27-6-2020 | 03:57 Covid na 15 juni 2020
Alhoewel het niet mijn bedoeling is om uitgebreid op COVID in te gaan, is dit artikel toch van belang voor mensen (zoals ik), die overwegen om binnenkort naar IJsland op vakantie te gaan.

Bron: RUV.IS

De premier heeft zojuist een persconferentie geleid over de voortgang van het testen van het coronavirus aan de IJslandse grenzen, die op 15 juni is begonnen. Katrín Jakobsdóttir werd vergezeld door Kári Stefánsson, hoofd van deCODE genetica; Alma Möller, hoofd van het directoraat gezondheid; Vidir Reynisson, hoofd van de civiele bescherming van de staatspolitie; en Thorolfur Gudnason, hoofdepidemioloog.
De premier vertelde verslaggevers dat het besmettingspercentage onder mensen die in IJsland aankomen tot nu toe laag is geweest.

Het gratis testen eindigt aan het einde van deze maand en mensen die 14-daagse quarantaine willen vermijden wanneer ze IJsland binnenkomen, moeten SEK 9.000 betalen voor pre-paid testen, of 11.000 als ze op de luchthaven worden betaald. Dit is minder dan de oorspronkelijk aangekondigde 15.000 kronen. De ministers zullen binnenkort beslissen of ze stoppen met het testen van mensen die uit bepaalde landen komen die als veilig worden beschouwd. Aankomsten uit Groenland en de Faeröer genieten al van deze optie.

Een cluster van uitbraken die deze week werd ontdekt, toont het belang aan van voortdurende preventieve maatregelen. Grensonderzoek gaat niet alleen over viruspreventie, maar ook over het verzamelen van belangrijke gegevens om de wetenschappelijke gemeenschap te helpen, aldus de premier.

Thorolf vertelde verslaggevers dat vijf van de 9.000 tot nu toe gescreende mensen actief besmettelijk zijn geweest.

Hij zei dat de voetballer die gisteren positief testte, maar negatief was toen hij op 17 juni het land binnenkwam, waarschijnlijk zeer recent besmet was. Het risico is altijd aanwezig en het grootste risico is afkomstig van IJslandse inwoners die vanuit het buitenland naar huis terugkeren. Het is mogelijk dat IJslanders die terugkeren uit landen met een hoog risico, zoals de VS, worden gevraagd opnieuw in quarantaine te gaan. Het nieuwe systeem werkt echter goed, zei hij.

Kári zei dat het idee dat 300 mensen na contact met de voetballer gedurende twee weken in quarantaine moeten worden gehouden, niet noodzakelijk waar is. Over enkele dagen testen zou voldoende moeten zijn om te zien of ze veilig uit quarantaine kunnen worden gehaald.

Katrín zei dat hoewel COVID-19 alleen aan de grens testen niet uit IJsland zal houden, het goed werkt in combinatie met quarantainebestellingen en het traceren van contacten.

Er zijn inspanningen gedaan om mensen in quarantaine te laten stemmen bij de presidentsverkiezingen van morgen, maar Víðir zegt dat er geen werkbare oplossing is gevonden en dat ze thuis moeten blijven en niet moeten stemmen.
24-6-2020 | 08:08 Aardbevingen bij Siglufjörður
Alhoewel het aantal aardbevingen bij Siglufjörður iets terugloopt, blijft de kans op een zwaardere aardbeving van 6+ bestaan.

Tevens lijkt er bij de Grimsvotn (vulkaan onder de Vatnajokull) enige activiteit te zijn toegenomen, waardoor er kans kan zijn op een gletsjesvloed en een daarop volgende uitbarsting van de vulkaan.
De laatste keer dat de vulkaan uitbarstte was in 2011, maar duurde maar relatief kort.
22-6-2020 | 08:50 Aardbevingen bij Siglufjörður
De reeks aardbevingen bij Siglufjörður gaan onverminderd door, maar wel allemaal minder dan kracht 4.
De oorzaak lijkt tektonisch verschuiven van aardplaten) en niet vulkanisch (beweging van magma)

Engelstalig nieuwsIJslands nieuws


 Veilig reizen? Safetravel.is  Zelf naar IJsland? ijslandspecialist.nl  Per boot? veerbootijsland.nl  Of naar Canada? Canadareizen.eu  Links  Contact