De jongen die nooit heeft bestaan
ISBN 978-98-445-3385-9

Winnaar IJslandse literatuurprijs

€ 15,95

Auteur: Sjón

Uitgeverij: De Geus

De zestienjarige Mani leeft voor films. Wanneer hij slaapt, raken ze verweven met zijn leven. Wakker beweegt hij zich aan de rand van de maatschappij. En dan komt de Spaanse griep aan land: tienduizenden mensen worden ziek, honderden patiënten sterven. De epidemie verscheurt de veilige, vertrouwde wereld en een donkerder en grimmiger werkelijkheid neemt het over. Maar voor Mani betekent het een bevrijding.

Binnenkort een eigen recensie.

Ode aan IJsland

“Ode aan IJsland” is het IJsland boek van Gerry van Roosmalen. In een “Ode aan IJsland” neemt Gerry je door middel van tekst en beeld mee op zijn reizen langs de veelzijdige landschappen die IJsland rijk is.Bestel een gedrukt exemplaar voor € 24,95 inclusief verzendkosten, klik hier.

Of als I-Book via: De I-Book Store voor € 14,99
Het downloaden van de preview voor IPAD is gratis

IJsland Infrarood

IJsland Infrarood is het nieuwe iBook van Gerry van Roosmalen. Een boek waarin IJsland wordt getoond zoals je het nooit met eigen ogen zult zien. Een boek van 163 pagina’s voor slechts € 2,99. Het downloaden van een preview is gratis. Je vind het boek hier.

Iceland a nice land

fotografie: Teatsche Dijkhuis

Prachtig fotoboek, waarvan u hier een preview kunt bekijken.

Prijs: € 68.00

ijsland puur

fotografie: Theo Bosboom

Al vanaf zijn eerste bezoek aan IJsland is natuurfotograaf Theo Bosboom gefascineerd door de rauwe schoonheid van de natuur en de grote diversiteit aan landschappen en natuurverschijnselen. Hij voelt zich op IJsland veel dichter bij de natuur dan op welke andere plek ook: "het is net alsof ik de natuur hier intenser beleef. IJsland kruipt onder mijn huid, het raakt me, het overweldigt me, iedere keer weer opnieuw." In ijsland puur is zijn persoonlijke fotografische visie op IJsland neergelegd, met veel aandacht voor de details in het landschap en veel grafische en stilistische beelden.

Opmerking van een lezer: Prachtige foto's en ook een mogelijke inspiratiebron voor iemand die van IJsland čn schilderen houdt.....

Meer informatie en bestellen van het boek 'IJsland puur' kan via www.theobosboom.nl of via de reguliere boekhandel.
ISBN10: 9081947303
ISBN13: 9789081947305
Prijs: € 34.90


Zwarte engelen

De 37-jarige Birgitta verdwijnt spoorloos. Ze is een van de weinige computerexperts van IJsland en lijkt betrokken te zijn geweest bij het testen van een anti-terreurprogramma voor de Amerikaanse geheime dienst. Speculaties over haar lot volgen elkaar in rap tempo op en men vreest voor haar leven. Is ze het slachtoffer geworden van politieke krachten? Welke rol speelt de Amerikaanse geheime dienst? Wat deed ze de avond voor ze verdween in het huis van haar ex-minnaar, directeur van een groot mediaconcern?

ISBN: 9789056721893 / Titel: Zwarte engelen / Prijs 5,90 EUR (Bol, tweedehands, vertaald 2006)


Neem mijn ziel

Op het schiereiland Snaefellsness wordt dicht bij een wellnesscentrum, waar in het verleden onverklaarbare dingen zijn gebeurd, een vrouw dood op het strand aangetroffen. Ze is verkracht en er steken naalden in haar voetzolen. Is er een verband met het huiveringwekkende kindergehuil dat soms midden in de nacht opklinkt? Advocaat Thóra Gudmundsdóttir wordt erbij geroepen door de eigenaar van het wellnesscentrum " tevens hoofdverdachte in deze moordzaak " om hem te verdedigen. Thóras naspeuringen brengen enkele zeer verontrustende gebeurtenissen aan het licht die zich tientallen jaren eerder hebben afgespeeld. Is Thóra op een afschuwelijk familiegeheim gestuit?

NBD|Biblion recensie
Een nieuwe thriller geschreven door een IJslandse auteur schept hoge verwachtingen. Is er met Sigurdardottir een tweede Arnaldur Indridason opgestaan? Nog niet, want dit boek heeft niet die typische sfeer en spanning die Indridason in zijn thrillers oproept. Daarvoor is het verhaal ook te ingewikkeld gemaakt en spelen te veel personen een rol. Advocaat Thora Gudmundsdottir wordt ingeschakeld als haar client Jonas Juliusson, een New Age-aanhanger, ervan overtuigd is dat het spookt in zijn net geopende hotel en wellnesscentrum. Als op het strand de architect van het hotel gruwelijk vermoord wordt gevonden, is Jonas meteen de hoofdverdachte van de IJslandse politie. Een tweede moord volgt; nu is het slachtoffer de auralezer en kaartlegger van het hotel. Samen met haar Duitse vriend Matthew probeert Thora de onschuld van Jonas te bewijzen. Bij haar naspeuringen ontrafelt ze langzaam aan een oud familiegeheim in de boerengemeenschap. Het gegeven van deze thriller is origineel, maar de auteur heeft wel heel erg veel personen nodig om uiteindelijk de dader te vinden. Haar regelmatig terugkerende gesprekken met Matthew, over wie nu wel of niet verdacht is, halen soms de vaart uit het verhaal. Normale druk.

ISBN: 9789044330052 / Titel: Naam mijn ziel / Prijs 17,95 EUR


Doodskap

Een vrouw verdacht van chantage wordt onder de ogen van de politie in elkaar geslagen en overlijdt aan haar verwondingen. Het lukt de dader om te vluchten, maar alles wijst erop dat hij een incasseerder is – ingehuurd door een belangrijk en maatschappelijk gerespecteerd persoon. Ondertussen probeert een bekende crimineel herhaaldelijk in contact te komen met de politie, zij het om duistere redenen.

Opnieuw een echte Indriason met de vaste ingrediënten: onderhuidse spanning, sterke sfeertekening en subtiele humor. Een boek over een van de donkere drijfveren van de mens: zijn hebzucht, en waar die toe kan leiden.

Recensie(s)

Vrij Nederland Detective & Thrillergids, Annemieke Steures Rechercheur Sigurdur Óli zoekt zich tastend en blunderend een weg door zijn bestaan. Zijn beste vriend doet een beroep op hem, met dramatische gevolgen. Een dronken zwerver wil hem iets vertellen over een oude misbruikzaak, maar Óli is machteloos. Een bankier verongelukt tijdens een bergtocht met collega's. Of was het moord? Met zijn sobere, maar o, zo effectieve stijl heeft Indridason er weer een fenomenaal goed boek van gemaakt. Vol menselijkheid en mededogen; zijn zoveelste superieure thriller.

ISBN: 9789021439501 / Titel: Doodskap / Prijs 19,95 EUR


Onderstroom

In een woning vlak bij het centrum van de stad ligt een jongeman in een plas bloed, maar er zijn geen sporen van inbraak. Omdat Erlendur met vakantie is in de Oostfjorden, neemt zijn collega Elínborg de zaak op zich. In het huis van de jongen wordt onder andere een paarse sjaal aangetroffen die een penetrante geur verspreidt, en een narcotisch middel. Alles wijst erop dat de vermoorde een verkrachter was. Of heeft iemand de spullen met opzet neergelegd? Tijdens het zenuwslopende onderzoek komt Elínborg terecht in een neerwaartse spiraal van geweld en psychologische wreedheid. Onderstroom is een meesterlijke roman over misdaad en justitie, gerechtigheid en straf, die je niet onberoerd laat.

Titel: Onderstroom / Prijs 10,00 EUR


Waar de schimmen zijn

Stel dat de machtige ring uit Tolkiens The Lord Of The Ring-cyclus echt zou bestaan?

Te midden van het onherbergzame vulkanische landschap van ijsland waart een gerucht rond over de verkoop van een eeuwenoud verloren gewaand manuscript, dat een saga bevat over een ring met ongekende krachten. Het manuscript, dat 800 jaar lang verborgen gehouden is door een ijslandse familie, is in de jaren dertig onder ogen gekomen van de schrijver J.R.R. Tolkien, die de saga gebruikte als uitgangspunt voor zijn wereldberoemde In de ban van de ringcyclus. Een manuscript dat voor Tolkienverzamelaars van onschatbare waarde is.

Rechercheur Magnus Jonson moet de Verenigde Staten verlaten omdat een drugskartel het op zijn leven gemunt heeft. Hij wordt tijdelijk overgeplaatst naar zijn geboorteland ijsland om de politie daar te ondersteunen met zijn expertise. Hij heeft echter ook zijn persoonlijke redenen om voor het eerst in twintig jaar terug te keren: hij gaat op zoek naar de moordenaar van zijn vader.

Maar dan zijn er opeens aanwijzingen dat de ring uit de saga daadwerkelijk bestaat en ergens op ijsland verborgen ligt, en blijkt het antieke manuscript opeens waardevol genoeg... om voor te doden.

Waar de schimmen zijn combineert beschrijvingen van het mysterieuze landschap en de fascinerende geschiedenis van ijsland met een buitengewoon spannend plot waarin het werk van Tolkien een grote rol speelt. Een hoogst originele thriller voor de talloze liefhebbers van Tolkien.

Michael Ridpath (1961) studeerde in Oxford en werkte enige tijd als financieel specialist en obligatiemakelaar. Met Waar de schimmen zijn schreef hij het eerste boek in een thrillertrilogie over rechercheur Magnus Jonson die in de internationale uitgeverswereld al veel reuring veroorzaakte. Ridpath is hiermee een compleet nieuwe weg ingeslagen.

Uitgegeven bij de Fontein

ISBN: 9789026127601 / Titel: Waar de schimmen zijn / Prijs 18,95 EUR


IJsland

Ronald Giphart heeft zijn nieuwe roman IJsland op 6 november in IJsland gepresenteerd. De doop vond plaats bij de Blue Lagoon, een warme bron tussen Reykjavik en het vliegveld van de IJslandse hoofdstad.

De Blue Lagoon komt voor in zijn nieuwe boek, liet Uitgeverij Podium woensdag weten.

In de roman wordt het komische duo Ludo en Egon van den Berg door hun impresario meegenomen naar het ijskoude IJsland, om daar de basis te leggen voor een nieuwe show.

Ze noemen zich handelaren in humor. Al meer dan twaalf jaar verkopen ze het publiek van hun cabaretvoorstellingen avond aan avond plezier en luim. Ze zijn dealers van de lach. Ze helpen ziekten bestrijden en voorkomen. Ze brengen mensen terug naar de bron van hun bestaan. En zo leuk is dat helemaal niet. De hilarisch komische gebroeders Ludo en Egon van den Berg worden op hun tocht langs de Nederlandse theaters, cafés en skyboxen, vergezeld door hun aangever en tekstschrijver Giph, de hoofdpersoon uit onder andere Ik omhels je met duizend armen. Na hun zesde succesvolle tournee worden de mannen, die behoorlijk op elkaar zijn uitgekeken, door hun impressario Junior meegenomen naar het ijskoude IJsland, om daar de basis te leggen voor de (al uitverkochte) nieuwe show. Het plan is gletsjers te bezoeken, met sneeuwscooters rond te racen en het nachtleven van Reykjavik grondig te leren kennen. Op IJsland moet de eenheid worden hersteld, het vuur aangewakkerd, de passie hervonden. Dit is zeker bij Giph hard nodig. Na de heftige verliefdheid op een Friese jonge vrouw en de zeer moeizame geboorte van een zoon genaamd Bent, stelt hij zich eindelijk de wezenlijke vraag: waarom zou je het publiek aan het lachen proberen te maken, als het lachen je zelf is vergaan?
IJsland vertelt het ontroerende en tegelijkertijd lachwekkende verhaal van een cabaretier die geen grappen meer wil vertellen. De nieuwe roman van Ronald Giphart is een lofzang op de liefde en een herbezinning op de dingen die belangrijk zijn.

Het is voor het eerst in vijf jaar dat Giphart weer met een roman komt. Van Gipharts boeken zijn meer dan een miljoen exemplaren verkocht en drie van zijn titels werden verfilmd.

Uitgegeven bij Podium B.V.

ISBN: 9789057594465 / Titel: IJsland / Prijs 17,50 EUR


Het Vulkanenboek

Donderdag 14 oktober was Burgemeester Pálmoson, (bekend van het plaatjes Hvolsvöllur, plaats van de vulkaanuitbarsting in IJsland 2010), in de Hot Ice Gallery te Amsterdam om het eerste exemplaar van 'Het Vulkanenboek' in ontvangst te nemen gemaakt door het Utrechtse ontwerpbureau Today Designers.

De plotselinge uitbarsting van de IJslandse vulkaan legde de luchtvaart plat en inspireerde het Utrechtse ontwerpbureau: Er werd contact gezocht met IJsland met de vraag of er vulkaanas opgestuurd kon worden.
Binnen enkele weken lag er 5 kilo as op het bureau in de Utrechtse studio. Today Designers besloot deze gevreesde vulkaanas te vereeuwigen in een bijzondere uitgave. In het Vulkanenboek laten diverse ontwerpers, illustrators en een vulkanoloog zich inspireren.

Het 56 pagina's tellende boekje is een kleine oplage gedrukt, met op de cover oeroud IJslands Vulkaanas

Het Vulkanenboek - 56 pagina's – 24,95 euro

Meer informatie: www.todaydesigners.nl


IJsland ontploft

Eeuwenlang was IJsland straatarm. Kabeljauwvisserij en walvisjacht waren de enig bron van inkomsten, en die stonden voortdurend onder druk van het buitenland. Om het ‘rijkste land ter wereld’ te worden, gingen de bewoners rond 2000 een financieel avontuur aan dat in 2008 uitliep op een ongekend fiasco: drie grote banken gingen ten onder.
Het casino-kapitalisme van frauduleuze bankiers en ondernemers stortte ‘het land van vuur en ijs’ in een financiële en politieke afgrond. Icesave, het omstreden spaarsysteem van Landsbanki, veroorzaakte een bankencrisis die een van de omvangrijkste is in de moderne geschiedenis.
Ook het andere IJsland komt uitgebreid aan bod in IJsland ontploft: Landbouw, veeteelt en visserij waren de enige bron van inkomsten. Vissen ging nog merendeels met open roeiboten. Door de uitbanning van analfabetisme rond 1800 bloeide de literatuur en kwam beeldende kunst tot een hoog niveau. Beroemd zijn bovendien de eeuwenoude saga’s, popster Björk en de unieke ongerepte natuur. Zoals de Eyjafjallajökull, die in het voorjaar 2010 miljoenen tonnen as over Europa spuwde en het luchtverkeer lamlegde. De auteur, die al jaren in IJsland woont, geeft de lezer een veelkleurig beeld van dit bijzondere land en zijn bewoners.

IJsland ontploft - 180 pagina's – 18,50 euro – ISBN 166 978 90 79985 227


Het Icesave Drama

Op 6 oktober 2008 kregen drie banken heel IJsland op de knieën, maar ook de hele financiële wereld. Met Icesave gingen meer dan een miljoen spaarders in onder andere Engeland en Nederland de boot in. Maar ook vele instellingen en (lokale) overheden konden naar hun centen fluiten. Hoe kon het zover komen dat al die spaarders de dupe werden en toezichthouders als De Nederlandsche Bank niets deden? Het drama ontstond eigenlijk al voor de start van Icesave in Nederland, op 29 mei 2008. Hoe kon het dan gebeuren dat spaarders tot op het laatste moment erop vertrouwden dat hun geld veilig zou zijn?

Over hebberige IJslandse bankiers, volstrekt falende politici, buitengewoon naďeve toezichthouders en de spaarders die er de dupe van werden.

Het Icesave drama - 224 pagina's – 14,95 euro – ISBN 978 90 8989 295 9