22-4-2024 | 09:00 Situatie Grindavík
De krater lijkt vanmorgen een hoop van zijn kracht te hebben verloren.

Men onderzoekt mogelijkheden om de uitbarstingslocatie voor het publiek toegankelijk te maken.
Dat houdt wel in, dat er eerst parkeerplaatsen e.d. moeten worden gecreëerd.
De veiligheid van de mensen staat wel voorop, dus gezien het feit van een dreigende nieuwe uitbarsting is het nog maar de vraag of dit project kan worden opgestart.
19-4-2024 | 15:00 Situatie Grindavík
UPDATE 12:00

Een nieuwe uitbarsting zou kunnen beginnen in de buurt van de uitbarsting die nog steeds gaande is

Zes miljoen kubieke meter magma heeft zich opgehoopt in een magmakamer onder Svartsengi. Een natuuronderzoeker zegt dat zich in de komende twee weken voldoende magma kan ophopen om een nieuwe uitbarsting te veroorzaken.

Op basis van de accumulatie van magma onder Svartsengi zou er voldoende druk kunnen zijn om binnen één tot twee weken een nieuwe uitbarsting te veroorzaken, zei Benedikt Ófeigsson, een expert op het gebied van natuurlijke gevaren bij het IJslandse Meteorologische Bureau.

Ongeveer zes miljoen kubieke meter magma heeft zich opgehoopt in een magmakamer onder Svartsengi, terwijl een krater ten oosten van Sundhnúk nog steeds uitbarst. de landstijging gaat verder terwijl er meer magma de magmakamer binnenkomt dan er uit de krater komt.

Landstijging in een constant tempo in Svartsengi

Benedikt zei in het middagjournaal van RÚV dat het zeer onwaarschijnlijk werd geacht dat een vulkaanuitbarsting zou plaatsvinden op een geheel andere plaats dan waar deze momenteel uitbarst. Het zou echter niet mogelijk zijn om magmastromen en uitbarstingen elders uit te sluiten zolang de druk onder Svartsengi blijft toenemen. Het zou dan zeer waarschijnlijk in de buurt van de vulkaanuitbarsting bij Sundhnúk zijn.

De uitbarsting neemt af en het land blijft stijgen


"Het is ongeveer de helft van wat het was voordat de uitbarsting begon", zei Benedikt over het magma dat zich heeft opgehoopt. ‘Het lijkt redelijk stabiel. De druk begint de grenzen te naderen waarin deze zich bevond toen eerdere uitbarstingen of indringers begonnen.

Het is gebeurd toen zich ongeveer acht tot dertien miljoen kubieke meter in de magmakamer had opgehoopt. Dat, samen met de snelheid van de aanwas, geeft een indicatie wanneer een nieuwe uitbarsting zou kunnen beginnen.

"Dit gebeurt na ongeveer twee weken, één tot twee weken, dan hebben we de ondergrens bereikt."

================================

Volgens de nieuwe risicobeoordeling van het IJslandse Meteorologisch Bureau blijft het land in Svartsengi met een constante snelheid stijgen.
Dit suggereert dat ca. de helft van het magma dat uit de diepte komt, zich ophoopt in de magmakamer, terwijl de andere helft naar de oppervlakte stroomt in de Sundhnúks-kraterreeks.
De uitbarsting bij de Sundhnúk-kraterreeks is constant, vanuit één krater op korte afstand ten oosten van Sundhnúk.

De lavabodem blijft zich ophopen nabij de kraters, maar lava stroomt ook in gesloten kanalen ongeveer een kilometer naar het zuidoosten, en er zijn actieve gebieden in de lavabodem tegenover Hagafell.

Er bestaat nog steeds een risico op gasvervuiling als gevolg van de vulkaanuitbarsting, die vervuiling kan veroorzaken in nederzettingen op het schiereiland Reykjanes, en het publiek wordt geadviseerd de luchtkwaliteit in de gaten te houden en op de hoogte te blijven van reacties op de luchtvervuiling als gevolg van de vulkaanuitbarsting.

Foto: VF/Ísak Finnbogason

13-4-2024 | 06:00 Situatie Grindavík
Geen belangrijke veranderingen. Mogelijk heeft de krater wat aan kracht ingeboet.

Foto: Hörður Kristleifsson

10-4-2024 | 18:30 Situatie Grindavík
UPDATE: 18:30

Het lavaveld is uitgegroeid tot ruim zes vierkante kilometer

Deskundigen van het IJslandse Instituut voor Natuurgeschiedenis en Landonderzoek hebben gisteren een meetvlucht gemaakt boven de uitbarstingslocatie.

Volgens gegevens verzameld tijdens de vlucht was het mogelijk om de omvang van het lavaveld en de lavastroom tijdens de uitbarsting te schatten. De resultaten laten zien dat de kracht van de uitbarsting gestaag is afgenomen.

Deze uitbarsting is al uitgebreider dan de voorgaande zes uitbarstingen

De inflatie gaat door en het magma stapelt zich op onder Svartsengi.

Hoewel de vulkanische kracht is afgenomen, zijn er geen tekenen van een afname van de totale magmastroom vanuit de diepte. Het is moeilijk te voorspellen wanneer deze uitbarsting zal eindigen; deze kan langere tijd aanhouden met een stabiele stroom of binnenkort stoppen.

Dit staat in een nieuw rapport van het IJslandse Met Office.


DIKTE VAN HET NIEUWSTE LAVAVELD (Foto/Hörður Kristleifsson)


======================

De interactie tussen landmassa's en vulkaanuitbarstingen gaat door

De uitbarsting is waarschijnlijk aan het afnemen, maar de landstijging niet. De magma-instroom onder Svartsengi is sinds het begin van het jaar constant geweest.
Het huidige situatie kan zijn dat de interactie tussen vulkaanuitbarstingen en aardverschuivingen zal voortduren, zegt geofysicus Kristín Jónsdóttir.

Het landschap in het noordoosten van Grindavík is sinds december sterk veranderd, nadat de eerste uitbarsting op de 18 dec. begon. De uitbarsting bleef halverwege januari toenemen, maar barstte toen heel dicht bij Grindavík uit. Op 8 februari barstte lava uit boven Grindavíkurveg, de derde uitbarsting in minder dan twee maanden. De huidige uitbarsting heeft de lavabodem verder uitgebreid. Het heeft de langste van deze uitbarstingen geduurd, namelijk meer dan drie weken.

Lava bestrijkt meer dan zes vierkante kilometer en het volume bedraagt 31 miljoen kubieke meter, volgens een overzicht op de website van het Noorse Meteorologisch Agentschap vandaag. De productie is de afgelopen dagen echter snel afgenomen, want van 3 tot en met 8 april kwam er ongeveer 3,6 kuub lava per seconde naar boven, terwijl de week daarvoor 6,6 kuub lava naar boven kwam.

Kristín Jónsdóttir, geofysicus en hoofd van de afdeling vulkanisme, aardbevingen en aardverschuivingen bij het IJslandse Meteorologisch Bureau, zegt dat er twee dingen kunnen gebeuren: "Aan de ene kant blijft de lavastroom afnemen en raakt dit kanaal simpelweg geblokkeerd. Dit zou zelfs in de komende dagen of weken kunnen gebeuren. Het andere kan ook gebeuren dat het weer begint toe te nemen omdat er druk is om zich op te bouwen in Svartsengi."

Is er een scenario dat de vulkaan slechts één keer per maand zal uitbarsten?

"Het zou kunnen." Wat we zien is feitelijk een constante toestroom onder Svartsengi. En dit zijn zeer vergelijkbare cijfers die we dit jaar zien. In feite is deze onder Svartsengi alleen maar voortgezet met een gestage stroom van instromen.
Dus soms is er uitbarsting en soms is er geen uitbarsting. Maar hoewel er een uitbarsting gaande is, is er natuurlijk minder aan de hand in Svartsengi. Maar zodra het uitbarstingskanaal wordt geblokkeerd, begint de landstijging daar opnieuw, en in feite bestaat het risico dat er opnieuw een uitbarsting komt."

De risicobeoordeling is ongewijzigd, ook al is de uitbarsting afgenomen, aangezien het risico op gasvervuiling hoog wordt ingeschat, naast aardverschuivingen en splijtbewegingen in Grindavík.


LAVAVELDEN NA DE LAATSTE 4 UITBARSTINGEN
8-4-2024 | 13:00 Situatie Grindavík
UPDATE 13:00
De rand van de laatste krater in de Sundhnúks-serie brak gisteravond aan de noordkant en lava stroomt nu naar het noorden, volgens Böðvar Sveinsson, expert op het gebied van natuurrampen bij het IJslandse Meteorologische Bureau.

Voorheen stroomde de lava vanaf hier alleen naar het zuiden. Het Met Office en de Civiele Bescherming houden de voortgang van de nieuwe lava-"tong" nauwlettend in de gaten. Gistermiddag steeg het niveau van de lava in de krater en bewoog een prachtige stroming over de zijkanten van de krater in zuidelijke richting.
Voor vanochtend staat een statusvergadering gepland, maar volgens Böðvar wordt niet gedacht dat de nieuwe lavastroom de infrastructuur bedreigt.
Bij de uitbarsting waren lange tijd twee kraters actief, maar vrijdagavond hield er één mee op.

========================

Gisteravond om 21:37 (IS) / 23:37 (NED) ontstond er een lage uitstroom-opening aan de linkerzijde, waardoor de grote uitstroom aan de voorzijde stopte. (LIVE)

De lava stroomt nu uit de krater aan de linkerzijde (noordzijde) en de achterzijde (oostzijde).
Dit is redelijk te zien op de WEBCAM, welke staat bij Vogar, langs de weg tussen Keflavík en Reykjavík.


7-4-2024 | 20:00 Situatie Grindavík
Vanaf 15:20 (IS)/ 17:20 (NED)) stromen grote golven lava over de kraterrand naar beneden.

Mogelijk zijn lager gelegen uitstroomopeningen geblokkeerd geraakt, wat er voor zorgt, dat het niveau in de krater is gestegen.
Er is geen sprake van het instorten van de kraterrand.




6-4-2024 | 11:15 Situatie Grindavík
De tweede krater lijkt gestopt te zijn, de eerste gaat met dezelfde kracht verder...
4-4-2024 | 06:00 Situatie Grindavík
Situatie onveranderd, met een grote en een kleine krater.

Het openbare veiligheidsniveau als gevolg van de uitbarsting in de Sundhnúks-kraterreeks is verplaatst van het noodniveau naar het gevaarsniveau. Dat deed de Nationale Politiecommissaris vandaag in overleg met de politiechef in Suðurnes.

Het noodniveau werd bereikt toen de uitbarsting op 16 maart begon.

De uitbarsting gaat al een tijdje onveranderd door en er is de afgelopen dagen geen uitbreiding van het lavaveld in het gebied waargenomen. Twee kraters zijn voornamelijk actief in het gebied.

Dit geeft verder aan dat er een evenwicht is bereikt in de stroom magma onder Svartsengi en uit de krater. Volgens het IJslandse Meteorologische Bureau zijn echter verdere metingen nodig om dit volledig te bevestigen.

Er zijn echter nog steeds verschillende gevaren in de omgeving, zoals gasvervuiling en mosbranden. Er zijn voorbeelden van gasvervuiling die ook de dorpen in Suðurnes bereiken.

Mosbranden zullen nauwlettend in de gaten worden gehouden en er zullen preventieve maatregelen worden genomen om deze te voorkomen.

1-4-2024 | 18:53 Situatie Grindavík
Op de webcams Sundhnukar en Sundhnukar_2 staat nu (18:55) enkele voertuigen en wat mensen.

En pas nu ervaar je de afmetingen van de krater..................
31-3-2024 | 06:08 Situatie Grindavík
Gisteravond stopte de activiteit in een van de drie kraters bij de uitbarstingscentra in de Sundhnúks-kraterserie. Een natuurrampenexpert zegt echter dat er geen verandering is in de uitbarstingsturbulentie en dat de lavastroom constant is.

De activiteit van de vulkaanuitbarsting bij Sundhnúksgíga is nu teruggebracht tot twee kraters in het zuiden van de kloof die op 16 maart openging. De kloof was aanvankelijk drie tot vier kilometer lang, maar in het zuidelijke deel begon de activiteit al snel te krimpen.

"Dit zijn twee kraters, het lijkt erop dat de derde krater gisteravond is uitgestorven", zegt Sigríður Kristjánsdóttir, expert op het gebied van natuurrampen bij het IJslandse Meteorologisch Bureau.

De activiteit van de uitbarsting is sinds maandag 25 maart constant geweest en barstte gedurende die tijd uit drie kraters. Sigríður zegt echter dat er geen verandering is waargenomen in de uitbarsting en dat de lavastroom nog steeds stabiel is.
27-3-2024 | 18:00 Situatie Grindavík
UPDATE: 18:00

De activiteit van de vulkaanuitbarsting blijft stabiel

De vulkaanuitbarsting is sinds maandag 25 maart stabiel. De uitbarstingstrillingen zijn sindsdien consistent gebleven, evenals de activiteit in de drie kraters.
Lava blijft zuidwaarts stromen vanuit de kraters, meestal bovenop het lavaveld dat tijdens de eerste dagen van de uitbarsting is gevormd. De volgende afbeelding toont de uitbreiding van het lavaveld zoals geëxtrapoleerd uit satellietbeelden (ICEYE).
De laatste aanwinst was op 26 maart en toont de verbreding van het lavaveld naar het westen, ten zuiden van Hagafell, evenals de verdere voortgang van de lava naar het oosten en zuiden van de actieve ventilatieopeningen.



Nog steeds activiteit in drie kraters

De uitbarsting in de Sundhnúkagígar-kraterrij is gisteravond niet veel veranderd, maar is al elf dagen aan de gang, of sinds 16 maart.

Lovísa Mjöll Guðmundsdóttir, specialist op het gebied van natuurrampen bij het IJslandse Met Office, vertelt ons dat er sinds gisteren weinig veranderingen zijn opgetreden in de uitbarsting.

"Het is nog steeds een actieve uitbarsting in drie kraters met een vergelijkbare intensiteit als gisteren", zegt Guðmundsdóttir Lovísa, waarbij de noordelijke krater de grootste is.

Ze zegt dat er afgelopen nacht en ochtend alleen maar sprake was van een stijging van het zwaveldioxidegehalte, maar niet genoeg om actie te ondernemen.


26-3-2024 | 19:00 EVEN DE ASKJA

De grootste kans op menselijk letsel bij een Askja-uitbarsting

"Er zijn alle tekenen dat Askja op weg is naar iets groots", zegt Ármann Höskuldsson, een vulkanoloog en geochemicus aan het Instituut voor Geowetenschappen van de Universiteit van IJsland.

Hij zegt dat alle metingen dit aangeven. “Het is zeer waarschijnlijk dat de Askja dit jaar zal uitbarsten als de uitbarsting niet vertraagt.
Ze bereidt zich voor en heeft het ontwikkelingsstadium bereikt waarvan ik denk dat het zeer waarschijnlijk is", zegt Ármann.

Probleem als de Askja tijdens het toeristenseizoen uitbarst

‘Het is het ergste om dit tijdens het toeristenseizoen te krijgen, vooral in de regio Askja", zegt Ármann.

"We staan ​​bovenop een vulkaan"

"In het ideale geval moeten we naar de tsunami's kijken." Als de waarschuwing in Öskja twee tot drie uur van tevoren komt, bestaat de kans dat er honderden mensen in het gebied zijn die niet kunnen ontsnappen. Als dit tijdens het toeristenseizoen is, kunnen er veel slachtoffers vallen. Het is een uur lopen vanaf de parkeerplaats naar Askja, maar de tsunami is heel snel", zegt Ármann.

Er is geen telefoonverbinding met Öskja, dus het kan ook lastig zijn om een ​​noodbericht te sturen naar mensen in de omgeving.

Hij zegt dat de kans het grootst is dat Askja ontploft. "Dan heb je een pyroclastische val en een pyroclastische overstroming. Ze kunnen 10-20 kilometer van de bron reiken en je kunt er niet voor weglopen. Ze gaan met een snelheid van maximaal honderd kilometer per uur. Maar hopelijk volgt er een eerdere waarschuwing, zodat deze gebieden op het juiste moment ontruimd kunnen worden”, zegt Ármann.

Noot van mij:Eind vorig jaar reeds gingen er stemmen op, om het gebied af te sluiten, maar daar is op het laatste moment niet toe overgegaan.

Een flinke stijging van de watertemperatuur in het Askja-meer

De vulkanoloog Þorvaldur Þórðarson heeft gewaarschuwd dat er lava zou kunnen ontstaan ​​in de Askja-caldera onder het meer. De temperatuur in het meer is met 9 graden gestegen, van 18 graden Celsius naar 27 graden. Bovendien is het land sinds september vorig jaar ongeveer 30 cm gestegen.

Magma mogelijk dicht bij het oppervlak

Hij zegt dat, gezien de temperatuurverandering in Víti, het magma zich relatief dicht bij het oppervlak zou kunnen bevinden.

“Er is geen andere reden dan dat daar iets het grondwater opwarmt. Alle warmte in de grond ontstaat door een warmtestroom uit magma. Als de temperatuur stijgt, komt er iets warmers binnen. Dit moet op relatief geringe diepte zijn, omdat het geothermische water niet vele kilometers de korst in zal dringen."

Hij zegt dat het bijna onmogelijk is dat de zon de watertemperatuur in Víti zo veel kan laten stijgen als nu, en merkt op dat hij veel tijd in het gebied heeft doorgebracht en nog nooit zo hoge temperaturen in het meer heeft gezien.

De Askja-caldera bereidt zich mogelijk voor op een uitbarsting

"Al deze indicaties lijken in dezelfde richting te wijzen dat Askja zich in de voorbereidingsfase bevindt. Uiteraard moeten we de temperatuur in de gaten houden. Als er onrust in de berg is, kan dit snel gebeuren. We moeten mensen er in ieder geval voor waarschuwen.”

Þórðarson heeft eerder een beroep gedaan op de regering om het gebied bij Askja te sluiten, waarbij hij waarschuwde dat er een ramp zou kunnen gebeuren als er een uitbarsting zou plaatsvinden bij de vulkaan terwijl er mensen in het gebied waren.
26-3-2024 | 05:27 Situatie Grindavík
Een werkmachine die in de volksmond een bukolla wordt genoemd, viel gedeeltelijk in een scheur nadat de grond bezweek bij Kirkjustíg in Grindavík.

Vandaag is er gewerkt aan stresstests in de straten van de stad, die mogelijke holtes op het maaiveld aan het licht brachten.

Niemand raakte gewond en de machine is verwijderd uit de scheur zonder noemenswaardige schade.

Hjálmar Hallgrímsson is veldcommandant bij de politie in Suðurnes.
"De geodeet had daar aangegeven dat er holtes onder zaten, niet hoeveel of hoe groot die waren. Daarom werd besloten deze gebieden af te bakenen. Om daar vervolgens gewicht op te gaan leggen, of zelfs daar diagonaal naar beneden te boren. Deze gebieden worden nu pas onderzocht”, zegt Hjálmar.

Hij voegt eraan toe dat bewoners van de straat contact kunnen opnemen met de veldadministratie als ze hulp willen bij het bereiken van hun huizen.

25-3-2024 | 12:00 UITBARSTING Reykjanes
UPDATE:12:00

Het lijkt er op, dat alleen de twee grootste kraters nog actief zijn.

=============

De uitbarsting verzwakt, de lavastroom vertraagt

Het lijkt erop dat de activiteit van de vulkaanuitbarsting bij Sundhnúksgíga zondagnacht is afgenomen. Nu barst de vulkaan voornamelijk uit de twee grootste kraters, en met minder kracht dan voorheen, volgens Elísabet Pálmadóttir, een natuurrampenexpert bij het IJslandse Meteorologische Bureau.

Dronebeelden die vanavond zijn gemaakt laten zien dat de lavarand ten zuidoosten van Hagafell de enige is die nog langzaam vooruitgaat. De lavatong die richting de Grindavíkurvegur-weg ging, lijkt te zijn gestopt nadat deze de Melhólsnáma [grindmijn] was binnengegaan.

Volgens Elísabet is er ook geen activiteit aan de rand van de Suðurstrandarvégur-weg.
22-3-2024 | 06:00 UITBARSTING Reykjanes
[[Opmerking: niet alle vertalingen door Google zijn even duidelijk]]

Er worden wegen aangelegd over de nieuwe lava bij Grindavíkurveg, waar de gloeiende lava slechts iets meer dan een meter diep is. Dit is de eerste keer dat er een weg over lava is aangelegd terwijl deze nog steeds uitbarst.
De mogelijkheid bestaat, dat de lava binnen korte tijd de dijken bij Grindavík overstroomt.

De tuinen(??) en Grindavík kunnen bedekt worden met lava.
Er heeft zich een grote hoop lava opgestapeld op de wallen ten noorden van Grindavík, en het is mogelijk dat de lava afgelopen nacht het park kan overstromen.
Salóme Jórunn Bernhardðsdóttir, expert op het gebied van natuurlijke gevaren bij het Noorse Meteorologisch Agentschap, zegt dat de stapel vandaag in beweging is gekomen. 'Hij splitst zich op de hoek van de wallen.' Het kan gebeuren dat hij overgaat, maar het is geen uitgemaakte zaak dat hij dat zal doen. Het kan heel goed zijn dat hij zich daar opstapelt en zich in tweeën splitst en mogelijk nog een poging nodig heeft om er overheen te komen."

Salóme Jórunn zegt dat het de taak van het Met Office is om de ontwikkeling te monitoren, en dat het de taak van het Met Office is om de civiele bescherming te informeren zodra de stapel verdedigingswerken voorbij is. "Ze hebben een plan van aanpak."

De lava bevindt zich ter hoogte van de dijken L7 en L12, die op deze afbeelding groen zijn gemarkeerd.





>

>

Nog steeds constante activiteit in de vulkaan

De activiteit tijdens de uitbarsting is vandaag de dag redelijk stabiel en dezelfde ventilatieopeningen lijken nog steeds actief te zijn. Om hen heen blijven zich kraters vormen. Dat staat op de website van het Noorse Meteorologisch Agentschap .

Lava stroomt in een actieve lavarivier aan de oppervlakte en onder het verharde oppervlak van de lava in het zuiden.

Er wordt geschat dat de gemiddelde lavastroom uit de kraters tussen 17 en 20 maart 14,5 kubieke meter per seconde bedroeg. Deskundigen van het Nationaal Instituut voor Natuurwetenschappen en Landonderzoek van IJsland hebben gisteren een onderzoeksvlucht gemaakt over de uitbarstingen.

Het oppervlak van de lava is 5,58 vierkante kilometer geworden en het volume is bijna 21 miljoen kubieke meter.

====================

Er ligt een mijn genaamd Melhólsnáma (laaggelegen gebied in dagbouw??) tegen de berg Þorbjörn. Dit gebied stroomt nu vol lava.


21-3-2024 | 10:03 UITBARSTING Reykjanes

HUIDIGE STATUS VAN DE UITBARSTING

  • De uitbarsting concentreert zich in verschillende kraters aan de zuidkant van de kloof.
  • Niets wijst erop dat de kracht van de uitbarsting de afgelopen dagen is afgenomen.
  • De uitbarsting heeft langer geduurd dan de laatste drie uitbarstingen.
  • Er wordt aangenomen dat er mogelijk een evenwicht is bereikt en dat de uitbarsting nog lange tijd kan voortduren.
  • Er wordt gewerkt aan de aanleg van een weg over de nieuwe lava die zondag over Grindavíkurveg stroomde.

Foto's: RÚV 20 maart 2024 Ragnar Visage


20-3-2024 | 18:00 UITBARSTING Reykjanes

Er kan vanavond gasvervuiling worden opgemerkt in Reykjanesbær

Volgens de laatste beoordeling van het IJslandse Meteorologische Bureau is het mogelijk dat er 's avonds gasvervuiling wordt opgemerkt in Reykjanesbær en in nabijgelegen plaatsen. De weersvoorspelling is een zuidoostelijke wind van 13-20 m/s, die tegen de avond afneemt. De gasvervuiling verplaatst zich vervolgens naar het noordwesten.

20. maart 2024 – 15:40 Bijgewerkte risicobeoordeling van het IJslandse Meteorologische Bureau

Het IJslandse Meteorologische Bureau heeft vandaag om 13.00 uur een bijgewerkte risicobeoordeling van de staat van de uitbarsting verzonden. De nieuwe risicobeoordeling is al van kracht en blijft, bij gelijke omstandigheden, tot 22 maart van kracht. Er is een zeer hoog risico rond het uitbarstingsgebied zelf en een hoog risico in Grindavík.

In Grindavík bestaat nog meer gevaar als gevolg van aardverschuivingen in scheuren en scheurbewegingen. De inschatting van gebied 1, waar de Blue Lagoon zich bevindt, is dat er sprake is van een aanzienlijk risico, wat een verandering is ten opzichte van de laatste risico-inschatting toen het risico als hoog werd beschouwd.

De beoordeling stelt dat de landstijging onder Svartsengi mogelijk is afgenomen en dat de verklaring hiervoor waarschijnlijk is dat magma ongehinderd naar de oppervlakte stroomt [en als lava tevoorschijn komt], en zich niet ondergronds ophoopt.

20 maart 2024 – 15:37 De lavarand beweegt niet meer

Het IJslandse Meteorologische Bureau hield vanochtend om 9.30 uur een bijeenkomst over de situatie rond de uitbarsting bij Sundhnúksgíga. Er werd onder meer besproken dat er aanwijzingen zijn dat de expansie [landstijging] onder Svartsengi niet zo groot is als voorheen.
‘We moeten nog een paar dagen wachten om te zien hoe dit zich ontwikkelt, zegt Elísabet Pálmadóttir, natuurrampenexpert bij het IJslandse Meteorologisch Bureau. Dit kan er echter op wijzen dat er een evenwicht in het systeem wordt bereikt.

De activiteit komt nu vooral uit de kraters. die zich op de kloof hebben gevormd, en van daaruit is een dikke lavatong naar het zuiden gestroomd. Er is geen activiteit of beweging aan de lavaranden in het zuiden en westen. Elisabeth zegt dat de uitbarsting zeer stabiel is geweest in het zuiden. laatste 24 uur.

20 maart 2024 – 10:54 Misschien kan magma gemakkelijker het oppervlak bereiken

Freysteinn Sigmundsson, geofysicus, heeft tegen RÚV gezegd dat het mogelijk is dat het magmasysteem onder Svartsengi op een andere manier een evenwicht bereikt dan we de afgelopen maanden hebben gezien. Hij zegt dat de reden waarom de uitbarsting op de vijfde dag nog steeds regelmatig uitbarst, is dat magma nu gemakkelijk de oppervlakte kan bereiken.

Magma-accumulatie die vroeger ondergronds plaatsvond, stroomt nu gestaag naar boven. Uitbarstingen zoals die we de afgelopen maanden in dit gebied hebben gezien, moesten zich elke keer een weg door de grond banen, maar er kan nu een gemakkelijker pad zijn voor het magma om als lava tevoorschijn te komen.

“Dit lijkt erg op bijvoorbeeld de eerste vulkaanuitbarsting in Fagradalsfjall”, zegt Freysteinn. "De gemiddelde hoeveelheid magma die naar de oppervlakte komt is hetzelfde. Het is gewoon niet in staat geweest om deze gestage stroom naar de oppervlakte te vormen waar het kanaal zich heeft gesloten."
Een mogelijk gevolg hiervan zou kunnen zijn dat het land in Svartsengi niet meer stijgt. Hoewel verdere metingen nodig zijn om dit te bevestigen, zou dit scenario mogelijk de komende dagen duidelijk kunnen worden.
19-3-2024 | 14:00 UITBARSTING Reykjanes
UPDATE 14:00

De uitbarsting duurt langer dan drie voorgaande - en gaat door

De uitbarsting die zaterdagnacht begon, heeft inmiddels langer geduurd dan de voorgaande drie.

De uitbarstende turbulentie is de afgelopen twee dagen redelijk stabiel geweest, wat een indicatie is dat de kracht van de uitbarsting niet is afgenomen, aldus het IJslandse Met Office.

Ook in Svartsengi blijft het land stijgen, wat erop wijst dat er nog steeds magma diep het systeem in stroomt, wat de huidige uitbarsting voedt.

De activiteit van de uitbarsting vindt nog steeds plaats in hetzelfde gebied, ten zuiden van de kloof. Er zijn kraterranden ontstaan ​​en er is nog steeds enige activiteit van lavastralen. De rand van de lava is echter niet dichter bij de Suðurstrandarvegur-weg gekomen.

"Landvervormingsmetingen die de komende dagen beschikbaar zullen zijn, zullen het voor experts mogelijk maken om de hoeveelheid magma die nog steeds onder Svartsengi stroomt gedetailleerder te schatten", zegt een aankondiging op de website van het Met Office.

De gasemissies als gevolg van de uitbarsting zijn ook afgenomen vergeleken met wat er in het begin was, maar er is nog steeds een mogelijkheid dat dergelijke vervuiling detecteerbaar zal zijn.

=================

Het IJslandse Met Office heeft de gevarenbeoordeling op het schiereiland Reykjanes bijgewerkt. Het is geldig tot 20 maart, aangezien er niets verandert.

Stabiele en constante activiteit

Het IJslandse Met Office meldt dat de vulkanische activiteit sinds eind gisteren relatief stabiel is. De lavatong beweegt langzaam richting de Suðurstrandarvegur-weg.

Overzicht van de risicogebieden rondom Grindavík.



Gebied 3 dat de Sundhnúkagígar-kraterrij bestrijkt, waar de uitbarsting nog steeds aan de gang is, is onveranderd en het risico wordt als zeer hoog beschouwd.

Het risico wordt nog steeds hoog geacht in Zone 1, nabij Svartsengi, als gevolg van gasvervuiling en lavastroom.

Hetzelfde geldt voor gebied 4, Grindavík, waar het risico op een aardverschuiving in kloven, evenals spleetbewegingen, lavastromen en gasvervuiling als groot wordt beschouwd.

Gebied 5 is teruggebracht tot een aanzienlijk risico en gebied 7 tot een klein risico.
18-3-2024 | 16:00 UITBARSTING Reykjanes
UPDATE 16:00
SITUATIE VANDAAG 18-3

Een kaart met de laatste uitbarstingsspleet (donkerrode lijn). De oranje gebieden tonen de lavatongen en de langere loopt zuidwaarts richting de Suðurstrandarvegur-weg.



UPDATE 13:00

Uitbarstingsactiviteit vrij stabiel

Het IJslandse Met Office meldde om 11.45 uur dat de activiteit bij de uitbarsting sinds eind gisteren redelijk stabiel is geweest.

Het barst uit in twee delen van de kloof in verschillende ventilatieopeningen, maar het lijkt erop dat de meest noordelijke ventilatieopeningen zijn verdwenen. De meest actieve jets bevinden zich in het zuiden van de kloof die zaterdagavond openging, en van daaruit stroomt een lavastroom naar het zuiden richting Suðurstrandarvegur.

Vanochtend bevond de lava zich ongeveer 330 meter van de weg en de rand was iets verder opgeschoven vergeleken met gisteravond.

Tijdens observaties van het gebied gisteravond leek er niet veel activiteit of beweging te zijn in de lavastroom die zondagavond Grindavíkurvegur overstak.

Het gebied van de lava wordt geschat op 5,85 vierkante kilometer op basis van satellietbeelden die gisteren, 17 maart om 14.56 uur, zijn gemaakt. Deze gebiedsschatting heeft een grotere onzekerheid dan metingen op basis van luchtfoto's.

Als de weersomstandigheden het toelaten, zal later vandaag een meetvlucht worden gemaakt boven de uitbarstingscentra, die nauwkeurigere cijfers zal opleveren over de oppervlakte en ook over het volume van de lava.

Het Met Office zegt ook dat het onwaarschijnlijk is dat de gasvervuiling, die delen van het Reykjanes-schiereiland treft en die de evacuatie van de Svartsengi-krachtcentrale heeft veroorzaakt, het Hoofdstedelijk Gewest zal bereiken vanwege de harde wind.

De elektriciteitscentrale van Svartsengi is geëvacueerd vanwege gasvervuiling

Een groot deel van de gasvervuiling als gevolg van de uitbarsting is nu voorbij Svartsengi, en nutsbedrijf HS Orka heeft, in overleg met de Civiele Bescherming, besloten de energiecentrale te evacueren.

Vervuiling door de uitbarsting is duidelijk zichtbaar vanaf Nesvegur. Birna Lárusdóttir van HS Orka zegt dat verschillende werknemers in de energiecentrale belangrijke taken hebben uitgevoerd, maar toen gasmeters in het gebied waarschuwden voor hoge niveaus van gasvervuiling, werd besloten om te evacueren.
"Dit is iets waartoe we in dit soort situaties altijd bereid zijn", zegt Birna. Volgens haar zijn de weersvoorspellingen in de middag gunstiger als de windrichting verandert, en zodra de omstandigheden het toelaten, keert het personeel terug naar de energiecentrale om de taken uit te voeren die wachten.

Het land blijft stijgen in Svartsengi

De eerste GPS-metingen na het begin van de uitbarsting geven aan dat het land ondanks de uitbarsting onder Svartsengi blijft stijgen.
Dat meldt de Facebookpagina van de Southern Volcanoes and Natural Hazards Group (IJslands). In de afgelopen 24 uur is op meetpunten in de directe omgeving van Svartsengi een stijging van het landniveau waargenomen. Houd er echter rekening mee dat dit voorlopige gegevens zijn.

De lavapoel zou in de richting van Suðurstrandarvegur kunnen barsten

Kraters gevormd als gevolg van de laatste uitbarsting blijven lava spuwen. Hoewel de lavastroom langzaam is, hebben experts van de Civiele Bescherming een lavapoel geïdentificeerd aan de rand van de lavarand bij Suðurstrandarvegur.

Als de rand ervan breekt, kan de lava met grote snelheid naar voren stromen. Op dat moment zou het de weg heel snel kunnen bereiken, en iedereen op de weg zou nauwelijks tijd hebben om te ontsnappen.

Er zullen vandaag geen civiele beschermingsvluchten plaatsvinden vanwege de uitbarstingen. Let op: dit heeft GEEN betrekking op civiele vluchten, die zoals gebruikelijk plaatsvinden!

Het zicht is laag en drones zijn goed gebruikt om het verloop van de uitbarsting te beoordelen.

=============

FOTO VAN GISTEREN (17-3) VAN DE LAVA OVER DE GRINDAVIKURVEGUR (Bron: VF)


STRONG>UPDATE 07:30
De lavastroom naar het zuiden beweegt zéér langzaam, maar de spleeteruptie is nog steeds actief.

Verder geen bijzonderheden.
17-3-2024 | 19:30 UITBARSTING Reykjanes
UPDATE 19:30
Grindavíkurvegur is al gesloten omdat er gisteravond lava overheen stroomde. Suðurstrandarvegur is om veiligheidsredenen ook gesloten, omdat lava deze weg ook in gevaar kan brengen.

Indien geen nieuwe ontwikkelingen, dan morgenochtend de volgende update.

DE RICHTING VAN DE LAVASTROMEN


UPDATE 11:45

Lava stroomt sneller naar Suðurstrandarvegur dan naar Njarðvíkuræð

De Civiele Bescherming volgt de ontwikkeling van de uitbarsting nauwlettend. Hjördís Guðmundsdóttir, communicatiedirecteur van het bureau, zegt dat we gewoon moeten afwachten wat er gebeurt.

"Er zijn veel dingen die kunnen gebeuren", zegt Hjördís. Ze noemt bijvoorbeeld de scenario’s waarin lava Suðurstrandarvegur (weg) of Njarðvíkuræð (pijpleidingen) zou kunnen bereiken.

"Maar op basis van de activiteit hopen we dat dit allemaal niet zal gebeuren." De uitbarsting en de lavastroom namen gedurende de nacht aanzienlijk af.

Hjördís zegt echter dat er meer activiteit en kracht zit in de lava die naar Suðurstrandarvegur stroomt dan die die naar Njarðvíkuræð stroomt. Tómas Már Sigurðsson, hoofd van nutsbedrijf HS-Orku, werd vanochtend op Rás 2 geïnterviewd en zei dat men hoopte dat de lava de regio Njarðvík niet zou bereiken. Als er daarentegen wel lava de infrastructuur daar bereikt, heeft hij er vertrouwen in dat deze niet beschadigd zal raken, zolang deze maar redelijk goed beschermd is.

Njarðvíkuræð is de warmwaterleiding die vanuit Svartsengi loopt en Reykjanesbær en Suðurnesjabær van warm water voorziet.

Hjördís zegt dat het niet echt mogelijk is om Suðurstrandarveður tegen lava te beschermen. De vraag is alleen hoe snel het mogelijk zal zijn om een nieuwe weg aan te leggen voorbij de barricade die gisteravond op de weg is aangelegd. Het is belangrijk dat Suðurstrandarvegur open is, omdat Nesvegur (momenteel de enige andere optie) geen zwaar verkeer tolereert.

Bergþóra Kristinsdóttir van Wegenautoriteit Vegagerðin zegt dat de voorbereidingen voor de aanleg van een nieuwe weg in volle gang zijn.

Lava op minder dan een halve kilometer van de weg

Víðir Reynisson, directeur van de Civiele Bescherming, zegt dat volgens de laatste metingen de lava zich op 450 meter van [de] Suðurstrandavegur [weg] bevindt. De uitbarstende activiteit is gedurende de nacht afgenomen, dus het is moeilijk te zeggen wanneer en of deze de weg zal bereiken.

The eruptive activity has decreased during the night, so it is difficult to say when or if it will reach the road.

De uitbarsting zal waarschijnlijk vandaag stoppen

Op hun Facebook-pagina suggereert de Southern Volcanoes and Natural Hazards Group dat er de afgelopen uren gestaag afnemende lavapluimen zijn waargenomen. Op basis van eerdere afleveringen kan worden aangenomen dat deze uitbarsting later vandaag zal stoppen. De kracht van de uitbarsting is gedurende de nacht aanzienlijk afgenomen.

Op dezelfde manier is de lavastroom veel afgenomen. "De spleet werd oorspronkelijk geschat op ongeveer 3.500 meter lang. Nu barsten er twee spleetsegmenten uit, die samen enkele honderden meters lang zijn", zegt de post.

FOTO VAN 08:32 VAN DEZE WEBCAM


LAATSTE NIEUWS VANMORGEN 17-03 05:30

Lava stroomt over Grindavíkurveg

  • Een uitbarsting begon tussen Hagafell en Stóra Skógfell na seismische activiteit op korte termijn om 20:23 uur.
  • De bron ligt dichter bij Stóra-Skógfell, op een vergelijkbare plaats als de uitbarsting op 8 februari.
  • Vanwege de uitbarsting is het noodniveau voor de civiele bescherming van kracht.
  • De kloof is ongeveer drie kilometer lang.
  • De evacuatie van de Blue Lagoon is voltooid.
  • De pluim verspreidt zich naar het oost-noordoosten, inclusief over Reykjanesbær.
  • Later die avond blaast de wind de rook weg van de nederzetting.
  • Lava stroomt westwaarts over Grindavíkurveg en zuidoostelijk langs de verdedigingswerken.
  • De Njarðvíkur-pijpleiding is vervoerd(??) en de verdediging wordt beveiligd.




LAATSTE NIEUWS TOT GISTERAVOND 16-03 23:59





Op de kaart is de spleetopening in rood weergegeven. Oranje lijnen tonen lavabarrières.

Op basis van de eerste beoordelingen van webcamerabeelden en luchtfoto's van de helikoptervlucht wordt aangenomen dat de uitbarsting de grootste is (in termen van magma-ontlading) van de drie eerdere spleetuitbarstingen uit de Sundhnúkur-kraterrij. Deze schatting geldt voor het eerste uur van eruptieve activiteit.

Om 22:10 UTC bevond het zuidelijke lavafront zich slechts 200 meter van de barrières aan de oostkant van Grindavík en bewoog het met een snelheid van ongeveer 1 km per uur. Om 22:20 UTC bevond de lava zich op 700 tot 800 m afstand van Grindavíkurvegur, ten noordwesten van Grindavík, en bewoog zich met een snelheid van ongeveer 1 km in 1,5 uur.

Wat we weten om 23.00 uur

  • Om 20.23 uur begon een uitbarsting tussen Hagafell en Stóra-Skógfell.
  • De bron ligt dichter bij Stóra-Skógfell, op een vergelijkbare plaats als de uitbarsting van 8 februari.
  • De kloof is ongeveer 3,5 kilometer lang.
  • De lava lijkt zuidwaarts te stromen richting de verdedigingswerken ten noorden van Grindavík. Op dezelfde manier stroomt lava naar het westen richting Grindavíkurvegur, en naar het oosten.
  • Grindavîk en de Blue Lagoon werden snel geëvacueerd.
  • Keflavik Airport en regionale luchthavens in IJsland worden niet getroffen en zijn volledig operationeel.
  • De huidige uitbarsting is de krachtigste tot nu toe in het huidige systeem, zegt geofysicus Magnús Tumi Guðmundsson

Het is bijna onmogelijk om het einde van de uitbarstingen te voorspellen

Páll Einarsson, een geofysicus, zegt dat het moeilijk te zeggen is of de vulkaanuitbarstingen op het schiereiland Reykjanes in de nabije toekomst zullen eindigen. Sommige geowetenschappers hebben gezegd dat zij geloven dat het waarschijnlijk is dat de reeks gebeurtenissen in de Sundhnúks-kraterreeks aan het einde van de zomer zal eindigen.

"Het is bijna onmogelijk om te zeggen wanneer dit volledig zal eindigen", zei Páll in een interview met Rás 2.
De keten van [mogelijke] gebeurtenissen is complex en veelzijdig.

Als het scenario wordt vergeleken met de Krafla-uitbarstingen, kan de activiteit zelfs toenemen. Het vulkanische systeem van Krafla was bijna negen jaar actief, gedurende welke tijd het systeem in totaal negen keer uitbarstte.

Páll zegt dat het feit dat de gebeurtenissen eindigen in Svartsengi niet betekent dat de activiteit in het hele systeem eindigt. "Svartsengi is hierin slechts één speler", zegt Páll.

De opeenvolging van gebeurtenissen op het schiereiland Reykjanes bevindt zich nog steeds in het stadium van kleine uitbarstingen. Het is waarschijnlijk dat latere uitbarstingen groter zouden kunnen zijn als de opeenvolging van gebeurtenissen wordt vergeleken met de Krafla-branden, toen de uitbarstingen ongeveer vijf jaar na het begin van de onrust groter werden.

De grootste uitbarsting in deze reeks tot nu toe

Volgens informatie van Víðir Reynisson, hoofd van de Civiele Bescherming, is de uitbarsting die vanavond om 20.23 uur begon de grootste in deze reeks uitbarstingen. Dit is de vierde uitbarsting in die serie.

De krachtigste uitbarsting tot nu toe

De huidige uitbarsting is de krachtigste tot nu toe, zegt geofysicus Magnús Tumi Guðmundsson, die net is teruggekeerd van een helikoptervlucht over de locatie.

Hij zegt dat de kloof die nu actief is langer is, ongeveer 3,5 kilometer. Het strekt zich uit van de noordkant van Hagafell en noordwaarts tot Stóra-Skógfell. De hele kloof is zeer actief.

Op basis van de snelheid van de lavastroom schat hij dat het niet lang zal duren voordat deze over Grindavíkurvegur (weg) stroomt. In anderhalf uur stroomde de lava ongeveer 1.200 meter naar het zuiden, richting Grindavík.

Nu zal duidelijk worden hoe snel dit allemaal afneemt. Hij hoopt dat het snel zal vertragen en dat de verdediging Grindavík zal beschermen.

Begin van de uitbarsting vergelijkbaar met eerdere uitbarstingen deze winter

Geofysicus Páll Einarsson zegt dat de aardbevingen bij Grindavík duidelijk hetzelfde patroon volgen als sinds oktober, met herhaalde magmastromen die soms de oppervlakte bereiken. De uitbarstingen waren krachtig, duurden korte tijd, maar waren krachtig zolang ze duurden. Páll zegt dat deze uitbarsting vergelijkbaar is met eerdere uitbarstingen deze winter.

De lavastroom lijkt nu snel te zijn. "Wat de grootste impact heeft, is hoe sterk de lavastroom is", zegt Páll. Dit is een krachtige uitbarsting zoals de vorige.

"Een andere factor is hoe vloeibaar de lava is." Het lijkt ook behoorlijk op eerdere uitbarstingen, maar het magma is dun en stroomt gemakkelijk.

"Het derde ding is de helling van het land waarlangs het stroomt: hoe groter de helling, hoe sneller de lava stroomt." De belangrijkste lavastroom bevindt zich nu echter in een relatief vlak gebied.

Lava stroomt snel

De lavastroom van de uitbarsting is erg snel, zegt Víðir Reynisson, hoofd van de Civiele Bescherming. De kloof is ongeveer drie kilometer lang, korter dan de langste die bij de vorige uitbarstingen ontstond, maar er stromen twee krachtige lavastralen uit.

Het is moeilijk om met zekerheid de richting van de lavastroom te zeggen, maar het is mogelijk dat deze in dezelfde richting stroomt als bij de laatste uitbarsting.

Víðir zegt dat een andere lavastroom naar het westen beweegt, en een andere zeer krachtige stroom naar het zuiden. Het lijkt erop dat het de noordelijke rand van de lava heeft bereikt die in januari stroomde en zich ten oosten van de verdedigingswerken bevindt, en deze zou kunnen bereiken. De verdedigingswerken hebben hun volledige hoogtepunt bereikt en Víðir verwacht dat ze goed stand zullen houden.

Op basis van de huidige lavastroom zou Grindavíkurvegur (weg) in gevaar kunnen zijn. De verdedigingsmuren zouden echter de lavastroom vanuit Svartsengi moeten leiden als deze daar terechtkomt.

Víðir zegt dat hij er bij mensen op wil aandringen hun auto niet te laten stoppen op Reykjanesbraut.

Ongeveer 700 waren in de Blue Lagoon

Bjarney Annelsdóttir, hoge politieagent, vertelde RÚV dat er ongeveer 700 mensen in de Blue Lagoon waren geweest toen de uitbarsting begon. Er waren er echter maar heel weinig in Grindavík.

Het evacueren van beide plaatsen verliep goed en duurde ongeveer een half uur.

Spleet ongeveer 3 km lang

De kloof is ongeveer drie kilometer lang en loopt van Stóra-Skógfell richting Hagafell, zoals hier weergegeven. De hoeveelheid lava die vrijkomt lijkt op die van de laatste uitbarstingen en stroomt momenteel richting de weg ten noorden van Grindavík.

Lava stroomt naar het zuiden en westen

Het IJslandse Met Office heeft zojuist het volgende aangekondigd:
Lava lijkt snel zuidwaarts te stromen, richting de verdedigingsmuren ten noorden van Grindavík.

Ook stroomt lava westwaarts richting Grindavíkurvégur (de weg die de stad met het noorden van het schiereiland verbindt), net zoals tijdens de uitbarsting op 8 februari.

Morgen zal vulkanisch gas in Reykjanesbaer waarneembaar zijn

Het gas van de uitbarsting bereikt morgen het zuidwesten en westen. In de middag kunnen we een langzamere oosten- en zuidoostelijke wind verwachten, waarna gas kan worden opgemerkt in Reykjanesbaer.

ENKELE FOTO'S VAN HET LAVAVELD BRON:RÚV's Benedikt Sigurðsson






BRON:VF







16-3-2024 | 22:51 UITBARSTING GRINDAVÍK
De oostenwind is aanvankelijk 3-8 m/s nabij de plaats van de uitbarsting en de gasvervuiling wordt naar het noordwesten gevoerd. Noordoost 8-13 met regen in de late nacht en tot vroege middag (zondag) en de gasvervuiling verplaatst zich naar het zuidwesten en westen. Morgenmiddag lichtere oostenwind en afnemende neerslag daar waar de gasvervuiling naar het noordwesten wordt meegevoerd. Gasvervuiling kan worden verwacht in Reykjanesbær en andere steden op het Reykjanes-schiereiland. Let op! Er bestaat grote onzekerheid over de concentratie van gasverontreiniging.

De kloof is meer dan 3 kilometer lang en de lava stroomt snel

  • De uitbarsting begon tussen Hagafell en Stóra Skógfell na seismische activiteit op korte termijn om 20:23 uur.
  • De bron ligt dichter bij Stóra-Skógfell, op een vergelijkbare plaats als de uitbarsting op 8 februari.
  • Vanwege de uitbarsting is het noodniveau voor de civiele bescherming van kracht.
  • De kloof is ongeveer drie kilometer lang.
  • De evacuatie van de Blue Lagoon is voltooid.
  • De pluim verspreidt zich naar het oost-noordoosten, inclusief over Reykjanesbær. Later die avond blaast de wind de rook weg van de nederzetting. Lava lijkt snel naar het zuiden te stromen, richting de verdedigingswerken ten noorden van Grindavík.
  • Lava stroomt ook westwaarts richting Grindavíkurvégur.

Zeer korte waarschuwing voor uitbarsting

Bjarki Kaldalóns Fris, expert op het gebied van natuurrampen bij het IJslandse Meteorologisch Bureau, zegt dat de recente uitbarsting vergelijkbaar is met de uitbarsting die plaatsvond op 8 februari. "Dit is tussen Stóra-Skógfell en Sýlingarfell in de Sundhnúksgiga-reeks. De meeste aardbevingen vinden in dat gebied plaats. ." Bjarki zegt dat de aardbevingsactiviteit in het gebied rond 19.00 uur begon en dat er in totaal ongeveer 80 aardbevingen waren.

Evacuaties zijn aan de gang

De stad Grindavík telde vanavond slechts minder dan tien bewoonde huizen en de bewoners worden net als voorheen geëvacueerd. De Blue Lagoon is geëvacueerd en gesloten.

De noodtoestand voor de civiele bescherming is van kracht

De Nationale Politiecommissaris heeft, in overleg met de Politiecommissaris van Suðurnes, besloten vanwege de uitbarsting de noodtoestand voor de Civiele Bescherming uit te roepen. Voorheen was er een gevaarsniveau van kracht. Hjördís Guðmundsdóttir, communicatiedirecteur van de Civiele Bescherming, zegt dat dit niet in de laatste plaats is gedaan omdat de omvang van de uitbarsting nog steeds onduidelijk is.

Bumper aan bumper op Reykjanesbraut

Benedikt Sigurðsson van RÚV bevindt zich op Reykjanesbraut. Volgens hem is er veel verkeer op de weg. Benidikt kan de uitbarsting zien en zegt dat het moeilijk is de omvang ervan in te schatten. Hij zegt echter dat het hem lijkt dat deze niet zo groot is als de uitbarsting van 18 december. De scheur lijkt hem niet bijzonder lang. "Dat gezegd hebbende, is het vrij duidelijk dat het op minstens één plek behoorlijk krachtig naar boven komt, waar de lava behoorlijk hoog de lucht in gaat."

Lengte van de spleet onduidelijk

Einar Bessi Gestsson, expert op het gebied van natuurrampen bij het IJslandse Meteorologische Bureau, zegt dat er nog geen cijfers zijn over de lengte van de kloof, maar dat er werk aan wordt gedaan om deze te schatten. Dat gebeurt zowel vanuit webcams als vanuit een helikopter die nu opstijgt. De uitbarsting vindt plaats tussen Stóra-Skógfell en Sýlingarfell en doet hem veel denken aan de uitbarstingen die in februari en december plaatsvonden. Einar zegt dat de uitbarstingen die de afgelopen maanden in het gebied hebben plaatsgevonden met geweld zijn begonnen. In het begin waren de scheuren meestal 3-4 kilometer lang, maar de activiteit verminderde daarna tot minder kraters in de eerste 24 uur. Hij zegt dat nog moet worden beoordeeld waar de lava het meest waarschijnlijk zal stromen; dat zal gemakkelijker te zeggen zijn als je over het gebied vliegt. Vervolgens zullen lavastroommodellen worden uitgevoerd.

Video met START van de uitbarsting.





16-3-2024 | 05:12 Situatie Grindavík

De geothermische onrust in Grindavík zou tegen de zomer kunnen eindigen

Twee geowetenschappers denken dat magma deze zomer niet meer in Svartsengi zal stromen.

Volgens geoloog Harald Sigurðsson en geofysicus Grím Björnsson zal de seismische activiteit in Grindavík in de nazomer eindigen. Dat hebben ze berekend op basis van gegevens van het IJslandse Met Office over het verloop van aardbevingen tot nu toe.
In hun voorspelling zeggen Haraldur en Grímur dat de instroom in de magmakamer onder Svartsengi gestaag is afgenomen sinds de aardbevingen (en uitbarstingen) in november begonnen, en als deze trend zich voortzet, zal de magma daar in de nazomer niet meer stromen.
Er wordt vaak gezegd dat er een lange periode van onrust is begonnen op het schiereiland Reykjanes. Grímur, die vanochtend te gast was op Rás 2, zegt dat dat waar is, maar dat het wel eens een lange pauze kan zijn voor de volgende activiteit. ‘Het schiereiland Reykjanes heeft veel vulkanische systemen, maar ze zijn nooit allemaal tegelijk actief, en er zitten als het ware zelfs menselijke leeftijden [levensduren] tussen die uitbarsten.

De kans dat dit nu allemaal gebeurt, is dus heel erg klein. Mensen moeten zich voorbereiden op een vulkaan die enige tijd actief is en dan een lange pauze hebben; ik heb het over zelfs 50-100 jaar." De omwentelingen bij Grindavík, die op 10 november begonnen met een grote magmastroom, worden veroorzaakt door plaatbewegingen.
Vervolgens bewoog de Noord-Amerikaanse aardkorstplaat zich naar het westen, van de Euraziatische plaat aan de oostkant, wat de weg vrijmaakte voor magma om naar de oppervlakte te komen. Sindsdien hebben er verschillende gebeurtenissen plaatsgevonden – waaronder drie uitbarstingen – en bij elk ervan is de snelheid van de magma-accumulatie afgenomen.

De aardkorst wordt nu weer sterker na de breuken en er zal daarom, zo wordt gedacht, een einde komen aan de opeenvolging van gebeurtenissen in Svartsengi en Grindavík. ‘We nemen gewoon gegevens die door het Metoffice worden gepubliceerd en verwerken die nog wat verder om zulke voorspellingen te kunnen doen dat de activiteit op een bepaald moment stopt.’ Zelf denk ik dat er natuurlijk ook over gesproken moet worden of het mogelijk is om Grindavík opnieuw op te bouwen, of niet”, zegt Grímur.
6-3-2024 | 11:24 Situatie Grindavík

Het kan minder dan 30 minuten duren voordat de volgende uitbarsting plaatsvindt

Onder Svartsengi hoopt zich nog steeds magma op, met ongeveer een half miljoen kubieke meter per dag. Het totale volume zou morgen negen miljoen kubieke meter kunnen bereiken.

Het magmavolume onder Svartsengi blijft toenemen, en dat zou kunnen leiden tot een nieuwe stroom en zelfs een uitbarsting die op zeer korte termijn zou kunnen beginnen.
De waarschuwingsperiode kan korter zijn dan 30 minuten. Dit staat in de laatste beoordeling van het IJslandse Met Office. Een uitbarsting is het meest waarschijnlijk in het gebied tussen Stóra-Skógfell en Hagafell.
Modelberekeningen laten zien dat zaterdag ongeveer 1,3 miljoen kubieke meter magma vanuit Svartsengi de Sundhnúks-kraterreeks in stroomde - hoewel die gebeurtenis uiteraard niet tot een uitbarsting leidde.
Eerder werd berekend dat zich onder Svartsengi in een periode van 24 uur ongeveer een half miljoen kubieke meter magma ophoopt, dus de totale hoeveelheid magma daar zal morgen, dinsdag, aan het einde van de dag rond de negen miljoen kubieke meter liggen. gelijk zijn.
Het Met Office zegt dat bij eerdere gebeurtenissen in het gebied magma is gestroomd terwijl de totale hoeveelheid magma die zich onder Svartsengi heeft verzameld tussen de acht en dertien miljoen kubieke meter ligt.
Daarom is er een grotere kans op een nieuwe magmastroom en uitbarsting wanneer die hoeveelheid wordt bereikt.

Reykjanes zou jarenlang zo kunnen zijn

Volgens een hoogleraar geofysica zal de situatie op het schiereiland Reykjanes er de komende jaren waarschijnlijk zo uitzien. De seismische en vulkanische activiteit kan pauzeren en hervatten.

Volgens Magnús Tumi Guðmundsson, hoogleraar geofysica, kan er een pauze komen in de activiteit op het schiereiland Reykjanes, en vervolgens weer hervatten. Hij sprak vanochtend met Rás 2.
Zaterdag begon en stopte een magmastroom. De stroom kwam op gang, maar de druk daalde, wat betekende dat magma niet door [naar de oppervlakte] kon breken. Magnús Tumi zegt echter dat de situatie in wezen ongewijzigd is en dat er nog steeds magma de ondergrondse kamer binnenstroomt. "[En] het zal zeker opnieuw beginnen.
Het is een waarschijnlijk scenario dat dit de komende dagen opnieuw zal gebeuren." Het valt niet uit te sluiten dat er een continue stroom magma zal plaatsvinden, of een continue uitbarsting, zoals bij Fagradalsfjall in 2021, die zes maanden lang uitbarstte.
Eerdere seismische omwentelingen duurden vier- tot vijfhonderd jaar, maar braken niet voortdurend uit. “We kunnen verwachten dat deze [onzekere] situatie nog enkele jaren zal voortduren. Het kan ook pauzeren en weer aantrekken.
Ik verwijs naar de geschiedenis, hoe deze zich gedraagt. “We leven in dit land en nu moeten we ons hierop voorbereiden. We moeten hiermee leven en ermee omgaan."
4-3-2024 | 09:49 Situatie Grindavík

Het risico blijft bestaan ondanks de heropening van Grindavík

De politie in Suðurnes heeft Grindavík en andere gebieden die zaterdag zijn geëvacueerd, heropend. Er heerst echter nog steeds gevaar in het gebied en de politie moedigt iedereen die binnenkomt aan om de instructies op te volgen en voorzichtig te werk te gaan.

Grindavík en andere gebieden die zaterdag werden geëvacueerd, zijn heropend. Dit was de beslissing van Úlfar Lúðvíksson, politiechef in Suðurnes, en genomen in overeenstemming met de laatste informatie van het IJslandse Meteorologische Bureau.
De toegang tot de gebieden is hetzelfde als voordat het verhoogde paraatheidsniveau op zaterdag werd geactiveerd, nadat de kleine seismische activiteit bij de Sundhnúks-kraterreeks die dag rond 16.00 uur was toegenomen.
Inwoners en anderen mogen de stad in en degenen die in Grindavík werken, mogen daar blijven en de klok rond werken.
Nieuws-sites

Kijk ook voor informatie over de situatie op IJsland bij IJSLANDSPECIALIST
Informatie-sites

Kijk ook voor informatie over de situatie op IJsland bij IJSLANDSPECIALIST

Veilig reizen? Safetravel.is
Zelf naar IJsland? ijslandspecialist.nl
Of naar Canada? Canadareizen.eu
Links
Contact