13-8-2022 | 09:22 UITBARSTING MERADALIR
De politie op het schiereiland Reykjanes heeft een aankondiging gedaan met betrekking tot reparaties aan spoor A bij Meradalir:

"Trail A is van vanmorgen 04:00 uur tot 09:00 uur gesloten, maar tijdens die uren is het de bedoeling om verdere werkzaamheden/reparaties uit te voeren aan spoor A naar de uitbarstingsplaats. Gedurende die uren zal spoor A daarom gesloten zijn voor het publiek en wandelaars zal worden gevraagd om in plaats daarvan spoor C te gebruiken. Het doel van het werk is om het pad te verbeteren zodat het een veiligere route naar het uitbarstingsgebied biedt. Wandelaars worden vriendelijk verzocht deze instructies op te volgen, zodat degenen die aan het het parcoursonderhoud werken de betreffende uren optimaal kunnen benutten om het parcours nog beter te maken."

Een daling van activiteit betekent dat er een nieuwe spleet kan openen.
Vulkanische activiteit bij Meradalir op het schiereiland Reykjanes is vanochtend tussen 5.30 en 6.30 sterk afgenomen. Met-office-vulkaanspecialisten onderzoeken of de verandering kan zijn veroorzaakt door een op handen zijnde opening van een nieuwe spleet.
12-8-2022 | 19:30 UITBARSTING MERADALIR
In het oosten van Meradalir moet een webcamera worden geďnstalleerd om de opening in de gaten te houden waar de kans het grootst is dat lava uit de vallei naar Suđurstrandarveg stroomt.

Er wordt aangenomen dat het magma snel zijn weg naar boven zal vinden. Tot nu toe hebben natuurexperts van de nachtwacht van het Met Office geen informatie kunnen geven over de ontwikkeling van lavastromen in het oostelijke deel van de vallei. Nu moet het worden verbeterd met een webcamera die naar de pas in het oosten van Meradalir zal worden gericht.

Het ministerie van Civiele Bescherming zal waarschijnlijk afbuigende dammen bouwen om te voorkomen dat lava naar Suđurstrandavegur loopt. Dit is de weg die langs de zuidkust van het schiereiland Reykjanes tussen de gemeenten Grindavík en Ölfus loopt.

Lava moet nog uit de Meradalir-vallei stromen, maar wetenschappers zeggen dat het slechts een kwestie van tijd is. Op het moment van schrijven had de lava rond de laaggelegen bergpas Meradalaskarđ een hoogte van acht meter bereikt. Mocht het echter een meter of zo hoger komen, dan zal het de vallei overstromen. Op woensdag schatten wetenschappers dat dit in de loop van een paar uur zou kunnen gebeuren, maar tot nu toe is het lavaniveau langzamer gestegen dan verwacht.

Momenteel is het voor wetenschappers niet mogelijk om te zeggen of de lava de vallei "morgen of over een week" zal overstromen.

Omleidingsdammen zijn slechts tijdelijke maatregelen, voegde Björn Oddsson, een geofysicus bij Civiele Bescherming, eraan toe. Maar experimenten om deze barričres op te richten in het pad van naderende lava waren vorig jaar succesvol en als zodanig verwacht Björn dat "de ingenieurs en ontwerpers die hieraan werken [deze ervaring] zullen gebruiken en hun toevlucht zullen nemen tot [omleidingsdammen] als de lava begint te stromen richting Suđurstrandavegur of glasvezelkabel of andere dingen waarvan we het willen afleiden.”
11-8-2022 | 20:00 UITBARSTING MERADALIR
Lava kan de komende dagen, of zelfs uren, naar het oosten uit de Meradalir-vallei stromen. Als dat zo is, zou het een duidelijk pad hebben naar Suđurstrandarvegur, de weg langs de zuidelijke kusten van het schiereiland Reykjanes.
Dezelfde weg werd ook bedreigd door lava van de uitbarsting van vorig jaar, maar bleef intact en open - misschien wel tegen de verwachting in. De uitbarsting van dit jaar is echter productiever.

“Lava is nog niet begonnen uit Meradalir te stromen. Het zit nog steeds binnenin opgesloten”, legt professor geofysica Magnús Tumi Guđmundsson uit. “Aan de andere kant is de lava in de opening de afgelopen twee dagen met zeven of acht meter gestegen. En het heeft misschien nog ongeveer een meter nodig voordat het overloopt. Als het zo doorgaat, zal er spoedig lava uit de vallei stromen.”

Magnús zegt dat het moeilijk te zeggen is wanneer en of de lavastroom de weg zal bereiken. Wetenschappers moeten op een dag met goed zicht echt over de uitbarstingsplaats vliegen, maar dat is sinds donderdag niet meer mogelijk. Ze zullen vandaag een observatievlucht proberen.

"Als lava uit de vallei begint te stromen, en als het zo doorgaat, zal het richting Suđurstrandarvegur stromen. Maar om de tijdlijn daarvan te kunnen inschatten, moeten we absoluut nieuwe metingen kunnen doen van het volume lava en dus de stroom. Maar het weer is dit sinds vorige week donderdag volledig gestopt", zegt Magnús.

De site was drie dagen lang gesloten vanwege het slechte weer, maar vandaag ging 'ie weer open... Wouw, met recht een stormloop.FOTO'S: GRAPEVINE
10-8-2022 | 03:55 UITBARSTING MERADALIR
BRON:RÚV
Kinderen onder de 12 jaar mogen niet naar de uitbarsting van Meradalir lopen wanneer deze weer opengaat, zo maakte de lokale politie vandaag bekend na een coördinatievergadering met de IJslandse instantie voor civiele bescherming en andere belanghebbenden.
Het gebied is sinds zondagochtend afgesloten vanwege het slechte weer en blijft tot nader order gesloten, zei de politie vanochtend.

Kinderen zijn bijzonder kwetsbaar voor gasvergiftiging op uitbarstingslocaties, omdat ze zowel gevoeliger zijn voor de gassen als gemakkelijker worden blootgesteld aan zware gassen die zich dicht bij de grond verzamelen. Bovendien is de wandeling naar de Meradalir-uitbarsting lang en uitdagend, zelfs voor ervaren volwassenen.
De wandeling naar de uitbarsting van Meradalir is ongeveer 14 kilometer heen en terug. De wandeling omvat aanzienlijke hoogteverschillen en moeilijk terrein en is niet voor onervaren of onvoorbereide mensen.

Overigens is het de verwachting van wetenschappers, dat ook deze uitbarsting lang aan zal houden.
9-8-2022 | 05:30 UITBARSTING MERADALIR
BRON: RÚV
Reizigers die het parkeertarief bij de uitbarstingsplaats niet betalen, riskeren een boete van 5000 ISK van het grondbezittersbedrijf. De vereniging van grondeigenaren zegt dat borden de parkeertarieven goed weergeven, dus bezoekers hoeven niet verrast te zijn. De grondeigenaren hebben hard gewerkt om de voorzieningen in het gebied te verbeteren.
Bij de uitbarstingsplaats werden vorig jaar, toen de uitbarsting in Geldingalir begon, parkeertarieven vastgesteld. De prijs is 1000 ISK, maar stijgt tot 4.750 ISK als deze niet ter plaatse wordt betaald. Het wordt verzameld via een lokale bank door de Vereniging van Landeigenaren Hraun.

Sigurđur Guđjón Gíslason, het hoofd van Hraun, zei: "De vergoeding is gestructureerd tot 1000 ISK voor parkeren, de boete van 3500 ISK en 250 ISK servicekosten voor het aanmaken van de bankvordering".

Over het algemeen worden boetes opgelegd door de overheid. Mogen particuliere verenigingen voor het gemak boetes opleggen?

"Dit is niet voor het gemak; het zijn kosten die de landeigenaren in de parkeerplaatsen hebben geďnvesteerd. Het parkeren kost een paar miljoen kronen om te maken. In tegenstelling tot wat in het nieuws is gezegd, hebben de landeigenaren van Hraun alle kosten gedekt om wandelpaden te bouwen. route A. De regering heeft geen cent bijgedragen aan dat project', verklaarde Sigurđur.

Werken aan het verbeteren van faciliteiten
De landeigenaren hebben echter besloten niet te onderhandelen met de Icelandic Tourist Board of staatssteun aan te vragen. Hij zegt dat de kosten wat inkomsten opleveren, maar hij is niet zeker van de winst.

"We zullen nooit in staat zijn om iedereen die niet betaalt in rekening te brengen, dus niet al het geld dat we hebben geďnvesteerd zal terugkeren. We weten niet helemaal zeker wat de winst zal zijn, maar het kan ruwweg worden berekend als je de auto's telt, vermenigvuldigt met duizend en een beetje optelt. Het zal allemaal naar buiten komen en worden verrekend in de jaarrekening van het bedrijf, die publiekelijk beschikbaar zal zijn".

Het is de bedoeling om de faciliteiten op de site te verbeteren: "We zijn van plan om op lange termijn toiletfaciliteiten en septic tanks te installeren, water aan te sluiten, enz." - zegt Sigurđur.
7-8-2022 | 03:54 UITBARSTING MERADALIR
UPDATE 7-8-2022
De politie heeft besloten om vanochtend vanaf 05:00 uur (lokale tijd) alle toegang tot de Meradalir-uitbarsting te sluiten.
Vandaag wordt slecht weer verwacht in het gebied en het IJslandse Met Office heeft een weerswaarschuwing afgegeven.

Er wordt een krachtige zuidoostelijke wind en regen verwacht, met beperkt zicht. Overdag zal de politie de situatie beoordelen en mogelijk het gebied heropenen, op basis van advies van de Met Office.

BRON:RÚV, 6-8-2022
Zondag is er een gele weerswaarschuwing voor het zuidwesten van IJsland, wat betekent dat de politie en opsporings- en reddingscoördinatoren waarschijnlijk zullen besluiten om alle bezoekers die toegang hebben tot de vulkaanuitbarsting van Meradalir te stoppen.
Volgens de politie van Suđurnes hebben vele duizenden mensen gisteren en tot in de avond en nacht de uitbarstende vulkaan bezocht. De VVV heeft een geautomatiseerd telapparaat opgesteld aan het begin van het hoofdwandelpad, dat vrijdag 4.666 mensen telde.

De wandeling is lang en zwaar, en sommige mensen hebben hulp nodig om weer terug te komen. Volgens politiebronnen raakten gisteren enkele bezoekers lichtgewond op de ruwe grond.

Het aanbevolen pad is gemarkeerd als Trail A - hoewel zelfs deze route een uitdaging is en bezoekers eraan worden herinnerd zich te kleden voor het weer en waterdichte kleding, voedsel en water mee te nemen - evenals een volledig opgeladen mobiele telefoon. Aangezien de nacht terugkeert naar IJsland in de maand augustus, zal het binnenkort nodig zijn om hoofdlampen mee te nemen om de weg terug naar beneden te verlichten voor mensen die 's avonds op bezoek komen.

Het gebied rond de vulkaan zelf is gevaarlijk en kan snel veranderen. Vulkanische gassen kunnen zich ook op gevaarlijke niveaus ophopen, vooral in lager gelegen gebieden bij rustig weer. Nieuwe uitbarstende kraters kunnen zich met weinig waarschuwing vormen. Gesmolten lava kan door oudere, verharde lava heen breken. En de voorrand van het lavaveld kan plotseling veel sneller oprukken dan normaal. Allemaal redenen om op veilige afstand te blijven.
6-8-2022 | 04:55 UITBARSTING REYKJANES
BRON: RÚV
Toen de uitbarsting vorig jaar maart in Geldingadalir begon, begon hij al snel uit meerdere kraters te barsten. De spleet die deze week begon uit te barsten, was oorspronkelijk 300 meter lang, maar is sindsdien gekrompen tot een uitbarstende spleet van ongeveer 100 meter, maar wetenschappers verwachten dat magma binnenkort op andere nabijgelegen locaties aan de oppervlakte kan komen. Met Office-vertegenwoordigers vliegen vanmiddag over het gebied ten noordoosten van de spleet om te zoeken naar tekenen van nieuwe kraters die zich openen.
“Tijdens deze vlucht gaan we kijken naar het gebied achter Meradalahnúkar, dat ten noordoosten van de uitbarstende spleet ligt. Tijdens de vergadering van de wetenschappelijke raad gisteren werd opgemerkt dat er scheuren bekend zijn die zijn weggegleden. We gaan ze bekijken”, zegt Kristín Jónsdóttir, hoofd van de afdeling natuurlijke gevaren van het Met Office.

De stroomsnelheid van lava is sinds gisteren afgenomen, maar de druk onder het oppervlak is nog niet afgenomen, wat de reden is dat er binnenkort meer kraters opengaan.

Als de uitbarsting zich naar het noordoosten uitstrekt, zegt Kristín dat het onwaarschijnlijk is dat dit extra gevaar voor huizen of infrastructuur zou betekenen. Het wordt niet waarschijnlijk geacht dat de indringing van magma zich verder naar het noordoosten zal uitstrekken in de richting van de hoofdstad. Met Office-computermodellering voor een middelgrote uitbarsting (die veel groter zou zijn dan die van vorig jaar en dit jaar) geeft aan dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat lava de hoofdstad ooit zal bereiken.

Ondanks de relatieve veiligheid van lava, kan gasvervuiling zich verspreiden naar bewoonde gebieden. Vannacht wordt bijvoorbeeld voorspeld dat een zacht briesje vulkanische gassen over de gemeenschappen van Vogar en Garđur zal trekken. Morgen zal waarschijnlijk wat vervuiling de hoofdstad bereiken.

Ander nieuws: het zoek- en reddingsteam van Ţorbjörn heeft gisteren een nieuw wandelpad van 7 km uitgestippeld naar de vulkaan, waarvan wordt gezegd dat het de route aanzienlijk heeft ingekort.

Bezoekers worden eraan herinnerd dat de wandeling lang, bergopwaarts en over rotsachtig terrein is. Het is belangrijk om voedsel en water mee te nemen, evenals extra lagen, waterdichte kleding en goede wandelschoenen. Er zijn 16 zoek- en reddingsvrijwilligers in elke ploeg, maar ze slagen er niet in om elke bezoeker te woord te staan. Duizenden bezochten gisteren, ondanks het advies om weg te blijven terwijl het nieuwe pad werd gelegd, en wetenschappers voltooiden hun eerste beoordelingen.5-8-2022 | 08:08 UITBARSTING REYKJANES
UPDATE 13:00
De lavastroom is afgenomen sinds de uitbarsting begon. Het gemiddelde debiet in de eerste uren lag rond de 30-35 kubieke meter per seconde, maar ligt nu rond de 18 kubieke meter per seconde.

Vandaag een voortzetting van de eruptie. Geen veranderingen ten opzichte van gisteren.
4-8-2022 | 17:14 UITBARSTING REYKJANES
UPDATE 17:00
De spleet kan zich mogelijk noordwaarts uitstrekken.
Het niveau van vulkanische activiteit in de Meradalir-vallei op het schiereiland Reykjanes is tot nu toe redelijk stabiel gebleven gedurende de eerste 24 uur van de uitbarsting. Lava stroomt uit een ongeveer 300 meter lange spleet, die sinds gisteren enigszins is gekrompen, met de meeste activiteit rond het midden van de spleet.

UPDATE 08:00
Prachtige serie foto's op de website van GrapeVine
Grapevine Newscast 203, mooie beelden van de uitbarsting.


De uitstroom van lava is 20-50 m3/sec., en daarmee is deze uitbarsting 5-10x productiever dan de uitbarsting vorig jaar.

BRON: RÜV, 3-8:
Chef civiele bescherming bij de staatspolitie Víđir Reynisson benadrukte tijdens een briefing dat het gevaarlijk is om over de lava van vorig jaar te lopen als een kortere weg om de nieuwe vulkaan te bezoeken. Het gebied is vanmiddag afgesloten voor verkeer, maar desondanks werden in het gebied de signalen van 7.000-8.000 mobiele telefoons opgenomen. Mensen zouden de vulkaan vandaag niet moeten bezoeken, maar naar verwachting zal toegang worden verleend nadat wetenschappers de situatie hebben beoordeeld.

RÚV's verslaggever ter plaatse vanmiddag zei dat de wandeling naar de uitbarsting langer en moeilijker is dan vorig jaar, en dat de lavastroom zelf beslist heter en krachtiger lijkt.

De vulkaan barst los uit een 300 meter lange spleet, die veel groter is dan aan het begin van de uitbarsting in maart vorig jaar, maar is ook geen verrassing voor wetenschappers, die een krachtigere uitbarsting hadden voorspeld.

Volgens het IJslandse Met Office produceert de vulkaan gasvervuiling, maar deze zou op korte termijn direct naar het zuiden en de zee moeten blazen. Er wordt voorspeld dat er in de nabije toekomst geen steden of dorpen op het pad zullen komen van vulkanische vervuiling. Net als bij de uitbarsting van vorig jaar is er tot nu toe weinig tot geen asproductie en vluchten vanaf het nabijgelegen Keflavík International Airport lopen volgens schema.


BEELDEN VAN DE WEBCAMS VANMORGEN 05:00
Mooi beeld van de aardbevingen van de laatste 5 dagen, vanaf het begin tot aan nu (05:30).
Vanaf het moment van de uitbarsting (gisteren 13:30) is het aantal bevingen geminimaliseerd.

3-8-2022 | 17:57 UITBARSTING REYKJANES
De Ice-SAR-eenheid Ţorbjörn heeft al het autoverkeer rond de uitbarstingsplaatsen in Geldingadalir afgesloten. De reddingsteams gaan naar de plaats van de uitbarsting om de situatie te beoordelen. Daarna wordt beslist of het gebied geëvacueerd moet worden.
De politie van Grindavík ontmoedigt mensen om naar de plaats van de uitbarsting te gaan. De situatie wordt beoordeeld, met name over de ernst en de mogelijke gasverontreiniging. Hjálmar Hallgrímsson, een politieagent in Grindavík, zegt dat het verkeer in het gebied toeneemt.

Weinig gevaar terwijl de spleet niet groeit
Hoogleraar vulkanologie Ţorvaldur Ţórđarson vertelde om 14.00 uur op het radionieuws dat hij de spleet niet als een gevaar beschouwt zolang hij op zijn huidige locatie blijft en zich niet naar het noorden of zuiden uitstrekt. Hij denkt dat de spleet zo'n vijfhonderd meter lang is en dat de lava met een snelheid van enkele kubieke kilometers per seconde stroomt.

"Terwijl [de uitbarsting] daar aanhoudt, is de lavastroom beperkt tot de Meradalir-vallei. Het zal een behoorlijke tijd duren voordat deze uitbarsting de vallei heeft gevuld, zodat deze eruit begint te stromen.”

Ţorvaldur waarschuwt mensen in het gebied om gasvervuiling te vermijden en om te voorkomen dat ze windstil zijn vanaf de plaats van de uitbarsting. De spleet heeft een aanzienlijke gasemissie die er snel uit verdwijnt. "Het is vooral een zwavelwolk, dus het is beter om aan de windkant van de uitbarstingsplaats te zijn."

Mensen moeten zich niet in de vallei wagen, omdat daar het meeste gas is geconcentreerd.

BEELD VAN GELDINGADALIR (Merardalir vallei)
3-8-2022 | 04:49 UITBARSTING REYKJANES
UPDATE: er is een uitbarsting

Nieuws zo snel mogelijk


BRON: RÜV
Nieuwe satellietbeelden tonen duidelijk magmabeweging aan onder het oppervlak tussen Fagradalsfjall en Keilir op het schiereiland Reykjanes, ten noordoosten van de plaats van de vulkaanuitbarsting van vorig jaar.
De satellietgegevens zijn vandaag (2-8) door wetenschappers geanalyseerd, waarbij de beelden laten zien dat de magma-indringing de afgelopen dagen aanzienlijke vervorming (tot 16 centimeter) van de korst heeft veroorzaakt ten westen van het Kleifarvatn-meer, maar het wordt niet waarschijnlijk geacht dat magma daar door het opppervlak zal breken. Het is veel waarschijnlijker dat er een uitbarsting zal plaatsvinden op de plaats van kleinere recente aardbevingen, zoals begin 2021 het geval was.

De kans dat er de komende dagen of weken een vulkaanuitbarsting zal beginnen op het schiereiland Reykjanes is nu weer toegenomen en wordt door aardwetenschappers zeer waarschijnlijk geacht.

Volgens het IJslandse Met Office geeft vervormingsmodellering aan dat de magma-intrusie onder Fagradalsfjall erg ondiep is, op slechts een kilometer onder het oppervlak. Er wordt aangenomen dat de ophoping van magma ongeveer twee keer zo snel plaatsvindt als vóór de uitbarsting vorig jaar.

Geofysicus Freysteinn Sigmundsson zegt dat de krachtigere accumulatie van magma dit jaar, momenteel gelijk aan tien Elliđaá-rivieren, een uitbarsting zou kunnen betekenen die iets groter is dan in 2021. Lava zou waarschijnlijk naar het noorden stromen en mogelijk de hoofdweg van Reykjanesbraut bereiken, zegt hij, maar hij voegt eraan toe: dat het nog steeds onmogelijk is om met zekerheid te zeggen dat er een uitbarsting zal plaatsvinden.

In verschillende bronnen staat Grímsvötn vandaag ook te trillen. De grootste aardbeving was op Magnitude 3.7 en er zijn er nog een tiental andere geweest.

Grímsvötn is de meest actieve vulkaan van IJsland, maar de seismische activiteit in de met ijs bedekte vulkaan in het zuidoosten van IJsland staat volledig los van het vulkanische systeem op het schiereiland Reykjanes.

In het licht van het aanhoudende seismische nieuws en het koude en onrustige zomerweer van dit jaar, heeft de nationale zoek- en reddingsorganisatie ICE-SAR reizigers opgeroepen om hun reisplannen op SafeTravel.is te registreren voordat ze de wildernis in trekken, omdat levensbedreigende situaties kunnen ontstaan met weinig waarschuwing. Er zijn dit jaar te veel buitenlandse toeristen die in moeilijkheden komen door een slechte voorbereiding en onvoldoende uitrusting, vertelde het hoofd van de organisatie aan RÚV. De Safe Travel-website bevat veel nuttige informatie om reizigers te beschermen.
2-8-2022 | 08:15 Aardbevingen Reykjanes
UPDATE 08:15:
Om 02:30 een beving van 5.0 westelijk van Kleifarvatn.

De golf aardbevingen gaat onverminderd door en veroorzaakt zelfs schade nabij Reykjavik, waar in het winkelcentrum Smáralindar in Kópavogur een aantal gipsplaten uit het plafond van grote hoogte naar beneden vielen.
Dit vond plaats bij één van de bevingen van vannacht 23:30, welke een kracht had van 4.8.
De locatie van de meeste 4+ bevingen was vannacht direct ten westen van het Kleifarvatn.
De reeks aardbevingen hier was het gevolg van het vrijkomen van spanning door de ondergrondse magma-verplaatsingen.


1-8-2022 | 04:55 Aardbevingen Reykjanes
UPDATE 13:45
Diverse video's op RÜV laten zien, dat er ook in veel woonhuizen schade is.

De aardbevingen breiden zich uit naar het gebied boven čn ten westen van Grindavík.
Gisteren om 17:30 was er een krachtige aardbeving van 5.4 zo'n 3km noordelijk van Grindavík, dicht bij de plek van de laatste uitbarsting.
Deze werd gevoeld tot bij Grundarfjörđur(Snaefellsnes) in het noorden en Hella in het oosten.
De beving veroorzaakte enige schade in Grindavík, en ook werd een koudwater-transportleiding naar Grindavík beschadigd.
In het gebied geldt een waarschuwing voor wandelaars, om bij steile hellingen alert te zijn op vallende stenen en aardverschuivingen.

GPS-metingen geven aan, dat de bevingen worden veroorzaakt door ondergrondse() magma-verplaatsingen.
Voor de luchtvaart geldt alarmfase GEEL vanwege de mogelijkheid van een uitbarsting.

Algemeen beeld van de schade in diverse supermarkten, waar veel spullen uit de schappen vielen. (Foto: RÜV)

31-7-2022 | 08:34 Aardbevingen Reykjanes
Even kijk je niet, en gelijk honderden aardbevingen op Reykjanes.
Gisteren en vandaag, en voornamelijk noordelijk van Fagradalsfjall , waar vorig jaar de uitbarsting was.
De zwaarste vandaag 4.2, en gisteren ook 3 van 4+.....
12-7-2022 | 06:53 Katla
De laatste dagen wat bevingen onder de Mýrdalsjökull bij de Katla-vulkaan, waarvan één met kracht 3.
Groepen aardbevingen hier komen wel meer voor, zoals in oktober 2011 en september 2016, maar de laatste jaren is het rustig.

21-5-2022 | 12:33 UPDATE REYKJANES
De aardbevingen blijven aanhouden, ook aan de westzijde in zee.
Het land westelijk van de berg Thorbjörn (ten noorden van Grindavík) is in korte tijd 4 cm gerezen.
18-5-2022 | 14:33 UPDATE REYKJANES
De laatste weken weer een groot aantal aardbevingen op het schiereiland, zowel bij Kleifarvatn als bij Blue Lagoon en Grindavik, en ook westelijk daarvan.
De civiele beschermingsafdeling van de politie houdt de situatie scherp in de gaten.

Een bekende vulkanoloog heeft al verklaard, dat de kans op een nieuwe uitbarsting dit jaar 50% is. Deze uitbarsting kan echter ook in zee plaatsvinden, wat een enorme as-overlast zal veroorzaken op het schiereiland en ver daarbuiten, mogelijk tot Borgarnes.

3-2-2022 | 09:24 Aardbevingen Katla
Gisteren waren er enkele aardbevingen bij de Katla, waarvan één van 4+ en twee naschokken van 3+.
De situatie wordt nauwlettend in de gaten gehouden.
Vooralsnog zijn er geen tekenen die wijzen op een op handen zijnde uitbarsting.
24-12-2021 | 04:00 AARDBEVINGEN FAGRADALSFJALL
BRON: RÚV (23.12.2021 - 22:00)
Nieuwe satellietbeelden bevestigen de magmaverzameling op het schiereiland Reykjanes. Het magma probeert zich een weg naar de oppervlakte te banen en veroorzaakt aardbevingen. Het gebied wordt nauwlettend in de gaten gehouden.
Aardbevingen schudden nog steeds op het schiereiland Reykjanes, hoewel de aardbevingen vanmiddag zijn afgenomen. Tot vijftig aardbevingen met een kracht van 3 of meer hebben de afgelopen twee dagen plaatsgevonden, waarvan één aardbeving tot 4 afgelopen nacht.

Het schiereiland Reykjanes en de verstoringen die er zijn, worden nauwlettend in de gaten gehouden, en vandaag is de verwerking van satellietbeelden die uit het gebied zijn genomen, verwerkt.

BRON: RÚV (23.12.2021 - 13:49)
Er zijn zo'n 5.000 aardbevingen geregistreerd sinds de aardbevingszwerm rond Fagradalsfjall op het schiereiland Reykjanes dinsdagavond begon. Een aardbeving in Magnitude 4 werd vanmorgen net voor 05.00 uur duidelijk gevoeld in het zuidwesten van IJsland - de vijfde schok boven M4 sinds dinsdag.
De seismische activiteit van vandaag is tot nu toe vergelijkbaar met die van gisteren en later vandaag worden nieuwe satellietgegevens verwacht die wetenschappers moeten helpen beter te begrijpen wat er gebeurt rond de vulkaan waarvan onlangs werd verklaard dat deze niet meer uitbarstte.

Een mogelijk scenario dat door het Met Office wordt overwogen, is dat de aardbevingszwerm zou kunnen eindigen met een nieuwe vulkaanuitbarsting - zoals in maart gebeurde. “Toen hadden we ook enkele duizenden aardbevingen per dag. Het is zeer waarschijnlijk dat magma zich daar onder het oppervlak voortbeweegt. Of het de oppervlakte zal bereiken of niet, is onmogelijk te zeggen', aldus Einar Bessi Gestsson, specialist op het gebied van natuurrampen.

De aardbevingszwerm is gecentreerd rond Fagradalsfjall, maar strekt zich uit tot het nabijgelegen Nátthagakriki en Litli-Hrútur.

De huidige voorspellingen zijn dat de seismische activiteit zal blijven komen in perioden van verhoogde intensiteit, gevolgd door rustigere perioden, zoals het is sinds dinsdag. Het is mogelijk dat magma zonder enige waarschuwing door het oppervlak kan breken. Het is ook mogelijk dat een uitbarsting zo zacht begint dat deze alleen wordt vastgelegd door webcams en niet door bewakingsapparatuur


22-12-2021 | 11:00 AARDBEVINGEN FAGRADALSFJALL
Vanaf gisteravond een groot aantal aardbevingen in het Fagradalls-gebied.
De situatie is enigszins vergelijkbaar met de bevingen begin maart, voorafgaand aan de uitbarsting op 19 maart.

De aardbevingen zitten wel op een dieper niveau dan toen, maar het is onduidelijk wat dat betekent.
6-12-2021 | 18:34 GRIMSVÖTN GLETSJERVLOED
De gletsjervloed van de Grímsvötn-vulkaan onder de Vatnajökull-gletsjer, Zuidoost-IJsland, bereikte gisteravond zijn hoogtepunt. Er is vanochtend wat seismische activiteit geweest in het gebied, waaronder een aardbeving met een kracht van 3.6 vóór 07.00 uur en verschillende naschokken.
Einar Bessi Gestsson, een specialist op het gebied van natuurrampen bij het Met Office, zegt dat er nog geen vulkanische onrust is geregistreerd en dat het overstromingswater nu zakt. Hij zegt dat wanneer het gewicht van het vrijkomende water een uitbarsting veroorzaakt bij Grímsvötn, dit meestal wordt voorafgegaan door aardbevingen.

“Zoals het is geweest, is er duidelijke seismische activiteit geweest rond de piek van de overstroming of de dagen eromheen en is er enkele uren of dagen krachtige seismische activiteit geweest voordat de uitbarsting begint, maar nu zien we slechts een lichte toename van seismische activiteit en volgen de gebeurtenissen op de voet en zien waar het ons zal leiden', zei Einar Bessi vanmorgen op RÚV-nieuws.

Luchtvaartautoriteiten hebben zojuist het risico voor het luchtruim in het gebied opgewaardeerd van geel naar oranje. Een oranje luchtvaartalarm wordt rond een vulkaan geďmplementeerd wanneer een uitbarsting waarschijnlijk wordt geacht vanwege verhoogde instabiliteit.

De overstroming van Grímsvötn piekte gistermiddag of vroege avond met 2.800 kubieke meter water per seconde. Dat is 28 keer de normale stroomsnelheid van de rivier de Gígjukvísl in deze tijd van het jaar.

Het gletsjerijs rond Grímsvötn is sinds het begin van de overstroming 74 meter verzakt.

De woeste wateren van Gígjukvísl waren grijs van het puin en vervoerden grote rotsen - waarvan sommige de hoofdwegbrug over de rivier raakten. Er is echter geen structurele schade opgetreden en de weg is zoals gewoonlijk open.
5-12-2021 | 15:30 GRIMSVÖTN GLETSJERVLOED
De verzakking bedraagt nu meer dan 73 meter, en gaat nog steeds door. De uitstroom in de rivier Gígjukvísl is nu ongeveer 2600m3/sec.
(De normale waarde is 100m3/sec)
De top ligt volgens de berichten nog steeds op 4000m3/sec, wat vandaag bereikt wordt.
Deze hoeveelheid zal nergens tot grote problemen leiden.

Klik HIER voor actuele daling en de seismograph-gegevens.

En HIER is een webcam bij Grimsvötn. (ververst elke 10 minuten)

Er ligt een enorm gebied waarin de rivier vrijelijk weg kan stromen (foto 1 en 2), maar het moet aan het einde wel allemaal door dit 'kleine' gaatje (foto 2).


Een uitbarsting is nog steeds mogelijk.
In dit kader is de geleidbaarheid van het rivierwater verhoogd.

3-12-2021 | 09:09 GRIMSVÖTN GLETSJERVLOED
Alle ogen zijn gericht op de gegevens die dit weekend uit Grímsvötn komen, aldus professor in de geofysica Magnús Tumi Guđmundsson. De huidige overstroming van de jökulhlaup kan worden gevolgd door een vulkaanuitbarsting en de autoriteiten moeten voorbereid zijn, zegt hij. Grímsvötn is de meest actieve vulkaan van IJsland en barstte voor het laatst uit in 2011 en 2004.
De piek van de gletsjervloed laat dit weekend zou mogelijk de oorzaak kunnen zijn van een uitbarsting, zegt Magnús Tumi. Het bureau voor civiele bescherming heeft een onzekerheidsalarm afgekondigd over de overstroming - het laagste van drie alarmniveaus voor noodgevallen die in IJsland worden gebruikt.

Wetenschappers vlogen gisteren met de kustwacht naar Grímsvötn om daar de meters en apparatuur in de hutten te controleren. Al meer dan een week stroomt er water uit Grímsvötn en wordt nu geteld als een jökulhlaup. Het niveau van de rivier de Gígjukvísl, die vanaf de gletsjer stroomt, is gestegen tot ongeveer het zomerniveau, wanneer de gletsjersmelt het snelst is. De huidige stroomsnelheid van smeltwater uit Grímsvötn is 800-1.000 kubieke meter per seconde, maar dat cijfer zou voor het einde van het weekend kunnen verviervoudigen.

Het gletsjerijs bij Grímsvötn begon een week geleden zichtbaar te zinken en gisteren was het tien meter doorgezakt.

Magnús Tumi zegt dat de overstroming tot nu toe, en de gebeurtenissen die eraan voorafgingen, volgens het boekje zijn verlopen. Dingen ontwikkelden zich sneller dan bij de overstroming van 1996, maar langzamer dan in 2010. De huidige overstroming zal naar verwachting laat op zondag of in de vroege uren van maandag zijn hoogtepunt bereiken.

Hoe waarschijnlijk is een vulkaanuitbarsting? “Redelijk waarschijnlijk. Daar moeten we op voorbereid zijn. Wanneer het water daalt bij Grímsvötn. Grímsvötn kon tot honderd meter zinken. Dat zou genoeg kunnen zijn om de lading bovenop de magmakamer te verlichten om een ​​uitbarsting uit te laten breken, zoals de laatste keer in 2004. Als dat gebeurt, is dat wanneer de uitstroom van water zijn maximum bereikt. Rond het weekend zullen alle ogen op alle meters gericht zijn. Het gebeurt soms, en soms niet. We moeten er gewoon klaar voor zijn", zegt hij.
1-12-2021 | 12:15 GRIMSVÖTN GLETSJERVLOED
BRON: RÚV

De ijskap is momenteel rond de 10 meter gedaald, en de uitstroom in de rivier Gígjukvísl bedraagt rond de 800 m3/sec.
Rond het weekeind zal de maximale uitstroom bereikt zijn met een waarde van 4000 m3/sec.
Dit is minder dan verwacht, en zal ook nergens tot problemen leiden.

Nieuws-sites


Veilig reizen? Safetravel.is
Zelf naar IJsland? ijslandspecialist.nl
Of naar Canada? Canadareizen.eu
Links
Contact