4-12-2023 | 08:10 Situatie Grindavík
In veel delen van het Reykjanes-schiereiland is het land in sommige gevallen zo aanzienlijk veranderd tijdens de recente aardbevingen daar.
Dit komt het meest voor in en rond Grindavík. Svartsengi, waar zich een elektriciteitscentrale en een zwembad bevinden, is bijvoorbeeld precies één meter (100 cm) naar het westen en 25 cm naar het noorden verschoven. Dit blijkt uit metingen die zijn ontvangen en geanalyseerd door Landmćring Íslands.

Op de noodlottige vrijdag 10 november, toen Grindavík werd geëvacueerd, zakte de grond bij Svartsengi 35 cm, maar sindsdien is deze met 25 cm gestegen.

Ook het GPS-station bij Festarfjall, een meetpunt dat iets ten oosten van Grindavík ligt, is ongeveer 60 cm naar het oosten en 40 cm naar het zuiden verschoven en 12 cm gestegen.

Op dezelfde manier is de locatie van het GPS-station in Grindavík, dat zich bovenop de magmatunnel door de stad bevindt, ongeveer 30 cm naar het oosten verschoven.

Op 10 november is de grond op genoemde plek 100 cm weggezakt en sindsdien is er 20 cm bijgekomen. Deze overgang is op verschillende manieren te omschrijven, maar wellicht nog het beste te vergelijken met het springen op een trampoline.
3-12-2023 | 17:42 Situatie Grindavík
In Grindavík is begonnen met de bouw om de scheuren en gaten op te vullen die de afgelopen dagen in de grondwerken zijn ontstaan. Onder andere het vrachtwagenbedrijf Jón & Margeir is bij dit project betrokken. Jón Reynisson is een medewerker van het bedrijf en maakte deze foto's.
“Er is geen manier om erachter te komen hoeveel vrachtwagens er gedumpt moeten worden om dit gat te vullen, we kunnen de bodem ervan niet zien. We hebben dit gat gezien, het van dichterbij bekeken en toen werd dit onthuld. Het is duidelijk dat dit erg gevaarlijk kan zijn, we weten niet wat er onder het gras zit dat valt, er kan een gat van 50 centimeter onder zitten of tientallen meters. Deze kwesties moeten zeer zorgvuldig worden bekeken voordat mensen de stad in mogen om te wonen”, aldus Jón.


1-12-2023 | 19:30 Situatie Grindavík
UPDATE 19:30

Kort voor het middaguur ging er een groot gat open onder een graafmachine die rond de grote scheur in Grindavík aan het werk was.

'Ik ben bezig met een crawler rond de grote scheur en het repareren van buizen.' Ik ging eroverheen en toen zonk het onder mij", zegt Henry Ásgeirsson, een graver voor Jóni en Margeiri.

Hij zegt dat het gebied helemaal gebarsten is en erg gevaarlijk.


=====================

Vandaag een Engelstalig artikel met bijbehorende foto's over de aanleg van de beschermende dijken rond Svartsengi, en de diverse scenario's bij een uitbarsting.

29-11-2023 | 17:00 Situatie Grindavík
Grindavík zorgt morgen voor elektriciteit met reservemotoren

Vanwege bouwwerkzaamheden aan de verdediging in Svartsengi krijgt de stad Grindavík tussen negen uur 's ochtends en acht uur de volgende avond geen elektriciteit van de elektriciteitscentrale daar.
De boerderijen worden in de tussentijd voorzien van elektriciteit met back-upgeneratoren. Er zijn drie back-upgeneratoren en deze produceren in totaal 3,5 MW.
Inwoners die morgen in de stad zijn, worden aangemoedigd om het energieverbruik te minimaliseren.

=====================

De vervorming en seismische activiteit in de omgeving van Grindavík zijn afgenomen, er is nog steeds een kans op een uitbarsting en hoogstwaarschijnlijk een uitbarsting ten oosten van Sýlingarfell. Er zijn aanwijzingen dat de haven van Grindavík zich tijdens de aardbevingen heeft verdiept.
28-11-2023 | 12:30 Situatie Grindavík
Uitbarsting hoogstwaarschijnlijk tussen Sýlingarfell en Hagafell (ALS er een uitbarsting komt)

De activiteit is nog steeds aanzienlijk op het Reykjaness-schiereiland en op het land, en de vervorming gaat door, zowel bij de magmatunnel bij Grindavík als bij Svartsengi. Als de magmatunnel uitbarst, zal deze zich waarschijnlijk ten noorden van Grindavík bevinden.

Er is meer tijd voor de inwoners van Grindavík en er kunnen zakelijke activiteiten beginnen
De tijd voor Grindvavíkers om hun eigendommen te bezoeken wordt vanaf vandaag verlengd. De toegang tot de stad zal tussen zeven uur 's ochtends en vijf uur 's middags open zijn en binnen dat tijdsbestek kunnen bedrijven hun activiteiten starten.

27-11-2023 | 15:00 Situatie Grindavík
UPDATE 15:00

De kans op een uitbarsting bij Grindavík neemt elke dag af. Het is nog steeds niet toegestaan om in de stad te wonen, maar de inwoners kunnen nu wel naar binnen en hun spullen ophalen.

Gunnhildur Kjerúlf Birgisdóttir, een verslaggever, was dit weekend in Grindavík en ze zegt dat de inwoners van de stad zich wat zenuwachtiger beginnen te voelen. "Dit weekend mochten er voor het eerst vrachtwagens naar binnen", zegt Gunnhildur.

Het is echter niet zo dat iedereen de stad kan betreden, omdat deze is gedefinieerd als een gevarenzone. "Maar de mensen met wie ik dit weekend sprak waren zo positief en opgewekt. Eén van de mensen met wie ik sprak, vond het belangrijk om vreugde te vinden in de kleine dingen."

Gunnhildur zegt dat de stad er behoorlijk slecht aan toe is na de ramp. "Het is echt geweldig om het met je eigen ogen te zien."

========================

Ongeveer 170 aardbevingen vonden plaats tijdens een aardbevingsgolf rond en na middernacht vannacht. De uitbarsting vond plaats net ten oosten van Sýlingarfell op de magmacorridor en duurde meer dan een uur.

De meeste aardbevingen waren kleine aardbevingen, onder de magnitude twee. Eén aardbeving had een kracht van 3,0 op een diepte van vijf kilometer net ten noorden van Hagafell. Die aardbeving vond plaats in 0:26.

"Sinds de vervorming 27 oktober bij Ţorbjörn begon, zijn er aardbevingsstormen aan de gang, hoewel het de afgelopen dagen relatief rustig is geweest", zegt een verklaring van het IJslandse Meteorologische Bureau.

Er zijn op dit moment geen aanwijzingen voor vulkaanuitbarstingen.

"De vervorming is nog steeds aan de gang, hoewel deze aanzienlijk is vertraagd. Er bestaat nog steeds de mogelijkheid van een uitbarsting, ook al zijn deze aanzienlijk afgenomen”, zegt Minney Sigurđardóttir, de dienstdoende deskundige op het gebied van natuurrampen van het Noorse Meteorologisch Agentschap, in een interview met een persbureau.

Het is nog te vroeg om te zeggen of de activiteit zich naar het noorden verplaatst. Er kan aanhoudende seismische activiteit worden verwacht op het schiereiland Reykjanes.

26-11-2023 | 18:00 Situatie Grindavík
Op dit moment geen nieuwe ontwikkelingen.
25-11-2023 | 09:30 Situatie Grindavík
In de buitenlandse pers wordt melding gemaakt van een mogelijke terugkeer van de bevolking van Grindavík naar huis op korte termijn.
Dit wordt echter niet bevestigd door de nieuwsmedia op IJsland.

De kans op een uitbarsting wordt nog steeds voor mogelijk gehouden, ondanks afnemende seismische activiteit rond de magmatunnel.
24-11-2023 | 07:45 Situatie Grindavík
De kleurcode voor het vliegverkeer is teruggesteld naar 'GEEL', nadat deze op 'ORANJE' was gezet op 10 november.
Een gele kleur geeft aan, dat een vulkaan tekenen van activiteit vertoont die verder gaan dan de normale toestand.

Het is op dit moment de enige vulkaan met kleurcode 'GEEL' op IJsland.

width=800>
23-11-2023 | 15:00 Situatie Grindavík
UPDATE 15:00

Er is nog steeds geen uitbarsting op het Reykjanes-schiereiland, en men zegt dat de kans daarop langzaam afneemt naarmate de tijd verstrijkt.
Op IJsland zal vanwege deze gewijzigde omstandigheden de nieuwsvoorziening met een lagere frequentie worden voortgezet.

De nieuwsvoorziening op deze website zal daardoor ook in frequentie afnemen.


Zodra de situatie weer verandert/verslechtert, zal daar uiteraard weer met volle aandacht over gerapporteerd worden.
====================

Het risiconiveau voor Grindavík is verlaagd van nood-niveau naar gevaar-niveau.
De kans op een uitbarsting binnen de grenzen van Grindavík is afgenomen.

Er is wel nog steeds kans op een uitbarsting, hoogstwaarschijnlijk tussen Hagafell en Sýlingarfell (zie kaartje van 21 november)

22-11-2023 | 20:00 Situatie Grindavík
UPDATE 20:00

Morgen verlaagd gevaarsniveau vanwege verminderd risico op uitbarsting binnen de stadsgrenzen.
Grindavíkers krijgen vanaf morgen 11.00 uur uitgebreidere toestemming om hun eigendommen te bezoeken. De stad Grindavík blijft gesloten voor ongeoorloofd verkeer. Er is nog steeds kans op een uitbarsting, hoogstwaarschijnlijk tussen Hagafell en Sýlingarfell.

De Nationale Politiechef heeft, in overleg met de politiechef van Suđurnesj, besloten om het openbare veiligheidsniveau als gevolg van de aardbevingen bij Grindavík vanaf morgen 11.00 uur te verplaatsen van een noodniveau naar een gevaarniveau.

Uit een nieuwe situatiebeoordeling door het IJslandse Meteorologische Bureau blijkt dat de kans op een plotselinge uitbarsting binnen de stadsgrenzen van Grindavík elke dag afneemt. Tegenwoordig worden ze als klein beschouwd. Land stijgt nog steeds in Svartsengi en magma daar zou in de magmatunnel onder Grindavík kunnen stromen. Een voorbode van een dergelijk scenario zou op de meters van het Met Office te zien zijn.

Deze verandering geeft bewoners meer vrijheid om voor hun bezittingen te zorgen. De stad Grindavík zal van 09.00 uur tot 16.00 uur open zijn voor inwoners, terwijl er niets ten kwade verandert. Morgen gaat de stad om 11.00 uur open als het gevaarsniveau van kracht wordt.

Inwoners van Grindavík zullen nog steeds worden gevraagd zich te registreren op island.is om toestemming te krijgen om de stad binnen te komen. Grindavík zal worden afgesloten voor ongeautoriseerd verkeer, maar de media krijgen wel toegang.

UPDATE 12:00

 • Sinds middernacht zijn er slechts 50 aardbevingen geregistreerd, maar harde wind vermindert de gevoeligheid van meetsystemen voor seismische activiteit.
 • Op de website van het Met Office staat dat het lastig kan zijn om te beoordelen of de aardbevingsactiviteit daadwerkelijk afneemt.
 • 78 inwoners van Grindavík zullen vandaag kort terugkeren, allemaal eerder gecontacteerd.
 • Vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven kunnen vanaf 15.00 uur binnen.
 • Lilja Dögg Alfređsdóttir, minister van Cultuur en Toerisme, betreurt het dat de toegang van de media tot de gevarenzone bij Grindavík is verminderd.
 • Minister van Financiën Ţórdís Kolbrún Reykfjörđ Gylfadóttir zegt dat er nog steeds gesprekken gaande zijn met banken over de hypotheekbetalingen van inwoners van Grindavík.
 • Reddingsteams van Borgarnes tot Kirkjubćjarklaustur zijn in het gebied aan het werk sinds Grindavík werd geëvacueerd.
 • Rode stippen die onlangs te zien waren op dronebeelden van Grindavík waren het resultaat van een technisch probleem met de video - geen bewijs van enige uitbarsting.
====================

Er zijn iets minder aardbevingen dan de afgelopen dagen, zo'n 1500-1800 aardbevingen per dag.
Er is vandaag geen aardbeving met een kracht van meer dan 2 geregistreerd.
Aangenomen kan worden dat de harde wind die momenteel door het land waait de gevoeligheid van het systeem voor het detecteren van de kleinste aardbevingen beďnvloedt, waardoor het moeilijk te beoordelen is of de seismische activiteit op dit moment zal afnemen.
21-11-2023 | 14:30 Situatie Grindavík
UPDATE 14:30

Versterkingen van heinde en verre naar Grindavík
Redders van ten minste drie eenheden hebben gereageerd op de oproep van Landsbjargar om hulp in Grindavík. Er worden pogingen gedaan om de diensten van de reddingsteams voor de komende maand te plannen.

Gisteren stuurde Landsbjörg een zogenaamde nationale oproep tot aardbevingen in Grindavík en vroeg de hulp van reddingswerkers uit het hele land. Sinds de stad elf dagen geleden werd geëvacueerd, hebben voornamelijk reddingswerkers van het schiereiland Reykjanes, evenals teams van Borgarnes tot Kirkjubćjarklaustur, daar bewaakt, geassisteerd en andere taken uitgevoerd.

Maar dit is niet genoeg; reddingswerkers moeten rusten en een deel van deze groep moet weer betaald werk gaan doen. Dan zou het bergen van waardevolle spullen en andere werkzaamheden met meer mensen soepel verlopen.

"De eerste reacties zijn heel goed en positief, maar we realiseren ons dat dit tijd kost voor mensen die een lange weg moeten afleggen. Zowel het plannen van je eigen reactie als niet in de laatste plaats het regelen van een vakantie”, zegt Jón Ţór Víglundsson, de informatiefunctionaris van Landsbjargar, eraan toevoegend dat de eerste reacties van veel plaatsen komen.

"Er zijn meldingen geweest van zowel Ísafjörđur, Dalvík en elders. We kijken nu een beetje vooruit, we weten dat dat nodig is. Deze mensen hebben nog een lange weg te gaan, wij vragen hen om maar liefst drie dagen achter elkaar te komen. We proberen de aanwezigheid voor maximaal 30 dagen per keer in te plannen. We zien dus 30 dagen vooruit hoe de bezetting is."

Sinds de evacuatie op vrijdagavond 10 november zijn er elke dag 70 tot 100 reddingswerkers in de stad aan het werk. Jón Ţór zegt dat er in Grindavík in totaal zeshonderd reddingswerkers werkten. Als iedereen die naar het project kwam, wordt meegeteld, gaat het om ongeveer 1.100 mensen. "We willen meer mensen hebben om uit te kiezen, ja." Zowel om de last te spreiden als om verder in de toekomst te kunnen kijken”, zegt Jón Ţór.

=======================

 • Sinds middernacht zijn er tot wel 90 aardbevingen geregistreerd nabij de magmatunnel onder Grindavík.
 • Een vulkanoloog zegt dat als het land net zo snel blijft stijgen als Svartsengi, wat vóór 10 november gebeurde, het nieuws kan opleveren.
 • Er wordt opgeroepen tot voedselhulp voor reddingswerkers die in de buurt van Grindavík werken.
 • De deskundige van het IJslandse Meteorologisch Agentschap op het gebied van aardkorstbewegingen zegt dat tekenen van landstijging in Svartsengi de kans op een uitbarsting in de magmatunnel niet verkleinen. De aardkorst boven de magmatunnel is veel meer gebarsten dan in Svartsengi en ligt ook ondieper.
 • Hij acht de kans op een uitbarsting bij Svartsengi niet groot.

OVERZICHT VAN DE BELANGRIJKSTE LOCATIES ROND GRINDAVÍK
20-11-2023 | 18:45 Situatie Grindavík
UPDATE 18:45

Nieuwe gevarenbeoordelingskaart van het IJslandse Meteorologische Bureau
De nieuwste gevarenbeoordelingskaart van het IJslandse Meteorologische Bureau breidt het als gevaarlijk beschouwde gebied uit. Dit komt na het controleren van de nieuwste satellietbeelden van het gebied.Het IJslandse Meteorologische Bureau heeft een bijgewerkte gevarenbeoordelingskaart verzonden voor het gebied rond Grindavík en Svartsengi.

In de aankondiging van het Noorse Meteorologisch Agentschap staat dat op basis van nieuwe satellietbeelden van Svartsengi en de magmatunnel, samen met gegevens die vanochtend zijn besproken met de civiele bescherming, deskundigen van het Noorse Meteorologisch Agentschap en de Universiteit van IJsland, de gevarenzone is afgebakend. uitgebreid van vroeger.

Drie gevarenzones gedefinieerd
Er zijn drie gevarenzones zoals je op de kaart kunt zien. De openbare veiligheid en de politiechef in Suđurnesj houden de kaart in gedachten bij het plannen van het gebied.

Volgens het Noorse Meteorologisch Agentschap zijn de definities van de gevarenzones als volgt:
 • In gevarenzone A bestaat gevaar door aardbevingen.
 • In gevarenzone B bestaat er een risico als gevolg van vulkaanuitbarstingen (inclusief het zonder waarschuwing openen van spleten, het openen van uitbarstingen op korte termijn, lavastroom en gevaarlijke gasverontreiniging).
 • In gevarenzone C is er een verhoogd risico door vulkaanuitbarstingen, net als in gevarenzone B is er echter een verhoogde kans op een uitbarsting en een verhoogde kans op gevaarlijke gasverontreiniging. Er moet voor vluchtroutes worden gezorgd en er moeten gasmeters en gasmaskers worden gedragen als het gebied wordt betreden.


=====================

Foto's die vandaag in Grindavík zijn gemaakt, tonen zieke valleien en kanalen in de stad.
Op verschillende plaatsen zie je de funderingen van huizen wegzakken en gebouwen doorbuigen. Diepe sloten lopen door de stad aan de oostelijke en westelijke grens van de Sigdal.
De seismische activiteit van de afgelopen dagen heeft breuken geactiveerd die waarschijnlijk ongeveer 2000 jaar geleden zijn ontstaan tijdens een uitbarsting op het schiereiland Reykjanes.
Het IJslandse Meteorologische Bureau zegt dat wanneer zich een magmatunnel vormt, land in het midden van de tunnel wegzakt en aan weerszijden ervan omhoog komt. De magmatunnel loopt onder Grindavík door.

Een filmpje over bovenstaande situatie.

UPDATE 11:45

 • Het wordt nog steeds waarschijnlijk geacht dat er de komende dagen een uitbarsting zal plaatsvinden als gevolg van het binnendringen van magma.
 • De kleine seismiciteit is licht toegenomen bij de indringing onder Grindavik vóór middernacht, maar is teruggekeerd naar een vergelijkbaar niveau als voorheen.
 • Er zijn geen uitbarstingen gedetecteerd op seismometers.
 • Sinds middernacht zijn er ongeveer 460 aardbevingen geregistreerd, waarvan de grootste 2,7 beving.
 • Er is vandaag om 11.00 uur een briefing voor de civiele bescherming belegd.
 • Uit een briefing op zaterdag bleek dat er een ontwerp bestaat voor een muur om Grindavík te beschermen tegen elke lavastroom, dat de regering 600 huisvestingsaanvragen heeft ontvangen en dat reparaties aan de stad lang zullen duren.
 • Het hoofd van de politie in Suđurnes heeft besloten dat bewoners die vandaag, maandag, een oproep hebben ontvangen om waardevolle spullen op te halen, langs Suđurstrandarvegur zullen komen en niet Grindavíkurvegur of Norđurljósvegur zoals het geval is. Er wordt van mensen gevraagd geduld te hebben.
 • Ingibjörg Lilja Ómarsdóttir, directeur van het service- en inloopcentrum voor inwoners van Grindavík, moedigt evacués aan om naar de faciliteit bij het oude tolhuis in Tryggvagata in Reykjavík te komen. De premier en anderen zullen vandaag op bezoek komen.


Uitgebreide bouwwerkzaamheden rond Svartsengi
Er worden pogingen ondernomen om verdedigingswerken te bouwen die de elektriciteitscentrale in Svartsengi zullen beschermen tegen lavastromen in het geval van een uitbarsting in het gebied. De bouw begon op 14 november en is zeer uitgebreid. Het doel is om zo snel mogelijk een basisverdedigingslinie op te zetten om de eerste aanval van mogelijke lava te stoppen of te vertragen. Het team maakt gebruik van aanzienlijk materieel, waaronder de krachtigste bulldozer van het land. Er zullen twee "muren" zijn, één die 4 km rond de energiecentrale in Svartsengi en de Blue Lagoon loopt, en een andere 1,5 km lange verdediging dichter bij de Sundhnjúkagíga-reeks, boven Hagafell en Sýlingarfell.
=================

Ondanks een iets verhoogde activiteit in aantal bevingen en plekken langs de magmagang die zachtjes stijgen, is de kans op een uitbarsting niet groter of kleiner geworden.
Situatie wordt er dus niet duidelijker op. De plek die wordt aangewezen als meest waarschijnlijke plek voor een uitbarsting is nog steeds Hagafell, iets te noordoosten van Grindavík.
19-11-2023 | 10:39 Situatie Grindavík
 • Het waarschijnlijke scenario is nog steeds dat er een uitbarsting zal beginnen.
 • Kristín Jónsdóttir van het IJslandse Met Office zegt dat de huidige reeks gebeurtenissen vergelijkbaar is met die aan de vooravond van de vulkaanuitbarsting in 2021.
 • Ondanks een verder en nu vrij typisch rustige nacht, ontstond er in Krýsuvík een aardbeving van redelijke omvang. ten westen van Kleifarvatn, net na 05.30 uur.
 • Uit een briefing van de Civiele Bescherming op zaterdag bleek dat er een ontwerp bestaat voor een muur om Grindavík te beschermen tegen elke lavastroom, dat de regering 600 huisvestingsaanvragen heeft ontvangen en dat reparaties aan de stad lang zullen duren.
 • In Grindavík mogen volgens Ţórir Ţorsteinsson van de politie van Suđurnes zondag meer inwoners - die zich bij de Civiele Bescherming op ísland.is hebben geregistreerd - kortstondig naar hun huizen terugkeren.
 • De regering en de premier zeggen dat een nieuw ingediend wetsvoorstel de inwoners van Grindavík de komende drie maanden een loon moet garanderen.
 • Een plaatselijk reddingsteam zegt dat de "overgrote meerderheid" van de gebouwen in Grindavík onbeschadigd is.
 • Ingibjörg Lilja Ómarsdóttir, directeur van het service- en inloopcentrum voor inwoners van Grindavík, moedigt evacués aan om naar de faciliteit bij het oude tolhuis in Tryggvagata in Reykjavík te komen.
18-11-2023 | 14:49 Situatie Grindavík
Op dit moment zijn er geen belangrijke nieuwe ontwikkelingen ten aanzien van de magmabeweging.
17-11-2023 | 14:00 Situatie Grindavík
UPDATE 14:00

Zinkgaten en verzakkingen zoals nu in en rond Grindavík zijn niet ongebruikelijk in IJsland.
Bij de uitbarstingen van de Krafla-velden tussen 1975 en 1984 gingen de twee grootste magmatunnels ver naar het noorden. Van Krafla langs de lengte van Gjástykki via Kelduhverfi en naar de zee buiten Öxarfjörđur.

Dit waren aanzienlijk grotere (bredere en diepere) depressies dan die bij Grindavík.
De sporen op het platteland zijn bijna 50 jaar na deze gebeurtenissen nog steeds zichtbaar. Diepe ravijnen lopen door de velden als teken van hoeveel er is gebeurd.


======================Vandaag is men aan het werk in het gevaarlijkste gebied.
Er wordt gewerkt om bewoners toegang te geven tot hun eigendommen in het gevaarlijkste gebied van Grindvík. De huidige vergunning heeft betrekking op 90 eigendommen.

======================
Sinds de vorming van de magmatunnel op vrijdag 10 november is het land tot 25 centimeter gezakt in de sikkelvallei die zich toen begon te vormen. Volgens gegevens van een GPS-meter in het midden van de magmatunnel net ten noorden van Grindavík wordt er nog steeds ongeveer 5 centimeter per dag gemeten. Volgens de laatste metingen is de sikkel nog steeds actief.

Een groot deel van de bebouwing in Grindavík ligt binnen deze gedefinieerde sikkelvallei, volgens een kaart die vandaag door het IJslandse Meteorologisch Bureau is gepubliceerd.

Op basis van de analyse van satellietgegevens, uitgevoerd door het Noorse Meteorologisch Agentschap op 12 november, werd ontdekt dat er een soort zinkgat is gevormd dat door een deel van de stad Grindavík loopt. Uit de gegevens bleek dat in verband met de vorming van de magmatunnel het land in het westelijke deel van de bebouwing op 12 november met wel een meter was gezonken, en vier dagen later is daar nog eens 25 centimeter bij opgeteld.

==============

De schade aan Nettó's winkel in Grindavík bedraagt minstens vijftien tot twintig miljoen ISK (130.000 EUR). Gunnar Egill Sigurđsson, CEO van Samkaupi, die de winkel runt, zegt dat de situatie in de winkel niet goed is.

Enkele arbeiders mochten maandag even naar binnen om waardevolle spullen te bergen, maar kunnen sindsdien niet meer naar buiten. Gunnar verwacht dat een groot deel van de winkelvoorraad onbruikbaar is omdat er gisteren geen elektriciteit en water was. Elke dag die verstrijkt, betekent dat er meer producten in de schappen beschadigd raken. "Vijftig procent van de voorraad van een winkel bestaat op elk moment uit verse producten die slechts een paar dagen houdbaar zijn. Dus elke dag die verstrijkt in ons geval is gewoon een verlies aan voedsel dat helaas in de prullenbak belandt", zegt Gunnar.
16-11-2023 | 18:20 Situatie Grindavík
UPDATE 18:20

Zojuist is het in de oostelijke helft van Grindavík het licht weer aangegaan. Hulde voor de mensen, die hier hard voor hebben moeten werken.
Dit helpt de wetshandhaving enorm bij het bewaken van de eigendommen van de bewoners.

UPDATE 16:30

Politiechef Úlfar Lúđvíksson van Suđurnes maakte vandaag bekend dat de situatie in Grindavík onveranderd is. Deskundigen denken dat er nog steeds kans is op een uitbarsting.
"Wij geloven dat er nog steeds een kans bestaat dat er een uitbarsting zal plaatsvinden", zegt Kristín Jónsdóttir, groepsleider op het gebied van monitoring van natuurrampen bij het IJslandse Meteorologisch Bureau.
Bewoners in de gevaarlijkste gebieden mochten Grindavík binnengaan om hun eigendommen te bezoeken. Alleen de bewoners die rechtstreeks door het actiecomité waren gecontacteerd, mochten de stad betreden.
Bewoners die vandaag geen telefoontje hebben gekregen maar hun bezittingen nog moeten ophalen, werd gevraagd een e-mail te sturen naar de politie op avs@logreglan.is.
De kluisjes van Landsbankin werden verplaatst naar het bankfiliaal in Mjódd in Reykjavík. Ze zijn vanaf morgen, 17 november, beschikbaar voor klanten. De Svartsengi-energiecentrale wordt nu beheerd vanuit Reykjanesvirkjun.
Een paar dagen voordat het onrustgebied rond Grindavík werd geëvacueerd, droeg HS Orka de controle over de energiecentrale in Svartsengi over aan Reykjanesvirkjun. De Blue Lagoon verlengt de sluiting tot 30 november.
Er zijn al twee dagen geen aardbevingen boven de drie geweest. Guđmundur Ingi Guđbrandsson zal morgen in het parlement een wetsvoorstel indienen voor tijdelijke steun voor werknemers in Grindavík. Het doel van het wetsvoorstel is om het voortbestaan te verzekeren van de werknemers van de bedrijven die hun activiteiten moesten sluiten vanwege de ramp in Grindavík.

UPDATE 08:30

Vervormingsmetingen laten aanhoudende vervorming in het gebied zien. Ze komen overeen met het magma dat nog steeds de dijk in stroomt. Een deel van de magmadijk lijkt te verharden, vooral aan de randen, maar niet in het magma-instroomgebied, dat vermoedelijk nabij Sundhnúk ligt.

Metingen van zwaveldioxide (SO2) lijken fluctuerende ontgassing als gevolg van de magmadijk te laten zien, maar verdere metingen zijn nodig voor bevestiging. De analyse van deze gegevens vindt momenteel plaats in samenwerking met de Chalmers Universiteit in Zweden.

De glasvezelkabel van HS Orka, die loopt van Svartsengi ten westen van Ţorbjörn naar Arfadalsvík, wordt gebruikt als een continue seismische meetlijn met hoge gevoeligheid. Dit is een nieuwe technologie die zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld en nu wordt gebruikt als aanvullende metingen in samenwerking met HS Orku en ETH in Zwitserland.

Over het geheel genomen lijkt de situatie sinds gisteren onveranderd te zijn. De kans op een uitbarsting wordt nog steeds als hoog beschouwd. Bij een uitbarsting is de meest waarschijnlijke locatie de magmadijk.

=======================

Een van de grootste bulldozers waar men over kon beschikken, wordt aangevoerd om te helpen bij de aanleg van de verdedigingswerken.========================

Goedemorgen allen,

Enkele puntjes:
 • In de oostelijke helft van Grindavík is de electriciteit uitgevallen.
 • Zowel de brandweer als de reddingsdiensten hebben hun onderkomen verplaatst van Grindavík naar Reykjanesbćr.
 • Er is vandaag weer toegang mogelijk tot het gevaarlijkste gebied in Grindavík, alléén onder begeleiding, en alléén mensen die uitgenodigd zijn.
 • De wetshandhaving is strenger, omdat er mensen zonder toestemming proberen lopend of fietsend Grindavík in te komen; er zijn al mensen betrapt bij stelen.
15-11-2023 | 19:45 Situatie Grindavík
UPDATE 19:45

Ontwikkeling van een magmatunnel onder Grindavík
De magmatunnel die zich onder Grindavík uitstrekt, is ongeveer 15 kilometer lang. Wetenschappers zijn van mening dat de kans op een uitbarsting het grootst is op de plek waar deze het breedst is, bij Sundhnúk of Hagafell. Er zijn aanwijzingen dat het magma zich op een diepte van 500 meter of minder bevindt, waar het het ondiepst is.UPDATE 18:30


MEN IS INTUSSEN BEGONNEN MET DE AANLEG VAN DIVERSE VERDEDIGINGSWERKENTevens is er gewerkt aan het inkorten van de vluchtroutes in het gevaarlijkste gebied van Grindavík. Gehoopt wordt dat het dan veilig is om meer mensen tegelijk in het gebied te hebben en mensen sneller naar huis te kunnen laten terugkeren.

=======================================

Toegang voor inwoners van Grindavík - 15 november - details

De politiecommissaris in Suđurnes heeft vandaag, 15 november, het volgende besloten met betrekking tot de toegang van inwoners tot Grindavík.

Toegang wordt uitsluitend verleend aan bewoners die het gebied nog niet hebben betreden - en met wie contact is opgenomen (er wordt nog steeds gewerkt aan het contacteren van relevante personen). Kom niet opdagen als er geen contact met u is opgenomen.

Er zijn tegenwoordig twee aangewezen toegangspunten voor inwoners van Grindavík:

Via Suđurstrandarvegur vanuit het oosten naar Grindavík naar het ontmoetingspunt: Gedetailleerde instructies worden gegeven op het ontmoetingspunt, de parkeerplaats bij de uitbarstingslocatie van Fagradalsfjall [vorige]. Inwoners die Grindavík mogen betreden, moeten zich op deze locatie verzamelen. Deze aanpak is van toepassing op inwoners van de volgende straten: Efrahóp, Austhóp, Miđhóp, Víđgerđi, Austurvegur, Hópsvegur, Hópsbraut, Lóuhlíđ, Mávahlíđ, Spóahliđ, Fálkahliđ, Brattahlíđ, Austurvegur en de gehele Ţórkätlustađahverfi.

Via Grindavíkurvegur: Houd er rekening mee dat deze toegangsroute uitsluitend bedoeld is voor inwoners van geselecteerde straten in het noordwestelijke deel van Grindavík. Er wordt contact opgenomen met de bewoners van deze straten en ze krijgen specifieke timing en instructies met betrekking tot het project. Bewoners zullen in reddingsvoertuigen worden vervoerd van het verzamelpunt in Grindavíkurvegur naar hun huizen in Grindavík en terug.


Opmerking voor bewoners:
 • Ga niet tenzij het noodzakelijk is.
 • Er mag slechts één persoon per huishouden het gebied betreden.
 • Maak een lijst met spullen die u wilt ophalen voordat u vertrekt.
 • Vergeet niet de huissleutel mee te nemen.
 • Neem indien nodig een kooi voor huisdieren mee.
 • Neem een ​​tas of andere spullen mee.
 • Bewoners zullen een korte tijd in de woning verblijven.
 • Degenen die gaan, mogen geen anafylactische reactie op dieren krijgen, omdat er op de terugweg huisdieren bij zich zullen hebben.
 • Dit is alleen bedoeld voor het ophalen van zeer belangrijke spullen, zoals huisdieren, essentiële medicijnen, eventueel paspoorten of andere huishoudelijke benodigdheden.
 • Er is een risico aan verbonden, dus het is van cruciaal belang dat alle betrokkenen zorgvuldig alle instructies van de politie die deze operatie leidt, opvolgen en de tijdslimiet respecteren.
Het plan kan zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd, maar het zal een zorgvuldig geplande en gecontroleerde operatie zijn onder leiding van de politie. Toestemming om de stad binnen te komen is een grote verantwoordelijkheid en geen triviale beslissing. Dit betekent niet dat het gebied anderszins open is voor regulier verkeer.
15-11-2023 | 12:00 Situatie Grindavík
UPDATE 12:00

Een grote scheur die door Grindavíkurbćr loopt, groeide dit weekend en groeit nog steeds. Er heeft zich een depressie gevormd en deze is duidelijk zichtbaar op luchtfoto's. Een scheur op dezelfde plek is ook duidelijk zichtbaar op luchtfoto’s uit de jaren zestig, voordat de stad eroverheen werd gebouwd. De scheur was als het ware bekend.

De geofysicus Ásta Rut Hjartardóttir heeft scheuren op het schiereiland Reykjanes bestudeerd.

"Er zijn op veel plaatsen in Reykjanes scheuren en dit is er één van die bekend was."

Ze vermoedt dat dit niet het enige voorbeeld is van het overbouwen van dergelijke scheuren. "Het is op veel plaatsen gebarsten, dus het is hier op het schiereiland Reykjanes soms wat moeilijk om te bouwen." Ik denk dat dit wel eens per ongeluk is gebeurd, dat huizen op scheuren zijn gebouwd, ja."UPDATE 11:30

In totaal zijn er sinds middernacht meer dan driehonderd aardbevingen geregistreerd in en rond de magma-indringing bij Grindavík, en twee daarvan waren iets meer dan twee in omvang.
De activiteit is vergelijkbaar met wat er de afgelopen 24 uur is waargenomen, maar de trillingen zijn veel kleiner dan bijvoorbeeld op vrijdag.
Benedikt Ófeigsson van het IJslandse Met Office zegt dat het waarschijnlijk is dat het magma onder Grindavík zeer dicht bij het oppervlak is gekomen, mogelijk rond de 500 meter.
Verhoogde niveaus van SO2 die in de atmosfeer zijn gemeten, waardoor evacuatie is veroorzaakt van Grindavík is opnieuw een bewijs van de nabijheid ervan.
Een zinkgat in de stad bleef gisteren groter en groter worden. Hjördís Guđmundsdóttir van de Civiele Bescherming zegt dat een beslissing over de vraag of bewoners vandaag weer toegang krijgen tot Grindavík later zal worden genomen.
De Nationale Politiecommissaris in samenwerking met het Rode Kruis en de stad Grindavík, zal vandaag om 12.00 uur een servicecentrum openen in het douanekantoor in Tryggvagata, in Reykjavík, voor inwoners van Grindavík en Reykjanes.
Er is nog steeds een grote kans op een uitbarsting. Het is niet zeker wanneer en waar dit kan gebeuren. Het Met Office blijft de situatie nauwlettend volgen


COMPUTER GEGENEREERD BEELD VAN DE VERDEDIGINGSLINIE DIE MEN WIL AANLEGGEN
RONDOM SVARTSENGIE (energiecentrale) EN BLUE LAGOON

===========================

Er zijn op dit moment geen nieuwe ontwikkelingen. De kans op een uitbarsting is nog steeds levensgroot aanwezig.
De mogelijkheid van een uitbarsting in zee voor de kust van Grindavík is wel kleiner geworden.

Het zachtjes wegzinken van gedeelten van de stad is nog steeds niet gestopt. Op sommige plekken is het verschil meer dan een meter.

KLEIN NIEUWS
De hoofdaccountant van de stad Grindavík was acht jaar oud toen het gezin vanwege een vulkaanuitbarsting (1973) de Vestmannaeyjar-eilanden moest verlaten en naar Grindavík moest verhuizen. Nu een halve eeuw later moest hij vanwege de dreiging van een vulkaanuitbarsting afscheid nemen van Grindavík. De gemeentesecretaris heeft een soortgelijk verhaal te vertellen.
15-11-2023 | 02:00 Situatie Grindavík
Het kan niet worden uitgesloten dat bij seismische activiteit zwaveldioxide onder Fagradalsfjall is vrijgekomen
Deskundigen van het IJslandse Meteorologische Bureau hebben onlangs DOAS-meetapparatuur op Húsafell geďnstalleerd die (SO2) in de atmosfeer meet.
Eén van deze meters vertoonde tekenen dat zwaveldioxide (SO2) aanwezig was in de atmosfeer boven de sikkelvallei van Sundhnúkagígur zuidwaarts tot Grindavík, zowel vandaag als gisteren.

Vanwege hoe gevoelig deze metingen op de korte termijn worden, kostte het enige tijd om deze gegevens te beoordelen en te interpreteren.
Er is de afgelopen dagen wind uit oostelijke richtingen geweest en het kan niet worden uitgesloten dat de seismische activiteit van de afgelopen dagen erin is geslaagd SO2 vrij te laten komen in een deel van de magmatunnel onder Fagradalsfjall, dat sinds de uitbarsting in augustus nog niet is gestold. zegt een nieuwsbericht van het IJslandse Meteorologische Bureau.
14-11-2023 | 16:00 Situatie Grindavík
UPDATE 16:00

De stad Grindavíkur wordt om veiligheidsredenen geëvacueerd vanwege de verhoogde hoeveelheid zwaveldioxide gemeten door het meteorologisch bureau.

UPDATE 12:00

Ook vandaag mag men weer naar de woningen voor het ophalen van waardevolle spullen.
Voor bedrijven van 10:00 - 12:00, voor particulieren van 12:00 - 16:00.

UPDATE 10:00

Er wordt vandaag weer gekeken of mensen naar huis of bedrijf kunnen terugkeren voor het ophalen van waardevolle spullen.
De situatie in de stad is door de vele verzakkingen echter verslechterd, dus of dat toegestaan wordt valt nog te bezien.
Om 10:00 IJslandse tijd (11:00) valt daarover een beslissing.

===============

Niet alleen de wegen hebben zwaar te lijden, ook veel woningen hebben aanzienlijke schade.
Het lijkt er echter op, dat er geen woningen onherstelbaar beschadigd zijn.
Veel schade door aardbevingen en lava is echter verzekerd onder de brandverzekering.

De schade is deels ontstaan door de zwaardere aardbevingen, maar voornamelijk door het verplaatsen van de magma, waardoor de grond erboven onstabiel is geworden en is gaan verzakken.ONDANKS HET GEVAAR WORDEN ER WEL NOODZAKELIJKE HERSTELWERKZAAMHEDEN UITGEVOERD
13-11-2023 | 20:30 Situatie Grindavík
UPDATE 20:30

Geen NIEUW nieuws, morgen meer nieuws.

UPDATE 15:30

Úlfar Lúđvíksson, politiechef in Suđurnes, heeft besloten alle inwoners van Grindavík de stad binnen te laten.
Dit volgt uit het feit dat alleen bewoners in sommige gebieden toegang krijgen tot aangewezen gebieden om benodigdheden te verzamelen en waardevolle spullen te bewaren.
In een mededeling van de politie staat dat er maximaal twee personen in elke auto mogen zitten en wordt mensen gevraagd zo min mogelijk tijd voor de klus te nemen. Mensen mogen alleen overdag de stad in.
Opgemerkt wordt dat er kegels zijn geplaatst waar er schade is aan wegen in de stad. Mensen wordt ook gevraagd te luisteren naar geluidssignalen die hulpverleners kunnen maken en hun berichten te respecteren.

DE WEG WESTELIJK VAN GRINDAVÍK IS ZWAAR BESCHADIGD


UPDATE 13:30

Het IJslandse Met Office heeft een nieuw overzicht van de situatie gepubliceerd en beoordeelt deze als vrijwel onveranderd ten opzichte van gisteren. De seismische activiteit in de zone is sinds 11 november stabiel. Sinds middernacht vandaag, 13 november, zijn ongeveer 900 aardbevingen geregistreerd.
De seismische activiteit is verspreid rond het zuidelijke deel van de inbraak[dijk] tussen Sundhnúk en Grindavík op een diepte van ongeveer 2 meter. -5 km. Bij Grindavík wordt nog steeds een langzaam afnemende vervorming gemeten.
Aangenomen wordt dat het belangrijkste opwellingsgebied van magma zich midden in de indringing bij Sundhnúk bevindt.
Volgens de beoordeling van het IJslandse Met Office is de activiteit in en rond Grindavík sinds gisteren vrijwel onveranderd.
Alle meetsystemen worden zorgvuldig in realtime gemonitord, vooral bij Grindavík, wat op veranderingen in de situatie zou kunnen duiden.​

De wacht richt zich specifiek op het gebied in en rond Grindavík en houdt speciaal toezicht op de lokale hulpverleners die ter plaatse operaties uitvoeren.

UPDATE 13:00

De risicobeoordeling van het Noorse Meteorologisch Agentschap is ongewijzigd en de situatie is vrijwel onveranderd ten opzichte van gisteren, zegt Freysteinn Sigmundsson, onderzoeker aan de Universiteit van IJsland.

"De situatie is vergelijkbaar met gisteren. De aardbevingen gaan door, maar de bewegingen van de aardkorst vertragen nog steeds, wat goed is. Er blijft bewijs van de instroom van magma in dit magmakanaal dat ten grondslag ligt aan de metamorfe zone. Daarom moet alles gedaan worden.

“De risicobeoordeling van de National Weather Service blijft ongewijzigd. Hoewel het deze zichtbare signalen vermindert, is de kans op een uitbarsting helemaal niet veranderd."

Freysteinn zegt dat wanneer de bewegingen afnemen, dit ertoe kan leiden dat er een evenwicht wordt bereikt zonder dat er een uitbarsting plaatsvindt en dat het magma zich herstelt, ondanks langzamere bewegingen dan voorheen.

"De instroom van magma is sterk afgenomen ten opzichte van het begin en is veel langzamer geworden." Als magma naar de oppervlakte komt, zou dat waarschijnlijk meer in overeenstemming zijn met wat er gebeurde bij de laatste uitbarsting van Fagradalsfjall dan met iets veel groters waarover is gesproken."

De vooruitzichten zijn rooskleuriger dan een weekend geleden, toen het erop leek dat de uitbarsting veel krachtiger zou kunnen zijn dan de laatste informatie suggereert.

‘Er is geen merkbare verandering in de diepte van de aardbeving geweest.’ Freysteinn zegt dat het moeilijk te zeggen is op welke diepte het magma zich bevindt. “Modellen wijzen op een ordegrootte van anderhalve tot één kilometer.” Hij zegt dat er geen specifiek bewijs is dat het magma omhoog is gegaan.

In Grindavík zijn zinkgaten opgemerkt. Die komen het meest voor in een gebied van één tot twee kilometer breed in het westelijke deel van Grindavík, waar zij ongeveer één meter meten.

UPDATE 12:00

Er is vandaag een tweede gebied aangewezen waar bewoners waardevolle spullen weg kunnen halen. Het betreft het noordoostelijk gedeelte van Grindavík.HUIDIGE SITUATIE

De situatie in Grindavík is onveranderd. De kans op een uitbarsting is nog steeds groot. Waar en wanneer is onzeker.
We wachten op een nieuwe positiebeoordeling van het IJslandse Meteorologische Bureau en deze zal naar verwachting morgenochtend verschijnen.
Het geeft een beter beeld van de situatie, of het magma nog steeds aan het stijgen is en hoe ondiep het is.
Minder seismische activiteit wijst er mogelijk op dat een uitbarsting niet plotseling zal zijn, maar meer zal lijken op de laatste uitbarstingen op het schiereiland Reykjanes, zei geofysicus Magnús Tumi Guđmundsson gisteren.

Gunnar Schram, hoofdpolitieagent in Suđurnesj, zegt dat bij het operationele commando in Reykjanesbćr het werk vanavond vooral draait om de planning voor vandaag en de behoefte aan mankracht. Er worden ook bergingen van waardevolle spullen gepland in Grindavík.
Als de beoordeling van de Nationale Weerdienst na de statusvergadering om 8 uur positief is, zullen soortgelijke acties worden ondernomen als gisteren.
De situatie in het coördinatiecentrum van de civiele bescherming in Skógarhlíđ is sinds gisteravond niet veranderd, zei Hermann Karlsson, manager van het coördinatiecentrum van de civiele bescherming in Skógarhlíđ gisteravond.
Hij zei dat de belangrijkste taak nu is om toezicht te houden en in een staat van alertheid te zijn, zowel in het coördinatiecentrum als in de operationele controle in Reykjanesbaer.

13-11-2023 | 03:00 Aardbevingen Reykjanes
 1. Het aantal bevingen lijkt sterk af te nemen vanaf gisteravond. De zwaarte van de bevingen blijft liggen onder de 3.

 2. De Journalistenvereniging van IJsland maakt bezwaar tegen een volledig verbod op het vliegen met drones over en rond Grindavík. Eerder vandaag maakte Samgungstofa bekend dat vanwege een waarschijnlijke vulkaanuitbarsting dronevluchten in een bepaald gebied boven en nabij Grindavík verboden waren vanwege een waarschijnlijke vulkaanuitbarsting.

  Het verbod is al in werking getreden en geldt tot middernacht op 29 november, aldus de aankondiging van het Zweedse Transportagentschap. In de aankondiging van BÍ staat dat het verbod niet verder is onderbouwd en dat er in de aankondiging geen verwijzing is naar juridische bronnen.

  Vraag om facilitering van de toegang van journalisten
  “In een rampsituatie is het de rol van journalisten om de ogen en oren van het lokale publiek te zijn en de duidelijkste en meest accurate informatie over de gebeurtenissen over te brengen aan de mensen die thuis zitten, ook met foto’s. “Journalisten spelen ook een belangrijke rol bij het documenteren van historische gebeurtenissen, zodat informatie, inclusief beeldmateriaal, bewaard blijft en nog lange tijd toegankelijk zal zijn”, aldus de aankondiging van de IJslandse Journalistenvereniging.

  “De Vereniging van Journalisten vraagt daarom de politiecommissaris, de Civiele Bescherming en het Zweedse Transportagentschap om alles te doen wat in hun macht ligt om de toegang van journalisten te vergemakkelijken, zowel onder de huidige omstandigheden als als er een uitbarsting uitbreekt, zodat deze historische gebeurtenis kan plaatsvinden. worden gedocumenteerd en de best mogelijke informatie erover aan het publiek kan worden gecommuniceerd."

  Betwijfel of de media zullen worden vrijgesteld
  Ţórhildur Elín Elínardóttir, een vertegenwoordiger van de Zweedse Transportorganisatie, zei vanavond in een interview met mbl.is dat het verbod werd opgelegd op verzoek van de afdeling Openbare Veiligheid van de Nationale Politie. Onder meer om ervoor te zorgen dat drones potentiële wetenschappelijke vluchten niet hinderen en om ervoor te zorgen dat er geen mensen in de buurt zijn. Ze zegt dat ze niet kan zeggen of de media kunnen worden vrijgesteld van het verbod, maar betwijfelt of dit zal gebeuren.

  In de aankondiging van vandaag van het Zweedse Transportagentschap werd gesteld dat dronevluchten door de Nationale Politiecommissaris, de Civiele Bescherming en de Kustwacht zijn vrijgesteld. 3. De schade door de aardbevingen aan wegen en gebouwen in Grindavík is aanzienlijk.
  Ook is op sommige plaatsen de warmwatervoorziening uitgevallen, evenals de electriciteit.
  Vanwege de dreiging van de uitbarsting is reparatie op dit moment geen optie.

 4. Achtergrondinformatie:

12-11-2023 | 18:45 Aardbevingen Reykjanes
UPDATE 18:45

Het nieuws wat momenteel naar buiten komt betreft kleine zaken. Iedereen is in afwachting wat gaat gebeuren.
Mogelijk mogen morgen meer mensen even terug om te zoeken naar achtergebleven (huis)dieren.

Indien zich geen nieuwe ontwikkelingen voordoen, is de volgende update morgenochtend.

UPDATE 14:00

Bericht van de openbare veiligheid: Huisdieren en essentiële producten kunnen worden opgehaald
De Civiele Bescherming heeft de volgende aankondiging verzonden:
Het hoofd van de politie in Suđurnes heeft besloten bewoners toe te laten in een bepaald gebied in het district Ţórkátlustađar in Grindavík, dit is alleen bedoeld voor het ophalen van huisdieren en essentiële bezittingen. Het gaat om een geplande en gecontroleerde operatie onder toezicht van de politie. Deze autoriteit heeft alleen betrekking op deze specifieke buurt, en niet op andere buurten of gebieden in Grindavik. Houd er rekening mee dat er een speciale actie gaande is om alle paarden in het paardendistrict ten noorden van Austurver op te halen.
We herhalen tegen andere bewoners dat ze helemaal NIET richting Grindavík moeten rijden en zich niet moeten verzamelen bij afsluitingsposten.
Inwoners van de wijk Ţórkátlustađ die Grindavík binnen mogen, gaan daar niet met hun eigen auto heen. Bewoners die Grindavík mogen betreden, moeten naar het ontmoetingspunt komen, de parkeerplaats bij de uitbarstingslocatie, bij Fagradalsfjall.
Het is niet toegestaan om door Grindavíkurbćr te rijden, dus je moet via Suđurstrandarveg komen vanuit het oosten of vanuit Ţorlákshöfn of Krýsuvíkurveg. Vanaf het ontmoetingspunt rijden de auto's van het responsteam de stad in.
Toestemming om de stad binnen te komen is een verantwoordelijkheid en geen triviale beslissing en betekent niet dat het gebied verder open is voor verkeer. Het gaat om een geplande en gecontroleerde operatie onder toezicht van de politie.

UPDATE 10:45

Wetenschappers van de National Weather Service zeggen dat er de komende dagen op elk moment een uitbarsting kan plaatsvinden.
Er zijn vannacht om 14.00 uur nieuwe GPS-gegevens ontvangen door het Met Office, waaruit weinig verandering blijkt. De statusvergadering zal plaatsvinden op 9:30 's ochtends.
Nauwkeuriger satellietgegevens worden later vandaag verwacht. De magmatunnel is ongeveer vijftien kilometer lang. Het strekt zich uit van Kálfellsheiđi ten noordoosten van Svartsengi naar het zuidwesten tot in de zee buiten het schiereiland Reykaness.
De meest seismische activiteit vindt plaats ten noordoosten van Grindavík. Volgens gegevens van gisterochtend bevindt het magma zich op een diepte van 800 meter, waar het het ondiepst is, en zelfs nog dichter bij het oppervlak.
Een uitbarsting zou op de bodem van de zee kunnen beginnen en zo een explosieve uitbarsting kunnen worden.
Er worden pogingen ondernomen om huisvesting voor mensen en onderwijs voor kinderen veilig te stellen na de evacuatie van Grindavík.
Er bestaat hoop dat het mogelijk zal zijn om de Grindvíkings voor een korte tijd naar hun huizen te laten komen om de benodigdheden te verzamelen.
Het zou afhangen van het exacte plan.
Er is aanzienlijke schade aan huizen en infrastructuur in Grindavík. Het wetsvoorstel van de premier over de bescherming van belangrijke infrastructuur op het schiereiland Reykjanes werd gisteren in Alţingi verspreid.
Wetenschappers van het IJslandse Meteorologische Bureau gebruiken modellen om de verspreiding van as en gas in het geval van een uitbarsting te zien.


De situatie is min of meer stabiel. De zwaarte van de bevingen is sinds gistermiddag wel afgenomen.
Vandaag waren het tot nu toe 60 bevingen van 1+ en 2+.


Nieuws-sites

Kijk ook voor informatie over de situatie op IJsland bij IJSLANDSPECIALIST
Informatie-sites

Kijk ook voor informatie over de situatie op IJsland bij IJSLANDSPECIALIST

Veilig reizen? Safetravel.is
Zelf naar IJsland? ijslandspecialist.nl
Of naar Canada? Canadareizen.eu
Links
Contact