vergeten dat het verschillende bedreigingen en gevaren met zich meebrengt."
16-8-2022 | 16:00 UITBARSTING MERADALIR
Vertegenwoordigers van het zoek- en reddingsteam van Þorbjörn in Grindavík zeggen dat vrijwilligers regelmatig moeten voorkomen dat mensen op de gloednieuwe lava rond de aanhoudende vulkaanuitbarsting van Meradalir lopen.
De video hieronder laat mensen zien die over fragiele, hete nieuwe lava lopen, helemaal tot aan een naad van nog steeds gesmolten lava. De drone-operator deed zijn best om de mensen met het beperkte gereedschap dat hij tot zijn beschikking had terug naar beneden te drijven naar veilig terrein.
VIDEO

Het lavaveld is extreem gevaarlijk om op te lopen. Grote delen ervan zijn nog steeds gesmolten onder een dunne korst. Een enkel, klein ongelukje op de lava kan gemakkelijk fataal zijn en mogelijk het leven van reddingswerkers in gevaar brengen.

De meeste bezoekers gaan respectvol om met hun omgeving, wat een geluk is, aangezien gisteren 6.496 bezoekers werden geregistreerd door de elektronische teller van de VVV. Dat is een nieuw record voor zowel de uitbarstingen van dit jaar als vorig jaar. Het vorige record was 6.032 mensen op 28 maart vorig jaar; negen dagen na de uitbarsting.

Volgens het Met Office is de uitbarsting sinds gisteren stabiel. De vulkanische onrust is vanochtend niet afgenomen, zoals gisterochtend, en lava is nog steeds niet uit de Meradalir-vallei ontsnapt in de richting van de Suðurstrandarvegur-weg.

10:30
Een enkele, bijna eenzame wolk aan de zuidelijke, verder heldere hemel verwelkomde de hoofdstad vanmorgen.
De wolk hangt direct boven de uitbarstingsplaats in Maradalir; een streep vormt zich en hoopt zich vervolgens op in de enkele wolk. Als je er goed naar kijkt, kun je de kleurvariaties ervan zien; het is donkerder onder, maar boven de nauwelijks zichtbare lijnlijn is het veel witter. Het IJslandse Meteorologisch Bureau legde uit dat gas en vulkanische as zich in het onderste deel verzamelen en een dunne sluier naar het oosten vormen.

De weersvoorspelling vermoedde eerst dat er tegen het middaguur wat gasvervuiling zou overwaaien naar de hoofdstad, maar het ziet er niet langer naar uit, informeerde het Met Office.



Zeven vermoeide wandelaars moesten gisteren van de site worden verwijderd en verschillende gezinnen moesten worden weggestuurd van pad A, waar ze jonge kinderen hadden. Na gisteren werd één enkelfractuur geregistreerd. Dat staat in een mededeling van de politiechef in Suðurnes.
De monitoring door reddingsteams en hulpdiensten verliep gisteren en gisteravond goed, maar veel mensen vonden de wandeling moeilijk en zeven wandelaars hadden hulp nodig om de berg af te komen.

"Het komt dagelijks voor voor hulpverleners dat mensen de wandeling opgeven en zichzelf niet vertrouwen om het af te maken", zegt Úlfar Lúðvíksson, politiechef in Suðurnes.

Gemiddeld hebben zo'n tien tot twintig mensen per dag hulp nodig. Úlfar wijst erop dat dit geen hoog percentage bezoekers is, aangezien elke dag enkele duizenden mensen de fonteinen bezoeken. "Maar dit vraagt ​​om een ​​bepaalde reactie."

Ouders met kinderen onder de 12 jaar worden om veiligheidsredenen nog steeds van het parcours weggestuurd. Volgens de aankondiging worden de beveiligingsregels echter regelmatig herzien.

Vandaag voor het middaguur is de wind zuid, met drie tot acht m/sec. en bereikt het gas dus het noorden. Bij Vatnsleysuströnd was gasvervuiling te zien.

Vanwege de slechte weersvoorspelling is de site morgen gesloten.
13-8-2022 | 09:22 UITBARSTING MERADALIR
De politie op het schiereiland Reykjanes heeft een aankondiging gedaan met betrekking tot reparaties aan spoor A bij Meradalir:

"Trail A is van vanmorgen 04:00 uur tot 09:00 uur gesloten, maar tijdens die uren is het de bedoeling om verdere werkzaamheden/reparaties uit te voeren aan spoor A naar de uitbarstingsplaats. Gedurende die uren zal spoor A daarom gesloten zijn voor het publiek en wandelaars zal worden gevraagd om in plaats daarvan spoor C te gebruiken. Het doel van het werk is om het pad te verbeteren zodat het een veiligere route naar het uitbarstingsgebied biedt. Wandelaars worden vriendelijk verzocht deze instructies op te volgen, zodat degenen die aan het het parcoursonderhoud werken de betreffende uren optimaal kunnen benutten om het parcours nog beter te maken."

Een daling van activiteit betekent dat er een nieuwe spleet kan openen.
Vulkanische activiteit bij Meradalir op het schiereiland Reykjanes is vanochtend tussen 5.30 en 6.30 sterk afgenomen. Met-office-vulkaanspecialisten onderzoeken of de verandering kan zijn veroorzaakt door een op handen zijnde opening van een nieuwe spleet.
12-8-2022 | 19:30 UITBARSTING MERADALIR
In het oosten van Meradalir moet een webcamera worden geïnstalleerd om de opening in de gaten te houden waar de kans het grootst is dat lava uit de vallei naar Suðurstrandarveg stroomt.

Er wordt aangenomen dat het magma snel zijn weg naar boven zal vinden. Tot nu toe hebben natuurexperts van de nachtwacht van het Met Office geen informatie kunnen geven over de ontwikkeling van lavastromen in het oostelijke deel van de vallei. Nu moet het worden verbeterd met een webcamera die naar de pas in het oosten van Meradalir zal worden gericht.

Het ministerie van Civiele Bescherming zal waarschijnlijk afbuigende dammen bouwen om te voorkomen dat lava naar Suðurstrandavegur loopt. Dit is de weg die langs de zuidkust van het schiereiland Reykjanes tussen de gemeenten Grindavík en Ölfus loopt.

Lava moet nog uit de Meradalir-vallei stromen, maar wetenschappers zeggen dat het slechts een kwestie van tijd is. Op het moment van schrijven had de lava rond de laaggelegen bergpas Meradalaskarð een hoogte van acht meter bereikt. Mocht het echter een meter of zo hoger komen, dan zal het de vallei overstromen. Op woensdag schatten wetenschappers dat dit in de loop van een paar uur zou kunnen gebeuren, maar tot nu toe is het lavaniveau langzamer gestegen dan verwacht.

Momenteel is het voor wetenschappers niet mogelijk om te zeggen of de lava de vallei "morgen of over een week" zal overstromen.

Omleidingsdammen zijn slechts tijdelijke maatregelen, voegde Björn Oddsson, een geofysicus bij Civiele Bescherming, eraan toe. Maar experimenten om deze barrières op te richten in het pad van naderende lava waren vorig jaar succesvol en als zodanig verwacht Björn dat "de ingenieurs en ontwerpers die hieraan werken [deze ervaring] zullen gebruiken en hun toevlucht zullen nemen tot [omleidingsdammen] als de lava begint te stromen richting Suðurstrandavegur of glasvezelkabel of andere dingen waarvan we het willen afleiden.”
11-8-2022 | 20:00 UITBARSTING MERADALIR
Lava kan de komende dagen, of zelfs uren, naar het oosten uit de Meradalir-vallei stromen. Als dat zo is, zou het een duidelijk pad hebben naar Suðurstrandarvegur, de weg langs de zuidelijke kusten van het schiereiland Reykjanes.
Dezelfde weg werd ook bedreigd door lava van de uitbarsting van vorig jaar, maar bleef intact en open - misschien wel tegen de verwachting in. De uitbarsting van dit jaar is echter productiever.

“Lava is nog niet begonnen uit Meradalir te stromen. Het zit nog steeds binnenin opgesloten”, legt professor geofysica Magnús Tumi Guðmundsson uit. “Aan de andere kant is de lava in de opening de afgelopen twee dagen met zeven of acht meter gestegen. En het heeft misschien nog ongeveer een meter nodig voordat het overloopt. Als het zo doorgaat, zal er spoedig lava uit de vallei stromen.”

Magnús zegt dat het moeilijk te zeggen is wanneer en of de lavastroom de weg zal bereiken. Wetenschappers moeten op een dag met goed zicht echt over de uitbarstingsplaats vliegen, maar dat is sinds donderdag niet meer mogelijk. Ze zullen vandaag een observatievlucht proberen.

"Als lava uit de vallei begint te stromen, en als het zo doorgaat, zal het richting Suðurstrandarvegur stromen. Maar om de tijdlijn daarvan te kunnen inschatten, moeten we absoluut nieuwe metingen kunnen doen van het volume lava en dus de stroom. Maar het weer is dit sinds vorige week donderdag volledig gestopt", zegt Magnús.

De site was drie dagen lang gesloten vanwege het slechte weer, maar vandaag ging 'ie weer open... Wouw, met recht een stormloop.



FOTO'S: GRAPEVINE
10-8-2022 | 03:55 UITBARSTING MERADALIR
BRON:RÚV
Kinderen onder de 12 jaar mogen niet naar de uitbarsting van Meradalir lopen wanneer deze weer opengaat, zo maakte de lokale politie vandaag bekend na een coördinatievergadering met de IJslandse instantie voor civiele bescherming en andere belanghebbenden.
Het gebied is sinds zondagochtend afgesloten vanwege het slechte weer en blijft tot nader order gesloten, zei de politie vanochtend.

Kinderen zijn bijzonder kwetsbaar voor gasvergiftiging op uitbarstingslocaties, omdat ze zowel gevoeliger zijn voor de gassen als gemakkelijker worden blootgesteld aan zware gassen die zich dicht bij de grond verzamelen. Bovendien is de wandeling naar de Meradalir-uitbarsting lang en uitdagend, zelfs voor ervaren volwassenen.
De wandeling naar de uitbarsting van Meradalir is ongeveer 14 kilometer heen en terug. De wandeling omvat aanzienlijke hoogteverschillen en moeilijk terrein en is niet voor onervaren of onvoorbereide mensen.

Overigens is het de verwachting van wetenschappers, dat ook deze uitbarsting lang aan zal houden.
9-8-2022 | 05:30 UITBARSTING MERADALIR
BRON: RÚV
Reizigers die het parkeertarief bij de uitbarstingsplaats niet betalen, riskeren een boete van 5000 ISK van het grondbezittersbedrijf. De vereniging van grondeigenaren zegt dat borden de parkeertarieven goed weergeven, dus bezoekers hoeven niet verrast te zijn. De grondeigenaren hebben hard gewerkt om de voorzieningen in het gebied te verbeteren.
Bij de uitbarstingsplaats werden vorig jaar, toen de uitbarsting in Geldingalir begon, parkeertarieven vastgesteld. De prijs is 1000 ISK, maar stijgt tot 4.750 ISK als deze niet ter plaatse wordt betaald. Het wordt verzameld via een lokale bank door de Vereniging van Landeigenaren Hraun.

Sigurður Guðjón Gíslason, het hoofd van Hraun, zei: "De vergoeding is gestructureerd tot 1000 ISK voor parkeren, de boete van 3500 ISK en 250 ISK servicekosten voor het aanmaken van de bankvordering".

Over het algemeen worden boetes opgelegd door de overheid. Mogen particuliere verenigingen voor het gemak boetes opleggen?

"Dit is niet voor het gemak; het zijn kosten die de landeigenaren in de parkeerplaatsen hebben geïnvesteerd. Het parkeren kost een paar miljoen kronen om te maken. In tegenstelling tot wat in het nieuws is gezegd, hebben de landeigenaren van Hraun alle kosten gedekt om wandelpaden te bouwen. route A. De regering heeft geen cent bijgedragen aan dat project', verklaarde Sigurður.

Werken aan het verbeteren van faciliteiten
De landeigenaren hebben echter besloten niet te onderhandelen met de Icelandic Tourist Board of staatssteun aan te vragen. Hij zegt dat de kosten wat inkomsten opleveren, maar hij is niet zeker van de winst.

"We zullen nooit in staat zijn om iedereen die niet betaalt in rekening te brengen, dus niet al het geld dat we hebben geïnvesteerd zal terugkeren. We weten niet helemaal zeker wat de winst zal zijn, maar het kan ruwweg worden berekend als je de auto's telt, vermenigvuldigt met duizend en een beetje optelt. Het zal allemaal naar buiten komen en worden verrekend in de jaarrekening van het bedrijf, die publiekelijk beschikbaar zal zijn".

Het is de bedoeling om de faciliteiten op de site te verbeteren: "We zijn van plan om op lange termijn toiletfaciliteiten en septic tanks te installeren, water aan te sluiten, enz." - zegt Sigurður.
7-8-2022 | 03:54 UITBARSTING MERADALIR
UPDATE 7-8-2022
De politie heeft besloten om vanochtend vanaf 05:00 uur (lokale tijd) alle toegang tot de Meradalir-uitbarsting te sluiten.
Vandaag wordt slecht weer verwacht in het gebied en het IJslandse Met Office heeft een weerswaarschuwing afgegeven.

Er wordt een krachtige zuidoostelijke wind en regen verwacht, met beperkt zicht. Overdag zal de politie de situatie beoordelen en mogelijk het gebied heropenen, op basis van advies van de Met Office.

BRON:RÚV, 6-8-2022
Zondag is er een gele weerswaarschuwing voor het zuidwesten van IJsland, wat betekent dat de politie en opsporings- en reddingscoördinatoren waarschijnlijk zullen besluiten om alle bezoekers die toegang hebben tot de vulkaanuitbarsting van Meradalir te stoppen.
Volgens de politie van Suðurnes hebben vele duizenden mensen gisteren en tot in de avond en nacht de uitbarstende vulkaan bezocht. De VVV heeft een geautomatiseerd telapparaat opgesteld aan het begin van het hoofdwandelpad, dat vrijdag 4.666 mensen telde.

De wandeling is lang en zwaar, en sommige mensen hebben hulp nodig om weer terug te komen. Volgens politiebronnen raakten gisteren enkele bezoekers lichtgewond op de ruwe grond.

Het aanbevolen pad is gemarkeerd als Trail A - hoewel zelfs deze route een uitdaging is en bezoekers eraan worden herinnerd zich te kleden voor het weer en waterdichte kleding, voedsel en water mee te nemen - evenals een volledig opgeladen mobiele telefoon. Aangezien de nacht terugkeert naar IJsland in de maand augustus, zal het binnenkort nodig zijn om hoofdlampen mee te nemen om de weg terug naar beneden te verlichten voor mensen die 's avonds op bezoek komen.

Het gebied rond de vulkaan zelf is gevaarlijk en kan snel veranderen. Vulkanische gassen kunnen zich ook op gevaarlijke niveaus ophopen, vooral in lager gelegen gebieden bij rustig weer. Nieuwe uitbarstende kraters kunnen zich met weinig waarschuwing vormen. Gesmolten lava kan door oudere, verharde lava heen breken. En de voorrand van het lavaveld kan plotseling veel sneller oprukken dan normaal. Allemaal redenen om op veilige afstand te blijven.
6-8-2022 | 04:55 UITBARSTING REYKJANES
BRON: RÚV
Toen de uitbarsting vorig jaar maart in Geldingadalir begon, begon hij al snel uit meerdere kraters te barsten. De spleet die deze week begon uit te barsten, was oorspronkelijk 300 meter lang, maar is sindsdien gekrompen tot een uitbarstende spleet van ongeveer 100 meter, maar wetenschappers verwachten dat magma binnenkort op andere nabijgelegen locaties aan de oppervlakte kan komen. Met Office-vertegenwoordigers vliegen vanmiddag over het gebied ten noordoosten van de spleet om te zoeken naar tekenen van nieuwe kraters die zich openen.
“Tijdens deze vlucht gaan we kijken naar het gebied achter Meradalahnúkar, dat ten noordoosten van de uitbarstende spleet ligt. Tijdens de vergadering van de wetenschappelijke raad gisteren werd opgemerkt dat er scheuren bekend zijn die zijn weggegleden. We gaan ze bekijken”, zegt Kristín Jónsdóttir, hoofd van de afdeling natuurlijke gevaren van het Met Office.

De stroomsnelheid van lava is sinds gisteren afgenomen, maar de druk onder het oppervlak is nog niet afgenomen, wat de reden is dat er binnenkort meer kraters opengaan.

Als de uitbarsting zich naar het noordoosten uitstrekt, zegt Kristín dat het onwaarschijnlijk is dat dit extra gevaar voor huizen of infrastructuur zou betekenen. Het wordt niet waarschijnlijk geacht dat de indringing van magma zich verder naar het noordoosten zal uitstrekken in de richting van de hoofdstad. Met Office-computermodellering voor een middelgrote uitbarsting (die veel groter zou zijn dan die van vorig jaar en dit jaar) geeft aan dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat lava de hoofdstad ooit zal bereiken.

Ondanks de relatieve veiligheid van lava, kan gasvervuiling zich verspreiden naar bewoonde gebieden. Vannacht wordt bijvoorbeeld voorspeld dat een zacht briesje vulkanische gassen over de gemeenschappen van Vogar en Garður zal trekken. Morgen zal waarschijnlijk wat vervuiling de hoofdstad bereiken.

Ander nieuws: het zoek- en reddingsteam van Þorbjörn heeft gisteren een nieuw wandelpad van 7 km uitgestippeld naar de vulkaan, waarvan wordt gezegd dat het de route aanzienlijk heeft ingekort.

Bezoekers worden eraan herinnerd dat de wandeling lang, bergopwaarts en over rotsachtig terrein is. Het is belangrijk om voedsel en water mee te nemen, evenals extra lagen, waterdichte kleding en goede wandelschoenen. Er zijn 16 zoek- en reddingsvrijwilligers in elke ploeg, maar ze slagen er niet in om elke bezoeker te woord te staan. Duizenden bezochten gisteren, ondanks het advies om weg te blijven terwijl het nieuwe pad werd gelegd, en wetenschappers voltooiden hun eerste beoordelingen.



5-8-2022 | 08:08 UITBARSTING REYKJANES
UPDATE 13:00
De lavastroom is afgenomen sinds de uitbarsting begon. Het gemiddelde debiet in de eerste uren lag rond de 30-35 kubieke meter per seconde, maar ligt nu rond de 18 kubieke meter per seconde.

Vandaag een voortzetting van de eruptie. Geen veranderingen ten opzichte van gisteren.
Nieuws-sites


Veilig reizen? Safetravel.is
Zelf naar IJsland? ijslandspecialist.nl
Of naar Canada? Canadareizen.eu
Links
Contact